Gekochte Put op Aalberts

Aalberts is sinds de zomermaanden in 1 rechte lijn omhoog geschoten, waarbij onlangs een top werd bereikt net onder de €42. Dit is de eerste horde om te doorbreken om de stijgende trend voort te zetten. Aan de onderkant heeft Aalberts een steunzone rond €41 gevormd.

Aalberts

We verwachten dat het aandeel dit niveau binnenkort weer gaat opzoeken en bij een doorbraak ligt de weg open voor een rit richting de €39,50 respectievelijk €36,50.

We vinden de consoliderende beweging van de afgelopen weken geen goed teken. Onderstaand leggen we een gekochte (long) december put uit, waarbij met een beperkt risico kan worden ingespeeld op een daling.

Belangrijke steun- en weerstandsniveau’s

Weerstand: €41,75.

Steun: €41

Wat is een gekochte put (long put)?

De koper van de putoptie heeft het recht (maar niet de verplichting) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te verkopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een bepaalde periode.

Voorbeeld gekochte (long) putoptie op Aalberts
Stel dat u sec (dus zonder aandelen in bezit) 1 put Aalberts koopt met afloopdatum de derde week van december met uitoefenprijs €40 en u betaalt voor dit verkooprecht €0,40 per contract, dan ziet de winst/verlies-grafiek er als volgt uit:

Long (kopen) 1 AALB DEC 40 Put @ €0,40:

Op basis van bovenstaande prijzen betaalden we €40 (€0,40 maal 100). Het mooie is, dat dit ook het maximale bedrag is dat we verliezen als we het niet goed hebben gezien. Mocht het aandeel echter verder stijgen, dan blijft de schade beperkt tot €40.

De grafiek van een gekochte put (zie bovenstaande figuur) toont aan dat de winst ongelimiteerd is bij een koersdaling.

De gekochte put optie levert geld op zodra Aalberts onder de uitoefenprijs van €40 noteert, maar ook moet de betaalde premie van €0,40 erin worden verrekend.

Het maximale verlies op deze gekochte put optie bij een expiratiekoers van €40 of hoger bedraagt maximaal €40 per contract.

Het break-even-point, vanwaar de grens van verlies naar winst wordt gemarkeerd, ligt op €40 – €0,40 = €39,60.

Bij een koersdaling vanaf €39,60 loopt de winst op met €100 per euro daling van Aalberts. Dus op een koers van bijvoorbeeld €35 bij expiratie in december zou u een winst van €460.

Laat een reactie achter