EUR/USD: Een Klassieker

Nadat de koers van EUR/USD midden deze week onder 1.1160 is gevallen, is de oude steun gisteren netjes als weerstand getest. Het valutapaar ligt dus op schema voor 1.1070 en 1.1025.

Uitbraak, Pullback en Go. Oftewel UPG! Zo is de verderer beweging van EUR/USD van donderdag kort en bondig samengevat. Zoals reeds opgemerkt heeft oude steun donderdag netjes als weerstand gefungeerd.

Na het afdraaien heeft EUR/USD al forse stappen gezet richting het ijkpunt van de ingetekende descending driehoek. Het richtpunt van de driehoek staat op 1.1070. In deze beweging is zij onder 1.1110 gedoken. Zoals gisteren in de DD besproken is dit een belangrijke ontwikkeling. Op de aangehaalde 1.1110 ligt namelijk de derde, en dus laatste, reactielijn van de voorafgaande stijging.

Nu deze is doorbroken stelt de theorie dat veelal een volledige terugval volgt. Dit impliceert dat ingezet mag worden op opnieuw 1.1025. Het feit dat de RSI gisteren in onderstaande grafiek tot onder OS is gedoken is een extra steuntje in de rug voor het scenario van een verder aangsterkende dollar.

EUR/USD 180 MinutenGrafiek

Technische Analyse EURUSD 16 augustus 2019 180 MinutenGrafiek

In de dag-grafiek is sinds de top van eind juni sprake van lagere toppen en lagere bodems. Met deze gedachte in het achterhoofd mag de stijging in de eerste week van augustus gezien worden als een zoektocht naar een volgende lagere top.

Nu de RSI is afgedraaid op haar horizontale weerstand binnen de Bear Market Range en nu de koers van EUR/USD onder de MA20 is gevallen, mag aangenomen worden dat de lagere top is gezet. Een extra aanwijzing dat de recente stijging slechts reactief was vloeit voort uit de stand van de MA lijnen. Deze staan al enige tijd in verkoopmodus, oftewel MA20 onder MA50.

Na een lagere top volgt in een neerwaartse trend veelal een lagere bodem. Dit impliceert koersen onder 1.1000.

EUR/USD DagGrafiek

Technische Analyse EURUSD 16 augustus 2019 DagGrafiek

Het langere termijn beeld voor EUR/USD is onveranderd het beeld van het grote neerwaartse trendkanaal sinds de toppen van 2018. In deze grafiek staan de MA-lijnen nog steeds in verkoopmodus. Daarnaast lukt het de RSI maar niet om boven het niveau van de vorige bodem van eind 2017 uit te komen.

Als zodanig noteert de indicator dus al lange tijd in de onderste helft van haar bandbreedte hetgeen geen teken van kracht is. Pariteit?

EUR/USD WeekGrafiek

Technische Analyse EURUSD 16 augustus 2019 WeekGrafiek

Laat een reactie achter