De FED topt het af. Gracias!

Ik wil natuurlijk niet voorbarig zijn, maar de kogel is door de kerk…de FED gaat beginnen met afbouwen van de posities die zijn opgebouwd onder het QE programma van de afgelopen jaren. De planning is om rustig te gaan beginnen en dan langzamerhand te gaan uitbreiden…

Ja, natuurlijk dat ze het nieuws op deze manier brengen, ze hebben eigenlijk geen andere keuze ook. Maar ik denk dat het weleens wat sneller zou kunnen gaan gebeuren dan dat er nu aangegeven wordt. De beurs is nu sterk en staat op recordniveaus, zou je dan nu een klein beetje afbouwen en als de beurs lager gaat, dat je dan steeds meer gaat afbouwen? Nee, dat is onlogisch. De FED heeft ook de taak om de rust op de markten te bewaren en daarom moet je natuurlijk nooit zeggen dat je het nu wel een geweldig niveau vindt.

Van Buy the Dip naar Sell on Strength…

Waar we de afgelopen jaren bij elke dip in de aandelen veilig long konden gaan, immers de FED kocht ook groot in, is dat nu afgelopen. De FED zal nu elke stijging gebruiken om de bestaande posities weer te verkopen. Daarom denk ik dat de FED de markt “afgetopt” heeft.

Twindicator levels…

Op het moment van schrijven, 15 juni 2017, heb ik pas een “officiële” short als de SP500 onder de 2418 sluit. Dit niveau zal in de komende dagen langzaamaan wat hoger komen te liggen.

 

Overigens zien we vaak dat na het breken van de trend dat er een “pullback” volgt, dat is vaak mijn ideale instap…maar onder deze omstandigheden ( FED nieuws en recordniveau) durf ik het niet aan om een eventuele pullback af te wachten en ga ik direct al short!

Het technische plaatje voor de AEX is weer heel anders…

Bij de AEX zien we dat het al wat langer moeilijk ligt en we staan niet meer op de topniveaus van weken geleden. We zitten al short in de AEX sinds 17 mei 2017 en met een verzwakkende SP500 zou de AEX een acceleratie naar beneden kunnen maken… Ik verwacht de eerste steun van de AEX rond de 506. Rond dat niveau zal ik mijn shorts (minimaal) gaan halveren.

Ook Tesla ben ik geshort…

Tesla is nu meer waard dan BMW en dat klopt gewoon niet… Het business model, waar bij de groei gerealiseerd wordt door subsidies, is te “fragiel” in mijn ogen. Zodra subsidies worden verminderd, of wanneer ze in het geheel wegvallen, dan zullen er minder Tesla’s verkocht gaan worden…zo simpel is het gewoon. Maar ook de andere merken zitten niet stil en komen ook met elektrische auto’s. Tesla  is nu even een hype, maar het zal een “gewone” producent van elektrische auto’s gaan worden…net als BMW, Volkswagen etc.

Tesla is mijn “conviction” short. Dat betekent dat ik volgens mijn eigen indicator, de Twindicator, nog geen short positie mag hebben. Maar wat ik ook anders doe bij een conviction trade is dat ik de posities bij winst voorzichtig uitbreid, terwijl ik dat bij normale technische trades juist zou afbouwen. Met de conviction trade wil ik een extra rendement behalen…een soort slagroom op de taart!

Ik denk dat we aan de vooravond staan van geweldige mogelijkheden op de beurs… althans dat denk ik als bear! Ik verwacht mijn portefeuille minimaal te verdubbelen wanneer de SP500 met 5% zal dalen… Let wel, ik ben daytrader en ik neem ook flink wat risico’s…en dat is natuurlijk niet geschikt voor iedereen!

4 reacties op “De FED topt het af. Gracias!”

 1. mikeonyx says:

  Gerard bedankt voor je bijdrage.
  Kun je met ons de Twindicator code delen ?
  Dank bij voorbaat

  Mike

 2. Gerard Kaldewaaij says:

  Beste Mike, bedankt voor je reactie. Ik zal dat moeten overleggen met Cees Smit, ik geef er zelf de voorkeur aan om de grafiek met de indicator te delen dan het delen van de indicator code. Het gebruik van deze indicator is namelijk niet “plug and play” en men zou bij verkeerd gebruik ook de verkeerde conclusies kunnen trekken… met alle gevolgen van dien.

 3. mikeonyx says:

  Gerard bedankt voor je reactie. Heb inmiddels gelezen dat je de Twindicator samen met Cees ontwikkeld hebt.

 4. Menno says:

  Portefeuille verdubbelen als de s&p 500 met 5% gedaald is. Bedoelt u dan dat de portefeuille verdubbeld is als de s&p 500 met 5% daalt of dat u dan (ondanks het zijn van een “bear”) juist koopt en dat u verwacht dat die verdubbelde portefeuille als bull winst gaat maken ?

  Ik ga nu van dat laatste uit: u koopt de s&p of goede aandelen bij een 5% daling.

Laat een reactie achter