Gaat ook Europa de jaarrecords opzoeken?

Vooral in de VS lopen de beurzen steeds verder op. Of geholpen door vaccinnieuws of door nog meer helikoptergeld. Beleggers lijken de risico’s van de tweede ronde effecten of mogelijke tweede “coronagolf” te negeren. Zou Europa volgen?

De beurzen lopen steeds verder op

Gedurende de afgelopen weken wisten met name de Amerikaanse beurzen goede zaken te doen. Vooral gedragen door de technologie gerelateerde bedrijven. De “coronacrisis” heeft hun positie alleen maar verder versterkt. Zo wist de Nasdaq al eerdere records achterelkaar te kraken en heeft inmiddels de S&P 500 haar oude recordstanden bereikt. De Dow Jones blijft vooralsnog wat achter. Houd er overigens wel rekening mee dat de US dollar sinds medio maart met grofweg 10% is gedaald. De belangrijkste redenen zijn natuurlijk de vaak genoemde gigantische monetaire en fiscale bedragen die worden rondgestrooid. Daarnaast wordt elk vaccinnieuws als positief gezien en beginnen de algoritmen automatisch te kopen. Kijk je naar het onderstaande plaatje blijft het toch wel een bizar verhaal. Even gechargeerd gezegd lijkt de rally gewoon gekocht met overheidsgeld. Enig idee wat er zal gebeuren als dat stopt?

Maar zijn er dan geen risico’s?

Zeer zeker wel. Ervan uitgaande dat we niet oneindig kunnen door printen, zal de economie uiteindelijk organisch moeten gaan groeien. En dat is al heel lang niet gelukt. Maar als dat plaatsvindt zullen de schulden waarschijnlijk worden afgebouwd. En beurzen zonder monetair of fiscaal infuus was de afgelopen jaren geen goede combinatie.

Daarnaast lijken beleggers weinig ogen te hebben voor de tweede ronde effecten die in Q4 2020 en Q1 2021 worden verwacht. Door de talloze steunmaatregelen van de regering zijn grootschalige faillissementen vooruit geschoven. We moeten niet het oog verliezen dat er in een rap tempo banen definitief verdwijnen. Er wordt geschat dat de banengroei van de afgelopen zes á zeven jaar in enkele maanden is verdwenen. En helaas denk ik dat deze trend nog wel even zal aanhouden en dat zal het consumentenvertrouwen geen goed doen. Bovendien lopen de betrekkingen tussen China en VS alles behalve soepel, wat voor de pandemie het onderwerp van gesprek was.

Er is nog steeds een pandemie gaande

Tenslotte is de weer oplevende pandemie ook nog een grote zorg zolang er nog geen werkend vaccin is. De eerste signalen van een hernieuwde daling van de consumptie en het consumentenvertrouwen zijn al zichtbaar. Hoewel ik geen apocalyptisch scenario verwacht, is het ook zeker geen La La land. Een tweede golf gaat toch echt opnieuw weer flinke schade opleveren. Laat staan voordat we weer op pre-Covid 19 niveaus uitkomen. Dus de beurzen prijzen wel een redelijk perfect scenario in zonder al te veel tegenslagen.

Correctie op Goud en Zilver

Wij schreven vorige week al dat na zulke stijgingen correcties erbij horen. Maar deze was wel erg  heftig. De combinatie van positief vaccinnieuws, oplopende aandelenkoersen en rentes was het startschot voor een stevig rondje winstnemingen. Wij hadden de zilverpositie vorige week met een mooie winst verkocht in de hoop om op een lager niveau weer positie te kiezen. Dat hebben we dan ook gisteren gedaan. We verwachten dat de trends opwaarts blijven, gedreven door al dat geprint, lage (reële) rentes en mogelijk één van de weinig alternatieven om in te schuilen indien de aandelen weer eens een stap terug doen.

Gaat Europa ook de jaarrecords opzoeken?

Kijken we naar een simpele daggrafiek (gemeten in procenten) van de brede stoxx 600 zien we een ander koersverloop dan in de VS. Meer zijwaarts met duidelijke grenzen. Mocht de rode lijn gekraakt worden verwacht ik hogere koersen en dan kan Europa vervolgens de VS volgen. Maar zover is het dus nog niet! Mocht het hier haperen zal waarschijnlijk de onderkant weer worden opgezocht. Dus het beeld voor Europa is neutraal en blijft het wachten op een significante uitbraak. De speculanten kunnen uiteraard ook de huidige bandbreedte spelen. Er zijn natuurlijk altijd aandelen die het beter doen dan de index, maar de brede Europese index zelf moet dus nog een definitieve keuze maken. Dus op indexniveau maar gewoon bijkopen is vooralsnog te voorbarig en blijven de jaarrecords vooralsnog uitzicht!

Geef een reactie