EUR/USD: Gevaar!

China riep wat over de Treasury’s en hup daar ging EUR/USD. O nee, en weer terug… Wat nu?

Het was een beweging die niet per se op een trigger zat te wachten maar gisteren moest het blijkbaar ineens. De staatspapieren van de VS waren naar zeggen minder populair in China waardoor de markt daarvoor in beweging kwam maar ook daardoor de rente en dus ook de EUR/USD koers. Je zou zeggen dat het minder kopen van bonds zou moeten leiden tot een hogere rente en dus een sterkere USD maar dat was niet de reactie in eerste instantie. Er vond een verzwakking van USD plaats. Koersen veerden op vanaf de 50% retracement niveaus en stoomde af op de 1,20. Eenmaal daar licht boven kwam het besef blijkbaar en de trade keerde zich om. Vandaag staan we weer waar we voor de opleving stonden waarmee de correctieve sfeer is gebleven. Niet veel aan de hand zou je zeggen want er is per saldo niet veel gebeurd dat blijvend effect heeft gesorteerd. Klopt, maar een waarschuwing (en meer is het ook niet) is wel op zijn plaats. Het frappante van de beweging van gisteren is dat de stijging niet verder is gekomen dan de eerder gebroken stijgende lijn. Zo werd de oude steunlijn getest als nieuwe weerstand en voorlopig heeft dat gewerkt. Nu is het wederom de 1,20 die geslecht moet worden om meer ruimte opwaarts te krijgen en de trend naar boven te hervatten, alleen dan nu met een correctieve weerstandslijn die meer validiteit heeft en meer gewicht in de schaal legt. Wat nu niet mooi zou zijn is dat koersen de weerstand vrezende opnieuw OS gaan worden. Dan zouden de koersen de fibo grid en de blauwe stijgende lijn van grotere orde in gevaar brengen, Dat zou inhouden dat op de hogere time frames schade ontstaat aan het scenario dat ons dient te leiden naar koersen bij 1,23+. Wellicht is dat als de Chinezen meer zeggen over hun voorgenomen investeringen. Bijvoorbeeld dat ze ook geen Europese staatsobligaties meer willen kopen?

EUR/USD 180 min graf

De blauwe lijn op de vorige grafiek die zich ophoudt bij 1,1860 vormt de lijn die opwaarts wijst na de pull-back die we op dit time frame vlak de zomer hebben beleefd. Tegelijk begeleidt hij de inverse H&S die als koersdoel de 1,23+ heeft afgegeven. Voor het beste resultaat blijft deze lijn in tact. Bij koersen onder 1,1860 is de boel geneutraliseerd omdat de signalen en voorwaarden waar deze aan moeten voldoen op zijn minst gevaar lopen. Het is dan nog niet direct over maar de grens van het houdbare wordt dan wel erg dicht benaderd. Het is dus zaak voor het behoud van de potentie op de hogere time frames dat de intradagrafieken in de fibogrid en boven de blauwe trend blijven noteren. Bij koersen boven 1,20 is het gevaar weer genoeg geweken.

EUR/USD daggrafiek

In de communicerende vaten van de verschillende time frames is er nog niets overgelopen naar het vat dat de koersverwachting op de lange termijn bevat. De grens daarvoor ligt nog ver weg, maar wat er gisteren gebeurde is niet geheel onbelangrijk. Stelden we gisteren dat bij een slotstand van de week boven 1,2033 het momentum in de komende week verwacht zou mogen worden toe te nemen, zo zagen we de koersen bij benadering daarvan rechtsomkeert maken. Het was een stapje te ver gisteren, zo bleek, maar niet getreurd het is voorlopig een waarschuwing die de aandacht vraagt, het mag ook volgende week. Als we maar dicht genoeg in de buurt blijven van de niveaus die voor een uitbraak naar boven geslecht moeten worden zal het ook bij een waarschuwing blijven.

EUR/USD Weekgrafiek

Geef een reactie