EUR/USD op weg naar 1

EUR/USD heeft de downtrend hervat en is op weg naar pariteit. Bij afwezigheid van storende interventies grijpen de marktkrachten hun kans om een visie te ontwikkelen. De woorden van de Fed zijn gehoord en gewogen alsook de teksten van de Japanse en Europese evenknieën. Conclusie: meer van het zelfde. Dus, koersen doen ook wat ze al deden.

Voor EUR/USD betekent dit niets geen 1,20 of zo. Geen hogere grondstoffenprijzen en zeker geen koopgedrag in Goud is een direct gevolg daar weer van. Uiteindelijk wordt de USD sterker en daarmee basta.

De markt is momenteel in twee kampen verdeeld is. De ene kant zegt: “Er wordt verhoogd door de Fed in december want ze moesten al en het levert imago schade op als er te lang getwijfeld wordt.” De andere zijde van de discussie zegt daarop, “Nee hoor niks daarvan, want ze maken zichzelf stuk door de rest van de wereld te vroeg voor het blok te zetten.” Dat betekent in ieder geval dat de markt nog deelnemers genoeg heeft die zich kunnen bedenken om de andere kant van de discussie kracht bij te zetten. Dat zien we bijvoorbeeld weer vandaag terug na de cijfers. De werkloosheidcijfers werden gepubliceerd waarna een deel van de mensen die dacht dat er geen verhoging aan zat te komen dat nu wel denkt.  Zo is afgelopen weken een steeds groter wordend deel van de markt aan de opwaartse potentie gaan twijfelen en zijn zelfs nieuwe baisse gerichte posities aangegaan.

Los van de USD discussie die naar mening slechts ruimte geeft aan korte termijn meningsverschillen, de hoofdrichting van de alles wat met USD te maken heeft is hetzelfde als in de afgelopen jaren. Goud, Olie en grondstoffenprijzen zijn dalend, USD/JPY is opwaarts gericht, en EUR/USD bevindt zich in een downtrend. Daar is nooit een verandering in gekomen tijdens de correctie die toch min of meer zijwaarts is verkopen. De correctie in nu ten einde en de neerwaartse trend wordt hervat. Dat zegt ook iets over de trends van de aandelen. Die worden ook hervat maar dan in opwaartse zin onder invloed van deze motor van de beurzen. Al zou er niet verhoogd worden de markt houdt zelfs rekening met een actie van de andere zijde van de EUR/USD vergelijking. December is niet alleen van belang voor de USD kant van het verhaal nee, ook de ECB wordt verwacht iets te gaan wat tot uitwerking zal hebben dat de EUR/USD richting 1 daalt. Kortom speculaties in neerwaartse richting te over. Enfin, de grafiek van EUR/USD.

dft eur

In de afgelopen weken is blijkbaar voldoende gezegd in de ogen van beleggers om gevolg te geven aan de lokroep van de pariteit in EUR/USD. De daling vanaf de zomer van 2014 toen we 1,40+ noteerden is voor 38,2% gecorrigeerd in het verloop van 2015. Dat zegt dat er 3 stappen neerwaarts zijn gedaan en 1 stapje terug ten einde een aanloop te kunnen nemen voor de volgende 2 a 3 stappen. Daarmee komen de koersdoelen ver onder 1 uit maar laten we daar maar eerst op pariteit focussen is mijn gedachte. Je hoeft niet het onderste uit de kan te hebben, zeg maar. In aanvulling op het neerwaartse fibo signaal is een negative reversal gevormd dat de daling richting 1 bevestigd. De rode boogjes zeggen ons dat de markt nu de koers van 1,07 als normaal tot best hoog ervaart in relatie tot koersen rond het zelfde niveau die eerder als spot goedkoop werden ervaren. Toen werd er op deze niveaus gekocht nu is het omgekeerde aan de hand. 1,10 is duur en 1,08 kun je maar beter van profiteren voor het te laat is. Zo is de beleving nu, dat u het weet.

Veel meer heb ik er ook niet over te zeggen momenteel. In het recente verleden heb ik columns gepubliceerd die dit scenario beschrijven echter daarbij gebruik makend van andere financiële markten. U kunt deze uiteraard teruglezen op DFT.nl en TradeIdee.nl. Misschien wel interessant want, door deze ontwikkeling zien we de goud, olie, JPY en aandelenmarkten hun bevestiging krijgen vanuit niet geheel onbelangrijke hoek.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo