Hoe diep is de olieput?

Olieprijzen onder druk.
Zelfs negatieve olieprijzen, huh?
De toekomst.
Grafieken signaleren …………..


Olieprijzen dit jaar onder forse druk

Olieprijzen staan fors lager dan we gewend zijn. De WTI olie is dit jaar zelfs grofweg 55% in waarde gedaald. Hier zijn twee oorzaken voor. Ten eerste de onenigheid tussen Saudi-Arabië en Rusland waarbij zij niet tot productieafspraken konden komen. Vervolgens kwam daar het “coronavirus” overheen en zorgde het overaanbod en de plotselinge vraaguitval voor flinke prijsdruk. Het kwam zelfs zover dat er een prijs van $ – 40,00 op de schermen heeft gestaan.

Zelfs negatieve olieprijzen gezien.

Negatieve olieprijzen? Hoe kan dat nou? Olie termijncontracten worden verhandeld met een bepaalde afloopdatum. Op dat moment moet er in het geval van de Amerikaanse WTI olie afgerekend worden en wordt er ook daadwerkelijk fysiek olie afgeleverd. Als je de spullen niet in ontvangst wilt nemen en alleen financieel wenst te speculeren dien je er op tijd voor te zorgen dat je van je verplichtingen af bent. Als je dat niet op tijd regelt moet je snel op zoek naar een flinke opslagruimte om de boel op te slaan.

Gedurende april, toe het mei contract afliep, gingen dit soort zaken niet helemaal lekker. Er zijn toen enkele ETF’s en Hedge Fondsen in de problemen gekomen en was de opslagcapaciteit was 0,0. Om dus de fysieke levering te vermijden werd op een gegeven ogenblik zelfs geld betaald om levering te voorkomen. Als het minder kost om geld mee te geven dan opslag te kopen is de som snel gemaakt. Zo zagen we voor het eerst in de historie een negatieve olieprijs.

Ook faalde een aantal brokers om met de snelheid van prijsontwikkeling gedurende die beruchte dag om te gaan en ging het mis met de margin berekeningen. Die waren immers niet voorbereid op een negatieve prijs. Inmiddels zijn er al schadevergoedingen uitgekeerd en zullen de slachtoffers hun les hebben geleerd. Op dit moment signaleren wij ook dat het aantal openstaande contracten voor de komende twee maanden aanzienlijk zijn verlaagd. Dat verkleint de kans dat zo’n situatie nog eens voorkomt. Maar ja, hebzucht is een belangrijke drijfveer dus uitsluiten kunnen we het niet. Bovendien staan de grondstofmarkten bekend om de soms bijzondere prijsbewegingen. Zo was recentelijk de prijs van Palladium in vier jaar met meer dan 500% gestegen. Ook weer zo’n verhaal dat achteraf  makkelijk uit te leggen is, maar op dat moment van gekkigheid aan elkaar hangt.

De toekomst.

Tussentijds is de prijs weer opgelopen naar de grofweg $27,50. Dus aan beweeglijkheid geen gebrek. En dat zal waarschijnlijk nog wel even aanhouden. Want een tweede golf van het “coranavirus” kan de prijs opnieuw onder flinke druk zetten. Dit vooral als gevolg van de dan verder verwachte vraaguitval. Maar mocht de tweede golf uitblijven verwachten wij dat de prijs langzaam verder zal oplopen richting de $45-60. Dit omdat er teveel partijen lijden met deze lage prijzen. Indien dit langer aanhoudt zullen niet alleen bedrijven maar ook (olieproducerende) landen langs de economische afgrond glijden.

En kunnen bijvoorbeeld de plannen van de Saoedi’s om hun kip met de gouden eieren naar de beurs te brengen de ijskast in. Dat geld dan ook voor de hele transformatie van hun economie want daar is toch echt wel een hogere olieprijs voor nodig. We zien dan ook op dit moment dat het verschil tussen vraag en aanbod al langzaam verkleint en de prijs in contango beweegt. Kortom, beweeglijke maar langzame oplopende olieprijzen, maar bij een tweede golf kan alles weer op zijn kop staan. Een belegging met een hoog speculatief karakter, maar daar zijn de mogelijke rendementen dan ook naar.

Grafieken signaleren …………..

Allereerst even de aandacht op de spike naar $ -40 vestigen. Zie hier hoe dat er uit ziet. Pak even je moment, dat zie je niet zo snel weer. Aan de andere kant waarom ook niet, als het eenmaal kan is het niet onmogelijk gebleken en vraagt dat juist om nog een keer. Evengoed we kunnen daar niet veel mee in de TA. De conclusie die we wel kunnen trekken is dat de koersen voorlopig niet klaar zijn met de neerwaartse spiraal. Tuurlijk je kunt stellen dat het niet net zo erg zal zijn als de vorige keer maar evengoed lagere toppen en lagere bodems vormen het beeld voor deze grafiek en zonder stevige bodem in de koersen blijft het risico van een herhaling gewoon aanwezig.

Inmiddels zijn de koersen enigszins hersteld van de glijpartij waar niemand bij gebaat was. Feitelijk betekent het dat als je short zat onder de $0,00 je dan geld moest meegeven aan de tegenpartij. Das niet de bedoeling dus daar gaan we maar niet meer van uit. Onnatuurlijk gebeuren die negatieve prijzen, net als in de rente markt. Echter, ook die duurt langer dan voor mogelijk werd gehouden.

Zonder met de extremen te rekenen, een kijkje nemen bij koersen die rond $20 noteren is wel degelijk mogelijk. Sterker, het zou  in de verwachting moeten liggen zolang er niet geslaagd wordt om de dalende trend die zich nu bij $30 en uiteindelijk $40 ophoudt te overstijgen. De horizontale barrières die de oude top en bodem van voor de glijpartij opwerpen geven deze trend extra kracht. Kortom de weerstanden zijn niet overwonnen, daar is meer voor nodig. Het enige wat er nu gebeurd is is dat de gekkigheid van vorige maand is hersteld. Dat wil nog steeds niet zeggen dat er kopers zijn opgestaan in de mate dat ze de verkopers overstemmen. Pas dus op.

Conclusie:

Als,
– alles goed gaat en,
– de partijen die de koersen kunnen sturen het hoofd koel houden en hun gemeenschappelijk lijkende belang nastreven zonder al te veel haantjes gedrag en,
– er geen Corona tegenslagen ontstaan en,
– de wereld economie niet verder achterop raakt als dat er verwacht wordt,

dan kun je op termijn de waarde die geschat wordt door fundamentele analisten rustig aan gaan opzoeken. ($45- $60 range)

Maar dan nog steeds geldt dat je eerst de downtrend voorbij moet en dus boven $40 uit moet zien te tornen. Stel jezelf de vraag of dat je vanaf hier 30% hogere olieprijzen kunt rechtvaardigen. Zo niet, stel jezelf dan de vraag of $20,- een realistische mogelijkheid is. Dan weet je wat je moet doen! Echter, een tip, laat de handel in futures achterwege (als je geen tanker in de sloot achter je huis hebt liggen.)

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Geef een reactie