De Blik van de Nik: November 2016

Het was niets met de AEX, Het is niets met de AEX. De verwachting luidt dat het ook niets wordt met de AEX. Met deze woorden sloot de Blik van de Nik voor oktober 2016 af. Een maand later kan worden opgemerkt dat deze conclusie de spreekwoordelijke spijker vrij exact op haar hoofd heeft geraakt. Het verschil tussen de slotstand van september en de slotstand van oktober bedraagt een kwart indexpunt. Waarvan Akte! Het uitgangspunt bij de start van deze rubriek vijf maanden geleden luidde: Veel Geschreeuw, Weinig Wol. De koersontwikkeling gedurende oktober geeft geen aanleiding om van deze insteek af te stappen. Met nog twee maanden op de klok voor 2016 luidt de vraag: To Rally or not to Rally!

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Het stellen van de vraag is het beantwoorden van de vraag. In de bijgeleverde grafiek zijn de ingetekende trendlijnen niet aangepast. De koersontwikkeling gedurende de achterliggende weken geeft hiertoe immers geen aanleiding. Onveranderd ligt de zone rondom 458 zwaar op de maag. Met iedere poging van de AEX om boven deze barrière uit te breken, wordt korte metten gemaakt. Als gevolg van deze ontwikkeling lopen de twee gemiddelde lijnen vrijwel horizontaal en staan in een kleine afstand tot elkaar. De leidende RSI hapert nog steeds halverwege haar bandbreedte. Deze technische specificaties geven geen aanleiding om per direct rekening te houden met een uitslaande brand aan het Damrak. Een scenario waarin de index blijft worstelen, draaien en dralen rondom 458 vormt wederom een reële uitgangspositie voor november 2016. U ziet, de rode draad van deze Blik van de Nik is een vrij exacte kopie van de rode draad zoals deze een maand geleden in deze column werd uitgesproken. Of de AEX in korte tijd rond 475 noteert werd in twijfel getrokken en wordt in twijfel getrokken.

Met het zijwaartse verloop gedurende de tussenliggende weken is door het verloop van de tijd de trendlijn onder de twee bodems van 2016 iets opgelopen. Bij de start van november noteert zij rond 433. Dit betekent dat ook het neerwaarts risico iets minder is geworden. De vorige maand gedane uitspraak dat deze lijn als magneet fungeert is nog niet uitgekomen, maar mag op basis van het bovenstaande wel worden herhaald.

Met het risico om in herhaling te vallen opnieuw de afsluitende opmerking dat ook deze maand het verhaal aardig lijkt op het verhaal van de oude wijn en de nieuwe zakken. Of, zoals een inmiddels bekende uitspraak luidt: Leuker kunnen we het niet maken.

3 reacties op “De Blik van de Nik: November 2016”

  1. Jos says:

    Bedankt GJ zoals altijd voor uw gerespecteerde visie op de beurs en zoals zo vaak blijkt deze “Spot On” te kloppen dus waarom zou het deze keer anders zijn. GRS

  2. Joshua says:

    Of geduld is een schone zaak.

  3. taburger says:

    Persoonlijk vind ik het alleen maar prettig om zo’n ‘zekerheidje’ van het 458 plafond te hebben, daar kan je in mijn optiek juist op inspelen.

Geef een antwoord