Een frisse zomerduik

Indices zoeken tijdelijk wat afkoeling: koopkansen onderweg?

Wat een vet jaar is 2019 tot nu toe voor de aandelenmarkten. Na de strenge correcties waarmee 2018 eindigde, maakten de grote indices al snel veel, alles of meer dan dat goed. Dat laatste geldt natuurlijk voor indices in de Verenigde Staten, waar de Dow Jones na een val van bijna 20% aan het eind van 2018, uiteindelijk vanaf 3 juli jl. meer nieuwe records neerzette. De Standard & Poor 500 volgt dezelfde lijn en weet zichzelf gestaag hoger te bewegen.

Grafiek op maandbasis ondervindt steun  van het 21-maandse voortschrijdende gemiddelde (nu op 2767,85).

In Europa is het op de meeste beurzen een ander verhaal. De Euro Stoxx 50 ligt nog ruim 6 procent onder de piek uit 2015. Veel Europese beurzen zoals Spaanse Bovespa, Italiaanse 40 Index, de Franse CAC 40, de Nederlandse AEX en zelfs de Duitse DAX liggen vèr onder hun toppen uit het verleden. Kan de Duitse DAX nog boven zijn hoogte van 2018 komen? De DAX is met de hoogte van 12.656 in juli meer dan 61,8 Fibonacciprocenten hersteld van zijn val in 2018. Kijken we op langere termijn, kan  er met enig speurwerk een 6,5-jaarscyclus ontwaard worden in de DAX. Waar deze 6,5-jaarscyclus nu begon is niet duidelijk maar wat wel helder is is dit: het is over de helft, waar het snel moet knallen om nog een kans te maken. Voorlopig is het nog 6,9 procent onder zijn record.

Grafiek op maandbasis van de Duitse DAX, januari 2000-juli 2019. DAX is nog 6,9 procent onder zijn record van januari 2018.

De Zwitserse SMI doet het wel goed. In juli 2019 zette Zürich’s index een nieuw record neer op 10.091,48. Kennelijk is er interesse in beleggingen in het geografisch in Europa gelegen, geen deel van de EU uitmakende land. Het botert nu ook niet zo tussen EU en Zwitserland, dat onlangs een noodmaatregel heeft uitgevaardigd, dat Europese banken en brokers niet meer direct mogen handelen op Europese beurzen. Kan dat de Zwitserse kracht afremmen?

Maandgrafiek van de het steeds hoger opzoekende Zwitserse SMI-index, augustus 2003-juli 2019.

Zomerstijging cyclisch onder de loep

Inzoomend naar de kortere termijn, zien we dat de huidige stijging in veel markten begin juni begon. Daar begon wat we in klassieke cyclusanalyse een primaire cyclus noemen, van dal tot dal. Cycli beginnen bijna altijd bullish, en eindigen vaak bearish. In bullmarkten wordt in de laatste fase de stijging van de hele cyclus gecorrigeerd. In bearmarkten daalt het langer dan het stijgt en vindt de laatste bodem pas aan het einde plaats. Maar, tot zover winnen de stieren van de beren in 2018, dat is/was wel duidelijk.  In de VS-indices duurt een primaire cyclus meestal 15-21 weken (18 weken mediane duur, +/- 3 weken) en in de Nederlandse AEX die ik maandelijks in de SMT Cyclus Nieuwsbrief analyseer, is de mediane duur 22 weken +/- 5 weken.

Cycli kunnen zich van bodem naar bodem verdelen in twee fasen, drie fasen of een combinatie van beide. In 2019 zien we dat op de Amerikaanse Dow Jones het 2-fasenpatroon overheerst. Vanaf 26 december 2018 verdeelde het zich in twee fasen: de halfprimaire cyclusbodem kwam op 11 maart, na een kleine correctie (van nog geen 23,6% van stijging). Daarna stoof het naar de vorige primaire cyclustop op 23 april van 26.695 (PT op hierbij afgebeelde daggrafiek). Die top kwam in de 17e week, gevolgd door een daling van 5 weken tot 3 juni.

Sinds 3 juni is dus weer een primaire cyclus gaande, die in de week van 29 juli in de achtste week is. Het blijkt weer op weg te zijn naar een halfprimaire bodem, die er cyclisch gezien uiterlijk de 11e week zou staan. Eerder in 2019 zagen we in de vorige primaire cyclus een daling in deze fase van nog geen twee weken, onder dezelfde tussen hoop en verontrusting schommelende dynamiek die er nu nog heerst. We vermoeden dat de markt weer relatief snel klaar zal zijn met de afkoeling. Naar de daggrafiek kijkend, is het 45-daagse voortschrijdende gemiddelde (VG) belangrijke steun. Dat ligt nu op 26.539 en loopt dagelijks iets op.

De Amsterdamse beurs

In de AEX index begon eveneens op 3 juni een nieuwe primaire cyclus. Dit is nu (dit 1 augustus wordt geschreven) de achtste week. Als de AEX nu een 3-fasenpatroon gaat aftekenen, corrigeert het naar een bodem in de 5e-9e week: daar zijn we nu. Daar zou een prijs onder het 18-daagse, boven het 55-daagse VG goed bij passen en de AEX is al in dat gebied. Blijft het doordalen na de negende week, dan kan het 55-daagse VG langer getest worden zonder dat dat in deze tijdfase, redelijk  “vroeg” in de cyclus, gevaarlijk hoeft te zijn zolang het maar boven 534,49 blijft.

Grafiek AEX op dagbasis, tot 1 augustus intraday, met het 18- en 55- daagse voortschrijdende gemiddelde en onderin de 15-daagse RSI en daaronder Slow Stochastics. Er is steun  van de opgaande trendlijn die bodems verbindt.

Samenvattend zouden we de Dow Jones en AEX idealiter deze, uiterlijk volgende week (9 augustus) een fasebodem willen zien maken die met het langzamere dagelijkse voortschrijdende gemiddelde mag flirten maar niet meer dan dat, om daarna de weg omhoog weer in te slaan. Als het klimaat zo bullish blijft, kan de AEX naar een eerste koersdoel van 596 +/- 7,5. Een volgend koersdoel is 634 +/- 12. Zou het? Dat het op de beurzen nog maar een lange, warme zomer mag worden! Het is in elk geval nooit verkeerd om onderweg van tijd tot tijd winst te nemen.

Geef een reactie