Duits Drama?

Bij gebrek aan wereldschokkende ontwikkelingen op macrogebied varen de beurzen er wel bij. Geen inmenging van beleidsbepalers is beter voor het sentiment zo blijkt maar weer. De markt focust op het cijferseizoen en het gaat het best lekker zo. Vandaag nemen we Duitsland onder de loep. Wat is de status van de motor van Europa tijdens al dit optimisme?

Optimisme en koersen die het ook onderbouwen ten spijt, boze tongen beweren dat deze stijging het begin van einde is. Ja alweer, want dat was ook het geval voor de augustus/september daling toen koersen nog bij de toppen noteerden. Zo ook tijdens de daling eind afgelopen zomer, want ook toen werd geroepen: “Nu gaat het gebeuren.”

Koersen stijgen de afgelopen weken relatief makkelijk door en het gemor begint in Duitsland ditmaal. VW/Diesel schandaal, bijschroeven van de Duitse economische activiteits-cijfers onder invloed van het VW-effect, Deutsche Bank dat zijn dividend voor het eerst in 60 jaar voor zichzelf houdt, Bayer dat het moeilijk schijnt te hebben in China. Al het slechte is momenteel Duits viel mij op. Nu is het momenteel redelijk rustig nog maar het je kunt wachten op een versterking van de negatieve geluiden naarmate de koersen maar lang genoeg achtereen doorstijgen. Op zich prima want verschil van inzicht geeft weer handel maar weet daarbij wel dat dit het geklaag is van verkopers van het eerste uur. Deze waren ten tijde van hun verkoopactie tevreden met de gerealiseerde koersen maar ze denken nu waarschijnlijk “Daar had meer in gezeten.”

Vaak is het zo dat als iemand een positie heeft dat ie dan ook voor een beweging is en daar graag over roept en verhaalt naarmate de koersen in zijn voordeel ontwikkelen. Dat lijkt logisch en is ook zo. Wanneer dit niet het geval is en er geen positie in de stijgende waarde bestaat dan geldt dat dat meestal gemor oplevert. De gene die op een daling heeft in gezet die hoor je niet meer want die heeft grotere problemen dan iemand die de boot dreigt te missen. Een beweging is dan ook pas over wanneer de meerderheid van de markt voor een beweging is en wel omdat al eerder in die richting posities zijn ingenomen. Niet wanneer het geluid van de “bootmissers” hoog opspeelt.

Kort gezegd, iedereen praat naar zijn positie. Wanneer de meningen en dus de posities naar wens zijn geuit en ingevuld, dan geldt pas dat er een probleem ontstaat. Wie moet zich dan nog bedenken en tot koop overgaan? Er zijn op een gegeven moment geen nieuwe kopers meer die een volgende hogere koers betalen en daarmee de waarde van de beleggingen hoger doen waarderen. Wanneer er gebrek aan kopers ontstaat omdat er of geen geld is of omdat al het geld al uitgegeven is, dan pas komt een markt in gevaar. Niet omdat een model van iemand zegt dat het duur is. Zo starten we de analyse van de DAX vandaag.

dax graf lang

Duur is maar een relatief begrip. Zeker als je weet dat de koersen in 2014 hier niet ver vandaan noteerden. Weet daarbij dat de DAX in tegenstelling tot de AEX een herbeleggingsindex is, dus er is geen sprak van dividend dat zijn weg uit deze waarde heeft gezocht in de afgelopen 2 jaar. De koersen staan inclusief dividend dus vlak bij koersen uit 2014. Wanneer je de koersen vergelijkt met begin dit jaar ontkom je er niet aan dat het dan nu dus goedkoop moet zijn. Wat belangrijker is is de trend. Deze is op de langere termijn nog steeds opwaarts gericht en het wachten is op het einde van correctie zoals we die sinds de Grexit periode hebben beleefd.

De RSI zegt ons dat met het slechten van de dalende rode lijn de correctie wel klaar is zo ongeveer en dat de trend dus hervat kan gaan worden. De groene boogjes geven een signaal weer dat bekend staat als positive reversal. In gewoon Nederlands betekent dit dat de koersen boven 10.000 nu als goedkoper worden ervaren dan de koersen van oktober en december 2014 vlak onder 10.000. Het koersdoel van een dergelijke ontwikkeling bevindt zich vlak boven de recordniveaus van de afgelopen lente en houdt dus een nieuwe all time high in. Dan tot slot de fibo-projectie in de koersgrafiek. Deze geeft een koersdoel af van bijna 14.000 voor de komende jaren hetgeen van kracht blijft zo lang koersen de groene versteilde trend niet neerwaarts slechten. Dus weinig problemen, sterker ik denk dat er een mooie periode aan zit te komen voor aandelenbeleggingen in Duitsland en dus ook in de rest van Europa. Met dit uitgangspunt organiseert TradeIdee donderdag 5 november bij DFT.nl een webinar waarin Cees Smit van Today’s mij zal vergezellen met andersoortige inzichten over de markten. We gaan met elkaar in discussie en u kunt ons live volgen. Lijkt dit u leuk, schrijf dan in middels deze link http://www.onlineseminar.nl/dft/webinar/9970/dft-online-seminar–beursgoeroe-battle-winterrally-of-lentehausse/?affiliate=dftbutton. Prettig weekend voor nu.

Ook gepubliceerd op Dft.nl dft logo