Delta Airlines met korting kopen

Delta Airlines  (Delta het kort) is een grote Amerikaanse airliner en is met tickersymbol DAL aan de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.

Delta 1

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $33,2 miljard.
– Omzet: $40,6 miljard.
– Dividendrendement: 1,3%.
– (Forward) Koers/winst-verhouding: 6,2.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: 0,4.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

UurGrafiek Delta Airlines

UurGrafiek Delta Airlines

Op bovenstaande uurgrafiek is te zien dat Delta Airlines aanzienlijk is gedaald vanaf de high van rond $48 in april tot $41 in mei. Tijdens de februari-dip werd een dieptepunt van $40,03 aangetikt. Momenteel noteert het aandeel net boven de rode Ichimoku Cloud die nu steun kan bieden. Op uurbasis hebben we een koopsignaal gekregen bij $42 vanwege de kruising van de rode en blauwe moving averages (Tenkan-Sen en Kinjun-Sen). We vinden het aandeel op dit moment koopwaardig. Wel kunnen we weerstand verwachten rond $45 want op dagbasis kan de ‘Cloud’ rond dit niveau voor de nodige verkoopdruk zorgen. Onlangs hebben we een positie in Delta Airlines ingenomen via een short put: Open Sell 1 DAL JUN 37 Put @ $0,62.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $44
Tweede weerstand: $45.
Eerste steun: $41,99.
Tweede steun: $40,03.

Wat is een short put optie?      
De verkoper (schrijver) van een put optie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Delta 3

Middels een geschreven put optie krijgt u dus een afnameplicht. Besef goed dat dit niet hetzelfde is als een call kopen. Om dit beter te begrijpen kunt u het voorbeeld van een brandverzekering gebruiken, maar nu bent u (als schrijver van de put optie) de tegenpartij, dus de verzekeraar.

Een schrijver van een putoptie kunt u vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs. In ons geval: we verwachten dat Delta Airlines niet onder de $37 zal dalen tot aan de juni-expiratie.

De tegenpartij (de koper van de put) betaalt voor deze verzekering een premie aan de verkoper (schrijver). Uw bank/broker zal niet zomaar toestaan om deze risico’s aan te gaan, dit kan alleen als u voldoende margin (borg) heeft.

Short put Delta Airlines   
We lichten hierbij een concrete optie trade toe die we onlangs hebben gedaan op Delta Airlines: het schrijven van een juni put optie met uitoefenprijs $ 37op Delta Airlines:

Open Verkoop (Open Sell): 1 DAL JUN17 37 Put @ $0,62. Deze put optie, die een potentiële plicht geeft om 100 aandelen tot juni-expiratie te moeten kopen op $37 leverde $62 per optie contract op (dus 100 maal $0,62). De tegenpartij heeft het recht om 100 aandelen Delta Airlines te verkopen voor $37 per aandeel. Wij, als schrijver van de put-optie, hebben daarentegen de plicht om deze aandelen af te nemen op $37 als de koper van de put optie zijn optierecht uit gaat oefenen.

Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van $62 per optie contract (zijnde 100 maal $0,62). Dat zal het geval zijn bij een expiratiekoers hoger dan $37. We hebben vanaf het huidige koersniveau voldoende speelruimte voordat we in de problemen komen. Wel is het zo dat het verlies voor de expiratie kan oplopen in het geval Delta Airlines zeer hard daalt onder de $37.

Ontvangen premie in de tas
Mocht het aandeel boven de uitoefenprijs van $37 blijven, dan zal de put optie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie van $62 in onze zak steken.

Break-even-point
Het break-even-point, dus het omslagpunt van winst naar verlies, ligt in dit geval op $36,38 (zijnde de uitoefenprijs ad €37 minus de ontvangen premie ad $0,62).

Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put
Voor iedere geschreven optie bedraagt het verlies $100 per iedere dollar daling onder $36,38. Als de koers daalt tot bijvoorbeeld $35 zal het verlies ($37-€35-$0,62)*100 = $138 bedragen.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stop-lossniveau in Delta Airlines te nemen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $40 of wellicht eerder.

U hoeft de geschreven put optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen.

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Geef een antwoord