Het placebo-effect

Vandaag, zijnde 19 juli, staat de teller Amerika voor de dagelijkse besmettingen met Covid19 op meer dan 70.000 mensen per dag. Wereldwijd zijn dat 260.000 personen per dag. Kortom we hebben dus in de eerste golf al records en we kunnen dan ook zeker stellen dat de ziekte niet onder controle is.

Nu is een epidemie net als een bosbrand en is deze afhankelijk van de brandstof die het krijgt. Die brandstof bij een het coronavirus zijn mensen die vatbaar voor de infectie zijn. De eenvoudige constatering is dat nog steeds veel personen toegevoegd worden en we dus nog niet van de problemen af zijn. Maar de beurs doet alsof er een geneesmiddel is en alle problemen opgelost zijn, of voor weinig geld nog snel gaan worden opgelost.

Laten we daarom toch maar weer even naar de parallellen kijken met het verleden.

Toen de Spaanse Griep uitbrak in 1918 wendden veel patiënten (ook in de geïndustrialiseerde wereld) zich tot de reguliere artsen, alhoewel we toen ook geen effectief vaccin hadden maar er toen ook geen antivirale medicijnen waren zoals dat nu wel het geval is. Antibiotica kwamen na de Tweede Wereldoorlog pas beschikbaar. Het bleef toen in basis bij een dubbele dosis aspirine en wat experimenten. Als ze dachten dat er een medicijn was gevonden dan bleek dit achteraf vaak niet de griep aan te pakken, maar slechts de gevolgen en verschijnselen zoals de ontstekingen in de longen. Ook toen was men meerdere malen heel positief over de werking in een kleine groep, maar dit was medisch niet onderbouwd en in de praktijk bleek het vaak niet te werken voor grote groepen.

Aangezien toen sommige patiënten opknapten na miskraam, neusbloeding of menstruatie, deed dit artsen weer teruggrijpen naar de oude aderlating uit de middeleeuwen. Ook bleken werknemers van een kwikverwerkingsfabriek in Californië, alsmede Franse syfilis patiënten die met kwik behandeld werden, slechts een milde Spaanse Griep te krijgen, dan wel er snel van op te knappen. Dit resulteerde er in 1918 in; dat men kwik als medicijn ging inzetten echter met ernstige bijwerkingen van kwikvergiftigingen (wellicht zelf was het erger dan de kwaal). Laten we hopen dat we veel geleerd hebben in die honderd jaar.

Placebo’s

Het placebo-effect laat zien wat de kracht is van positief denken. Het is gebaseerd op de verwachting dat een middel, een actie, of een behandeling genezing zal brengen en kan op zich uitermate goed werken om een patiënt te genezen. Volgens sommige experts is 35 tot 40 procent van alle voorgeschreven middelen weinig meer dan een placebo.

Het interessante van de werking van een placebo is dat de werking afhangt van het vertrouwen tussen de arts en patiënt. Als de patiënt het vertrouwen in de arts verliest, of merkt dat de arts geen respect heeft voor de patiënt, nemen de heilzame effecten sterk af en kunnen zelfs naar het negatieve doorschieten en dus schadelijk zijn, of een “nocebo” uitwerking hebben.

Omdat het coronavirus ogenschijnlijk weinig effect heeft wil ik het in het kader van de placebo’s nog eens hebben over de extreem lage rente, over ECB opkoopprogramma’s en over de leningen (of giften) aan Zuid Europa, want zijn dit ook niet schijnoplossingen waar we nu nog heel blij van worden maar wellicht toch echt nocebo of negatief van worden?

S&P 500

Meer werklozen

Hoewel de beurs dus doorstoomt zien we dagelijks berichten van banken en andere bedrijven die vele werknemers ontslaan. Dit is wel degelijk een effect van het coronavirus. Er is ondertussen geen trade deal met China en de spanningen tussen de grootmachten lopen hard op. Kredietverzekeraar Euler Hermes waarschuwt voor wereldwijd veel meer faillissementen. Ook in de VS lopen de hypotheek achterstanden hard op. In 2009 duurde het 3 jaar voor de achterstanden op begonnen te lopen nu slechts drie maanden. Lees hier het verhaal

Er zijn dus meer faillissementen

De Trade Group verwacht dat in de VS 30 procent van alle restaurants permanent dichtgaat als direct en indirect gevolg van Covid 19. Men verwacht dat er 15 beurs genoteerde restaurant zullen omvallen. Een aantal bekende beursgenoteerde restaurants heeft reeds het faillissement aangevraagd. (CEC Entertainment het moeder bedrijf van Chuck E Cheese).

Andere bedrijven lijden ook grote verliezen door de corona crisis.

Neem Heineken, dat had een afwaardering maar ook daalde het biervolume nog eens met 11,5 procent. Na de cijfers een kleine correctie maar de grafiek geeft gewoon een koop. Echter zolang we boven de 82,56 Euro blijven.

HEI

TomTom

Je zou verwachten dat er in quarantaine-tijd weinig gereisd werd, behalve van de woon- naar de slaapkamer en dus weinig Tomtoms en navigatie nodig waren. Maar na de cijfers gingen we omhoog. Uiteindelijk vielen we daarna weer terug maar ook hier hebben we koopsignalen in de grafiek.

Tom Tom

Amazon eindelijk een week omlaag

Amazon heeft de Twindicator op USD 2.964,43 en het slot was 2.960,53. Kortom we zitten in de buurt en zijn alert op een verkoopsignaal. Kijk naar Turbo shorts.

AMZN

Lekker Netflix kijken

Neflix kwam eigenlijk met goede cijfers, maar de verwachtingen waren nog hoger dan goed en dus gingen we na de cijfers omlaag. In de Twindicator hebben we op USD 493,38 een verkoopsignaal en daar staan we ook vlakbij.

Netflix

Apple betaalt geen belasting en zo een Apple voor de dorst?

Apple kwam negatief in het nieuws over het in Europa geen belasting hoeven te betalen. Natuurlijk is het een meevaller voor het bedrijf en aandeelhouders (o.a. Buffett) maar de publieke opinie (de consumenten) is uiteindelijk veel belangrijker. Wat vinden zij ervan dat de een belasting betaald en de ander niet? De Twindicator ligt op USD 363,21 daar zijn we nog niet maar wat niet is kan zo komen.

Apple

Buffett wordt de winter door geholpen

Kraft Heinz is een groot aandelenfonds in Berkshire Hathaway en Kraft Heinz deed het lang heel slecht. Zoals Geer zou zeggen het had er de Kraft niet voor. Maar door de lockdown eten we weer thuis en dit is in het voordeel van Kraft Heinz. De weekgrafiek laat het duidelijk zien dat we uit de dalende trend zijn en weer de goede kant op gaan. In de dag grafiek is USD 32,19 het Twindicator steun punt. Erboven is het een koop.

Kraft Heinz

Toneel vereniging de EU

Ondanks dat de theaters dicht zijn maakte de EU dit weekend het nodige theater. Want dit weekend was er een grote meeting over de leningen. Nederland doet net alsof het iets te vertellen heeft en de rest speelt dit spel leuk mee. Uiteindelijk wordt er gewoon een blanco cheque aan de zuidelijke landen uitgeschreven.

De beurs zal na dit toneelstuk wel weer hoger gaan, maar of het echt een oplossing is? En leg het maar eens uit aan een volgende generatie die nu door een studie schuld geen huis mag kopen van een bank…

Eurostoxx50

We sluiten af met de AEX

De Twindicator voor de AEX ligt nog op 556,96. Afgelopen vrijdag hadden we een begrafenis van een berg puts die weer waardeloos afliep. Een hobby mag geld kosten zeg ik altijd tegen mijn vrouw maar het begint wel pijnlijk te worden.

EOE

Even wachten, nog even wachten, …..

We wachten dus nog steeds op officiële verkoopsignalen

En ik verwacht dat als de patiënt (de beurs) snapt dat de arts (ECB en andere centrale banken) het niet zo goed met ons voor hebben, maar alleen hun eigen belangen verdedigen, dan konden we wel weer terug vallen naar niveaus van ver voor het placebo.

Geef een antwoord