Een aandeel wat in Groene olie doet

Een aandeel wat in Groene olie doet

Door een oude klant van mij, ben ik op een leuk idee gewezen. Er is  namelijk een oliefonds , en hier komt het, dat milieuvriendelijke olie levert. Milieuvriendelijk is het natuurlijk nooit, maar het betreft hier olie met de laagste carbon footprint. Het naar boven halen van de olie is namelijk een redelijk energieslurpend proces, maar dit bedrijf heeft het type energie wat hierbij gebruikt wordt veranderd, met enorme resultaten.

Aker

Het bedrijf waar ik het over heb is Aker Solutions. Het Noorse bedrijf is niet alleen meer bezig met olieservice diensten en eigen olievelden; ze zijn actief in renewables en technologie voor het vangen van Co2 en dergelijke. Maar op de oliekant hebben ze twee hele mooie troefkaarten.

Sverdrup

Allereerst hebben zij een gedeelte van het grootste olieveld van Noorwegen, Sverdrup. Dit veld is net in gebruik genomen en zal op volle stoom verantwoordelijk zijn voor maar liefst 30% van alle olie en gas van Noorwegen. Het veld kwam eerder onstream en onder budget, waardoor fase 2 wellicht ook voor een mooie verassing kan zorgen.

Electrifying!

De tweede troefkaart betreft het elektrificeren van de olievelden.  Aker is nu een netwerk aan het aanleggen dat vanaf het vasteland naar de boorplatformen gaat. Daarna, gaat het netwerk naar een ander platform en de plannen zijn dus om zo alle boorplatformen van elektriciteit te voorzien die opgewekt is op vaste land (met lage Co2 uitstoot) in plaats van plaatselijk met diesel en gas. De twee olievelden die nu al zijn aangesloten leveren jaarlijks (!) een besparing op in Co2 emissies met een equivalent van 150.000 auto’s!

Nice times ahead

De rest van de velden zullen dus gaan volgen. Nu al levert Sverdrup olie met een carbon footprint die 25 keer lager is dan het gemiddelde in de markt. De rest gaat volgen en Aker zal ze hierbij helpen.  De winstcijfers zijn dan ook maar net enorm aan het toenemen. De waardering zal, bij de huidige prijs, alleen maar goedkoper worden. Verder is dit een belegging in Noorse, wat diversificatie brengt op FX gebied. Al met al kan dit een mooie toevoeging zijn aan de portefeuille. Alternatief kan Lundin zijn, die ook betrokken is bij Sverdrup.

 

4 reacties op “Een aandeel wat in Groene olie doet”

 1. putter says:

  Dank voor de tip Alexander.

 2. Kees says:

  Alexander, met alle respect, “Nu al levert Sverdrup olie met een carbon footprint die 25 keer lager is dan het gemiddelde in de markt.” is de grootst mogelijke onzin. Alleen het proces van naar boven halen van die olie heeft een lagere carbon footprint. De olie zelf heeft gewoon een kei-smerige carbon footprint van jewelste, dus ook “De twee olievelden die nu al zijn aangesloten leveren jaarlijks (!) een besparing op in Co2 emissies” is pertinente lariekoek. Iedere druppel die uit die velden komt heeft intrinsiek de carbon footprint die je bij scheikunde kunt leren. We moeten af van het verbranden van olie. Olie is een mooi en kostbaar goedje, dat voor veel duurzamer toepassingen kan worden gebruikt dan rook en vuur maken.

  Excuseer mijn pittige uitspraken, maar ik heb een grondige hekel partijen in een (vooralsnog noodzakelijke) industrie de verhalen mooier maken dan ze zijn, en erg jammer als men daar intrapt. Of wat jij schrijft, ook het verhaal is dat Sverdrup zelf doet, weet ik overigens niet.

  En verder, ik wil ook niet wil zeggen dat deze innovatie niet goed zou zijn. Vaststellen of dat zo is, vereist wel een ketenanalyse, en als groene stroom wordt gebruikt, vereist het een afweging van alternatieve toepassingen voor die groene stroom. Groene stroom moet men inzetten daar waar het de grootste impact heeft. Zou best dit olieproject kunnen zijn.

  GRS,

  Kees

 3. Kees says:

  “Emissions from the production process account for just a fraction of the life cycle of a barrel of crude. If all of Sverdrup’s oil is burned, it could produce more than 1.1 billion tons of carbon dioxide — more than 20 times Norway’s total annual emissions, based on a U.S. government estimate of how much CO2 is generated from burning a barrel of oil.

  Sverdrup’s startup is a “fantastic day for Equinor and state coffers,” economics professor Knut Einar Rosendahl said on Twitter. “Not such a fantastic day for global climate-gas emissions.””

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-07/norway-s-huge-new-oil-project-clashes-with-growing-climate-focus

Geef een reactie