EUR/USD: Ploffen

Met een klap is EUR/USD door 1.1500 gezet. Net nu de temperatuur buiten iets dragelijker begint te worden, begint de koers van het valutapaar te verdampen. Of, om in lijn te blijven met de DD van gisteren: Onder 1.1500 kunnen long posities wegsmelten als chocolade in je hand.

EUR/USD-IntraDagGrafiek

Allereerst de kleinste grafiek. Wat opvalt is dat de RSI in dit tijdframe al lange tijd niet in staat is geweest om ook maar enigszins in de buurt van haar OB-lijn te komen. Aan de onderkant lukte het daarentegen wel. In de eerste week van augustus dook de indicator onder haar OS-signaallijn en met de klap van vanochtend noteert de indicator opnieuw netjes onder deze lijn. De theorie stelt dat de grotere bewegingen in de kleinste grafiek starten. Wat de ontwikkeling van de laatste dagen betekent wordt duidelijk als de dag-grafiek in beeld wordt genomen.

De zone 1.1500 was gebaseerd op de laagste koersen van mei en juni. De horizontale lijn staat getrokken. Een tweede lijn staat echter ook ingetekend. Dit is een diagonaal dalende lijn over de meest recente toppen. De combinatie van deze lijnen staat bekend als een descending driehoek. Dit patroon wordt actief zodra de triggerlijn van het patroon is doorbroken. De lijn is de hierboven aangehaalde horizontale lijn op 1.1500. En ja, deze is gebroken. Wordt echter een blik op de RSI geworpen dan moet worden geconstateerd dat in de dag-grafiek nog geen sprake is van een OS-notering. Om het patroon verder te valideren zal deze notering in de komende dagen wel dienen te komen. Dat neemt niet weg dat koersen onder 1.1500 duiden op zwakte. Helemaal als nu gaat blijken dat dezelfde zone 1.1500 in de komende periode als eerste obstakel gaat fungeren op basis van de stelling dat oude steun nieuwe weerstand wordt.

Dan de week-grafiek. Ook daar staat een diagonale lijn getrokken. In combinatie met de drie ingetekende halve cirkels vormt deze lijn de contouren van een groot hoofd-schouder patroon. Aan het einde van een stijgende beweging duidt dit patroon op een aanstaande ommekeer. Met de beweging van vanochtend staat de neklijn van het patroon stevig onder druk. Let wel, ook in de week-grafiek vooralsnog nie OS nie. Is er dan helemaal niets positief meer te ontdekken?

O ja zeker wel. Wordt de beweging van 1.0355 naar 1.2550 gepakt, oftewel de beweging van eind 2016 tot aan begin 2018, dan valt op dat de koers op dit moment op de tweede reactielijn van deze beweging is aangekomen. Enige steun mag van deze lijn worden verwacht. Wel nog even een slotopmerking. De derde en dus laatste lijn ligt rond 1.1190. Het ijkpunt van de driehoek uit de dag-grafiek komt uit op 1.1140. Indien nu blijkt dat de zone 1.1500 tot 1.1525 voor moeite zorgt dan is dit risico in de komende dagen/weken niet uitgesloten. Maar stap voor stap, eerst eens kijken of oude steun inderdaad weerstand wordt. Of, zoals we altijd afsluiten: Wordt Vervolgd!

EUR/USD-DagGrafiek

EUR/USD-WeekGrafiek

3 reacties op “EUR/USD: Ploffen”

 1. wh.giesen says:

  Hoi GJ, betekent dit ook dat de PR op de weekgrafiek eraan is, of hangt dat van de komende dagen af of we terugbreken boven de 1,1530 ?

  mvg

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Hoi,
  Inderdaad…de PR begint te kraken en te wankelen…met koersen onder de aangehaalde zone 1.1500-1.1525…oogt het beeld zwakjes…een beweging naar deze zone valt voorlopig in de categorie…reactie…gegeven de niet OS notering in dag en week lijkt een hertest van deze zone overigens wel het meest waarschijnlijk…pas boven deze zone…krijgt de koersontwikkeling weer wat lucht voor verder herstel…uiteraard geldt dat bij het afdraaien op deze zone…het niveau 1.1190 – 1.1140 actief wordt…
  GRS Geert-Jan

 3. bruun says:

  Waarde Geert-Jan,

  Wat mij wel verbaast heeft, dat de steunzone van 1.15 waar al weken over wordt gesproken binnen 15 minuten gekraakt is.

  Denkt u dat we steun krijgen van de trendlijn (toppen uit 08-2018 & 05-2016) op ca. 1.1300 of dat we verder richting de 61.8% retracement gaan ca. 1.1185?

  Bij het doorzakken van de benoemde trendlijn is de Daggrafiek OS en meestal betekend dat nog een stukje verder doorzakken.

  Gr.
  Bruun

Geef een reactie