Heropening economieën goed voor Mastercard

Vanaf 2010 stond Mastercard onder de bezielende leiding van de Indiër Banga. Met hem aan het roer rendeerde het aandeel Mastercard gemiddeld 31 procent per jaar in de afgelopen tien jaar. Ruim het dubbele van de S&P 500-index. Sinds 2010 groeide de vrije kasstroom met gemiddeld 15,7 procent per jaar. Over de afgelopen vijf jaar groeide het dividend met 19 procent per jaar. Tijdens zijn periode nam de omzet toe van 5,5 naar inmiddels 18,4 miljard dollar. Een reden om in dit aandeel te beleggen vormt vooral de enorme Return on Equity (ROE). Deze bedraagt 111 procent! Per dollar aan eigen vermogen maakt Mastercard dus 1,11 dollar winst! Bedenk dat het rendement op het eigen vermogen bij bijvoorbeeld ING slechts 7,8 procent bedraagt en de ABN Amro zelfs een verlies maakt van 1 procent. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans met een ruime cashpositie. Samen met zijn voornaamste concurrent Visa vormt het een duopolie op de markt voor betalingsverwerking. Sinds het begin van dit jaar is Banga president commissaris en heeft hij plaats gemaakt voor een nieuwe CEO, Michael Miebach.

Natuurlijk heeft Mastercard ook te lijden gehad onder de coronacrisis. Zo zakte de operationele marge vorig jaar van 57,2 naar 52,9 procent en de omzet nam met ruim 7 procent af ten opzichte van het jaar er voor. Ook de winst viel 16 procent lager uit. Er werd immers veel minder gereisd, veel winkels waren dicht en de werkloosheid was fors opgelopen. Over het jaar 2020 rendeerde Mastercard uiteindelijk toch nog 20 procent

De opkomst van de techgiganten Apple en Google in de financiële wereld vormt geen bedreiging voor Mastercard. Het bedrijf heeft samen met concurrent Visa vrijwel het gehele betalingsverwerkingsnetwerk in handen. Voor een nieuwkomer is het bijna ondoenlijk een betalingsnetwerk op te bouwen dat de strijd met deze twee giganten aan zou kunnen.

Eind april rapporteerde het bedrijf zijn cijfers over het eerste kwartaal. De winst was hoger dan verwacht. Per aandeel bedroeg deze 1,74 dollar in plaats van de verwachte 1,58 dollar. De omzet was met 4,2 miljard ook hoger dan de verwachte 4,0 miljard. Op de huidige koers is de koerswinstverhouding niet kinderachtig, namelijk 46 keer de verwachte winst. Het dividendrendement bedraagt 0,48 procent. Mastercard constateerde vorig jaar na een aanvankelijke terugval in transacties ten tijde van de lockdown een stabilisatie later in het jaar en in het najaar zelfs weer een lichte groei. Voor een herstel van de cross border transactions is echter ook opheffing van de huidige reisrestricties nodig. En gezien het stevige vaccinatietempo in de Verenigde Staten, dat hoger ligt dan in het merendeel van de rest van de westerse wereld, ligt het in de lijn der verwachtingen dat de reisgerelateerde transacties fors kunnen gaan toenemen.

In de afgelopen tien jaar is Mastercard onder leiding van Banga getransformeerd van een op de Verenigde Staten gerichte creditcardmaatschappij naar een wereldwijd betaaltechnologiebedrijf. Het bedrijf heeft dus mede kunnen profiteren van de digitale versnelling als gevolg van de uitbarsting van het coronavirus. Anderzijds bestaat een groot deel van de omzet uit reisgerelateerde activiteiten. De verwachting van de Amerikaanse regering dat nog voor de zomer iedereen die dat wil in de Verenigde Staten zal zijn ingeënt en een aantal indrukwekkende economische steunplannen kunnen mede bijdragen aan een verder winstherstel.

Mastercard zou kunnen worden gezien als een conservatieve groeier. Het heeft een zware crisis uitstekend doorstaan, gezien het rendement van 20 procent vorig jaar. Het moet echter ook kunnen profiteren van de verwachte economische groei in de komende jaren. Het management verwacht al vast een winstgroei van 20 procent voor Q2. Mastercard is een bedrijf dat én goed door de crisis is gekomen vanwege zijn sterke digitale kenmerken én sterk kan profiteren wanneer de economie weer volledig open gaat.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Mastercard in portefeuille.

Geef een antwoord