De triple D van McD

McDonald’s Corporation is ‘s-werelds grootste keten van (hamburger- en fastfood)restaurants. De fastfoodketen verkoopt voornamelijk hamburgers, cheeseburgers, kip, friet, ontbijtproducten, frisdranken, milkshakes en nagerechten. In reactie op kritiek op de eenzijdigheid van het menu verkoopt het bedrijf tegenwoordig ook salades, fruit, garnalen en wraps. Ook staat er steeds meer vegan op het menu. Tot op heden is dat het geval met ‘vlees’ van Beyond Meat of De Vegetarische Slager (in Nederland), maar binnenkort met het in eigen beheer ontwikkelde McPlant.

Een McDonald’s-restaurant wordt beheerd door een franchisenemer en soms door het bedrijf zelf. Maar het is voornamelijk een franchiseorganisatie. De inkomsten van het moederbedrijf komen voor een groot deel (57% van de omzet) uit de huur (zo’n 80% van de panden, ook van de franchisenemers, zijn eigendom van McDonald’s en daarom wordt McDonalds vaak gekwalificeerd als een vastgoedonderneming), de royalty’s en de vergoedingen die betaald worden door de franchisenemers. Deze vergoedingen zijn deels vast en deels omzet gerelateerd. Naast de vaste fee (welke McDonald’s Corporation door de pandemie heeft heen geholpen), moet 4% van de omzet door de franchisenemer worden afgedragen aan de moedermaatschappij. Hier ligt een kans voor beleggers. De fee-ontvangsten van McDonald’s Corporation zullen immers flink toenemen als straks de franchisenemers hun omzet zien stijgen omdat hun restaurants weer open mogen. Hoewel het grootste omzetrisico bij de franchisenemer ligt, is uiteindelijk de verkoop van het fastfood zelf toch ook belangrijk voor het gehele concern. Immers, vrijwel alles wat de franchisenemer nodig heeft wordt afgenomen bij of via McDonald’s Corporation. Een profijtelijke toevoeging die veel restaurants kennen is de zogenaamde McDrive. Tegenwoordig kan het fastfood ook thuis of op kantoor bezorgd worden.

De jaarcijfers over 2020 vielen in eerste instantie tegen. In coronajaar 2020 heeft de keten de resultaten onder druk zien staan, maar zag het in het vierde kwartaal de trend verbeteren. Dat zette dit jaar door. De omzet over het eerste kwartaal van dit jaar kwam uit op 5,125 miljard dollar en de winst op 1,54 miljard dollar. Dat komt neer op 2,05 dollar per aandeel. Alle cijfers waren beter dan verwacht. De wereldwijde verkopen stegen met 7,5 procent. De omzet in de Verenigde Staten steeg op vergelijkbare basis met maar liefst 13,6 procent. Ook dit was boven verwachting. De terugkeer van de pittige McNuggets, de introductie van een nieuwe sandwich met krokante kip en de Pokémon kaartjes bij de Happy Meals droegen hieraan bij. De wereldwijde verkopen en opbrengsten overtroffen die uit het eerste kwartaal van het recordjaar 2019, pre corona dus, en dat ondanks het feit dat er nu nog steeds lockdowns golden en gelden in grote delen van de wereld.

Veel wordt verwacht van de nieuw ontwikkelde McDonald’s App waarin maaltijden besteld kunnen worden, ook als de restaurants (verplicht) dicht zijn. Hiertoe werd in 2019 voor 300 miljoen dollar het technologieplatform van Dynamic Yield overgenomen en er is sindsdien veel tijd ingestoken. De doelstelling van het concern is om de drie ‘D’-s waarmee MCD de pandemie goed is doorgekomen (Digitalization, Delivery en Drive Thru), alle ruimte te geven om verder te groeien. Daarnaast zullen er naar verwachting steeds meer restaurants dit jaar hun deuren weer mogen openen voor het ontvangen van klanten.

McDonald’s Corporation is een mooi defensief aandeel met een aantrekkelijk dividend en een faire waardering. Het is een perfect aandeel om in te spelen op de laatste fase van de coronapandemie en de opening van de wereldeconomie.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel McDonald’s in portefeuille.

Geef een antwoord