Voor de Cijfers: ASML

Morgen opent onze producent van chipmachines haar boeken. Bij de vorige cijfers schreven we dat ASML, welke toen rond 153 noteerde,  een Positieve Reversal in zich had met een target op 175.50. De hoogste koers die na de vorige ronde “”Voor de Cijfers” is gezet ligt op 175.25. Target gehaald. Vraag is of ditmaal wederom een positief vooruitzicht kan worden geschetst. Daar gaan we!

ASML-WeekGrafiek

Een blik op de hierboven afgedrukte grafiek kan natuurlijk maar tot één conclusie leiden. Deze luidt: Een trend is een trend! Sinds het begin van 2016 is duidelijk sprake van een stijgende beweging. Netjes zijn achtereenvolgende hogere toppen en hogere bodems in de grafiek aan te wijzen. Sinds het midden van vorig jaar is sprake van een beweging welke zich laat vangen door twee diagonale trendlijnen die het huidige trendkanaal duiden. Twee weken geleden heeft ASML netjes de steunlijn van het hiervoor genoemde trendkanaal getest en een hogere bodem gezet. De ingezette beweging sindsdien krijgt dus in eerste instantie de kwalificatie van zoektocht naar wederom een hogere top. Anders verwoord, een beweging welke de stand van 175.25 scherper moet zetten.

Op TradeIdee is het echter gebruikelijk om de koersontwikkeling van de prijs in samenhang te bekijken met de ontwikkeling van de RSI. Zoals hierboven reeds aangehaald was het bij de vorige ronde van de cijfers juist deze indicator die een aanwijzing gaf voor de voortzetting van de trend. Wordt de huidige ontwikkeling van de indicator bekeken dan schuilt in haar verloop ditmaal juist een expliciete waarschuwing. De meest recente toppen in de RSI zijn omcirkeld. Wat opvalt is dat ASML hogere toppen laat zien, maar dat de indicator al enkele maanden juist lagere toppen laat zien. Een gevalletje negatieve divergentie! Daarbij komt ook nog eens de constatering dat de meest recente top in de RSI ver onder de OB-lijn is gezet. Reden om deze top met een rode cirkel te duiden. De ingetekende horizontale lijn onder de bodem van het tweede kwartaal 2017 geeft echter wel aan dat ondanks de hiervoor geconstateerde verzwakking in het beeld van de indicator wel gesteld kan worden dat de RSI onveranderd in haar Bull Market Range noteert.

Er is reeds opgemerkt dat een trend een trend is. De indicator geeft vooralsnog slechts een waarschuwingssignaal. De verwachting luidt dan ook dat ASML in de komende weken haar beweging binnen het trendkanaal zal voortzetten. Het addertje onder gras is echter dat het zeer goed mogelijk is dat de koers eerst nog even opnieuw de steunlijn gaat testen. Zie ook dat de eerste gemiddelde lijn (groene lijn) al maanden redelijk parallel loopt met de steunlijn en dat zij de verkoopdruk in de achterliggende periode steeds netjes heeft kunnen absorberen. De gemiddelde lijnen indicator staat overigens ook al sinds midden 2016 in koopmodus. Zie de ingetekende cirkel. “Probleem” is dat de steunlijn een goede 10 euro lager ligt. De huidige stand van de RSI tot aan de ingetekende horizontale lijn kan deze mogelijke daling van de koers overigens hebben. Dus zelfs een daling van 10 euro verandert het beeld van de Bull Market Range naar alle waarschijnlijkheid niet.

Kopen op dalingen, indien mogelijk, lijkt vooralsnog de beste strategie. Concreet luidt de verwachting dat de koers van ASML de hoogste koers uit 2018 in de komende maanden scherper kan zetten. De bovenkant van het trendkanaal, die momenteel op 186 ligt,  vormt dan de eerst volgende target. Let op dat met het verloop van de tijd de bovenste lijn van het kanaal oploopt. Deze visie blijft staan zolang ASML niet door de steunlijn van het trendkanaal zakt. Zoal hierboven duidelijk aangegeven ligt deze steunlijn relatief ver weg. Maar ja, niet voor niets staat ASML bekend als bewegelijk fonds en op de huidige koers is 10 euro slechts enkele procenten. Waarvan Akte!

Laat een reactie achter