EUR/USD: Turtle

Bewegingen naar boven zijn kans- en futloos, zo blijkt de afgelopen tijd. Is er een scenario naar lagere koersen in de maak?

Het gebrek aan upside is steeds duidelijker aan het worden, maar zijn er ook signalen die op neerwaartse koersontwikkeling duiden? Voor een antwoord op die vraag beginnen we bij het laagste timeframe van de uurgrafieken. Daar hebben we er namelijk wel een paar die elkaar dus ook bevestigen en shortende burger moed geven. Om te beginnen er is een NR gemaakt die zal blijven gelden zolang de koersen onder 1,2340 blijven noteren. De rode bogen geven de vorming van dit signaal weer hetgeen bevestiging kent vanuit de fibo grid in het blauw. De meest recente opleving heeft een 38,2% retracement opgeleverd waardoor de koersen een projectie doel kennen dat zich onder de 1,22 ophoudt. Vaste lezers weten dat de combi van deze signalen een sterk uitgangspunt biedt, zeker als er nog een kleiner signaal in dezelfde richting bestaat die de boel op weg kan helpen. Ook die hebben we vandaag te pakken en wel in de vorm van een Turtle Soupje (+1). Dat wordt weergegeven aan de hand van de oranje arceringen in deze grafiek. Ter lering ende vermaeck, de uitleg in het kort. De koersen zijn door de weerstand die minstens 4 bars daarvoor werd bevestigd heen gelopen en hebben direct in de bar er na (vandaar de +1) rechtsomkeert gemaakt. Dit falen van momentum dat door sommigen een valse uitbraak wordt genoemd heeft veelal ten gevolg dat de onderzijde van de range waarna dit plaats had, opgezocht gaat worden. Dus even concreet, door boven 1,2335 te koekeloeren en weer terug te keren in de range is een aanval op 1,2275 waarschijnlijk geworden. Dat helpt de andere 2 iets grotere signalen op weg waarmee op de hogere timeframes een toename van momentum wacht. Het is pril, maar zoals we weten beginnen alle grote dingen in het klein. Voor de volledigheid, niet alle kleine dingen leiden tot grote zaken, dat is dan ook weer een gegeven.

EUR/USD uurgaifek

Dit time frame is er wel klaar voor om de hint van de lagere timeframes op te pakken. Na de aanval op de eerder geslechte diagonaal is deze nu als weerstand gevalideerd en is er en passant een lagere top gecreëerd. Het wordt dus tijd voor een lagere bodem die een serieuze aanval op de oranje trendlijn zal inhouden. Het ligt niet in de verwachting dat deze de druk kan weerstaan, waardoor er weer een timeframe hoger een andere trigger geraakt zal worden.

EUR/USD 180 min grafiek

Hoe je het beestje ook wilt noemen het gaat hier over een periode waarin koersen er niet in slagen hogere toppen neer te zetten. Sterker, dit is al een correctieve fase die een zijwaarts koersverloop en dus geen focus op hogere waarden weergeeft. Het gaat wat ver om nu al te beweren dat de correctie tot een aanval op de paarse trend zal leiden, want de bull market range staat dit zijwaartse verloop toe zonder daarbij  de boel als duur te ervaren. Pas onder 1,21 zal een momentumtoename en een duidelijke focus op de paarse trend ontstaan.

EUR/USD Daggrafiek

Dat niveau is weer van belang op de weekgrafiek want koersen onder 1,21 geven aan dat de weerstandszone tussen 1,24 – 1,21 te sterk is geweest om te breken. Dat houdt tegelijk in dat de dalende trend voor de ultra lange termijn zijn werk heeft gedaan en voorlopig een bastion te ver gebleken is voor de optimisten. Zo grijpen de verschillende time frames in elkaar momenteel, hetgeen mij doet concluderen dat er geen opwaartse focus bestaat, en dat een verdere daling dreigt, lonkt of gloort. Kies je werkwoord naarmate je overtuiging groot is, maar neem voorlopig nog kleine stapjes of nog even ruim de tijd in die gedachtegang.

EUR/USD Weekgrafiek

8 reacties op “EUR/USD: Turtle”

 1. Bianchi says:

  Duidelijk verhaal, dank!

 2. floriaantje says:

  Beste Gokhan,
  Zo’n “slakkengangetje” is ook geen ‘geld als slijk avances ‘ ( Vlaams). Volgende week FED ( reeds ‘ingeprijsde)
  rate- hike. Anticipeert u dàn dat dit beestje een andere gedaante krijgt (?) Of loop ik alvast te ‘hard van stapel’
  en/of ageer tegen uw principe : reageren niet anticiperen.
  MVG.,
  Bert

  1. Patrick says:

   Hallo Bert, ik denk eerder afwachten en reageren. De beer en de stier zijn af aan het tasten. Dan kan je beter op afstand toekijken want voor je het weet krijg je een berenklauw of wordt je op de hoorns genomen. Voorlopig houdt de 1.2280 stand. En dat was toch wel een hele oude bekende. Eerst weerstand. Toen getest…en daarna steun.

   1. floriaantje says:

    Hoi Patrick,
    Je hebt volkomen gelijk. Sta nu ook aan de zijlijn en “watch the bulls vs.the bears”. Ooit nog eens gespeeld
    tegen elkaar in de Superbowl van 22 januari 1992. U mag raden wie er won ?

     1. floriaantje says:

      You bet, yeah.

 3. Gökhan Erem says:

  Met voldoende zitvlees is er aanleiding genoeg om short te focussen, zolang de sl > 1,26 kan ik me daar best in vinden maar dan praten we niet over traden maar een lange termijn visie.

Geef een reactie