Japanse Driehoek USD/JPY/EUR

JPY is behoorlijk verzwakt te afgelopen tijd in relatie tot USD en EUR. Hoe gaat dat verder en wat betekent dat voor EUR/USD?

Koersen in Valutaland zijn relatieve begrippen. We kijken vandaag naar USD/JPY en EUR/JPY, als eerste om de verwachtingen van die paren zelf in te kunnen schatten en ten tweede om te bezien of de verwachting zoals die voor EUR/USD geldt gestaafd of ontkracht wordt door dat beeld. Ter controle kijken we dan ook naar de vergelijking met een derde factor in dit geval een andere valuta. Aangezien het een net zo belangrijke moet zijn (zo ongeveer) als de twee waar je indirecte informatie over zoekt leent de JPY zich het beste voor een dergelijke analyse.

USD/JPY.

De klapper van 1 januari  is duidelijk te zien. Daar werd flink aan de boom geschud in lijn met de daling van december jl. maar het bleek een uitputting te zijn waar we naar  keken. Er heeft daarmee een test plaatsgevonden van 2 zaken. In eerste instantie bleek dat de koersen niet onder 107 thuis hoorden want de eerste beste daling bij gebrek aan oplettendheid en/of actieve marktpartijen werden koersen benut om JPY te verkopen. Dat bracht een einde aan de versterking van de JPY. Daarnaast bleek dat de stijgende bodemlijn gerespecteerd moest worden gezien de haast die gemaakt werd om erboven te komen. Dat lukte waardoor gesteld kan worden dat het beeld van hogere bodems vanaf 2016 op een haarscheur na (die we ze dan maar vergeven)  behouden is gebleven. Daarna kwam er momentum in de zaak en deze week is dat gaan versnellen. Er is nog voldoende ruimte in deze koersgrafiek om hoger te geraken want de eerste de beste weerstand bevindt zich op 114,50. In feite moet rekening gehouden worden met koersen die daar in de loop van het jaar bovenuit zullen komen, want de daling van december als ook de bodem van januari vormden een pul-back op de gebroken dalende donkerblauwe lijn die voorheen weerstand bood en koersen neerwaarts dicteerde. 118,50 lijkt haalbaar als dit pad vervolgd wordt maar als we uitgaan 114,50 in de komende maanden is dat behapbaarder en meer realistisch. Opwaarts met target 114,50 is het idee van de markt in USD/JPY dus.

USD/JPY daggrafiek

Dan de ander kant van de medaille.

EUR/JPY

Qua daling in december en bodemvorming in januari is dat een vergelijkbaar beeld als bij de vorige grafiek. Maar afgezet tegen de achtergrond waarin zich dat afspeelt is de conclusie voor de toekomst toch anders. Hier blijkt namelijk dat de ideale steunlijn in het groen het niet heeft gehouden. Koersen zijn daar dwars doorheen gezakt en nog steeds is men er niet in geslaagd de koersen daarboven uit te tillen. De EUR wordt vanuit het Japanse perspectief toch als een stuk zwakker beleefd dan het het geval is aangaande de USD. Waar de USD/JPY grafiek in 2018 een zijwaartse fase beleefde, heeft de EUR/JPY te maken met een downtrend die ook nog eens de langere uptrend heeft gebroken. De  stijging sinds januari moet dan ook gezien worden als een pull-back daarop zolang de koersen niet de groene lijn te boven weten te komen. Dat zal niet makkelijk gaan omdat oude bodems daar de weerstand verdubbelen en zelfs daarboven is het niet gedaan omdat de downtrend vanaf begin 2018 weerstand opwerpt. De upside is uiterst beperkt in EUR/JPY waarbij verwacht zou mogen worden dat het binnenkort zelfs zuidwaarts zal draaien uit hoofde van de afgeronde Pull-back. De markt is voorlopig op zoek naar een lagere top om de downtrend te kunnen vervolgen en deze zal naar verwachting gevormd kunnen worden ergens tussen de nu genoteerde 127 en de daarboven liggende weerstand van 130.

EUR/JPY daggrafiek

Het rekensommetje

Om de EUR/USD in te kunnen schatten gaan we een paar scenario’s benoemen en de bijbehorende rekensommetjes maken.

 • Als geldt dat USD/JPY door loopt naar 114,50 en EUR/JPY  loopt ook door naar 130, gewoon omdat het een JPY verhaal op zich zou zijn. Dan komt uit de vergelijking naar voren
  USDJPY 114,50 / EURJPY 130 = EURUSD 1,1354. Niets anders dan we nu zien dus.
 • Als blijft dat USD/JPY door stijgt en zoals aan de hand van de grafiek verwacht mag wordenEUR/JPY hier blijft hangen. Dan volgt het volgende sommetje.
  USDJPY 114,50 / EURJPY 127 = EURUSD 1,1092. Dat brengt dus koersen dicht bij 1,11 zoals we uit de eigen analyse van EUR/USD hebben gedistilleerd! Een bevestiging van het korte termijn beeld dus.
 • Dan nog anders en ook extremer. Stel USD/JPY loopt door naar 1,1450 en EUR/JPY zakt naar (om het even extreem te stellen, maar wel volgens de EUR/JPY chart realistisch is) 120. Dan komt er uit de vergelijing het volgende.
  USDJPY 114,50 / EURJPY 120 – EURUSD 1,0480. Waarempel, dat is in lijn met het langere termijn koersdoel voor EUR/USD zoals uit de weekgrafiek van deze analyse blijkt.

Hmm, zet je toch te denken dat er een plan is bij de kudde die EUR/USD vormt. Er is in  ieder geval weinig dat tegenspreekt en best veel dat ondersteunt en/of mogelijk laat dat de USD sterker gaat worden en de EUR dat niet gaat kunnen bijbenen. Ook in de ogen van de Japanners dus.

 

2 reacties op “Japanse Driehoek USD/JPY/EUR”

 1. Jos says:

  Bedankt.

 2. Prima gevolgtrekking vanuit een dito prima analyse !!

Geef een reactie