Jojoën

  • Beurzen doen een stap terug.
  • Grotere verschillen verwacht.
  • Lagere top, of op zoek naar hogere bodem?
  • Voorzichtigheid troef, af en toe een kans pakken.

Beurzen doen een stap terug

Na een fors herstel gedurende april, begint de maand mei negatief. De realisatie dat de 1,5 meter-economie langer zal duren en kostbaarder kan zijn dan verwacht zorgt ervoor dat vele bedrijven geen verwachtingen meer afgeven. Dat zorgt voor veel mist bij analisten. Bovendien is de kans op een tweede golf als gevolg van het versoepelen van de regels nog steeds zeer realistisch. Maar vooral de oplopende spanningen tussen China en de VS waren verantwoordelijk voor de slechte start van de maand. Bovendien lieten in de VS de grote technologiereuzen het qua koers afweten en word je natuurlijk niet vrolijk van de economische cijfers die doorkomen. Ten slotte zijn winstnemingen of een adempauze na een rally van meer dan 100 punten op de AEX niet heel raar.

Grotere verschillen verwacht

Ik schrijf het afgelopen decennia al veel over de toenemende verschillen op de aandelenmarkten. Zo doet de VS het al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan Europa en opkomende markten. Vooral geholpen door de technologiesector en oplopende US dollar. Binnen sectoren zien we ook al geruime tijd stevige verschillen. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar als we de beleggingen sinds de laatste financiële crisis tussen bijvoorbeeld de banken en telecom bedrijven afzetten tegen de sectoren technologie en farmacie dan zijn de verschillen schokkend. De eerste twee zijn zelfs per saldo in deze periode gedaald, ondanks de langste “bull markt” ooit.

De laatste tijd vallen natuurlijk de slechte prestaties van de oliesector op. Per saldo zijn veel van deze trends al een tijdje zichtbaar en zal ik dat volgende week ook visueel tonen. Ik verwacht zelf dat de verschillen alleen maar zullen toenemen. Simpelweg omdat de wereld verandert en sommige sectoren of bedrijven mee veranderen en innoveren en een aantal niet. Dat houdt in dat je met relatieve analyse in ieder geval uit de slechtste regio’s, sectoren of aandelen kan wegblijven en mits goed toegepast daarmee dan automatisch beter presteert dan een index op zich. Kortom, focus je op de winnaars totdat het tegendeel wordt bewezen.

Lagere top, of op zoek naar hogere bodem?

Dat is nu de grote vraag. De onderstaande daggrafiek van de AEX laat zien dat we nu grofweg drie weken tussen de 490 en 530 punten jojoën. Een range van grofweg 10% waarbij de headlines over corona en de gevolgen ervan de beurs vooralsnog binnen deze bandbreedte houden. Het is nu wachten aan welke kant de index uitbreekt. Een slotkoers boven de 530 brengt 560 in beeld. En dan kan het verwachte lagere top scenario in de kast. Maar vooralsnog anticipeer ik erop dat we eerst onder de 490 duiken en dan komt de 455- 460 zone in beeld. Daar wordt het tijd voor een nieuwe analyse waarbij de vraag luidt; hertest van de dieptepunten of hogere bodem?

Voorzichtigheid troef, af en toe een kans pakken

Zoals de grafiek al aangeeft, zit ik te wachten op de volgende grote beweging. Gezien de verwachte economische malaise houd ik vooralsnog het kruit droog en houd ik rekening met eerst een neerwaartse beweging. Zoals altijd; de markt bepaald. Op dit moment signaleer ik toch wel een significante disconnectie tussen de aandelenbeurzen en reële economie. Waarschijnlijk het gevolg van de enorme hoeveelheden liquiditeiten die in systeem worden gepompt samen met TINA en FOMO. Zoals vaker benoemd zijn de obligatiehandelaren dan ook een stuk pessimistischer.

Voor de actieve beleggers ontstaan er af en toe wel mooie mogelijkheden op individuele aandelen. Door de soms krankzinnige bewegingen ontstaan er zelfs bij de verliezers mooie herstelkansen kansen. Hier heb ik recentelijk nog een paar mooie voorbeelden van kunnen geven. Bovendien heb ik er al weer een paar op het oog! Als je wilt weten welke dan weet je wat je moet doen.

Geef een reactie