AEX: TwijfelVoordeel

Ook na gisteren noteert de AEX nog op ijkpunt 566. Vandaag volgt de test. In de DD van woensdag is de nadruk gelegd op het belang van de zone 564.50. Vandaag speelt deze zone opnieuw een rol. En net als gisteren vormt zij het kantelpunt voor het gegeven voordeel van de twijfel.

De breuk uit de horizontale bandbreedte, oftewel koersen boven 564.50, verliep dinsdag zonder overtuiging. Gisteren bleek dit nogmaals, want de sessies van woensdag kan omschreven worden als de spreekwoordelijke beweging op de centimeter. Gisteren is de RSI tot tweemaal toe tot boven OB geklommen. Een lichtpuntje. In deze ontwikkeling zit echter ook direct de pijn!

Tussen index en indicator is negatieve divergentie ontstaan. Deze staat ingetekend. De divergentie geeft aanleiding om voor vandaag opnieuw rekening te houden met een (stevige) test van de eerste steunpilaar op 564.50. Dit niveau is van belang om vast te kunnen houden aan de mogelijkheid van een opwaartse vervolgstap. Deze vervolgstap is in de DD van woensdag echter al zeer bescheiden genoemd want veel verder dan 569 wordt vooralsnog niet gekeken. Het belang van 564.50 wordt vanochtend nog eens onderstreept door het niveau van de MA50 welke op de ingetekende horizontale trendlijn noteert.

Glijdt de AEX gedurende de sessie weer terug onder het doorbraakniveau 564,50 en fungeert deze dus niet in haar nieuwe rol als steun, dan ligt de weg in de komende dagen open naar 558.50. Uiteraard kan de MA200 nog als tussenpunt worden benoemd. Deze start vandaag rond 562, maar is dynamisch.

De DD van vandaag herhaalt daarom de slotconclusie uit de DD van woensdag: Voor nu dus slechts voordeel van de twijfel met het keerpunt van het scenario rond 564.50.

Als extra service van de DD de opmerking dat de week vandaag al wordt afgesloten i.v.m. Goede Vrijdag morgen. Dat betekent dat vandaag ook de expiratie van april al plaatsvindt.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek staat de lijn over de meest recente toppen vanaf februari ingetekend. Door het verloop van de tijd is deze lijn inmiddels al weer wat verder geklommen, alleen de bewegingsruimte tot aan deze lijn is beperkt. Vandaar dat vooralsnog niet verder gekeken wordt dan mogelijk 569. Let op, deze mogelijkheid staat en valt met het behouden van 564.50.

Nog steeds geldt echter dat de RSI in de achterliggende dagen niet veel verder is gekomen dan een flirt met de OB-lijn. Van echte overtuiging is geen sprake geweest.

AEX-DagGrafiek

De weekbar van vorige week staat bekend als doji. Deze koersbar duidt de twijfel in de markt.  Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 in de koersgrafiek duidelijk onder MA50.

Reden om nog steeds wat terughoudend te zijn op het verdere verloop van de AEX.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste steunzone 564.50 heeft de neerwaartse druk ook vanochtend weer opgevangen waarmee de AEX het voordeel van de twijfel wist te behouden. Laat er geen misverstand over bestaan, de opmars van de AEX reikt verder dan ik had ingeschat. Dus felicitaties aan degenen die dit wel zagen aankomen. Inmiddels is ook het ijkpunt 569 overwonnen. Een blik op de grafiek leert dat de RSI opnieuw tot boven OB is geklommen, maar wederom een lagere top heeft gezet. Het blijft vooralsnog dus een fragiel bouwwerk. Een hertest van 566 ligt in het vooruitschiet, hetgeen inmiddels echter een hertest van MA20 impliceert. Aan de bovenkant ligt nu de oude bekende 573 als obstakel. Met de AEX boven MA20 blijft de insteek dat de index het voordeel van de twijfel krijgt. Ik wens een ieder prettige dagen. Tot dinsdag.

76 reacties op “AEX: TwijfelVoordeel”

  1. Gökhan Erem says:

    Fijne dagen gewenst allemaal

  2. string says:

    Voor eenieder mooie dagen toegewenst en tot dinsdag…

Geef een reactie