Einde tijdperk sterke US Dollar?

Aandelenkoersen bewegen enigszins zijwaarts de afgelopen weken, maar toch is het niet saai op financiële markten. We constateren een opvallend marktmechanisme, een (tijdelijke) sectorrotatie, oplaaiende ‘corona’ brandhaarden en druk op de US dollar.

Opvallend marktmechanisme                                                                        

De afgelopen drie maanden constateerden we een fascinerend fenomeen van markttiming. De rendementen van de S&P 500 index tijdens de daghandel zijn sinds begin mei nagenoeg zo plat als een pannenkoek. Dit terwijl in dezelfde periode de winsten tijdens de nachtsessies goed waren voor meer dan 10%. Dat is bijna alle winst sinds 1 mei voor de gehele index. Oftewel kopen op het slot en verkopen bij opening! Onderstaande grafiek laat deze bijzondere ontwikkeling duidelijk zien.

 Bron JP Morgan

Bizar toch? Het werkt als volgt. In de Europese avond en dus de Amerikaanse middag vinden de meeste nieuwtjes hun weg naar de media. Denk hierbij aan de Fed, Trump, vaccingeruchten, Covid-cijfers of bijvoorbeeld bedrijfsnieuws nabeurs. Dat zet de Amerikaanse futures gedurende de Europese avond omhoog en de volgende dag reageren de andere zones en met name Europa daar weer op. Dan blijkt dat er te ver op de muziek vooruitgelopen is wanneer de VS weer rustig of licht in de min opent. Dat is dan weer het sein om alles te neutraliseren. De volgende dag, wederom hetzelfde verhaal. Soort van Groundhog Day. Zo zie je maar; de markten zijn soms efficiënt maar dus niet altijd.

Kortstondige sectorrotatie

Na een lange tijd vond er weer eens een klassieke sectorrotatie plaats. Zoals al eerder aangegeven was het elastiek op het gebied van technologie flink opgerekt en romen beleggers hun winsten enigszins af, de waarderingen zijn immers stevig opgelopen. Maar bij het draaien naar de oude waardeaandelen hebben wij toch onze bedenkingen, want het blijft voor hen nog steeds mistig op het economische vlak. Gezien de enorme afstraffingen ontstaan daar uiteraard af en toe mooie kansen, maar of de oude industrie het de komende jaren structureel beter gaat doen valt te betwijfelen.

Wij zien daarom vooralsnog de huidige rotatie als een tijdelijk fenomeen als gevolg van winstnemingen en om de portefeuilles weer wat in balans te krijgen. Met deze lage rentestanden en snelle technologische ontwikkelingen houden we een voorkeur voor bedrijven met organische groei. Een ruil van bijvoorbeeld Microsoft naar ABNAMRO of Koninklijke Olie zou in dat beeld dus geen goed idee zijn.

Nog maar een keer de portemonnee trekken

Helaas verergert de pandemie weer links en rechts en kan de fragiele wereldeconomie een opnieuw een nieuwe tik krijgen. En dat terwijl er al nauwelijks groei was voor de COVID 19 uitbraak. Ja, koersstijgingen onder invloed van dalende rentes, drammerige inkoopprogramma’s van eigen aandelen met helikoptergeld, maar nagenoeg geen organische groei van de wereldeconomie. Bovendien was de rente al laag en de schuldenberg ongekend hoog.

Hierdoor zitten de beleidsmakers in de beroemde Gordiaanse knoop. Ze hebben eigenlijk geen andere keuze meer dan opnieuw de uitgaven te verhogen om bedrijven en huishoudens opnieuw te ondersteunen om een nog diepere recessie te voorkomen. Dit probleem is vooral nijpend als overheden moeten ingrijpen met maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden en daardoor de economische activiteit afremmen. Zolang er geen vaccin of andere duidelijke medische oplossing voor de uitbraak is, kunnen overheden alleen optreden door meer geld bij te drukken en staatsuitgaven te verhogen met schuldfinanciering.

Enige pleister op de wond voor beleggers is dat tussentijds al dat geld voor hogere beurskoersen zorgt. De grote vraag is alleen hoelang nog? En nog belangrijker wie gaat dat betalen? Je weet het eigenlijk al, wij allemaal tot in de derde generatie vanaf nu.

Einde tijdperk sterke US Dollar?

De markt drukt momenteel de koersen van USD neerwaarts. Dat blijkt niet alleen uit de hieronder getoonde EUR/USD koers, maar ook bijvoorbeeld uit de goudprijs die een all time high noteert. Zilver doet inmiddels ook een duit in het zakje. De mogelijkheid van een negatieve rentestand voor de USD speelt inmiddels in vele fantasieën een toenemende rol.

Of je nou geld gaat bijdrukken omdat er het slecht gaat of alleen al omdat het slecht gaat dat schijnt niet uit te maken. Het is ook een kwestie van vertrouwen en daar heb je toekomstvisie voor nodig hetgeen moeilijk is in deze mistige tijden. De koersen in EUR/USD tonen inmiddels een belangrijke ontwikkeling.

De koersen zijn op een snijpunt van een lange neerwaartse trend en een nog langere opwaartse trend aanbeland. De zogeheten apex nadert. Er zal een keuze gemaakt moeten worden die het voorbestaan van één van de twee elkaar in balans houdende krachten zal beëindigen. Of de rode lijn of de groene lijn kan voortgezet worden, niet allebei. We zien recent de koersen opwaarts draaien en een aanval plaatsen op de rode. Dit terwijl we voor de Covid bezig waren de groene ter discussie te stellen.

Daardoor is de pariteitsdiscussie afgewend en gaat het nu over het kunnen bereiken van de 1,20. De voorwaarde daarvoor is dat de blauwe horizontalen geslecht worden. Dat doe je of met een sterkere EUR of met een zwakkere USD. Met negatieve rentes voor EUR in de langere termijn verwachtingen kan dit alleen maar bereikt worden met lagere rentes in de VS en een zwakkere USD. De stijging van de goudprijs alsook deze draai in de afgelopen dagen is een teken aan de wand dat beleggers daar een voorschot op aan het nemen zijn.

Geef een reactie