De K shape recovery, met de K van…

Het herstel in de economie gaat van een V gedachte bij de Amerikaanse economen (waarbij we de corona crisis snel moeten vergeten) ineens over naar een K shape gedachte. Nu is dit niet de K waar u wellicht aan denkt bij een economische teruggang , maar wellicht de K van Kees Smit Tuinmeubelen (overigens geen familie) of gewoon toch een schuttingwoord. De K shape geeft wel mooi de beweging aan van wat ik al veel langer roep, namelijk dat het niet een normale V beweging kan zijn. Zelfs niet met alle geldsmijterijen van overheden en centrale banken. Het kan niet omdat grote delen van de economie nog niet mee kunnen of mogen doen (denk bijvoorbeeld aan toeristenindustrie, luchtvaart, horeca, culture sector maar ook nachtleven met clubs en disco’s).

De onvermijdelijke corona update

De covid19 gevallen blijven wereldwijd in het griepseizoen weer oplopen en het aantal doden in de VS blijft ook oplopen. CNN denkt dat in januari er 410.000 doden in de VS zijn.  Mexico heeft een oversterfte van 122.765 mensen en roept als corona getal steeds 67.326. Ook in India zijn er nu ineens 4 miljoen besmettingen en dit land leek even miraculeus de dans te ontspringen. Dichter bij huis zijn er in Spanje veel nieuwe gevallen maar valt het aantal IC patiënten (nog?) enorm mee.

Cijfers over werkloosheid, etc.

Wereldwijd verdwenen er volgens schattingen 305 miljoen banen door de coronacrisis. De afgelopen week hadden we weer werkloosheidscijfers in de VS en persoonlijk ben ik, na een paar keer enorme manipulaties te hebben gezien, gestopt om naar die cijfers te kijken. Ik kijk liever naar cijfers die echt wat zeggen en vergelijkbaar zijn met onze eigen werkloosheidsberekening. Ik kijk dus naar de  U6 cijfers. Het laatste getal was ook fors lager namelijk 14,2. Voor we gaan juichen, op de top van de vorige crisis (de kredietcrisis van 2008-2009) hadden we soortgelijke percentages. En voor iemand dit weer een alternatieve waarheid noemt, dit zijn getallen gewoon van de FED.

USA U6

Bron: Federal Reserve bank of St. Louis

Wie is de mol?

Wie is de Mol is weer begonnen en als ik bij een groep centrale bankiers de Mol zou moeten aanwijzen dan zou ik steeds denken aan Klaas Knot. Hij doet af toe rare uitspraken en deze keer deed hij dat bij  een befaamde lezing. Met uitspraken over de toekomst van de Euro haalde hij de krant. Nu zijn er experts die al bij de start van de Euro voorspelden dat de Euro maximaal 25 jaar zou standhouden en we zijn nu twintig jaar verder dus wellicht …

Voorlopig zorgt de Euro ervoor dat we voor een arbeiders tussenwoning omgerekend meer dan een miljoen gulden betalen terwijl we voor dat geld in guldens tijd een vrijstaande villa konden kopen. Ook voor een milkshake betaal je tegenwoordig meer dan 11 gulden. Maar ondertussen gaat het geld pompen gewoon verder. In Frankrijk gooide Macron er weer 100 miljard extra tegen aan (na eerder 450 miljard geïnjecteerd te hebben) en gaat nul hervormingen erbij doorzetten. ’t Is geen groot wonder dat Knot zich zorgen maakt. Ooit moet de rekening worden afgetikt.

Toch wil Europa dat wij in Nederland de hypotheek rente aftrek afschaffen (dus hervormen). Nu vind ik het op mijn leeftijd prima immers we hebben een rente van nul, maar laten we dan ook de pensioenleeftijden gelijk trekken in Europa en dus dat we in Nederland allemaal  7 tot 10 jaar eerder mogen stoppen. Los van het issue Europa hebben we nog het onderwerpje  Brexit dat ook steeds meer van een soap naar een drama aan het veranderen is. Maar daar wellicht een volgende keer meer over.

De Acceleratie   

Acceleratie van de trend is het einde van de beweging riep ik al in een eerdere column (vorige week) en hier bleek geen woord van gelogen. We zien dat bepaalde bedrijven zo hard gestegen zijn dat de fondsen die zo geweldig waren om bepaalde IT aandelen te kopen, nu door de enorme stijging ineens een te groot belang hebben en dus verplicht worden een deel van hun belang af te bouwen. Voor de rest lijkt die markt wel op de Bitcoin kijkende naar de vele geruchten. Zo werd er door Softbank een groot optie belang gehandeld maar daar kom ik zo op terug.

De Nasdaq index kwam door de daling van een paar grote aandelen ineens op een verkoopsignaal. Als de Nasdaq Composite ook verder daalt door het huidige Twindicator niveau van 11.230.84, krijgen we een grotere storm te verwerken. We hebben nu dus reeds een verkoopsignaal, maar na zo’n grote historische stijging moet de recente daling wel doorzetten om bevestiging te krijgen van een echte grote trenddraai.

Nassaq Composite

De AEX Twindicator lag op 571,54 en gaf dus verkoopsignalen. Ook de EB indicator geeft nog steeds verkoopsignalen. Op zich blijft het wachten op Duitsland (DAX) dat ook in de economische cijfers van de afgelopen week beter scoorde dan de rest van Europa.

EOE

Zoom was logisch, toch?

Als eerste wil ik beginnen om mijn excuses te maken aan WOL en in het bijzonder aan Nina Brink. Zij kwam vlak voor de Dot.Com crisis met een bedrijf naar de markt dat gratis internet ging aanbieden en mijn fantasie was toen nog te klein om haar grote beeld te snappen. Als toenmalig influencer (Frank van Dongen) kraakte ik haar aandeel helemaal af.

Ook recent bij Zoom Video Communications, snapte ik niet dat als je in corona tijd gratis software aanbiedt om les te krijgen en te vergaderen dat je daar later veel geld mee kan verdienen.

Zoom Video Com.

Zoom Video Communications(ZM)  heeft een koers winst van 472,4 net iets hoger dan de koers 369,89 USD. Het bedrijf heeft een marktwaarde van 115,9 miljard. De winst over het eerste half jaar was 211,5 miljoen. Men roept dat ze dit jaar 750 miljoen dollar gaan verdienen. Zelfs al lukt dat, dan is het nog steeds een extreem duur bedrijf want o.a. ook Google, Microsoft en Cisco hebben soortgelijke software.

Technisch kan de correctie nog een soort “Gap filling” zijn en we zitten nog boven de Twindicator 356,71 USD en hebben we nog een long signaal. Persoonlijk zou ik liever short zitten dan nu dit aandeel te kopen.

Sprekende over IT, de Soft-bank zit heerlijk

Softbank Group is een bedrijf dat vele IT belangen heeft en staat maar 4 keer de verwachte winst en is dus eigenlijk een value play. Maar Softbank investeert in TikTok, Uber, WeWork, Slack (een platform dat mensen, data en software bijeenbrengt),  Wag (een moderne honden uitlaat service), Fair (soort car lease) en vele andere IT (groei) bedrijven. Ze hebben afgelopen tijd eventjes 9 miljard afgeschreven omdat niet alle businessplannen lekker werkten in corona tijd.

Ze hebben volgens de verhalen enorm veel geld gestopt in call opties en zijn de spreekwoordelijk walvis die de IT markt omhoog joeg. Maar als je call opties aanhoudt en de aandelen weg gedaan hebt dan heeft dat eigenlijk een negatief effect. Immers je hebt in basis minder exposure. Ook heb je meer haast want als het niet snel omhoog gaat verlies je tijdswaarde.

Softbank

Maar volgens insiders hebben ze 4 miljard premie gekocht en daarmee 50 miljard exposure opgebouwd als de opties in the money zijn. Deze grote optie trades gaven veel geruchten over grote spelers (Whales) in de markt. Nogmaals, nu is het niet speciaal zo dat de tegenpartij van Softbank geld verliest omdat Softbank nu verdient aan de opties. De andere partij kan verdienen aan de ont vangen premie en aan de hedge (de aandelen). zie Yahoo of Barrons over de achtergronden

Al eerder waren er verhalen over speculaties op Tesla, Netflix en Amazon. Als je eerder 9 miljard afschrijft dan kan je door je aandeelhouders gedwongen worden om meer risico te nemen en ik zou dit niet als iets positief willen zien. Zie Bloomberg over de deals

Technisch heeft SoftBank Group verkoopsignalen en grafieken liegen niet. Maar dit weekend kwam men met een bericht in de FT dat ze op dit moment 4 miljard winst hebben op hun optiepositie.

En weer door

Topper Nvidia heeft ook ineens verkoopsignalen.

Nvidea

Amazon

Roept steeds dat ze banen komen brengen in de nieuwe distributiecentra, maar onderzoeken wijzen juist uit dat bedrijven zoals Amazon op de iets langere basis heel veel banen kosten en dat de banen die ze toevoegen van een veel lagere kwaliteit zijn dan de banen die ze laten verdwijnen. Technisch hebben we ineens weer een verkoopsignaal.

Amazon

Groen beleggen is best moeilijk

Tesla kwam de afgelopen tijd in opspraak over de fabriek in Duitsland. Men bouwt in een natuurwaterwinningsgebied en men heeft er reeds een groot deel van een bos voor gekapt. Toch gek als je weet dat juist een aantal duurzame beleggers in het aandeel zit omdat men verwacht dat elektrische auto’s beter zijn voor het milieu. Andere schandaaltjes rond Tesla: Familieleden van de topman verdienen enorme bedragen met ritjes in het aandeel. Zijn broer haalde zo de afgelopen tijd het nieuws. Maar ook de topman zelf verkocht een belang om te zorgen dat hij boodschappen kan blijven doen. Ondertussen wordt de concurrentie in de auto’s groter. En is dit een aandeel dat last heeft van de her balancerende fondsmanagers, in maart stond het nog 72 en nu rond de 500. Ondertussen hoop men nog op een positief effect door toegang tot de S&P500.

Technisch hebben we onder de 310,10 USD pas een verkoop in de Twindicator maar dit is alleen een soort van bevestiging.

Zakelijk hebben wij posities in Fiat (Italië) en Volkswagen en geen positie in Tesla.

Tesla

Een appel per dag

Apple heeft weliswaar geroepen dat ze net zo veel IPhones gaan verkopen als vorig jaar en gingen daar op omhoog, maar dan moet iemand nog wel even naar de koers van vorig jaar kijken. Want volgens mij die was de koers vorig jaar lager en zat er toen veel meer fantasie in.

Technisch ligt het Twindicator niveau op 118,48 USD en ook hier hebben we met volatility correctie te maken. Want eigenlijk hebben we ook hier een verkoopsignaal.

Apple

Microsoft heeft ook verkoopsignalen en dat terwijl we allemaal thuis werken? Twindicator staat op 217,36 USD en dus hebben we eindelijk een officieel signaal om te verkopen.

Microsoft

Ondertussen in Nederland

Philips moest een grote order terugdraaien en even 400 miljoen omzet wegpoetsen. De beademings-order had op dat moment naar ieder land gekund, maar men koos voor Amerika. En laten de Amerikanen nu uiteindelijk besluiten om liever wapens en andere zaken van het geld te kopen.

We hebben daarmee bevestigingen van eerdere verkoopsignalen.

Philips

Tech heeft pech

ASML gaf ons een vals koopsignaal. Gelukkig werd de volgende dag met een Dark cloud cover patroon (candle) overschaduwd. Twindicator staat op 311,81 EUR. Ook hier hebben we om te voorkomen dat je te snel weer draait een tijdelijke volatility aanpassing. Toch lijkt dat verkoopsignaal wel te gaan gebeuren. Zeker als je ook naar bedrijven als AMD en andere chipmakers kijkt. Alle chipmakers dalen vrolijk mee.

ASML

Meer Vol geeft lol

Door de recente beweging is de Volatility weer opgelopen en rond de 30 gesloten. Maar de Vol was even bijna 38. Een stijging van de Volatility betekent  grotere margins en dus minder positie voor een groot aantal speculanten.

Vix Vola Sp500

Ander punt van zorg: de Amerikaanse lange rente loopt op. We zien de lange bonds wat verzwakken en je zou als je ook een grotere trend verandering verwacht naar TBT (Proshares Ultrashort op de 20plus) kunnen kijken. Omdat de TBT het omgedraaide is van de obligatie markt gaat deze juist omhoog als de markt omlaag gaat.

TLT plus 20Y US bonds

De S&P 500 staat ook rond een verkoopsignaal. De Twindicator staat op 3.423.68 punten.

Sp500

Tot slot

Wat wel grappig feitje is, is dat op 4 september 1929 er een daling was op de Amerikaanse beurs en dit bleek achteraf een soort voorspel op de grote crash. Werkt het deze keer weer zo?

Geef een antwoord