De Blik van de Nik: September 2016

Dit wordt de derde Blik van de Nik. In mijn eerste column stelde ik dat de kreet Veel Geschreeuw, Weinig Wol van toepassing was op het koersverloop van de AEX in de eerste 6 maanden van dit jaar. Tellen we daar het koersverloop sinds het verschijnen van mijn eerste column bij op dan kan geconcludeerd worden dat deze stelling nog steeds van toepassing is. Over augustus kan eigenlijk een vergelijking met de weersontwikkeling worden getrokken. In de achterliggende maand werd de koudste nacht van de afgelopen 23 jaar gemeten maar trad ook het nationale hitteplan in werking. Bekijken we het koersverloop van de achterliggende weken dan hebben perioden van verkoop (=koude) en stijging (=warmte) elkaar afgewisseld. Het eindresultaat is een AEX die in de tussenliggende weken niet tot nauwelijks van haar plek is gekomen. De slotstand van juli lag op AEX 450, de slotstand van augustus op AEX 454. Zie hier het gelijk van de stelling: Veel Geschreeuw, Weinig Wol. Helemaal als u in gedachten neemt dat de gemiddelde volatiliteit (=beweging) van de AEX per dag de laatste tijd meerdere indexpunten omvat. In dit opzicht is 4 indexpunten dus helemaal niets.

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

In de vorige bijdragen is melding gemaakt van een barrière in het koersverloop van de AEX. Het koersniveau dat bij dit obstakel werd genoemd lag op AEX 455. Met deze opmerking is de brug geslagen naar de huidige stand van zaken. De openingskoers van 1 september 2016 ligt op 455 (!). Het gevecht met de weerstandszone is dus in volle gang. In de komende dagen moet blijken of de consolidatie en het zijwaarts getreuzel van de achterliggende weken/maanden de spreekwoordelijke stilte is geweest voor uitbundige euforie welke de AEX in de komende weken kan optillen naar AEX 475. Zeg maar de zomerrally die door sommigen al weken wordt verwacht. Alleen komt deze dan na de zomer. Zie hier wederom de vergelijking met het weer. Het echt lekkere weer van nu komt ook pas na de zomervakantie. Of blijkt juist dat de huidige zone wederom het Waterloo vormt voor de opwaartse ambities van de AEX. Net zoals dat tot nu toe het geval was bij iedere poging opwaarts in 2016. Op het moment van schrijven is de beslissing nog niet gevallen en aan mij dus de uitdagende taak om vooruitlopend op de slotstand van deze week alvast te bepalen welke kant de AEX kiest. Een blik op de RSI kan echter helpen bij het beantwoorden van de vraag.

Onder de grafiek van de AEX loopt zoals bekend de Relatieve Indicator mee. In de vorige columns is geschreven dat deze indicator het koersverloop van de index moet bevestigen. Het feit dat de indicator nog steeds in het onderste gedeelte van haar bandbreedte fluctueert en net als de AEX zelf tegen een horizontaal obstakel is aangelopen, is een aanwijzing dat de geschiedenis zich lijkt te gaan herhalen. Concreet betekent dit dat de slagingskansen voor veel hogere koersen beperkt zijn. Het risico dat de door sommigen aangekondigde vakantierally überhaupt niet komt, ligt dus sterk op de loer. Dat de column voor oktober wederom teruggrijpt naar de kreet over Geschreeuw en Wol is dan ook een zeer reële aanname.

Nu is in de vorige edities de opmerking gevallen dat de langere termijn bodem voor de AEX nog niet is gezet. Deze gedachte leeft nog steeds. Een stijging van 4 indexpunten in de achterliggende maand doet uiteraard niets af aan deze visie. Om de verwachtingen voor september niet te hoog te laten zijn, wel de expliciete opmerking dat de AEX voor het zetten van een lagere bodem best wat langer de tijd mag nemen dan de maand september. Naast de langere termijn stijgende trendlijn onder het verloop sinds 2009 is deze maand ook een trendlijn onder het verloop in 2016 getrokken. Deze lijn loopt momenteel rond AEX 425. Dit betekent concreet dat hapering en aarzeling rond de huidige koersniveaus, hetgeen dus in de lijn der verwachting ligt, de weg openzet voor een daling tot aan dit niveau.

Tot zover de verwachting voor september. Mocht u nou niet tot volgende maand willen wachten en ook op de hoogte willen blijven van het stap voor stap proces van de AEX, dan kunt u terecht op TradeIdee.nl. Iedere dag schrijf ik voorbeurs het stappenplan binnen het hierboven neergelegde grotere beeld. Als ik zo vrij mag zijn om u een advies te geven, dan adviseer ik u om iedere dag even kort de update te lezen. Want zoals gezegd, het gevecht met de belangrijke weerstand is in volle gang. Tot volgende maand, of tot morgenochtend op TradeIdee.nl.

5 reacties op “De Blik van de Nik: September 2016”

 1. Pim van de Mortel says:

  Ik lees jullie commentaren met grote belangstelling en plezier iedere dag weer.Veel dank voor deze nuttige informatie en visie!Grt Pim

 2. Dovan says:

  Helemaal mee eens Geert-Jan. We gaan de 420-425 zien in de komende maand(en). Grs

  1. taburger says:

   Ooit zal het wel gebeuren ja, ben ik het mee eens.

 3. Aurore says:

  Weer een bijzonder mooie column Geert Jan! We zijn weer helemaal bijgepraat.
  Dank hiervoor, maar ook voor de dagelijkse column, die ik uiteraard ook nog altijd volg elke dag.

 4. Jos says:

  Of gaan we eerst nog even naar de 475 eerst?………..

Geef een antwoord