AEX: VerSchil

In de loop van de sessie ontstond gisteren verschil tussen index en indicator. In jargon: divergentie.

Aan het begin van de week was het divergentie tussen AEX en RSI die de koersontwikkeling onder druk zette. Gisteren was het divergentie tussen AEX en RSI die de koersontwikkeling juist een zetje omhoog gaf. Zie hier weer het belang van de ondersteuning vanuit de indicator! In de kleinste grafiek staat nog een gap open van eerder deze week. Nu de AEX gisteren door het niet opnieuw oversold worden van de RSI de beweging van lagere toppen en lagere bodems sinds het afdraaien op 555 heeft doorbroken, lijkt het opvullen van dit hiaat de eerst volgende stap.

De bovenkant van het koersgat noteert op 552.50. De verwachting luidt dat de RSI bij het opvullen van de omissie niet tot boven OB reikt.  Deze verwachting geeft aanleiding om twijfels te hebben bij het vraagstuk of de AEX opnieuw helemaal doorloopt tot aan 555. Wel blijft de horizontale lijn op 551 nog in onderstaande grafiek staan. De mogelijkheid bestaat immers dat na een hogere opening de zone 551 tot 550.50 nu als steun gaat fungeren. Met de verwachting van het uitblijven van een nieuwe OB notering blijft ook de verwachting gehandhaafd dat de AEX uiteindelijk doorzakt naar 545 tot 543.50.

Hieruit mag dus geconcludeerd worden dat de hiervoor aangehaalde 551 tot 550.50 zone naar alle waarschijnlijkheid slechts tijdelijke steun zal geven.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek staat wederom een reversal-bar. Door deze draai neemt de neerwaartse kracht van de eerder in de week gevormde shooting-star af. Daarnaast schuilt een andere waarschuwing in deze grafiek. De RSI is in verhouding met de AEX redelijk afgekoeld. Al bij een nieuwe flirt met de OB lijn zal de AEX naar alle waarschijnlijkheid druk zetten op 555.

In de komende sessies wordt de ontwikkeling van de indicator in de kleinste grafiek dus van belang. Blijkt deze, in tegenstelling tot de neergelegde verwachting, wel door OB te lopen, dan impliceert dit in de dag-grafiek opbouwende druk op 555.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek staan de horizontale lijnen op 541 – 544 nog ingetekend om de doorbraak van deze zone duidelijk te maken. Langzaam maar zeker wordt in de week-grafiek een grote omgekeerde stijgings-driehoek zichtbaar waarvan de horizontale trendlijn op de oude bekende 573 ligt. Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.

Reden om niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.  Wordt Vervolgd!

Tot slot het volgende. Vandaag ben ik in ‘s-Hertogenbosch bij de Bull Day. Wellicht spreek ik je daar.

AEX-WeekGrafiek

 

25 reacties op “AEX: VerSchil”

 1. Jan B says:

  GJN naar de Bull Day, gaat hij zich nu om laten scholen naar Bullish?? 🙂 🙂

 2. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Had ik het eerder geweten was ik ook langsgekomen , veel plezier en succes op de Bull-day !

 3. josk says:

  Goede morgen.
  Wordt dat een red bull day?
  Veel plezier hoe dan ook en moedig voorwaerts,grote groet josk

 4. Jos says:

  Goedemorgen allen, de Duitse PMI van maart viel een beetje slecht in de markt……………………………recessie komt eraan.

  1. Henk Heus says:

   ik verwacht nog geen recessie. Trump houdt de zaak hoog.
   Het lage pmi komt wellicht door terughoudendheid tav een harde Brexit dat vooral de Duitse autoindustrie treft. Daarom is de diensten pmi ook nog mooi groen.

   Eigenlijk dus een mooi instapmoment.

   1. Jos says:

    We gaan het zien Henk maar ik denk dat Duitsland al aan het begin van een recessie staat, de rest zal volgen. Maar als je in trends geloofd dan is dit een mooi plaatje, je hoeft alleen maar de extrapoleren.

    https://nl.investing.com/economic-calendar/german-manufacturing-pmi-136

 5. string says:

  Goede morgen…
  Ben deel van de dag weg…eerste rit omlaag alreeds gemist…kom straks terug kijken…

  Be a player…not the Ball…

 6. Turbotrader says:

  Een mooie recessievoorspeller : 10years/3month rente in Amerika !

  Zit momenteel op 0,06 ! Als deze negatief gaat en enkele maanden negatief blijft is er pas kans op een nakende recessie . In het verleden is ook gebleken dat in de laatste maanden er nog een enorme bull run was , denk dat dit jaar ook nog kan gebeuren…

 7. Jan B says:

  Beste Jos,

  Het mooie van dalende lijntjes is dat ze op een gegeven moment ook weer omhoog gaan, ik ben het met Henk Heus eens, met als toevoeging dat de gele hesjes de economie in Frankrijk schade toe brengen.

  1. Jos says:

   Als het de gele hesjes alleen zijn die Frankrijk schade brengen dan begin ik me pas echt zorgen te maken over de staat van hun economie 🙂

  2. Jos says:

   Een trend is een trend Jan B dat weten we sinds begin januari toch……………..maar ik begijp nu het de economie is dan werkt het weer anders bij jou want dan gaan het weer omhoog ineens.

 8. ed says:

  de short van gisteren loopt mooi nu

 9. wh.giesen says:

  Ja, Ed maar ik ben er nu toch wel even uit, de RSI geeft geen bevestiging vandaar vind ik het mooi geweest voor vandaag.

  mvg

  1. ed says:

   blijf nog even , kijk het per uur aan.

 10. string says:

  De DAX 30/CFD is vanochtend op de dag-grafiek…voor de tweede keer neerwaarts uitgebroken…uit de Rising Wedge welke gevormd is vanaf 24-12-2018…en deze keer met overtuiging…
  Deze Wedge is de “P” van UPG…voor het grote omkeerpatroon wat daarvoor gevormd is…
  Volgens de theorie zou vanaf nu de “Go” moeten starten…
  Komende week maar eens zien of “de theorie” nog voldoende actueel genoemd kan worden…

  Mooi weekend…

  1. WP says:

   @ string ik vind dat nogal lastig voor te stellen enige wat ik in de cash zie is dat de dax uit een opgaande steunlijn vanaf 27/12 is gevallen maar pas voor de eerste keer.

 11. Jan B says:

  Maak je toch niet zo druk Jos, de beurzen hebben het tot nu toe prima gedaan dit jaar en de economie niet… wie krijgt er gelijk… maar aangezien de beurs naar men zegt een half jaar vooruit loopt..

  1. Roelof says:

   Is het je inmiddels duidelijk aan welke TA de FED de voorkeur heeft gegeven, Jan B? 😃

 12. Jurrian says:

  Is de S&P na het pakken van die 2817 op weg naar de 2797?

  1. WP says:

   volgens GJN zou die 2797 binnen enkele sessie weer op het bord staan. Pfoe wat een dag een echte Joris 3 pinter 🙂

   1. Jurrian says:

    voor een 10 punter op de AEX moeten ze wel opschieten. Mij maakt het voor het weekend nix uit.

 13. Jan B says:

  Gefeliciteerd Roelof. 👍 🙂

 14. Vrijbuiter says:

  En vandaag duidelijk Short getriggerd.

 15. string says:

  @ WP…

  DAX 30op mijn dagkaart CFD…
  Candle 21-03…00:00 uur tot 00:00 uur…HLOS 11634.6/11465.2/11597.5/11584.5…
  Candle 22-03…00:00 uur tot 00:00 uur…HLOS 11623.1/11325.5/11583.4/11343.7…
  De slotstand van vandaag zal nog wat wijzigen…genoteerd is de slotstand om 20:40 uur…
  Zoals te zien heeft ook de dagcandle van 21-03 de wig aan de onderzijde verlaten…maar is omstreeks 16:00 uur weer teruggekeerd…dat was dus zonder overtuiging…

 16. string says:

  Vandaag zijn ook de weerstanden van 08-03 en 28-02…tevens steun van 05-02/11389.1 (high) gekraakt…en is de koers onder SMA20 en SMA50 gezakt…op dag-grafiek…
  Koers staat momenteel vastgeplakt op stijgende weektrendlijn vanaf 12-09-2011…wordt dus maandag a.s. make or break voor die weektrendlijn…
  Denk dat er ’n spannende tijd gaat komen…met regelmatig mogelijk hoge dagfluctuaties…laat maar komen…ook voor AEX en US500…
  Let wel…voor het bovenstaande geldt…alles gezien op de dag- en week-grafiek DAX/CFD…

Geef een reactie