EUR/USD: Beer Dood?

De koersen houden goed stand dicht bij de 1,15. Is het neerwaartse gevaar voorbij, is de dreiging over?

Nadat de koersen de afgelopen dagen heen en weer en op en neer hebben gestuiterd is het van gisteren op vandaag rustig. De koersen hhnagen een beetje onder de weerstand en zijn er niet in geslaagd een OB stand te genereren. Tegelijk is een NR ontstaan die aangeeft dat de koersen weer naar de onderzijde van de range en zelfs licht daaronder zouden moeten gaan. Weet echter dat de PR en NR methodiek het beste werkt in trends. Dit is een zijwaartse fase waardoor je rekening moet houden met een lager slagingspercentage van deze signalen. Nog steeds prima werkbaar gezien de stevige handvatten voor profitfocus en risico beheersing maar dus met een kanttekening. De koersen van vandaag spelen daarbinnen hun eigen spel en het ziet er naar uit dat na de vorming van de NR zich nu een eerste lagere top gaat vormen. Dat maakt dat de beer niet dood is maar slechts slaapt, winterslaap weet je wel. Boven 1,15 is dat anders zoals je inmiddels weet.

EUR/USD 180 min graf

Maar zolang dat niet gebeurt gebeurt het niet en feiten zijn feiten. De daggrafiek laat zien dat de neerwaartse beweging van de eerste dagen  het jaar een lagere bodempje hebben opgeleverd. Het is dus de bedoeling dat ook hier de 1,15 niet overschreden wordt willen de beren nog gewoon hun beoogde pad kunnen volgen. Zolang de 1,15 boven de koersen hangt gelden de projecties van de fibo tools in deze grafiek. Deze komen uit op ergens in de 1,12 en daarna dicht bij de 1,10.

EUR/USD Daggrafiek

Hier wordt gewoon doorgesnurkt, gaaap, zzzzz. Droom maar lekker van 1,05.

EUR/USD Weekgrafiek

19 reacties op “EUR/USD: Beer Dood?”

 1. derfla says:

  dag Gokhan,
  Je schrijft “Weet echter dat de PR en NR methodiek het beste werkt in trends. Dit is een zijwaartse fase waardoor je rekening moet houden met een lager slagingspercentage van deze signalen.”
  – Wat zijn jouw ervaringscijfers qua slagingspercentage in een trend tov een zijwaartse fase van PR en NR?
  – Zit er ook nog een verschil in slagingspercentages tussen PR en NR?

  M.a.w. is er echt een edge of valt het wel mee

  groeten, Alfred

  1. Gökhan Erem says:

   Hi D, het is een beetje een schatting natuurlijk want ik hou ze niet allemaal bij. Zijwaartse fase 2 van 3 (66,6% 🙂 ) en trends 4 van de 5 (80%). Waarom? (denk je nu) Nou, het is bedoeld als een projectietool voor trends om mee te beginnen. De RSI meet in genormaliseerde schaal de impact van dalingen en stijgingen in een bepaalde periode. Als in een trend de ene keer de impact van x daling op de RSI groter is dan de andere en de koersen zijn minder diep gezakt dan die bewuste vorige keer dan is er dus ook een hogere bodem in de koers, lees teken van trendmatigheid. ( Dit voor PR, NR is uiteraard viceversa en vervang bodem door top.) Daarnaast het is niet geheel de eigen merites van de RSI dat ie het in een trend beter doet qua PR en NR. In een dergelijke fase krijgt ie namelijk veel ondersteuning van geïnteresseerden die met een andere tool hetzelfde zoeken, MA volgers, Swingers, Momentum spelers, Fibo’s niet te vergeten met de retracements die vaak samenvallen met de PR/NR’s…. De PR NR methode is echter vaak sneller en vindt bevestiging van die anderen maar ok het helpt wel. ATR en DMI helepen dan meer omdat er dan nog extra info bijkomt en niet meer van hetzelfde. Je weet dan meer over vol. en kracht bijv. Dat soort zaken. Dan nog deze, de multi time frame gedachte. Als de PR/NR vanuit verschillende time frames bevestiging vindt in dezelfde richting dan is het helemaal mooi ( meerdere soorten spelers die aan dezelfde kant zoeken, geen crowding maar wel aanhoudende inbalans, lees richting) Ik zie verder geen verschil tussen PR en NR in relatie tot bovenstaande, zeker niet in valutaparen.

   1. derfla says:

    Ho Gökhan, dat klinkt wel als een serieuze edge. Ik ga me binnenkort meer verdiepen in de PR en NR om het me meer eigen te maken zodat het meer een automatisme wordt zodat ik deze kan herkennen. de PR /NR reageert sneller schrijf je, mooi. Na het krijgen van het signaal, hoeveel dagbars houdt de beweging in de verwachte richting dan aan is jouw ervaring? Of kijken je dan meer naar het koersdoel of moet die wel binnen een aantal dagen behaald worden om evt anders uit de trade te stappen als je bent ingestapt op een signaal.

    1. Gökhan Erem says:

     Mijn ervaring is dat het bereiken van het eerste koersdoel bij PR/NR minimaal de helft van de tijd die tussen de bodems (of toppen bij NR) ligt nodig heeft en maximaal de gehele duur tussen die punten. Dit strookt ook weer met cyclus analyse en amplitude analyse van trends. Het tweede koersdoel heeft in ieder geval als mikpunt in tijd minimaal de gehele duur van de periode tussen de bodems cq. toppen die ik dan nog wel eens wil laten lopen top 1,5x. Ongeveer he dan allemaal. Want als ie bijv. drie weken lang tegen me inloopt vind ik er niks aan.

 2. wh.giesen says:

  Ik moet toegeven dat er aan vasthoudendheid in visie geen gebrek is, helaas doen de koersen niet altijd wat er voorspeld wordt. Ik ben nog steeds van de contraire visie en zie dit gestuiter tussen 1,12 en 1,15 als bodemvorming voor de LT, echter ik heb op dit moment geen longpositie maar wacht op bevestiging(koers boven 1,15). Ik zie ook dat de edelmetalen weer beginnen te glanzen, dit kan echter alleen maar doorzetten indien de dollar zwakker wordt en dat zal eerst moeten gebeuren.

  mvg
  P.S.
  Gokhan zou jij niet maandelijks een blik gaan bijhouden?

  1. Gökhan Erem says:

   Ik probeer dan ook de algemene lijn (middellang tot lang) uit te zetten en meer beschrijvend te zijn in tegenstelling tot voorspellend. Dat geeft minder detail maar wel meer houvast is het idee. Deze markt heeft een aantal “mik”punten ( bijvoorbeeld maar niet uitsluitend uiteraard, brexit, china, terror, fed, ecb, rentes) die zwaarder wegen edoch minder frequent optreden dan de redenen voor verhandelingen van dag tot dag. De meningen worden dan ook niet erg vaak bijgesteld, dit in tegenstelling tot aandelen waar meer speelt.( bijvoorbeeld maar niet uitsluitend uiteraard, concurrentie posities (afgeleid effect van EUR, maar uiterst versterkt), expiraties, afgeleide producten en belangen, M&A en verwachtingen daaromtrent, groter % particulieren met kortere belangen niet te vergeten, de winst georiënteerde aard van de aandelenbelegging versus hedgen van valuta risico’s hetgeen dempend werkt…)

 3. bruun says:

  Beste Gokhan,

  Dank voor uw dagelijkse DD’s.
  Tot dusver vandaag weer een lagere top op de H4.
  Het wordt tijd dat de Beer uit zijn winterslaap komt. Misschien kan May een wake-up call geven 🙂 .

  Gr.
  Bruun

  1. Gökhan Erem says:

   gaarne, ik val bijna in slaap

 4. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Nog E/D macro data te gaan voor Br[Eexit.. May] op 15/1. Namelijk :

  A] wo. 9/1 20.00 p.m. US FOMC Minutes;

  B] vr. 11/01 om 14.30 p.m.: previous consensus forecast
  *US Core Inflation Rate MoM DEC 0.2% 0.2%
  *US Core Inflation Rate YoY DEC 2.2% 2.2% 2.2%
  *US Inflation Rate YoY DEC 2.2% 1.9% 2.2%
  *US Inflation Rate MoM DEC 0% -0.1% 0.2%

  MVG.,
  Bert

  1. bruun says:

   Goedemiddag Bert!

   Bedankt! We hebben de data in de agenda staan!
   Als u de beren even wakker maakt aan u kant van de plas, gaan wij het hier proberen 🙂 .

   Gr.
   Bruun

 5. wh.giesen says:

  Komt dat schot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jammer voor de beren op dit moment, nu wordt het op zoek naar een mooie entry.

  mvg

 6. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  M’n beer is zojuist DOOD op 1,1520 SL.
  MVG.,
  Bert

 7. bvk67 says:

  Europa reageert negatief op sterkere Euro.

 8. bruun says:

  Beste Bert,

  Nu weer short gegaan op 1.1537 en z.s.m. op BE zetten.

  Gr.
  Bruun

 9. derfla says:

  waar komt deze beweging nu ineens vandaan?

 10. wh.giesen says:

  Bruun je denkt aan een false move?

  mvg

 11. Gökhan Erem says:

  Die beer ademt wel heel zwaar nu, als we vandaag boven 1,15 blijven wordt ie niet meer wakker denk ik. Bij koersen vanavond onder 1,15 turtle soep (hetzij +1 hetzij +2) Het effect daarvan is vergelijkbaar met een zogeheten “false move” maar dan met een plan.

  1. bruun says:

   Als we deze week eindigen boven de 1.15 staat de RSI van de weekgrafiek boven de 50.
   In uw weekgrafiek staat nog een lijn op de 1.16 .
   Dan neem ik aan dat het gewoon oppassen blijft en niet direct long te gaan?
   De RSI staan op veel TF’s nog erg hoog.

   Gr.
   Bruun

 12. wh.giesen says:

  Rtlz meldt dat tripple A status van usa in gevaar is door de stijgende staatsschuld, die behelst nu al 106% van het BNP en aangezien de belastingen omlaag gaan wordt dit probleem alleen maar groter in de toekomst. Een goedkopere dollar kan natuurlijk wel goed uitpakken op de aandelenbeurzen, aandeeltjes meer waard en dollar minder zorgt voor evenwicht. Het probleem wordt het voor europa dat door de duurder wordende euro steeds moeilijker zal kunnen exporteren buiten europa.

  mvg

Geef een reactie