EUR/USD: Twee uit Twee

De eerste afgegeven twee tussen-ijkpunten binnen de grotere zijwaartse band 1.1110 en 1.0925 zijn gisteren gehaald. Inmiddels kan zelfs opgemerkt worden dat een proces van oude steun nieuwe weerstand zichtbaar is. Toch lijkt dit laatste slechts de helft van het huidige verhaal.

Het huidige SpeelVeld voor EUR/USD is gisteren bepaald tussen de niveaus welke hierboven alweer genoemd zijn. Omdat tussen de niveaus een ruime marge zit zijn in de eerste DD van deze week tussendoelen gezet. De horizontale lijn op 1.1015 staat in onderstaande grafiek nog steeds ingetekend. Wat opvalt is dat na de vrije val van maandag dezelfde lijn nu al enkele uren dienst doet als eerste obstakel. Geval oude steun, nieuwe weerstand. Of deze lijn de ambities voor EUR/USD heel lang kan temperen kan niet zomaar met veel zekerheid gezegd worden.

Twee redenen kunnen voor deze twijfel worden aangedragen. Allereerst het laagste punt van maandag. Deze is vrij netjes gezet op de derde, oftewel laatste, reactielijn van de voorgaande reactieve impuls van 1.0925 tot 1.1110. Zoals bekend willen dit soort lijnen als steun fungeren. De tweede reden voor twijfel zit in de RSI. In de beweging van maandag is de indicator niet tot onder OS gedoken. Aanleiding om aan te nemen dat het nog te vroeg is om nu al een stevige vervolgstap richting 1.0925 te verwachten.

De DD zet daarom voor vandaag een eerste (tussen) steun op 1.0990. Met de eerste weerstand op 1.1015 kan het niet lang duren voordat EUR/USD richting moet kiezen. De DD herhaalt haar visie van gisteren dat het valutapaar uiteindelijk kan zakken naar 1.0925. Een breuk van de derde reactielijn op 1.0990 zou een volgende aanwijzing zijn voor dit scenario daar de theorie stelt dat na het doorbreken van de laatste reactielijn veelal een volledige beweging terug naar het startpunt plaatsvindt.

Wat als 1.11015 weer wordt overwonnen? Boven de eerste weerstand kan EUR/USD weer een uitstapje maken richting de MA20 lijn in onderstaande grafiek. Deze lijn start vanadaag rond 1.1050 maar heeft uiteraard een dynamisch karakter. Let wel, een eventuele beweging tot aan deze lijn dient gezien te worden als het nemen van een aanloopje. De visie is en blijft 1.0925.

EUR/USD 180 MinutenGrafiek

Technische Analyse EURUSD 17 september 2019 180 MinutenGrafiek

In de dag-grafiek is al lange tijd sprake van een patroon van lagere toppen en lagere bodems. In dit licht bezien moet de opleving van donderdag en vrijdag dan ook gezien worden als een zoektocht naar de volgende lagere top. Het spel lijkt zich momenteel echter af te spelen in de indicator. Al enkele maanden noteert de RSI in een Bear Market Range.

Een ondersteuning voor de hierboven neergelede gedachte dat verkoopdruk momenteel de overhand heeft. Maar er is meer. In onderstaande grafiek staat een grote Negatieve Reversal ingetekend. Het ijkpunt van deze set-up komt uit op 1,0900(!!).

En dat vormt weer een handvat voor de gedachte dat de onderkant van het huidige speelveld rond 1.0925 ligt.

EUR/USD DagGrafiek

Technische Analyse EURUSD 17 september 2019 DagGrafiek

Het langere termijn beeld voor EUR/USD is onveranderd het beeld van het grote neerwaartse trendkanaal sinds de toppen van 2018. In deze grafiek staan de MA-lijnen nog steeds in verkoopmodus. Daarnaast lukt het de RSI maar niet om boven het niveau van de vorige bodem van eind 2017 uit te komen. Als zodanig noteert de indicator dus al lange tijd in de onderste helft van haar bandbreedte hetgeen geen teken van kracht is. Pariteit?

EUR/USD WeekGrafiek

Technische Analyse EURUSD 17 september 2019 WeekGrafiek

2 reacties op “EUR/USD: Twee uit Twee”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  EUR/USD op MA20 lijn….dit moet het dan wel zijn met de opleving/uitstapje…
  GRS Geert-Jan

 2. wh.giesen says:

  Ja, dat dacht ik ook, maar inmiddels doet de koers wederom iets anders.
  Ik denk dat het Fed-besluit uiteindelijk duidelijkheid gaat geven, die rente moet wel omlaag omdat de staatsschuld alweer op recordhoogte noteert. Ik opteer voor een trendbreuk komende dagen, naar mijn mening kan het nog steeds naar 2 ipv pariteit.

  mvg

Laat een reactie achter