Europa doet niet mee!

Het zijn weer vooral de bekende grote technologie gerelateerde namen waar het positieve animo van beleggers uit blijkt. Opnieuw door flinke speculaties op de optiemarkt in de VS en een toename van momentum na een correctieve maand. Dit terwijl de Europese indices en ook de andere sectoren gevangen blijven in hun bandbreedtes. Eigenlijk ook zoals het al voor September was. Tussendoor signaleren we dat er in de VS steeds meer activiteit te zien is dat duidt op het afdekken van risico’s op indexniveau.

FATMAAN(IA)

Toen de Nasdaq 100 in augustus dit jaar een recordhoogte bereikte, werd dat grotendeels gedreven door de kracht van de zeven FATMAAN-aandelen. De actie op zich was beperkt, maar aangezien de FATMAAN-namen het grootste deel van het gewicht van de belangrijkste indices uitmaken, was het niet direct duidelijk wat er zich onder de oppervlakte afspeelde. Uiteindelijk kwam werd duidelijk dat Softbank Group (SFTBF) een “gamma-squeeze” had gecreëerd.

Hierbij werden handelaren die deze opties verkochten, gedwongen om de onderliggende aandelen bij te kopen, om netto geen blootstelling te creëren. Dat zorgde op zich weer voor een stijging van de onderliggende aandelen, waar Softbank via zijn call-opties van profiteerde. Een zogenoemde positieve feedback-loop. Anders gezegd: Softbank had andere partijen gemanipuleerd, binnen de grenzen van het toelaatbare, simpelweg omdat deze investeringsmaatschappij over diepere zakken beschikte dan andere marktpartijen die bij deze handel betrokken waren. De acties van deze week lijken op die van eind augustus alleen is dit vooralsnog een beperktere actie met een breedte van ongeveer 2 maal zoveel call-opties. Iets minder prominent dus maar evengoed hetzelfde idee. Zo zijn er ook andere krachten aan het werk die op de achtergrond effect hebben op de koersen.

Indekken op indexniveau

Die andere krachten zijn dat er in de VS behoorlijk veel putopties op index niveau worden gekocht. Zo rijst het vermoeden dat marktpartijen de portefeuilles enigszins indekken in aanloop naar de komende verkiezingen in de VS, onzekerheden over de verwachte stimulans en de opnieuw oplaaiende pandemie. De onderstaande grafiek laat zien dat er dus op individueel niveau veel call-opties worden gekocht (witte lijn) ten opzichte van putopties. Dit terwijl het op indexniveau precies tegenovergesteld is (blauwe lijn).

Bron Bloomberg

Het wordt zo duidelijk zijn de marktparticipanten die momenteel actief zijn vooral zich richten op de bekende grote technologienamen, maar over de gehele markt zo hun bedenkingen hebben. Dus winnaars blijven vooralsnog winnen, en loont het om de verliezers te mijden.

Sprekende voorbeelden

 

Ter illustratie van dit fenomeen hebben we vandaag twee grafieken. Als eerste Tesla.

Er was al een gigantische trend opwaarts die het dipje van februari als startpunt heeft aangemerkt. Je ziet het bijna niet meer terug zo onbeduidend is die periode in het grotere geheel. De stijging wordt toegedicht aan digitalisering en carbonrechten en batterijduur etc. Feit is, er zit ook een mechanisme achter dat de boel opstuwt. Dat optieverhaal speelt nu weer op en heeft ertoe geleid dat de verkoopgolven die in het blauw zijn aangegeven overmand zijn door de koopintentie in september in het rood. “Buy the dip” is hier dus duidelijk aan de orde. Any dip zelfs. Het ziet er naar uit dat USD500 binnen handbereik is.

Dan in tegenstelling tot dit hosanna beeld, iets uit Europa dat niet een tech bedrijf is. Koninklijke Olie, ja die weet je nog. De hoeksteen van elke portefeuille…. Pfff. Het gedrag van beleggers is dat elke stijging benut wordt om aandelen van de hand te doen. Zoals gezegd blijf weg bij de achterblijvers, “winners will be winners” en Europa doet niet mee.

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Geef een reactie