Het spel is op de wagen

  • Spel op de wagen
  • Uitzonderlijke koersvorming
  • OPEC draait zachtjes de kraan open
  • De optelsom

Spel op de wagen

Het bedrijfscijferseizoen is begonnen en dat is een belangrijk moment voor beleggers, in verband met het verdere verloop van de disconnectie tussen beurzen en de reële economie. We weten inmiddels wel dat de cijfers per saldo slecht zijn. De markten zijn dus eerder benieuwd naar de verwachtingen van de bedrijven voor het rest van het jaar. Immers, 80% van de bedrijven heeft het eerste kwartaal geen verwachtingen uitgesproken voor 2020, terwijl de huidige waarderingen een supersterk herstel van de bedrijfswinsten inprijzen.

Dinsdag jl. openden drie grote Amerikaanse banken de boeken. Zoals verwacht was dat niet al te best en zijn de stroppenpotten flink verhoogd. Dit in anticipatie op meerdere afschrijvingen en faillissementen. Alleen bij de handelsafdelingen kon nog gelachen worden vanwege de enorme volatiliteit op de beurzen. Hetzelfde beeld was ook zichtbaar bij Goldman Sachs, die wel positief verraste met de resultaten. Gisteren was ook ASML aan de beurt en dat was nog vlees nog vis, echter sprak de directie zich wel positief uit over de toekomst. De reden waarom het aandeel toch terugvalt is het gevolg van de hoge verwachtingen die reeds zijn ingeprijsd. Overigens hebben wij op TradeIdee de rubriek voor de cijfers, waar wij van te voren de belangrijkste bedrijven technisch analyseren en de piketpaaltjes duidelijk weergeven. Wel zo handig!

Uitzonderlijke koersvorming

ASML behoort al jaren tot één van de best presterende aandelen binnen de chipsector. De sector profiteert vooral van de zogenaamde “stay at home trade”, waarbij nagenoeg alle technologie gerelateerde aandelen van profiteren. Deze industrie lijkt vooralsnog immuun voor COVID-19. Verder speelt de angst onder beleggers om de boot te missen (FOMO) een belangrijke rol bij de populariteit van bepaalde aandelen. Hierbij doet ook de houding van een nieuwe generatie particuliere beleggers zich gelden. Zo is ”de Robin Hood-handelaar” een fenomeen geworden.

Vooralsnog worden de beurzen dan ook nog steeds gedragen door een kleine groep aandelen en is er geen sprake van een breed gedragen herstel. De cijfers van onder andere de sectoren reizen, horeca & entertainment, vliegverkeer, casino’s & cruises, hotels, energie en banken zullen een veel negatiever beeld schetsen.

De onderstaande grafiek van NASDAQ waarin technologie aandelen ruim vertegenwoordigd zijn geeft dat duidelijk aan. Begin deze week noteerden de koersen grofweg op drie standaard deviatie afstand van het 200-daags gemiddelde. En dat is bijzonder uitzonderlijk. De laatste keer dat dit voorkwam was rond de eeuwwisseling. We verwachten niet dezelfde klap, maar op deze niveaus achter de trein aan rennen alleen om het feit dat ie rijdt lijkt ons niet verstandig.

OPEC draait zachtjes de kraan open

Gisteren kwam de OPEC weer bij elkaar. Wat ons opvalt is dat er sinds maart dit jaar een hoge correlatie is tussen de olieprijzen en de aandelenmarkten in brede zin, dus de ontwikkeling van de Nasdaq even buiten beschouwing gelaten. Er is dan sprake van een stevig herstel sinds maart en vervolgens en een afnemend momentum. Echter, net zoals bij rentemarkten is het enthousiasme over het verwachte economische herstel aanzienlijk minder. Overigens zien wij de risico-aversie binnen de grondstofmarkten ook terug in de sterk oplopende goudprijs.

De oliemarkt heeft nog steeds te maken met een relatief zwakke vraag naar energie. Aan de andere kant is het productieoverschot op de mondiale oliemarkt nog lang niet weggewerkt. In dit artikel van onze oude collega en gerenommeerd energiespecialist ABN Amro Hans van Cleef wordt dat spanningsveld duidelijk toegelicht.

Na de bizarre situatie in april, toen enkele Amerikaanse oliecontracten negatieve prijzen lieten zien, volgde een herstel naar grofweg 40 tot 45 dollar per, precies zoals wij hadden verwacht. Onderstaande grafiek van de prijs van Brent-olie laat goed zien dat de opmars is gestagneerd rond het 50 procent Fibonacci retracement niveau. Nu de RSI (Relative Strength Index) langzaam daalt, en er dus negatieve divergentie ontstaat, lijkt het opwaarts momentum voor de olieprijs verder af te nemen.

Bron Bloomberg

De optelsom

Dat alles tezamen maakt dat het allemaal niet heel sterk oogt op een breed indexniveau. Ondanks dat we best ver gekomen zijn in het tweede kwartaal. De stijgers van het eerste uur na de maart bodems zijn nog steeds de hardste lopers binnen de verschillen de indices. De olie- en rentemarkten tonen minder enthousiasme, en goud blinkt als nooit tevoren. Aan de wel of niet heropeningsdiscussie of de verwachting omtrent vaccins zijn we inmiddels ook wel gewend. De indices zullen dan ook een hele positieve, verrassende noot en een verandering van de waardering in de ogen van beleggers nodig hebben om de opmars voort te kunnen zetten. Of geeft Europa dit weekend een nieuw zetje opwaarts? Zoals gezegd het spel is op de wagen.

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Geef een reactie