Gekochte Put op Wessanen

Wessanen consolideert al sinds eind begin juni in een trading range van €2 en is er niet in geslaagd om de stijgende trend voort te zetten. De top rond €15,46 is de eerste horde om te doorbreken. Wel heeft Wessanen in juli er een paniekprikker in gezet waarbij er een low van €13,50 is bereikt.

Wessanen

We verwachten dat het aandeel dit niveau gemakkelijk weer kan aantikken. We vinden de aarzelende beweging met lagere toppen namelijk een veeg teken. Onderstaand leggen we een gekochte (long) oktober put waarbij met een beperkt risico kan worden ingespeeld op een daling. Dit in tegenstelling tot het short gaan van 100 aandelen Wessanen.

Belangrijke steun- en weerstandsniveau’s

Weerstand: €15,46.

Steun: €13,50.

Short aandelen Wessanen
Stel dat u 100 aandelen Wessanen short gaat op €15 en dus inspeelt op een koersdaling, dan ziet de winst/verlies-grafiek van 100 short aandelen Wessanen er als volgt uit: het verlies loopt op als het aandeel stijgt (dus het risico is onbeperkt), terwijl er geld wordt verdiend bij een koersdaling, namelijk €100 per punt.

De vraag is hoe u neerwaartse potentie kunt creëren en toch het risico  kunt beperken voor het geval het aandeel toch hard stijgt. Dat kan door een put optie op Wessanen te kopen. Het neerwaarts risico is dan beperkt tot de geïnvesteerde premie.

Het kopen van een put geeft de koper het recht om 100 aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te kunnen verkopen en biedt zodoende de mogelijkheid om met een beperkte investering te kunnen inspelen op een koersdaling.

Wat is een gekochte put (long put)?

De koper van de putoptie heeft het recht (maar niet de verplichting) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te verkopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een bepaalde periode.

Voorbeeld gekochte (long) putoptie op Wessanen
Stel dat u sec (dus zonder aandelen in bezit) 1 put Wessanen koopt met afloopdatum de derde week van oktober met uitoefenprijs €15 en u betaalt voor dit verkooprecht €0,50 per contract, dan ziet de winst/verlies-grafiek er als volgt uit:
Long (kopen) 1 WES OCT 15 Put @ €0,50:

Oktober €15.00 Put Wessanen

Op basis van bovenstaande prijzen betaalden we €50 (€0,50 maal 100). Het mooie is, dat dit ook het maximale bedrag is dat we verliezen als we het niet goed hebben gezien.

De grafiek van een gekochte put (zie bovenstaande figuur) toont aan dat de winst ‘ongelimiteerd’ (is bij een koersdaling, zij het dat een aandeel tot maximaal nul kan dalen.

De gekochte put optie levert geld op zodra Wessanen onder de uitoefenprijs van €15 noteert, maar ook moet de betaalde premie ad €0,50 erin worden verrekend.

Het maximale verlies op deze gekochte put optie bij een expiratiekoers van €15 of hoger bedraagt maximaal €50 per contract.

Het break-even-point, vanwaar de grens van verlies naar winst wordt gemarkeerd, ligt op €15 – €0,50 = €14,50.

Bij een koersdaling vanaf €14,50. loopt de winst op met €100 per euro daling van Wessanen. Dus op een koers van bijvoorbeeld €12 bij expiratie in oktober zou u een winst van €250. Dat is dus een rendement van 500% in slechts 2 maanden tijd. Dit percentage krijgt u bij lange na niet op een spaarrekening.

Laat een reactie achter