EUR/USD: Lekker Hoor

Na de knal van vorige week vrijdag liep het valutapaar gisteren opnieuw tegen een klap aan. Zoals gezegd, euro-dollar zit in een correctieve fase. Stop aantrekken en rustig afwachten tot hoe diep en hoe lang de correctie aanhoudt.

Euro/Dollar 180 minuten

De titel van de eerste DailyDosis van deze week was een expliciete verwijzing naar het gegeven dat de gehanteerde strategie dezelfde is als welke weken gebruikt is in de stijging van euro-dollar alleen dat het spel nu omgedraaid gespeeld wordt. In de kleinste grafiek blijkt duidelijk dat het herstel van de knak van vrijdag haar meerdere heeft gevonden in de gemiddelde lijnen. Anders verwoord, de koers noteert onveranderd onder zowel de eerste als de tweede gemiddelde lijn. De rode cirkel duidt de situatie dat deze lijnen recent een negatieve cross hebben laten zien. De opmerking van gisteren dat deze ontwikkeling de verwachting ondersteunt van verdere druk is met de daling van gisteren ingevuld. Op deze plek is ook al meerdere malen aangehaald dat de huidige ontwikkeling vooralsnog slechts omschreven mag worden als een correctie. De natuurlijke vervolgstap op een zware inspanning waarin het valutapaar in de achterliggende weken meerdere figuren aandikte. Dat slechts sprake is van een correctie bleek gisteren opnieuw uit het verloop van de RSI. Net als vorige week vrijdag noteerde de indicator tijdens de zwakte een bodem boven de OS-lijn. Geen ondersteuning dus. De strategie luidt: geef de markt wat ruimte om haar werk te doen maar uiteraard niet teveel omdat we een hervatting van de stijging natuurlijk in een zo’n vroeg mogelijk stadium willen signaleren. De stop-loss wordt daarom met 20 pips aangetrokken naar 1.1815. De eerste tekenen van afname van de correctie worden overigens als verkregen rond 1.1780. Boven dit laatste niveau is de kans aanzienlijk dat het valutapaar ook doorloopt naar 1.1815.

Euro/Dollar-DagGrafiek

In de dag-grafiek is de huidige ontwikkeling te omschrijven als een normale vervolgstap binnen het ingetekende opwaartse trendkanaal. Een zoektocht naar een nieuwe hogere bodem. In de achterliggende dagen is de eerste gemiddelde lijn benoemd als eerste magneetpunt. Deze lijn is inmiddels opgeklommen tot 1.1680. De verwachting luidt dat de RSI in de huidige ontwikkeling niet in de buurt komt van haar OS-lijn en zelfs al op of misschien al boven de ingetekende diagonale trendlijn steun vindt.

Euro/Dollar-WeekGrafiek

In de week-grafiek is duidelijk sprake van een OB-notering. De ingezette correctie is in dit tijdsbeeld slechts een rimpeling. Tussen 1.1600 en 1.1450 mag in dit tijdsframe een vangkussen worden verwacht. Met koersen boven deze zone blijft de blik in dit tijdsframe positief.

12 reacties op “EUR/USD: Lekker Hoor”

 1. Hoekstra says:

  Geert-Jan, een grotendeels helder verhaal, maar ik vraag we af wat ‘figureren’ zijn.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hoekstra,
  Dank voor uw scherp oog…daar moet uiteraard…figuren…staan…een figuur is een hele cent…oftewel van 1.1000 naar 1.1100…of 1.1100 naar 1.1200…etc.
  GRS Geert-Jan

  1. Hoekstra says:

   Bedankt voor de uitleg.

   1. Patrick says:

    Bedankt voor het lesje vakjargon. Figure it out. Onder de 1.1815 sell the rips tot trendomkeer?

 3. Bert says:

  Beste Patrick,
  GJ spreekt van ” eerste tekenen van afname correctie” rond 1,1780. Na 1,1855 kwamen uw ‘scheurtjes’ in de opwaartse trend. Dus ik denk dat er daardoor nu geen sprake is van een
  trendomkeer maar een consolidatie en/of zoeken naar een steun/bodem.
  Of zie ik dat verkeerd ?

  1. Patrick says:

   Hi Bert, sorry…..ik spreek van de downtrend binnen de correctie. (Korte termijn). Op de lange termijn is de uptrend (voorlopig) nog steeds intakt. Voor de daytrades zoek het voorlopig meer in de shorts.

 4. Patrick says:

  Prik….1.1691 toch nog uitgekomen.

 5. Patrick says:

  1.1689 pardon

 6. bruun says:

  Beste Patrick,

  Op welk nivo omlaag komt je na de 1.1689?

  Gr.
  Bruun

 7. Patrick says:

  Hi Bruun. 1.1674 dan 1.1646 (= -1.618). Denk niet dat ie dat vandaag nog haalt. (Deze niveaus worden elke dag opnieuw berekend.) Verlopig word de 1.1730 zwaar onder vuur genomen. Daarbij zijn de uitschieters van belang. (Vandaar die prik). Nu is het afkoelen en dan….nieuwe aanloop? Of was de bodem toch sterk genoeg? Verloopig zie ik in de H1 lagere toppen en lagere bodems….

 8. Bert says:

  Beste Patrick,
  Indien de 1,1730 houdt is dàt bodemvorming voor een uptick richting 1,1780 weerstand ?
  Thks. !

 9. Patrick says:

  Beste Bert, ik weet het niet. Ik denk dat 1.1762-69 het hoogst haalbare is vandaag.
  Zelf kijk ik voorlopig uit naar short instapmomenten. Maar het liefste high. Niet diep. We zitten tenslotte in een correctiefase. Vanavond om 23:00 GMT is er het rentebesluit van de RBNZ en dat kan voor wat verschuivingen van gelden zorgen. De verwachting is dat de rente onveranderd blijf. Daarom was er de laatste weken een sell off van de Kiwi.

Laat een reactie achter