Een zwaluw

Bouncie, bounce.

Na de recente dalingen op de aandelenmarkten, zagen we gisteren dan eindelijk de geanticipeerde ‘bounce’. Beleggers putten moed uit de ongekende steunmaatregelen die de Federal Reserve en andere landen bieden om de gevolgen van het virus te bestrijden.

Eindelijk heeft ook de Amerikaanse overheid vannacht toestemming gegeven om de Amerikaanse economie de helpende hand bieden. Er wordt maar liefst USD 2000 miljard uitgetrokken om de economische klap te verzachten. De details weet ik nog niet maar het zijn significante bedragen en de link biedt meer duidelijkheid.

Bizarre Dilemma’s

Veel experts beginnen zich nu wel af te vragen of de kuur niet erger is dan het virus zelf. Onze wereldwijde economie is nou eenmaal niet bestand tegen een lange stilstand. We lopen nu dus op een bijzonder dun koortje om het virus gecontroleerd te laten verspreiden om zo de ziekenhuizen en andere hulpdiensten zo effectief mogelijk hun werk te kunnen laten doen.

Maar hoe langer we het uitsmeren hoe dieper de negatieve economische gevolgen zullen zijn. Vandaar ook de verschillende manieren van aanpak van verschillende landen wat de transparantie en duidelijkheid over Covid-19 niet ten goede komt. Zo hanteren sommige landen een ‘lockdown’ of iets wat er op lijkt, maar verwacht Donald Trump met Pasen weer ‘up en running’ te zijn. En de risico’s van een snelle doorstart is vooralsnog een groot vraagteken.

Hoop

Maar er gloort ook hoop aan de horizon De Chinese stad Wuhan maakt begin april een einde aan de alomvattende ‘lockdown’ ingesteld om de epidemie van het coronavirus te bestrijden. Daar lijken we over de piek heen en de wereld kijkt nu met spanning toe. Vooralsnog geven de laatste berichten aan dat men daar weer in staat zal zijn zich door Wuhan en de provincie te bewegen.

Experts hopen nu dat het virus wegblijft en er geen boemerangeffect zal optreden. Het lastige is wel dat de berichtgeving vanuit China twijfelachtig is. Tijdens de crisis rond het coronavirus heeft de regering veel critici de mond gesnoerd. Daarnaast zijn diverse berichten op sociale media met kritiek op de reactie van de Chinese autoriteiten op de epidemie flink gecensureerd. Maar de strenge censuur is natuurlijk niets nieuws en zullen we kritisch moeten blijven, ongeacht de berichtgeving vanuit China.

Ten slotte zijn er velen medici/deskundigen bezig met de zoektocht naar de zogenaamde ‘corona- killer’. Wie weet worden we op een positieve manier verrast en gaan we er sneller grip op krijgen dan verwacht. I keep my fingers crossed!

Dan even over de zwaluw

Ik zal je het spreekwoord besparen, maar de boodschap is duidelijk. De coronacrisis gaat veel landen vrijwel zeker in een recessie storten. Hoelang en hoe diep die wordt, zal mede afhangen van het piekmoment van het virus en we weer langzaam ons vertrouwde leven kunnen oppakken. Hoewel dat voor velen wel heel anders zal zijn. Ongeacht de bak met geld die we er tegen aangooien worden er zoveel industrieën en ketens hard geraakt en zal ook de werkeloosheid waarschijnlijk hard oplopen. Er zullen bedrijven omvallen, worden geherstructureerd, staatssteun uitgedeeld en wellicht worden landen weer aandeelhouders. Dividenden worden geschrapt en aandelen inkoopprogramma’s gaan voorlopig in de ijskast. Gecombineerd met dalende bedrijfswinsten en mogelijke recessies is het geen aantrekkelijk vooruitzicht voor aandelenbeleggers voor het komende jaar.

Er zullen uiteindelijk meerdere zwaluwen komen en verwacht ik zelfs dat als beleidsmakers met de lessen uit het verleden aan de slag gaan, we er mogelijk zelfs sterker uit zullen komen. Maar zoals ik al in eerdere columns heb gemeld denk ik dat het allemaal langer gaat duren dan verwacht en onderschatten we de secundaire effecten. We hopen allemaal op en V herstel, maar een lange U lijkt een stuk realistischer. Bovendien zijn er ook gewoon nog heel veel zaken die we niet weten, laat staan dat we daar iets zinnigs over kunnen zeggen. Vooralsnog is het een hoop giswerk.

Ken je het verhaal van die kat?

Dan heb ik het over de zogenaamde ‘dead cat bounce’. Dit staat voor een kortstondige opleving van de aandelenkoersen voordat de markt zijn daling weer hervat. Een dead cat bounce geeft beleggers valse hoop op een nieuwe opleving van de markt. En hoewel ik verwacht dat er zelfs na gisteren meer in het vat zit, verwacht ik voorlopig geen nieuwe recordstanden. Ik zal dan ook bij een verdere opleving winstnemen op recent ingenomen posities en op oudere posities het verlies beperken. Dit alles om een defensieve positionering te verwezenlijken en af en toe op ontstane kansen in te spelen. De onderstaande grafiek en strategie is niet anders dan vorige week en doe ik maar even een beetje ‘copy paste’.

Kijkende naar de weekgrafiek van de AEX dan zien we dat de opgaande trend sinds 2009 neerwaarts is doorbroken. En dat betekent dat we nu in een overgangsfase zitten. Dat zijn de moeilijkste tijden, want elk scenario ligt open. Zijwaartse-, dalende of een opgaande trend met een andere hellingshoek is allemaal mogelijk. We naderen inmiddels al het eerste koersdoel bij de onderste rode lijn (oude steun en opgaande trendlijn). Misschien zit er zelfs wat meer in het vat omdat veel fondsmanagers aan het einde van de maand moeten herbalanceren. En dat houdt in aandelen kopen en obligaties verkopen.

Maar het moge duidelijk zijn dat het technisch landschap drastisch is veranderd en we geduld moeten hebben om te kijken welk scenario zich zal ontvouwen. Tussen de twee rode lijnen loert het gevaar van een lagere top en lijkt dan ook een goed moment om risico af te bouwen. Schiet het door verdien je minder, maar indien we de boel toch onderschatten kan dat een hoop ellende schelen. Soms kan je maar beter iets missen!

Het zal even duren voordat we echt zien hoe groot de schade is

Ik hoop natuurlijk dat ik ongelijk heb en er morgen een medicijn op de markt verschijnt en ons veel menselijk leed wordt bespaard. Maar kijkende naar de huidige data lijken we het ergste nog niet gehad te hebben. En we zullen waarschijnlijk pas in het komende en derde kwartaal cijfers gaan zien die de werkelijke en pijnlijke gevolgen zichtbaar zullen maken. Maar zoals eerder gezegd zal veel afhangen van het piekmoment van het virus en laten we hopen dat dat sneller is dan geanticipeerd.

Geef een reactie