EUR/USD: Onvermijdelijkheid

De markt heeft gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist en besloten. De overpeinzingsperiode heeft een goed half jaar geduurd maar met het einde van 2015 in zicht werd de correctie beëindigd. Inmiddels neemt de overtuiging toe dat pariteit een onvermijdelijkheidje is.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Eerder waren met de breuk neerwaarts een aantal signalen gemaakt die respectievelijk berustten op de fibo techniek als ook op de negative reversal signalering. De uitwerking daarvan heeft naar verwachting plaatsgehad waardoor de koersen een plekje hebben gekregen onder 1,08. Daarmee is de dalingsperiode verlengd en duurt hij inmiddels al een maand. Dat kun  je moeilijk tijdelijk noemen. Er is zelfs een mooie trend te ontwaren die het koersverloop van die periode kenmerkt. De RSI beweegt zich in dezelfde periode in de bear market range en vormt daarmee een belangrijke bevestiging voor de houdbaarheid van deze trend. Daar is helemaal niets mis mee momenteel hetgeen zoveel zegt als dat er rekening gehouden moet worden met het aanhouden van de neerwaartse focus. Het ligt inmiddels in de verwachting dat 1,05 aan een serieuze aanval onderworpen zal worden waarna de vorige maand nog onhaalbaar geachte stand van 1 onvermijdelijk tot gespreksonderwerp zal verworden.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De koersen corrigeren niet meer in het mogelijke opwaartse trendkanaal dat zich in het groen aftekende. “Zolang koersen boven 1,10 blijven noteren geldt dat deze trend in wording nog intact is. “Zo gold de conditie die de houdbaarheidsgrens hiervan aangaf. Met koersen momenteel onder 1,10 geldt nu dat er een hervatting van een aanval op 1,05 en 1 is gestart. De RSI is cent OS geworden hetgeen de draai van de focus bevestigt. Die conditie werd bereikt bij het verder reiken onder 1,08 en toont de overtuiging die nodig is om nog dieper te gaan.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo gold ook op dit time frame: “Onder 1,10 krijgt de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1,08 en1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen naar pariteit hetgeen niet per se de bodem hoeft te zijn.” Dat scenario is wederom een stapje verder gevorderd.