AEX: Uitslag

Na twee dagen van relatieve rust aan het front, komt de AEX vandaag weer in beweging. Lukt het nu wel om buiten de grenzen van 521 en 525.50 te breken? Twijfel overheerst!

AEX-IntraDagGrafiek

De handelsweek kan nu echt beginnen. In de verdere ontwikkeling van de AEX zijn twee zaken van belang. Allereerst uiteraard de RSI.

In de achterliggende dagen is terughoudend betracht aangaande de eerder deze week gevormde PR. Zoals bekend heeft deze set-up een ijkpunt op 529. De reden van de terughoudendheid is de ontwikkeling van de indicator na het vormen van de reversal. Meer concreet, de indicator is nog niet opnieuw boven de OB-lijn geklommen. Opnieuw wordt in deze DD twijfel uitgesproken of deze stap vandaag wel wordt gezet.

Het tweede element is het vraagstuk of een eventuele nieuwe omissie lang zal standhouden. De verwachting luidt dat een eventuele nieuwe gap niet lang zal standhouden. En dat brengt het verhaal van de DD weer terug naar de bandbreedte welke al enkele dagen centraal staat, namelijk de zone 521 tot 525.50.

Om maar een flauwe verwijzing te gebruiken, in Amerika is gisteren dan weliswaar gestemd en gekozen, de AEX heeft vooralsnog nog geen keuze gemaakt. Het is wachten op een doorbraak uit de huidige handelsbreedte.

Boven 525.50 mag de blik op het ijkpunt van de PR, met nogmaals de expliciete opmerking dat de indicator in dit proces bepalend is. Onder 521 gaat de aandacht uit naar het hiaat van 31 oktober met als eerste richtpunt 516. Voor nu blijft de insteek echter dezelfde als die van maandag en die van dinsdag: zijwaarts met grenzen op de benoemde niveaus. Een lichte voorkeur voor uiteindelijk een daling onder 521 blijft de centrale gedachte van de DD. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Na het doorbreken van 525.50 is de AEX ook gelijk doorgeschoten naar het ijkpunt van de PR 529 en komt daar tot rust. De RSI is in deze beweging OB geworden. Wat opvalt is dat de oude top 528.50 (omgekeerde H&S) nu als steun fungeert. De gemiddelde lijnen laten alweer een cross zien, ditmaal opwaarts. Let wel, inmiddels is de RSI weer terug onder OB. Het gevaar schuilt er daarom in dat de AEX de hoogste koers van vandaag nog even wat scherper zet zonder ondersteuning van de RSI. De klassieke negatieve divergentie. De vanochtend uitgesproken verwachting dat de openingsgap van vanochtend niet lang zal standhouden blijft daarom onveranderd door het achterhoofd spelen. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de AEX terugzakt onder de oude top van begin deze maand en dan begint aan een terugtest op in eerste instantie de gemiddelde lijnen. In dit proces wordt het dan weer zoeken naar de volgende PR. Immers, de indicator is tot boven OB geklommen. Dat neemt niet weg dat er momenteel best wat ruimte is tussen de huidige koers en de gemiddelde lijnen.

119 reacties op “AEX: Uitslag”

 1. detita444 says:

  Goedemorgen allemaal.
  Weet er iemand een goede broker nu Alex Pro verdwijnt en de klanten overgeheveld worden naar Binck.
  De Binck real time applicatie bevalt me n.l. niet erg.
  Daar komt nog bij dat brokers die cfd’s aanbieden in België niet zijn toegestaan (een soort middeleeuwse gedachte om de bevolking te beschermen tegen het gevaar van deze duivelse instrumenten).
  Wat ik zoek is iets met een goed realtime systeem voor fti, aex, dax, fdax, opties, dow, dow minifuture, s&p en s&p minifuture.
  Verder de mogelijkheid voor grafieken (zowel lijn als candlesticks) op de verschillende (liefst zelf in te stellen) timeframes (b.v. 2, 15, 30 min., uur, 3 uur, dag, week, maand) en de nodige indicatoren waarbij je zelfde perioden in kan stellen. Duidelijk en gebruikersgemak staan ook nog eens voorop.
  Of is anders een applicatie zoals van Alex Pro rechtstreeks van de maker te betrekken? Ben trouwens benieuwd waar de software van Alex Pro vandaan komt.
  Bij voorbaat dank.

 2. mikeonyx says:

  @detita. de software lijkt sterk op tradingview en investing.com

  Binck heeft een uitgeklede versie gekocht waar bijna niets meer mogelijk is.

 3. Jos says:

  Goedemorgen allen, Trumps nederlaagje lijkt een klein feestje.
  Fred is Lynx wat voor je.

 4. detita444 says:

  Thx mikeonyx. Heb jij ervaring met tradingview en investing.com? Zijn die wel ok?

 5. Jurrian says:

  @Fred, het kwam hier al ter sprake, er zijn niet zo veel opties.
  Binck/Alex infrastructuur is niet leuk meer, Lynx lijkt een aardige vervanger maar komt uit GB en is lastiger met geld heen en terug.
  In NL is geld binnen een half uur bij de ontvanger, heen of terug.
  Degiro ook in Belgie maar wordt daar bekritiseert zie http://www.mijnkapitaal.be mooie structuur, flitst erover, en goedkoop. Geen TA.
  TA kan bij investing.com,, de 30’met de MA2 is een probleem. Zit nu wel bij de nieuwe Alex wellicht dankzij mijn gemekker, maar fijn is het allemaal niet daar. Blijf graag op de hoogte van je bevindingen.

 6. Jurrian says:

  @Fred en Mike TradingView is de leverancier van Binck/Alex, dus gelijkend en niet fijn. Maar probeer ze es uit.

 7. detita444 says:

  Beste Jos, ik weet het niet. Wat zijn jouw ervaringen er mee en voldoet het aan mijn eerder genoemde eisen? Ik zal er in ieder geval even een info pakket aanvragen. Thx.

 8. detita444 says:

  Thx jurrian, ik begreep van Binck dat hun nieuwe systeem van Prorealtime gaat komen.

 9. Roland says:

  mogge
  up zoals ik al dacht of zoals ik schreef
  onderzoek wees uit een 75% kans.

  Happy

 10. Jos says:

  Nou het piketpaaltje 525,5 wordt even omver gekegeld met grof geweld…………

 11. detita444 says:

  Waar komt Alex Pro eigenlijk vandaan? Dat vind ik een prima en gebruiksvriendelijk systeem.

 12. Jos says:

  @Roland, na de verkiezingen 9 van de 10 keer omhoog dus een kans van 90%.

 13. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Het AEX feestje wordt mede veroorzaakt door Ahold > +5%.

 14. Putin says:

  Hai Jos ! Hai
  Hoe gaat het ?

  Kom nou eens met een mening man, ipv al die open deuren die je intrapt. Weggooier !

  Hogere koersen zijn juist nodig voor het zetten van een nr in de daggrafiek.

 15. Jurrian says:

  De voorganger van Alex was Vebbottomline, ik was daar al klant. Alex had in de loop der tijden een eigen infrastructuur. Daarom kocht Binck Alex. Nu gooit Binck alles om.

 16. Roland says:

  Jos het verschil is dat ik patterns uit het verleden gebruik, dus wel of geen verkiezingen .

 17. Gerrie says:

  @ Fred,

  Ik zit met hetzelfde probleem van switch Alex Pro naar Binck. Heb tot nu toe geen goed alternatief gevonden, en voorlopig maar die omzetting met Pro realtime voor de TA bij IG Markets.

 18. bvk67 says:

  Goedemorgen,
  @Jos 9.53 uur : dit wordt 1 grote patstelling de komende 2 jaar. Volgend jaar begin van de recessie in de VS !
  AEX wil wel OB worden, DAX & CAC verre van.
  Succes vandaag.
  Grs, Bart

 19. Jos says:

  @Putin, wanneer gaan we nou naar die 490 van jou, je voorspelling van vorige week……….klapper de klap.
  Wel een mening maar oh wat zit je er weer naast……….4X.

 20. detita444 says:

  Thx Gerrie. IG markets wel ok? Maar mijn probleem is dat ik het niet kan krijgen in België i.v.m. die cfd’s.
  Niet te geloven toch in de EU!

 21. Jos says:

  @Putin, en ga nou niet als een klein kind lopen klagen dat ik te veel op je let want dat klopt niet helemaal ik denk dat het eerder anders om is……….klapper de klap 😉

 22. Roland says:

  aha we gaan elkaar weer de maat nemen
  gezellig

  ik heb de grootste heren
  😉

  off en groet s6 vandaag

 23. Putin says:

  Hai Jos ! Hai

  Nog een grotere onzinninge diarree aan posts als MM. Hele grote yours, vriend !

 24. Jurrian says:

  @Fred, probeer TradingView maar eens. Gratis charts, RT en MA2

 25. Phoenix says:

  Vwb de DD: de 529 op een haar na gehaald en de rsi afgeketst bij de OB status.

 26. detita444 says:

  @ Jurrian 09.36
  Thx jurrian, ga ik doen.

 27. Jos says:

  @Putin, hier je favoriete levenslied word je een beetje rustig van………https://www.youtube.com/watch?v=rXlOf-kie_8

 28. Moneymaker says:

  Mijn “gokcalls” van gisteren pakken goed uit ;-). Vaak is het eerste reactie positief. We breken nu met kracht wel boven de 525.50 uit. Rond half 9 longs aangeschaft aex en dax en laat deze lopen. De zone naar 533-538 is mogelijk. Gisteren zag je al dat de onderkant 520 sterk werd verdedigd dit was voor mij een reden om long te gaan! Van een korte termijn daling is voorlopig geen sprake meer en kunnen we opwaarts kijken

 29. Moneymaker says:

  eerste 10 calls eruit, houdt er nog 15 aan met stop op aex 525.00, verwacht overigens niet dat we deze nog gaan zien vandaag ;-))). Nu nog een mooie kerstrally en we staan eind december weer op 555 ;-))))

 30. Moneymaker says:

  Brent olie long gegaan gisteren rond de 71.40 dollar, heb stop staan op 70.95 dollar. Ziet er echter positief uit voor de olies de komende tijd. Verwacht zelf een mooie rit naar de 77-78 dollar in eersten instantie.

 31. Moneymaker says:

  Zojuist even een partij die zijn shorts DAX even bestens verkoopt….. 35.000 stuks, gekocht op 1.88 verkocht op 0.94….dat doet pijn…. ben blij dat ik long zit. DAx kan overigens prima weer de 11750-11800 testen daar wacht de eerste weerstand. Het wordt een mooie groene dag. De volgende golf omlaag zal pas ergens volgend jaar komen verwacht ik. Nov/Dec zijn vaak positieve maanden waarbij dec door laag volume vaak “kunstmatig hoog woorden gehouden, zal dit jaar niet anders zijn.

 32. Phoenix says:

  Nu dan alsnog OS op de 30′. Inmiddels wel 2 keer recentelijke gaps gevormd.

 33. berghprive40 says:

  Beste GJ,

  Wanneer is er een PR en wanneer niet. Aan de hand van de 30 min chart mag je de bodems in de rsi van 30/10 en 6/11 ook als een PR zien? Technisch gezien voldoet het aan de voorwaarden maar met een veel grotere TU dan de PR die daar tussen gevormd is., met de TU van de door u genoemde 529. Kan je ons verwarren op een hoger niveau?

  Groeten en veel Respect,

  Henk

 34. maurice says:

  MM, opzouten hier met al je leugens, daar zit niemand op te wachten !

 35. Jos says:

  @Phoenix, bij mij is hij nog niet OB op de 30′.

 36. Moneymaker says:

  Voor alle doemdenkers vandaag of mensen met short posities, het wordt een mooie groene dag ;-). Zoals vorige week ook al gezegd de ergste kou is uit de lucht en met een hogere bodem rond de 520 kunnen we nu weer verder opwaarts kijken. Opvallend dat de calls qua premie weer flink aan het oplopen zijn…..de grote jongens weten meer dus doe uw voordeel ermee!!

 37. maurice says:

  Fijn voor jou MM en nu wegwezen hier. Ga ergens anders mensen voor de gek houden met je leugens.

 38. Moneymaker says:

  @Maurice, je zit zeker weer scheef zoals de laatste tijd wel vaker.. Kan mij twee weken nog herinneren meneertje zat met zijn grote waffel te verkondigen dat de daling wel achter de rug was niets was minder waar….en nu weer een beetje gal spugen, stakkertje. Jouw visie komt zelden uit dus terug in je hok en ga je wonden voor de 100e keer likken prutser

 39. Turbo says:

  Tijd om dit forum weer af te sluiten voor vandaag. De groeten allemaal….

 40. Moneymaker says:

  @Maurice, nogmaals als je dik onder water staat, ga het lekker afreageren op je vriendje en val anderen hier niet mee lastig. Wellicht kun je bij de voedselbank een extra pakketje aanvragen om de week door te komen, malloot

 41. Jan B says:

  Beste BVK 67,

  Waarom volgend jaar begin van recessie in de VS, ik geloof daar helemaal niets van, een wat lagere groei, maar geen recessie.

 42. maurice says:

  Lekker hé MM ?

 43. Moneymaker says:

  …sorry mensen maar die Maurice moest even in zijn hok worden gezet met zijn grote mond de afgelopen weken, geen enkele visie is uitgekomen van dat ventje. Ik houd mij 15 calls nog even aan. Heb 20 puts op ing geschreven dec serie.

 44. Moneymaker says:

  Aantal long posities welke de afgelopen weken in WEssanen zijn opgebouwd erg opvallend. Heb het wel vaker aangegeven maar zou niets verbazen indien er een overnamebod zal komen op dit bedrijf op korte termijn. Heb zowel aandelen als OTM calls 10 euro, die voorlopig nog niet expireren. Houd dit fonds in de gaten en doe er je voordeel mee

 45. maurice says:

  blablabla MM, ik heb hier al weken niks meer geschreven, je raaskalt mar wat……

 46. Moneymaker says:

  Gaat prima volgens plan ;-)… 533 here we come in eerste instantie!

 47. detita444 says:

  Jammer, gisteren was een aangename dag hier en vanochtend begon het ook weer prettig.
  Tot later dan maar weer.

 48. Phoenix says:

  Maurice, je kan beter in de volledige negeerstand gaan, dat probeer ik ook. Hopelijk blijft de sfeer dan toch meer zoals de afgelopen dagen.

 49. Jos says:

  Een vinkje PR 529, en OB.

 50. Moneymaker says:

  @Maurice, exact je slaat de spijker op zijn kop. Sinds jouw laatste post waarin je aangaf dat de bodem was gezet heb je idd niets meer gezegd, omdat je waarschijnlijk kapot was en moest je je wonden likken. Had je ook wel gesierd om als een grote vent toe te geven dat je volledig verkeerd zat met je posities ipv kinderachtig weg te blijven. Succes met je shorts vandaag –)))

 51. Moneymaker says:

  @Jos, exact dat wordt een heeeele mooie dag voor een aantal hier!! Zullen we de bitterballen vanmiddag alvast maar in de frituur gooien ‘;-))

 52. Moneymaker says:

  Dax al boven de 12600, prima verwacht nog wel verder stijging vandaag!

 53. Moneymaker says:

  olies hebben voorlopig bodem gezet: WTI rond de 61X dollar en Brent rond de 71.25 dollar.

 54. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Wil je aub stoppen?…als je een visie of analyse wil delen…uiteraard altijd welkom…als je hier alleen komt om om je heen te slaan…nogmaals aub stoppen…het had u immers gesierd…als u gisteren ook even wat van u had laten horen…
  GRS Geert-Jan

 55. Jurrian says:

  OK. Aju maar weer

 56. Moneymaker says:

  Waarde GJN, ik heb gisteren geen gelegenheid gehad om te reageren ivm afspraken. Daarnaast reageer ik enkel op kansloze leden hier die het kennelijk nodig vinden om dagdagelijks weer met modder te gaan gooien in dit geval Maurice. Ik ben nooit diegene die hier mee begint maar zal ten allen tijde wel reageren indien ik dit noodzakelijk acht. Het lijkt wel een hetze tegen mij en enige anderen hier tegen vast kliekje hypocrietelingen die kennelijk zelf wel alles hier kunnen zeggen. Sterker nog er wordt hier met twee maten gemeten daar ageer ik tegen niet meer niet minder

 57. bvk67 says:

  @JanB : werkloosheid staat volgens Demark theorie op 13, is historisch gezien altijd het keerpunt geweest.
  Tevens verdere QT van de FED. En dan nog de komende 2 jaar politieke impasse vanwege de uitslag van vannacht.
  Grs, Bart

 58. josk says:

  Geert-Jan en alsjeblieft nu ook doorpakken.
  Moedig voorwaerts,groet josk

 59. Moneymaker says:

  Brent olie alweer door de 72 dollar//: vanmorgen mijn positie al aangegeven incl sl

 60. berghprive40 says:

  Beste GJ of andere forumleden,
  Mag ik een reactie op mijn inhoudelijk TA bijdrage:-) van 10.09?

  GRS,
  Henk

 61. string says:

  Goede morgen…
  Twee handelsdagen en een uurtje was het hier goed vertoeven…werden er zinvolle ideeën uitgewisseld…en was er ook kritiek/feedback..dus erg waardevol…
  Nu komt die verschrikkelijke ADHD-er hier weer terug met z’n gebral…en neemt meteen het forum weer in bezit…
  Hoe lang moet het nog duren…totdat deze ziekelijk narcistische potentaat…voor altijd verbannen wordt…

  Ik ga maar weer in de wacht…tot dan…succes…

 62. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Wat u stelt is juist…mede ook nu de RSI opnieuw OB is geworden.
  GRS Geert-jan

 63. Roelof says:

  Ik vermoed dat we vandaag of morgen een korte termijn top gaan zien. In de 30 minuten grafiek zie ik een duidelijke 5 golven impuls beweging omhoog die nog tot 533/534 kan gaan (aldaar golf 1 = golf 5). De beweging is dus nagenoeg af en markeert daarmee de A-golf. Het meest waarschijnlijke is dan een correctie naar de zone 513-517 met vervolgens nog een opwaartse C golf te gaan die de gehele correctie vanaf de 500.45 bodem afmaakt. Die golf zie ik maximaal tot 540-545 komen. Daar liggen een aantal Fibonacci relaties en (natuurlijk) de dalende weerstandslijn vanaf de 577 top.

  @ Jan B: om een breder perspectief te krijgen zou het voor jou wel eens goed zijn als je het boek “Deflatie in aantocht” van Eric Mecking aanschaft.

 64. Friend says:

  Detita, en anderen: De Binck/Alex software is het WallStreet Pro pakket. Het is identiek. Een aantal jaren geleden heb ik WS Pro gebruikt en later ben ik overgegaan naar Alex, ik spreek dus uit ervaring. De leverancier is http://www.keyword.nl .
  Kijk ook even op TA-script.com waar niet alleen een groot aantal gratis (ook maatwerk) indicatoren beschikbaar zijn, maar ook een draadje loopt over de huidige Binck/Alex wijzigingen.

 65. Turbotrader says:

  De overdreven behoefte om alle aandacht naar hunzelf te trekken komt voort uit allerlei onbewuste onzekerheden. Ze voelen een soort genoegdoening wanneer het ze lukt om ervoor te zorgen dat anderen voortdurend bereid zijn naar hen te luisteren. Ze zien dit als een bewijs van hun waarde. Dit soort mensen zijn niet in staat om de behoeftes van anderen op te pikken. In plaats daarvan denken ze altijd alleen maar aan hun eigen behoeftes.
  Mensen die non-stop door blijven praten hebben duidelijk een sterke behoefte om gehoord en naar geluisterd te worden, terwijl ze misschien wel helemaal niets boeiends te melden hebben. Door voortdurend met anderen in gesprek te blijven, hoeven ze zichzelf niet te richten op de innerlijke dialoog die we allemaal in onszelf voeren. Deze mensen willen niet naar zichzelf luisteren. Ze willen alleen gehoord worden. Ze kijken alleen naar zichzelf via andere mensen.

 66. berghprive40 says:

  Bedankt GJ,

  En indien het niet opnieuw OB was geworden niet?

  Groeten,

  Henk

 67. berghprive40 says:

  Dan komt volgens deze PR de TU van 541,75 (ongeveer)

  Dat is een mooi target.

 68. Roelof says:

  @ Henk: als ik het goed heb bekeken dan geeft de door jou aangedragen PR een koersdoel van 543. Eens?

 69. Moneymaker says:

  PR is idd ingezet. Mocht de lijn worden doorgetrokken dan komen we uit op 542.88 dit is nagenoeg 543. Vwb de DAX zie ik nog een horde rond de 11784 exact. daarboven ruimte tot 12000 iis

 70. Roelof says:

  Haha, denk dat we het inderdaad aardig eens zijn Henk. Komt trouwens ook mooi overeen met de gisteren door Putin genoemde 542 o.b.v. de FTI.

  Overigens zie ik in de 30 minuten negatieve divergentie in de RSI t.o.v. de top van 2 november jl. Dat is een mooie ondersteuning voor mijn verhaaltje van 11.00 uur.

 71. detita444 says:

  @ Friend 11.01

  Thx.

 72. Moneymaker says:

  @Roelof, de reikwijdte voor de volgende top ligt in tijdspanne 30-60 min obv uurcharge. Brent oil gaat als een speer, ruimschoots van te voren aangegeven vanmorgen voor de grote stijging!

 73. Moneymaker says:

  ….Aantal calls Wessanen laatste week echt bizar hoog, doet mij denken aan Gemalto week voor overname. Wessanen overigens al 25%!!!! gestegen vanaf de bodem recentelijk…

 74. Roelof says:

  De 30 minuten candle van 11.00 tot 11.30 is een zgn. bearish engulfing. Wijst op een topje. Het kan terug naar ca. 526.

 75. berghprive40 says:

  @Roelof,

  In ieder geval denken we ta- gezien in dezelfde richting. Vandaar mijn ongeveer 541,75.richting is belangrijker dan ijkpunten zegt GJ altijd toch 🙂 Ik kijk uit naar de middagupdate…
  GRS
  Henk

 76. Moneymaker says:

  Koersdoel tussen de 541.05 en 542.88

 77. Putin says:

  Hai Jos ! Hai

  Zoals het altijd en overal gaat, 10% tot 20% voegt waarde toe de overige 80% is het dode hout die alleen anderen kopieert of waarde verbrandt. Mag jij raden bij welk % jij hoort gap.

 78. Roland says:

  https://www.tradeidee.nl/dailydosis/sp500-kiezen/#comment-36171

  ben daar inz aex qua commentaar opmerkingen etc…

  reden lijkt me duidelijk

 79. Jos says:

  Putin zegt, we gaan naar de 600, hé weer niet………………….we gaan naar de 460, hé weer niet…………..we gaan naar de 580+, hé weer niet………………we gaan naar de 490, hé weer niet…………………mag je raden waar jij bijhoort, klaperdeklap.
  Blijft leuk met je een beetje sparren 😉

 80. Jos says:

  @Putin, als je dat hierboven nu leest wordt het niet eens tijd dat je TA laat voor wat het is en een cursus bloemsierkunst gaat volgen heb je meer kans op succes denk ik. Nou genoeg lol gehad vandaag…………………..enne denk om je bloeddruk.
  https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU

 81. Vrijbuiter says:

  Constatering: Van de eerste 80 reacties vandaag komen er 20 uit dezelfde koker ………..

  M.b.t. Wall street Pro van Keyword;
  Omdat deze toepassing niet gekoppeld is aan je broker, moet je dus zowel het programma, als je brokerscherm open hebben staan. Uiteraard zijn er kosten aan verbonden. Verder is een deel van de datafeed 15′ delayed, danwel moet je extra betalen. Zie details op bestelformulier etc.
  Je portefeuille moet je dan ook handmatig invoeren, danwel achterwege laten en op je brokerscherm volgen.
  Orders inleggen moet ook via je brokerscherm. Alle extra TA-script indicatoren kun je met een paar muisklikken meenemen.
  Je lay-outs volgens mij niet, dus print maken voor AlexPro uit de lucht gaat.
  Ik kan niet zonder mijn eigen indicatoren, omdat ik daar de meeste winst uithaal en de extra kosten daardoor nauwelijks relevant zijn. Dit kan voor een ander wel relevant zijn.
  Ik heb het zojuist aangeschaft en ga de komende dagen mijn indelingen overzetten.

 82. Jan B says:

  Wat een belachelijk gedoe om MM weer, hij heeft een aantal dagen niet gepost, komt vanmorgen met drie berichtjes en gelijk wordt hij door Maurice neergesabeld, logisch dat MM daar op reageert. Daar mag GJN dan ook weleens wat van zeggen.

 83. Jan B says:

  @bvk67,

  Die lage werkloosheid kan inderdaad een probleem worden, het wordt dan voor bedrijven steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden om de productie verder te verhogen.
  De meeste maatregelen die Trump wilde doorvoeren zijn al gebeurd, dat zijn laatste twee jaar het iets moeilijker wordt om te regeren zie ik dan ook niet als een probleem.
  Verder zijn de kwartaalcijfers over het algemeen prima in orde, de bedrijven zijn politiek correct als ze zeggen dat de handelsoorlog een bedreiging kan zijn voor verdere groei, maar ondertussen melden ze wel stijgende omzetten en zijn ze niet negatief over het komende jaar.
  Om maar eens in de glazen bol te kijken: misschien wat afnemende groei in zowel de VS als Europa maar zeker geen recessie in 2019

 84. detita444 says:

  @ Vrijbuiter
  Thx Vrijbuiter, zat ik ook al naar te kijken. Maar maakt het wel omslachtiger. Instellingen van mijn indicatoren op Alex Pro heb ik inderdaad al vastgelegd.
  Kunne we dat Alex Pro niet over nemen van de maker? 😉

 85. Moneymaker says:

  @jan b, volledig mee eens!! Er zijn hier Verscheidene leiden die hier recentelijk spraken over erecties en bollingen in de broek, prima maar ga anderen dan niet de maat nemen, kan ik slecht tegen! @gjn, leid Je niet meeslepen door de trieste oproep van iedereen hier. Nogmaals iedereen vaart zijn eigen koets en de visies van anderen doen de meesten toch niets mee.

 86. Phoenix says:

  Ik probeer het nog een keer (met alle respect MM): je raakt de kern van het probleem met jou, want degene die over de bolling spreekt, heeft het over zichzelf. Jij haalt echter voortdurend uit naar anderen en weigert je te conformeren aan de normen en waarden van dit forum van Geert-Jan waar wij (en dus ook jij) te gast zijn.

 87. Piet Flintstone says:

  Hé Moneymaker, je bent een irritant ziekelijk kind…….laat jezelf helpen kereltje nu het nog kan……jeugdzorg is er niet voor niets (btw: het woord “hypocriet” dat je te pas en te onpas bezigt, heeft toch echt een andere betekenis dan jij er aan toekent, maar ook dat neem ik je niet kwalijk, want groep 1-leerlingen kunnen dat ook nog niet weten…).

 88. wh.giesen says:

  Tis weer supergezellig hier, tjongejongejonge.

  mvg

 89. Moneymaker says:

  @Zielepietje Flintstone, stoer taalgebruik hoor! Volgens mij praat jij met elke post die je hier doet in jezelf! Kan mij geen enkele zinnige bijdrage herinneren vanuit jouw kant, enkel ageren tegen mij en aantal anderen hier. Blijf lekker weg en ga met je zogenaamde intelligentie lekker met anderen bezighouden, want tja jouw taalgebruik komt inderdaad zo intellectueel over….je bent geen knip voor je neus waard!

 90. Jos says:

  @Phoenix, dat was ik by the way ik heb het graag over de bolling van mijn broek als echte narcist 😉

 91. Moneymaker says:

  @Phoenix, ik reageer indien er anderen (vandaag Maurice) kansloze opmerkingen maken dat is mij goed recht en dat zal ik blijven doen. Kun je wel mij de les proberen te lezen over normen en waarden maar ik volgens mij geen enkele keer de aanstichter maar reageer puur op reacties van anderen

 92. Jos says:

  Maar MM als je iets minder publiceert dan krijg je waarschijnlijk ook minder fanmail, hé ideetje misschien?

 93. Vrijbuiter says:

  @MM
  Je meent allerlei rechten te hebben (gebaseerd op….?),
  maar ik hoor nooit iets over plichten (o.a. jegens onze gastheer).
  Lees de reactie van GJN 10:30 aub nog eens aandachtig door aub.

 94. Piet Flintstone says:

  “Kan mij geen enkele zinnige bijdrage herinneren………” tsja, dat heb ik nou ook……..

 95. Jan B says:

  Beste Vrijbuiter,

  Als jij aangevallen wordt, reageer je ook, waarom zou MM het dan niet mogen? Het zou wel fijner zijn als hij dat in wat nettere taal doet En alle forumleden die MM voor alles en nog wat uitmaken, hebben zij geen plichten?

 96. Vrijbuiter says:

  @Jan B
  Heb ik dan beweerd dat anderen geen plichten hebben?
  De manier waarop iemand reageert (als dat nou echt altijd moet) zou echter bij een enkeling anders kunnen.
  En al dan niet gevolg geven aan een oproep van GJN heeft iets met fatsoen te maken.

 97. Moneymaker says:

  @Jan B, exact. Kennelijk hebben zij hier alle privileges, allemaal niet te serieus nemen dus ;-))

 98. Jan B says:

  Hallo Roelof,

  Leuk boek en zeker leerzaam, maar het valt voor mij in dezelfde categorie “als de dollar valt ” van Willem Middelkoop.

  Waarom doen mensen toch altijd zo graag aan doemdenken, wat werd ons in 2008 allemaal voorspeld, het zou nooit meer zo worden als vroeger en de economische groei zou altijd met een 0 voor de komma beginnen…… we hebben al jaren weer een economische groei die begint met een 1, 2 of soms een 3 voor de komma, we hebben de Griekse crises overleefd, de huizen prijzen hebben zich hersteld, de werkloosheid is laag, enz. enz.

  Natuurlijk blijft het niet zo, er zal ongetwijfeld ook weer eens een recessie optreden, maar dat is niet het eind van de wereld , maar hoort bij het economisch systeem waarin wij ons bevinden.

 99. Jan B says:

  Vrijbuiter 16:32

  Met het gebruik van het woord “enkeling ” druk je je wel heel erg mild uit, ik zou er liever “een aantal ” van maken. 🙂

 100. Vrijbuiter says:

  @JanB
  Ach, ik heb een mild karakter ….

 101. Jos says:

  @Jan B, denk je dat een economische groei gebaseerd op een toename van schulden er een is die tot in eeuwigheid doorgaat……….ergens in de toekomst komt er toch een afrekening. Ik heb altijd geleerd dat als je economische groei hebt je dan de schulden moet afbetalen maar blijkbaar is er een nieuwe werkelijkheid 😉

 102. Moneymaker says:

  Morgen dan maar naar de 533, had verwacht vandaag er al naar toe te gaan maar niet te gretig zijn ;-). Het was een mooie dag. echter de meeste winst is vanmorgen behaald en de rest van de dag nog een beetje bijschrapen, met wat kleine intraday posities. DAx morgen naar 11700

 103. Roelof says:

  @ Jan B: al die dingen die jij in je post van 16.36 uur noemt zijn alleen maar mogelijk geweest door een gecoördineerde actie van alle centrale banken in de wereld.

 104. Jan B says:

  @ Roelof:
  @ Jos

  Dat ben ik gedeeltelijk met jullie eens, echt gecoördineerd was het natuurlijk niet, omdat de FED begon met QE in 2009 en de ECB pas in 2014.
  Maar mijn punt is dat er altijd recessies en financiële crises zullen blijven ontstaan in ons economisch systeem, dat is nog nooit anders geweest en het heeft geen enkele zin om er doemdenkerig over te doen, een recessie dient toch eigenlijk ook om de zwakke bedrijven uit te schakelen, het kapitalistisch systeem?

  En om nu het jaar van de volgende crises of crash te voorspellen…. dat is nog moeilijker dan je vrouw in toom te houden tijden het shoppen! 🙂

 105. Jan B says:

  Wat misschien ook opmerkelijk is, de Fed begon met QE om de economie aan te jagen en de ECB begon met QE om de inflatie aan te zwengelen.

 106. n_koning says:

  @jan b : Het heeft te maken met de Kondratief wave. Stalin gaf kondratief de opdracht uit te zoeken wanneer het kapitalisme zou faalen. Toen heeft nicolaas kondratief berekend dat het communisme eerst zou faalen. Het komt door grote bedrijven, grote schulden en vriendjespolitiek. Dat gebeurt na de herfst, een periode met TE lage rente, en volgens mij is de rente nu nog lager dan voor 2007. Dat creeert bubbels. Thaleb de schrijver van de Black Zwan, zegt alles wat groot is is een systeem risico. Hij zegt dat de wereld nu nog fragieler is dan in 2007.

 107. Roelof says:

  Beste Jan B, jij denkt dus dat het toeval is dat de FED op 29 oktober 2014 besloot te stoppen met QE3 en dat de Bank of Japan op hetzelfde moment aankondigde haar bestaande opkoop programma fors uit te breiden en dat net een maand voor dat alles, in september 2014, de aankondiging van de ECB kwam dat ook zij met QE gingen beginnen.

 108. n_koning says:

  ik denk dat het bij deze crises einde kapitalisme is, en dat strookt ook met de bijbel. Op 17 september 2017 stond het teken wat beschreven staat in de bijbel, in openbaringen in de sterren. God heeft de sterren gecreeert om tijden aan te geven, zo ook de geboorte van Jezus, toen was er een ster die boven de stal van bethlehem stond, waar Jezus is geboren. En nu de eindtijd uit de bijbel. De eindtijd uit de bijbel is een bankencrises met de derde wereldoorlog. De spanningen nemen al toe in de wereld.

 109. n_koning says:

  In God zijn economie zijn de bedrijven klein, en worden schulden weggescholden na 7 jaar. Iedereen heeft recht op een eigen (eigendom) plekje onder de zon. Wat gebeurt er nu met beleggingspanden, starters maken geen kans, en dat is ook een reden waarom het gedoemd is te mislukken. Het romeinse rijk is ook geimplodeert door grootgrondbezitters, met grote schulden en vriendjespolitiek.

 110. Jan B says:

  n koning,

  Ik ga je standpunten niet aanvechten, maar de rentestanden waren voor 2007 zeker een paar procent hoger dan nu.

 111. Jan B says:

  Beste Roelof,

  Je kunt er van alles achter zoeken, misschien besloot de Fed te stoppen met QE3 omdat de Amerikaanse economie al weer jaren aan het groeien was?
  De Bank of Japan is in april 2013 al begonnen met verruimen, ze hebben een bestaand programma gewoon voortgezet en ook vaker uitgebreid.
  De Fed staat er eigenlijk ook niet om bekend dat ze veel rekening houdt met de wensen van andere landen.. het is onze munt, maar jullie probleem is een bekende Amerikaanse uitspraak.

 112. Roelof says:

  Prima dat je er zo over denkt, Jan B. Het is me volstrekt duidelijk (was het ook al….) dat wij niet op één lijn liggen.

 113. detita444 says:

  Kan ik inkomen Roelof 😉

 114. Roelof says:

  Tja, Fred. Zo gaat het soms. Geen probleem.

 115. detita444 says:

  @ jan B 20.04
  Ja en nu zijn de prijzen een stuk hoger. Echte inflatie in België vanaf vorig jaar al 8%. Maar ja…..

 116. Jan B says:

  Ja Detita en het is allemaal de schuld van de EU 🙂 Doe eens een poging om het te onderbouwen, anders lijk je zoveel op MM.

  Overigens, jij bent toch van mening dat de ECB dmv Draghi alleen maar doet wat Goldman Sachs wil?

Geef een reactie