AEX: Uitslag

Na twee dagen van relatieve rust aan het front, komt de AEX vandaag weer in beweging. Lukt het nu wel om buiten de grenzen van 521 en 525.50 te breken? Twijfel overheerst!

AEX-IntraDagGrafiek

De handelsweek kan nu echt beginnen. In de verdere ontwikkeling van de AEX zijn twee zaken van belang. Allereerst uiteraard de RSI.

In de achterliggende dagen is terughoudend betracht aangaande de eerder deze week gevormde PR. Zoals bekend heeft deze set-up een ijkpunt op 529. De reden van de terughoudendheid is de ontwikkeling van de indicator na het vormen van de reversal. Meer concreet, de indicator is nog niet opnieuw boven de OB-lijn geklommen. Opnieuw wordt in deze DD twijfel uitgesproken of deze stap vandaag wel wordt gezet.

Het tweede element is het vraagstuk of een eventuele nieuwe omissie lang zal standhouden. De verwachting luidt dat een eventuele nieuwe gap niet lang zal standhouden. En dat brengt het verhaal van de DD weer terug naar de bandbreedte welke al enkele dagen centraal staat, namelijk de zone 521 tot 525.50.

Om maar een flauwe verwijzing te gebruiken, in Amerika is gisteren dan weliswaar gestemd en gekozen, de AEX heeft vooralsnog nog geen keuze gemaakt. Het is wachten op een doorbraak uit de huidige handelsbreedte.

Boven 525.50 mag de blik op het ijkpunt van de PR, met nogmaals de expliciete opmerking dat de indicator in dit proces bepalend is. Onder 521 gaat de aandacht uit naar het hiaat van 31 oktober met als eerste richtpunt 516. Voor nu blijft de insteek echter dezelfde als die van maandag en die van dinsdag: zijwaarts met grenzen op de benoemde niveaus. Een lichte voorkeur voor uiteindelijk een daling onder 521 blijft de centrale gedachte van de DD. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Na het doorbreken van 525.50 is de AEX ook gelijk doorgeschoten naar het ijkpunt van de PR 529 en komt daar tot rust. De RSI is in deze beweging OB geworden. Wat opvalt is dat de oude top 528.50 (omgekeerde H&S) nu als steun fungeert. De gemiddelde lijnen laten alweer een cross zien, ditmaal opwaarts. Let wel, inmiddels is de RSI weer terug onder OB. Het gevaar schuilt er daarom in dat de AEX de hoogste koers van vandaag nog even wat scherper zet zonder ondersteuning van de RSI. De klassieke negatieve divergentie. De vanochtend uitgesproken verwachting dat de openingsgap van vanochtend niet lang zal standhouden blijft daarom onveranderd door het achterhoofd spelen. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de AEX terugzakt onder de oude top van begin deze maand en dan begint aan een terugtest op in eerste instantie de gemiddelde lijnen. In dit proces wordt het dan weer zoeken naar de volgende PR. Immers, de indicator is tot boven OB geklommen. Dat neemt niet weg dat er momenteel best wat ruimte is tussen de huidige koers en de gemiddelde lijnen.

119 reacties op “AEX: Uitslag”

 1. Jos says:

  Putin zegt, we gaan naar de 600, hé weer niet………………….we gaan naar de 460, hé weer niet…………..we gaan naar de 580+, hé weer niet………………we gaan naar de 490, hé weer niet…………………mag je raden waar jij bijhoort, klaperdeklap.
  Blijft leuk met je een beetje sparren 😉

 2. Jos says:

  @Putin, als je dat hierboven nu leest wordt het niet eens tijd dat je TA laat voor wat het is en een cursus bloemsierkunst gaat volgen heb je meer kans op succes denk ik. Nou genoeg lol gehad vandaag…………………..enne denk om je bloeddruk.
  https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU

 3. Vrijbuiter says:

  Constatering: Van de eerste 80 reacties vandaag komen er 20 uit dezelfde koker ………..

  M.b.t. Wall street Pro van Keyword;
  Omdat deze toepassing niet gekoppeld is aan je broker, moet je dus zowel het programma, als je brokerscherm open hebben staan. Uiteraard zijn er kosten aan verbonden. Verder is een deel van de datafeed 15′ delayed, danwel moet je extra betalen. Zie details op bestelformulier etc.
  Je portefeuille moet je dan ook handmatig invoeren, danwel achterwege laten en op je brokerscherm volgen.
  Orders inleggen moet ook via je brokerscherm. Alle extra TA-script indicatoren kun je met een paar muisklikken meenemen.
  Je lay-outs volgens mij niet, dus print maken voor AlexPro uit de lucht gaat.
  Ik kan niet zonder mijn eigen indicatoren, omdat ik daar de meeste winst uithaal en de extra kosten daardoor nauwelijks relevant zijn. Dit kan voor een ander wel relevant zijn.
  Ik heb het zojuist aangeschaft en ga de komende dagen mijn indelingen overzetten.

 4. Jan B says:

  Wat een belachelijk gedoe om MM weer, hij heeft een aantal dagen niet gepost, komt vanmorgen met drie berichtjes en gelijk wordt hij door Maurice neergesabeld, logisch dat MM daar op reageert. Daar mag GJN dan ook weleens wat van zeggen.

 5. Jan B says:

  @bvk67,

  Die lage werkloosheid kan inderdaad een probleem worden, het wordt dan voor bedrijven steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden om de productie verder te verhogen.
  De meeste maatregelen die Trump wilde doorvoeren zijn al gebeurd, dat zijn laatste twee jaar het iets moeilijker wordt om te regeren zie ik dan ook niet als een probleem.
  Verder zijn de kwartaalcijfers over het algemeen prima in orde, de bedrijven zijn politiek correct als ze zeggen dat de handelsoorlog een bedreiging kan zijn voor verdere groei, maar ondertussen melden ze wel stijgende omzetten en zijn ze niet negatief over het komende jaar.
  Om maar eens in de glazen bol te kijken: misschien wat afnemende groei in zowel de VS als Europa maar zeker geen recessie in 2019

 6. detita444 says:

  @ Vrijbuiter
  Thx Vrijbuiter, zat ik ook al naar te kijken. Maar maakt het wel omslachtiger. Instellingen van mijn indicatoren op Alex Pro heb ik inderdaad al vastgelegd.
  Kunne we dat Alex Pro niet over nemen van de maker? 😉

 7. Moneymaker says:

  @jan b, volledig mee eens!! Er zijn hier Verscheidene leiden die hier recentelijk spraken over erecties en bollingen in de broek, prima maar ga anderen dan niet de maat nemen, kan ik slecht tegen! @gjn, leid Je niet meeslepen door de trieste oproep van iedereen hier. Nogmaals iedereen vaart zijn eigen koets en de visies van anderen doen de meesten toch niets mee.

 8. Phoenix says:

  Ik probeer het nog een keer (met alle respect MM): je raakt de kern van het probleem met jou, want degene die over de bolling spreekt, heeft het over zichzelf. Jij haalt echter voortdurend uit naar anderen en weigert je te conformeren aan de normen en waarden van dit forum van Geert-Jan waar wij (en dus ook jij) te gast zijn.

 9. Piet Flintstone says:

  Hé Moneymaker, je bent een irritant ziekelijk kind…….laat jezelf helpen kereltje nu het nog kan……jeugdzorg is er niet voor niets (btw: het woord “hypocriet” dat je te pas en te onpas bezigt, heeft toch echt een andere betekenis dan jij er aan toekent, maar ook dat neem ik je niet kwalijk, want groep 1-leerlingen kunnen dat ook nog niet weten…).

 10. wh.giesen says:

  Tis weer supergezellig hier, tjongejongejonge.

  mvg

 11. Moneymaker says:

  @Zielepietje Flintstone, stoer taalgebruik hoor! Volgens mij praat jij met elke post die je hier doet in jezelf! Kan mij geen enkele zinnige bijdrage herinneren vanuit jouw kant, enkel ageren tegen mij en aantal anderen hier. Blijf lekker weg en ga met je zogenaamde intelligentie lekker met anderen bezighouden, want tja jouw taalgebruik komt inderdaad zo intellectueel over….je bent geen knip voor je neus waard!

 12. Jos says:

  @Phoenix, dat was ik by the way ik heb het graag over de bolling van mijn broek als echte narcist 😉

 13. Moneymaker says:

  @Phoenix, ik reageer indien er anderen (vandaag Maurice) kansloze opmerkingen maken dat is mij goed recht en dat zal ik blijven doen. Kun je wel mij de les proberen te lezen over normen en waarden maar ik volgens mij geen enkele keer de aanstichter maar reageer puur op reacties van anderen

 14. Jos says:

  Maar MM als je iets minder publiceert dan krijg je waarschijnlijk ook minder fanmail, hé ideetje misschien?

 15. Vrijbuiter says:

  @MM
  Je meent allerlei rechten te hebben (gebaseerd op….?),
  maar ik hoor nooit iets over plichten (o.a. jegens onze gastheer).
  Lees de reactie van GJN 10:30 aub nog eens aandachtig door aub.

 16. Piet Flintstone says:

  “Kan mij geen enkele zinnige bijdrage herinneren………” tsja, dat heb ik nou ook……..

 17. Jan B says:

  Beste Vrijbuiter,

  Als jij aangevallen wordt, reageer je ook, waarom zou MM het dan niet mogen? Het zou wel fijner zijn als hij dat in wat nettere taal doet En alle forumleden die MM voor alles en nog wat uitmaken, hebben zij geen plichten?

 18. Vrijbuiter says:

  @Jan B
  Heb ik dan beweerd dat anderen geen plichten hebben?
  De manier waarop iemand reageert (als dat nou echt altijd moet) zou echter bij een enkeling anders kunnen.
  En al dan niet gevolg geven aan een oproep van GJN heeft iets met fatsoen te maken.

 19. Moneymaker says:

  @Jan B, exact. Kennelijk hebben zij hier alle privileges, allemaal niet te serieus nemen dus ;-))

 20. Jan B says:

  Hallo Roelof,

  Leuk boek en zeker leerzaam, maar het valt voor mij in dezelfde categorie “als de dollar valt ” van Willem Middelkoop.

  Waarom doen mensen toch altijd zo graag aan doemdenken, wat werd ons in 2008 allemaal voorspeld, het zou nooit meer zo worden als vroeger en de economische groei zou altijd met een 0 voor de komma beginnen…… we hebben al jaren weer een economische groei die begint met een 1, 2 of soms een 3 voor de komma, we hebben de Griekse crises overleefd, de huizen prijzen hebben zich hersteld, de werkloosheid is laag, enz. enz.

  Natuurlijk blijft het niet zo, er zal ongetwijfeld ook weer eens een recessie optreden, maar dat is niet het eind van de wereld , maar hoort bij het economisch systeem waarin wij ons bevinden.

 21. Jan B says:

  Vrijbuiter 16:32

  Met het gebruik van het woord “enkeling ” druk je je wel heel erg mild uit, ik zou er liever “een aantal ” van maken. 🙂

 22. Vrijbuiter says:

  @JanB
  Ach, ik heb een mild karakter ….

 23. Jos says:

  @Jan B, denk je dat een economische groei gebaseerd op een toename van schulden er een is die tot in eeuwigheid doorgaat……….ergens in de toekomst komt er toch een afrekening. Ik heb altijd geleerd dat als je economische groei hebt je dan de schulden moet afbetalen maar blijkbaar is er een nieuwe werkelijkheid 😉

 24. Moneymaker says:

  Morgen dan maar naar de 533, had verwacht vandaag er al naar toe te gaan maar niet te gretig zijn ;-). Het was een mooie dag. echter de meeste winst is vanmorgen behaald en de rest van de dag nog een beetje bijschrapen, met wat kleine intraday posities. DAx morgen naar 11700

 25. Roelof says:

  @ Jan B: al die dingen die jij in je post van 16.36 uur noemt zijn alleen maar mogelijk geweest door een gecoördineerde actie van alle centrale banken in de wereld.

 26. Jan B says:

  @ Roelof:
  @ Jos

  Dat ben ik gedeeltelijk met jullie eens, echt gecoördineerd was het natuurlijk niet, omdat de FED begon met QE in 2009 en de ECB pas in 2014.
  Maar mijn punt is dat er altijd recessies en financiële crises zullen blijven ontstaan in ons economisch systeem, dat is nog nooit anders geweest en het heeft geen enkele zin om er doemdenkerig over te doen, een recessie dient toch eigenlijk ook om de zwakke bedrijven uit te schakelen, het kapitalistisch systeem?

  En om nu het jaar van de volgende crises of crash te voorspellen…. dat is nog moeilijker dan je vrouw in toom te houden tijden het shoppen! 🙂

 27. Jan B says:

  Wat misschien ook opmerkelijk is, de Fed begon met QE om de economie aan te jagen en de ECB begon met QE om de inflatie aan te zwengelen.

 28. n_koning says:

  @jan b : Het heeft te maken met de Kondratief wave. Stalin gaf kondratief de opdracht uit te zoeken wanneer het kapitalisme zou faalen. Toen heeft nicolaas kondratief berekend dat het communisme eerst zou faalen. Het komt door grote bedrijven, grote schulden en vriendjespolitiek. Dat gebeurt na de herfst, een periode met TE lage rente, en volgens mij is de rente nu nog lager dan voor 2007. Dat creeert bubbels. Thaleb de schrijver van de Black Zwan, zegt alles wat groot is is een systeem risico. Hij zegt dat de wereld nu nog fragieler is dan in 2007.

 29. Roelof says:

  Beste Jan B, jij denkt dus dat het toeval is dat de FED op 29 oktober 2014 besloot te stoppen met QE3 en dat de Bank of Japan op hetzelfde moment aankondigde haar bestaande opkoop programma fors uit te breiden en dat net een maand voor dat alles, in september 2014, de aankondiging van de ECB kwam dat ook zij met QE gingen beginnen.

 30. n_koning says:

  ik denk dat het bij deze crises einde kapitalisme is, en dat strookt ook met de bijbel. Op 17 september 2017 stond het teken wat beschreven staat in de bijbel, in openbaringen in de sterren. God heeft de sterren gecreeert om tijden aan te geven, zo ook de geboorte van Jezus, toen was er een ster die boven de stal van bethlehem stond, waar Jezus is geboren. En nu de eindtijd uit de bijbel. De eindtijd uit de bijbel is een bankencrises met de derde wereldoorlog. De spanningen nemen al toe in de wereld.

 31. n_koning says:

  In God zijn economie zijn de bedrijven klein, en worden schulden weggescholden na 7 jaar. Iedereen heeft recht op een eigen (eigendom) plekje onder de zon. Wat gebeurt er nu met beleggingspanden, starters maken geen kans, en dat is ook een reden waarom het gedoemd is te mislukken. Het romeinse rijk is ook geimplodeert door grootgrondbezitters, met grote schulden en vriendjespolitiek.

 32. Jan B says:

  n koning,

  Ik ga je standpunten niet aanvechten, maar de rentestanden waren voor 2007 zeker een paar procent hoger dan nu.

 33. Jan B says:

  Beste Roelof,

  Je kunt er van alles achter zoeken, misschien besloot de Fed te stoppen met QE3 omdat de Amerikaanse economie al weer jaren aan het groeien was?
  De Bank of Japan is in april 2013 al begonnen met verruimen, ze hebben een bestaand programma gewoon voortgezet en ook vaker uitgebreid.
  De Fed staat er eigenlijk ook niet om bekend dat ze veel rekening houdt met de wensen van andere landen.. het is onze munt, maar jullie probleem is een bekende Amerikaanse uitspraak.

 34. Roelof says:

  Prima dat je er zo over denkt, Jan B. Het is me volstrekt duidelijk (was het ook al….) dat wij niet op één lijn liggen.

 35. detita444 says:

  Kan ik inkomen Roelof 😉

 36. Roelof says:

  Tja, Fred. Zo gaat het soms. Geen probleem.

 37. detita444 says:

  Ach ja….

 38. detita444 says:

  @ jan B 20.04
  Ja en nu zijn de prijzen een stuk hoger. Echte inflatie in België vanaf vorig jaar al 8%. Maar ja…..

 39. Jan B says:

  Ja Detita en het is allemaal de schuld van de EU 🙂 Doe eens een poging om het te onderbouwen, anders lijk je zoveel op MM.

  Overigens, jij bent toch van mening dat de ECB dmv Draghi alleen maar doet wat Goldman Sachs wil?

Geef een reactie