Deze start-up wordt een miljardenbedrijf

Deze start-up wordt een miljardenbedrijf

Het ontmoeten van start-ups is één van mijn favoriete bezigheden. Er zit aardig wat kaf bij, maar zo nu en dan kom je van die start-ups tegen waarvan je kippenvel krijgt; het is alsof je in één keer de soort flash forward krijgt en ziet waar het bedrijf staat over een jaar of tien. Bezos in zijn rommelkantoortje en Bill Gates in zijn garage hadden ongetwijfeld een soortgelijke ervaring aan het begin van Amazon en Microsoft. Enkele jaren terug heb ik heb het geluk gehad om een dergelijke stat-up te ontmoeten in pharma sector; dit bedrijf is nu al 8 keer meer waard dan toen ik instapte, maar dat is nog niks, want mijn verwachting is om minimaal 500 keer mijn inleg te maken. Nu heb ik het geluk gehad om nog zo’n veelbelovende start-up te ontmoeten.

Bewezen waarde

Het bedrijf dat ik gisteren heb ontmoet gebruikt drie thema’s die erg in zijn vandaag de dag: Artificial Intelligence, Blockchain en Genetica. Normaal verlies ik gelijk mijn interesse, want een start-up wat op een modegril gebaseerd is zelden een succes. Bij dit bedrijf echter, is het duidelijk dat deze thema’s noodzakelijke middelen zijn naar een doel in plaats van een doel op zich. Deze start-up wil het namelijk  mogelijk maken voor iedere persoon om zijn DNA en gezondheidsgegevens op te slaan en volledig veilig  en anoniem te delen met farmaceuten en verzekeraars (in den beginne. Later ook andere bedrijven en overheden) en daar zelf aan te verdienen. Nu wordt deze info vaak vrijwillige weggegeven, verdienen alleen anderen er aan en is de privacy van niet alleen de persoon in kwestie in gevaar, maar ook van zijn gehele bloedlijn (we hebben het hier immers over genetica). Zo kent u vast myHeritage.com waar u net als in dat TV programma met behulp van uw DNA uw voorouders kan traceren. Dit soort sites gebruiken vervolgens deze informatie om aan derden te verkopen. Zo betaalt een Zwitserse farmaceut EUR 3.000 per DNA profiel en heeft Glaxo net een deal van USD 300 million gesloten met 23andme.com.

Crux

Deze start-up wil dat anders hebben en ook voor andere doeleinden inzetten. Allereerst kunnen zij anonimiteit garanderen; de data wordt anoniem verzameld, wordt opgeslagen op een server in de beste datakluis ter wereld die alleen toegankelijk is door de persoon in kwestie (allemaal via onhackbare blockchain). De persoon in kwestie is ook de enige die zijn data kan beheren (deleten, afschermen, delen en zo verder). Bij de DNA data kan ook andere data worden toegevoegd zoals de data verzameld door een AppleWatch bijvoorbeeld. Nogmaals allemaal anoniem.

Beweegredenen

Waarom zou iemand dit willen doen, denkt u vast. Allereerst kan daar een medische reden voor zijn. Net zoals mensen een prescan laten doen, kan het DNA profiel de aanleg voor bepaalde ziektes kenbaar maken, zodat er vroeger ingegrepen kan worden, zowel medisch als gedragstechnisch (life style). Ook kan het DNA profiel duidelijk maken dat bepaalde medicijnen beter of slechter werken, want de werking van medicijnen hangt ook af van je DNA compositie. Zo kan onnodige inname van dan wel betere dosering van medicijnen worden bewerkstelligd. Later zou er via dit systeem ook naar ideale donoren gezocht kunnen worden of naar waarschuwing wat betreft kinderen krijgen voor bepaalde stellen die genetisch geen gelukkige combi vormen (kans op ernstige erfelijke ziektes).

Eindelijk zelf verdienen aan je eigen data

Ten tweede kan de persoon er nu zelf aan verdienen (anoniem weer via blockchain en een direct omwisselbare crypto currency) in plaats van al die bedrijven die de data onder andere voorwendselen verwerven. Ook kan de persoon in kwestie dus relevante informatie ontvangen via dit platform, zonder dat zijn anonimiteit in gevaar is. Zo kan de persoon bijvoorbeeld gezondheidstips krijgen van de verzekeraars, de farmaceuten en diëtisten. Een smart watch kan dan zelfs live data geven die in de gaten kan worden gehouden ten gunste van de persoon in kwestie (naast een financieel voordeel dus).

1984 of niet?

Nu klinkt het plan bij sommigen als Orwelliaans, maar dat is het niet. Door gebruik van blockchain technologie pas het juist meer in de trend van decentralisatie en  het beheren van je eigen data. Verder kan het platform van deze start-up er voor zorgen dat de medische kosten in bedwang gehouden kunnen worden. Door de verzekerde anonimiteit, kunnen verzekeraars en farmaceuten toch tot data beschikken die normaal verborgen voor hen gebleven zou zijn, wat de maatschappij ten goede zal komen.

Financials

Het opslaan van 1 Terabyte (dat is dus voor maar één DNA profiel) is niet goedkoop en technisch uitdagend. Een nader bedrijf uit Zwitserland heeft daar echter een goede oplossing voor en voor USD 280 per jaar zou de opslag al kunnen plaatsvinden. Het binnenhalen van klanten zal ook gene probleem zijn. Via ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, door voor de voornoemde “heritage-achtige” partijen te liggen en geïnteresseerden te wijzen op de privacy issues van die sites, klantbestanden van verzekeraars, en zo verder. Het acquireren van leden is dus niet zo moeilijk noch duur. Met een relatief lage capital lay-out, kan hieruit een miljardenbedrijf ontstaan. Over 10 jaar is dit bedrijf, net als Facebook, niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

The way to play it

Een start-up behelst altijd veel risico; deze investering is voor de gevorderde investeerder en valt niet onder AFM toezicht. Mijn professionele droom is nog steeds om een portefeuille van 50 à 100 start-ups te formeren. Als een investering misgaat, dan heb ik 100 procent downside, maar als het goed gaat een upside van vele duizenden procenten. Hierdoor kan ik bij zelfs een lage hit ratio, over de gehele portefeuille mooie rendementen boeken.

Rex Mundi

Voor de minder avontuurlijke belegger is er altijd nog mijn Rex Mundi Portefeuille (abonnement) op deze site. Deze portefeuille staat nu meer dan 5% in de plus met zeer laag risico. Ondanks dit lage risico, heb ik toch de AEX en de Hedge Fund Index weten te verslaan! Hoe? Dat leest u op de site.

Info

Voor meer informatie over de start-up van deze column, kunt u mij bereiken op info@sassenresearch.nl Met die info kunt u naar uw eigen vermogensbeheerder dan wel beleggingsadviseur stappen.

Geef een reactie