Een aandeel wat in Groene olie doet

Een aandeel wat in Groene olie doet

Door een oude klant van mij, ben ik op een leuk idee gewezen. Er is  namelijk een oliefonds , en hier komt het, dat milieuvriendelijke olie levert. Milieuvriendelijk is het natuurlijk nooit, maar het betreft hier olie met de laagste carbon footprint. Het naar boven halen van de olie is namelijk een redelijk energieslurpend proces, maar dit bedrijf heeft het type energie wat hierbij gebruikt wordt veranderd, met enorme resultaten.

Aker

Het bedrijf waar ik het over heb is Aker Solutions. Het Noorse bedrijf is niet alleen meer bezig met olieservice diensten en eigen olievelden; ze zijn actief in renewables en technologie voor het vangen van Co2 en dergelijke. Maar op de oliekant hebben ze twee hele mooie troefkaarten.

Sverdrup

Allereerst hebben zij een gedeelte van het grootste olieveld van Noorwegen, Sverdrup. Dit veld is net in gebruik genomen en zal op volle stoom verantwoordelijk zijn voor maar liefst 30% van alle olie en gas van Noorwegen. Het veld kwam eerder onstream en onder budget, waardoor fase 2 wellicht ook voor een mooie verassing kan zorgen.

Electrifying!

De tweede troefkaart betreft het elektrificeren van de olievelden.  Aker is nu een netwerk aan het aanleggen dat vanaf het vasteland naar de boorplatformen gaat. Daarna, gaat het netwerk naar een ander platform en de plannen zijn dus om zo alle boorplatformen van elektriciteit te voorzien die opgewekt is op vaste land (met lage Co2 uitstoot) in plaats van plaatselijk met diesel en gas. De twee olievelden die nu al zijn aangesloten leveren jaarlijks (!) een besparing op in Co2 emissies met een equivalent van 150.000 auto’s!

Nice times ahead

De rest van de velden zullen dus gaan volgen. Nu al levert Sverdrup olie met een carbon footprint die 25 keer lager is dan het gemiddelde in de markt. De rest gaat volgen en Aker zal ze hierbij helpen.  De winstcijfers zijn dan ook maar net enorm aan het toenemen. De waardering zal, bij de huidige prijs, alleen maar goedkoper worden. Verder is dit een belegging in Noorse, wat diversificatie brengt op FX gebied. Al met al kan dit een mooie toevoeging zijn aan de portefeuille. Alternatief kan Lundin zijn, die ook betrokken is bij Sverdrup.

 

2 reacties op “Een aandeel wat in Groene olie doet”

  1. putter says:

    Dank voor de tip Alexander.

Geef een reactie