GBP: Baas Boris!

Het is duidelijker dan ooit. Brexit is irrefutable. Zou het dan toch…? De land slide victory spreekt boekdelen.

We kijken er niet heel erg meer van op maar er is toch heel van aan de hand afgelopen 24 uur waar het gaat om de GBP, the Great Britain Pound. Ja, dat muntje dat niet in de Euro paste. Uiteraard we gaan even de reactie van de markten bekijken in relatie tot EUR en USD, maar hou dit kanaal in de gaten voor de meest actuele verwikkelingen na gisteren.

Ok de markten dan.

Tegen EUR is GBP  op zijn sterkst sinds tijden na de inmiddels bekende uitslag. Niet alleen het laagste punt voor dit aar gezien de kortere termijn trend maar ook een nieuwe low buiten de trading range zoals we die al jaren kennen. De target van de rode fibo grid is ruim behaald en ook overschreden. Daarnaast, gezien het OS karakter van het moment is mijn stelling dat het iets te veel van het goede is geweest waardoor er een kleine correctie waarschijnlijk is. Hou echter rekening met een goede mogelijkheid tot een verdere verzwakking zodra de RSI iets hoger is gekomen. Pas als de range ruim terug gebroken wordt (>0,85) dan is dat scenario van de baan. Op een time frame hoger is dit het geval namelijk.

EUR/GBP DagGrafiek

Ook een dikke OS stand, dat wel. Maar omdat deze daling tot nieuw territorium heeft geleid spreekt het ook van overtuiging. Een sterkere GBP heeft de voorkeur van beleggers al is het voor de korte termijn een beetje hard gegaan.

EUR/GBP WeekGrafiek

Tegen USD (de zogeheten Cable) vertoont GBP een uptrend gevolgd door een downtrend die weer gevolgd word door een uptrendje. Deze heeft na gisteren een hogere versnelling aangemeten gekregen waardoor versneld de 1,34 is bereikt. De versteiling van beweging van GBP t.o.v. USD heeft zo meer ruimte gecreëerd voor een verdere stijging. Echter, ook hier is een korte termijn overspannenheid te meten (RSI =OB) waardoor  de houdbaarheid van de meest steile groene stijgende lijn betwistbaar is. Het momentum is prima maar wel hoog. Hausse posities zijn nog steeds een goed plan maar een stop onder de meest steile lijn is aan te bevelen. Nieuwe posities ga je idealiter aan bij de lijn er onder, na een korte periode van afkoeling. Overigens de roze blokken geven de gelijkenis weer van de bull market range van 2017 en de meest recente ontwikkelingen. Niet OS regelmatig OB, kort gezegd. Een time frame hoger is het beeld als volgt

GBP/USD DagGrafiek

Het zou we eens een stevige bodem geweest kunnen zijn die 1,19. Het karakter van de markt sinds 2016 is overgegaan van een neerwaartse naar een meer zijwaartse. Dat is al een tijdje zo maar de meest recente beweging van de bodems weg geeft daar een bevestiging van. Hier is echter nog geen OB bereikt waardoor een korte termijn correctie niet net zo urgent is als tegen EUR.

GBP/USD WeekGrafiek

 

Conclusie.

GBP wordt sterker. Ja, al een tijdje en na gisteren weer een stukje sneller. Het tempo tegen de EUR kan wat afremming verwachten maar tegen de USD is er voldoende ruimte en kracht om direct door te stijgen. Het ziet er naar uit dat de speculatief  ingeslagen weg van GBP een duidelijke politieke bekrachtiging heeft gekend na gisteren. Hoe noemde Boris het ook al weer? Irrefutable! Juist ja. We gaan het zien.

Lees ook de update van 18 december in You ain’t seen nothing yet folks…

3 reacties op “GBP: Baas Boris!”

 1. bruun says:

  Bedankt Gokhan!

 2. Gökhan Erem says:

  gaarne, leek me wel zo actueel, en daarnaast u vraagt en wij draaien 🙂

 3. wh.giesen says:

  Dank Gokhan, op korte termijn euro misschien iets sterker tov GBP, daarna hoogstwaarschijnlijk vervolg van de huidige trend. Beleggingen in britse aandelen krijgen zo een hefboom erbij.

  mvg

Geef een reactie