AEX: The Noes Have It

De AEX heeft gisteren haar meerdere gevonden in de zone 538. Daarmee is de dalende beweging vanaf 25 februari j.l. intact.

De eerste twee sessies van de week stonden in het teken van een zoektocht naar een lagere top. Met het afdraaien op 538 is de AEX tegen de clustering van de verschillende gemiddelde lijnen uit de verschillende grafieken aangelopen. Als geheugensteuntje, het betreft respectievelijk de MA200 uit de kleinste grafiek, de MA20 uit de dag-grafiek en de MA50 uit de week-grafiek. Vandaag gaat de aandacht direct uit naar het andere niveau welke in de DD van dinsdag centraal stond, te weten 534.

In lijn met het afdraaien op de gemiddelde lijnen moet de neerwaartse druk op 534 nu toenemen zodat de AEX een vervolgstap kan zetten naar 532 en lager. Zie in deze ook de middag-update van gisteren. Let wel op de MA50 uit onderstaande grafiek. Dinsdag fungeerde deze als steun. Zoals valt te zien noteert deze gemiddelde lijn momenteel al boven 532.

Dus een eerste steunzone 534 – 533.50. Daaronder 532.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek komt loopt na gisteren onveranderd het sluimerende gevaar van een mogelijke PR mee. Om dit gevaar te elimineren zal de AEX in de komende sessies door moeten zakken en na de lagere top nu op zoek dienen te gaan naar een volgende lagere bodem. Dit impliceert koesen onder 530.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek wordt het beeld langzaam maar zeker duidelijk dat de AEX het gevecht met de MA50 lijn en de ingetekende weerstand heeft verloren. De index heeft wederom haar meerdere gevonden in de oude bekende zone 541 – 544 . Al met al blijft de DD op het spoor dat de AEX zwak ligt. Het grotere beeld geeft aanleiding om rekening te houden met het opzoeken  van de MA20 uit de week-grafiek die op 517 noteert.

Deze lijn valt momenteel vrij nauwkeurig samen met de eerste reactielijn op de gehele stijging van 2019 die de AEX heeft opgetild van 472 naar 544. De eerste reactie-lijn ligt  op 517. Zie in deze ook Blik van de Nik Maart 2019. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Op opening is vanochtend direct de steunzone 534/533.50 getest en is de AEX opgelopen naar de eerste weerstand rond 538. De niveaus welke al enkele dagen centraal staan in de DD worden ook vandaag weer bezocht door de AEX. Boven 538 volgt de dalende trendlijn over de toppen sinds 25 februari die momenteel 539 noteert. Dit impliceert dus een weerstand 538/539. De RSI is de hele week al niet OB en niet OS. De MA50 is inmiddels opgelopen tot aan 534 en ondersteunt daarmee dus de aangehaalde steunzone. Bandbreedte dus!

63 reacties op “AEX: The Noes Have It”

 1. Moneymaker says:

  Morning op deze zonnige start vd dag in het pittoresque Playa blanco (25 graden :-). Vandaag dan de start vd PR welke ons zal moeten brengen naar de 539 en hoger! Ik zit er klaar voor 🙂

 2. Jos says:

  Goedemorgen allen, gapje is alweer dicht maar nu de andere kant op. De grote jongens spelen met de AEX als ze er zin in hebben.

 3. Jan B says:

  Geen bedankje voor de DD deze morgen van Detita?? Dan ligt ie zeker nog in bed, het weer is eigenlijk ook te slecht om op te staan:-)

  1. detita444 says:

   Beste Jan B. ik zou toch eens naar een uroloog gaan. Al dat azijn pissen is n.m.m. mening niet goed voor je nieren en andere organen.

 4. Jos says:

  De 534 is wederom steun gebleken dus de daling richting de 530 kan weer even de ijskast in……….helaas.

 5. Jos says:

  Dit zou de rechter schouder kunnen gaan worden van het SHS patroon.

 6. paul says:

  de heer Ahrens elders op deze site ziet een dag cyclusbodem afgelopen vrijdag en vooralsnog helemaal niks nie short.. over een paar weken weer eens. Komende vanaf een stuk hoger dan nu..

  1. Roelof says:

   Ja, is zeker een mogelijkheid. Zoals gisteren ook al gemeld was vrijdag jl. de 20e handelsdag na 8 februari, de dag van de laatste duidelijke swinglow op 526,69. Oftewel, er is wellicht een 20 daags cyclusbodem gezet.

 7. Jan B says:

  Ha ha Detita, trek het je niet aan, het intrigeert mij waarom iemand een aantal dagen rond 9 uur GJN netjes bedankt voor de DD en dan plotsklaps ineens niet meer.

 8. maurice says:

  Altijd gezellig hier, ik ben weer weg.

 9. Phoenix says:

  Die neerwaartse rit wil er maar niet komen, het is een beetje een weifelende poging waar een versnelling in ontbreekt. Wat dat betreft zie ik in feite geen significant veranderd beeld vanaf eind december, behalve dat er nu sprake lijkt te zijn van een adempauze in de weg omhoog. De koersen en de RSI ‘moeten’ nu toch echt een zuidelijke draai gaan maken wil het nog richting de 517 gaan.

 10. Jan B says:

  Beste Paul,

  Gewoon long dus, net zoals we dat tien jaar geleden ook gedaan zouden moeten hebben. 🙂

  1. Jos says:

   Beste Jan B, en twaalf jaar geleden ook weer gewoon long 🙂

   1. Roelof says:

    Ja, en vanaf 2000 (= AEX 703) tot 2003 (= AEX 195) hadden we natuurlijk gewoon short moeten gaan. Pffffff

 11. roger.deron says:

  In de week-grafiek wordt het beeld langzaam maar zeker duidelijk dat de AEX het gevecht met de MA50 lijn en de ingetekende weerstand heeft verloren. Short lijkt dan nu aangewezen. Neem er eentje in.
  Anders kunnen we stellen dat telkens men met TA een patroontje wil afmaken of men met zijn neus tegen weerstanden botst de grote jongens paraat staan om met hun algoritmen de kleine belegger af te troeven en uit de markt jaagt. We zullen zien wat het wordt maar een intraday afkoeling is nu aangewezen.

 12. Roelof says:

  Vooralsnog ondervindt de AEX in de 30 minuten weerstand van de MA20. Eenmaal daarboven lijkt het een vrije doorgang te worden tot ca. 540.

 13. Phoenix says:

  ‘de grote jongens paraat staan om met hun algoritmen de kleine belegger af te troeven’
  In mijn optiek is dat een vaststaand feit Roger.

 14. roger.deron says:

  Voorlopig vindt de AEX weerstand bij het 61,8% niveau (537.8) op de 60′ grafiek (529.6 / 542.8) – ik verwacht nu een daling naar 536 intraday (of lager)

  1. Roelof says:

   Hoi Roger, bij mij ligt de 61.8% over de daling vanaf de 545 top op 539.

   1. roger.deron says:

    Hier de grafiek Roelof

    1. Roelof says:

     Dank, Roger. Maar m.i. moet je de reactielijnen over de beweging vanaf de 545 top van 25 februari tot aan de 529 bodem van vrijdag 8 maart leggen.

     1. roger.deron says:

      Dat is eventueel mogelijk maar als ge daar de top nam (545) kreeg je een lagere en nadien opnieuw een hogere.
      Vanwaar ik vertrek ontstonden steeds lagere toppen en werd de daling ook echt ingezet. Vandaar het verschil.

 15. Jos says:

  Steun op 534 en weerstand op 538………………….niet meer en niet minder……………………het is wachten op de grote broer van de AEX waar de uitbraak gaat komen.

  1. roger.deron says:

   Dat is eventueel mogelijk maar als ge daar de top nam (545) kreeg je een lagere en nadien opnieuw een hogere.
   Vanwaar ik vertrek ontstonden steeds lagere toppen en werd de daling ook echt ingezet. Vandaar het verschil.

 16. Jos says:

  Vanavond om 20:00……………………………..aub dan zijn we er vanaf. Daarna de stop eruit en afzinken op de bodem van de Noordzee.

 17. Jos says:

  De 538 komt langzaam onder druk te staan en het zou mijn niet verbazen als ie gebroken wordt. ……..de KT trend is immers up.

  1. Roelof says:

   Ja, Jos de ultra korte termijn trend is up sinds 8 maart. Zojuist weer een hoger topje gezet. Zie plaatje.

   1. derfla says:

    Ha Roelof, met welk programma / software / website maak je dit plaatje? Ik vind het er wel goed uit zien qua look and feel

    1. Roelof says:

     Ik gebruik het programma Lynx Trading, Alfred.

   2. Roelof says:

    Hier nog een wat ander perspectief. Zo bekeken lijkt het naar 540/541 te willen.

 18. Phoenix says:

  Op naar de MA20 op de daggrafiek. En er doorheen?
  In feite oogt het al vanaf eind december erg sterk, nauwelijks significant terug. Het enige wat imo niet sterk is, is dat het met name kunstmatig opgeblazen wordt en het negatieve nieuws veelal wordt genegeerd. Maar het kan wel lang volgehouden worden.

  1. Roelof says:

   Prijsactie is leidend, Phoenix. Op dat Brexit gedoe (om maar wat te noemen) en het rumoer daaromtrent in de media kan je geen beleggingsbeslissingen nemen.

   1. Phoenix says:

    Dat ben ik sowieso met je eens Roelof. Alleen tot voor kort had het nieuws soms ook nog enige invloed op de beurskoersen, maar dat is kennelijk verleden tijd. 😉

  2. Jos says:

   Phoenix, kunstmatige opgeblazen beurs…………………….misschien maar uiteindelijk gaat de economische werkelijkheid het winnen en dan zijn diegene die deze beurs opblazen ook de verliezers.

 19. Henk Heus says:

  even winst nemen

 20. Jos says:

  De 538,5 als rechter schouder is dit perfect……………………….alleen de neklijn 527 en 529 lichtjes scheef.

  1. Jos says:

   Hoofdje is natuurlijk de 545.

 21. Jos says:

  Amerikaanse futs al weer 2800 dus de 2817 is niet zo ver meer.

  1. Roelof says:

   Ja, het kan zomaar dat de “grote jongens” dit keer de shorters wel even lekker uitstoppen en dat we alsnog die 2830/2840 gaan zien, Jos. Spannend he?

   1. Jos says:

    Hoe hoger hoe beter als je short wilt gaan 🙂

 22. Jos says:

  @Roelof wat denk je gaat de weerstand breken van de S&P?

  1. Roelof says:

   Indien het vrijdag inderdaad een 20 daags cyclusbodem was dan is dat m.i. een reële optie

 23. roger.deron says:

  Doorbraak of niet?

 24. roger.deron says:

  Weerstand S&P – grafiek 12.03.2019 om 18u

 25. Jos says:

  Een vinkje voor de 539 van ………………………………………..ons snoepje 🙂
  Gefeliciteerd.

 26. Jos says:

  Net nie OB nie…………………kijken of Amerika daar nog verandering in kan brengen.

 27. Turbotrader says:

  Spannend momentje , terug aangekomen aan de dalende rode weerstandslijn , bij doorbraak terug long-signaal
  De indicatoren in de daggrafiek zijn intussen al goed afgekoeld , de ruimte is er terug in vergelijking met afgelopen weken !

  Succes allen !

  1. derfla says:

   Ha Turbotrader, vraagje. Krijg je deze grafiek er uit bij investing.com met een gratis abonnement of met een betaalde versie?

   1. Turbotrader says:

    investing,.com is gratis , om grafieken op kunnen slaan heb je wel een (gratis)inlogaccount nodig , handelen doe ik bij Binckbank…

 28. Phoenix says:

  Niet OB, wel OB… Volgens mij hebben we de afgelopen weken wel gezien dat een OB status echt niet nodig is om continu gestaag door te kunnen stijgen.

  1. maurice says:

   Eindelijk iemand die het ook door heeft. Al 2,5 maanden wordt hier, sorry voor mijn woordkeuze, gezeverd over dalen, kijk maar naar de grafiekjes, TA, etc. etc. , maar dat is lang niet altijd zalig makend, wat velen hier denken, maar ik niet.
   Sinds de bodem op Kerst, zijn we in 1 rechte lijn gestegen en daar komt ook voorlopig nog geen eind aan. Ik snap ook niet waarom velen hier zo negatief zijn en enkel naar beneden kijken.

   1. Jos says:

    Maurice we staan nu op de 539 en op 7 februari ook, een beetje nuance in je verhaal kan geen kwaad…………..5 weken zijwaarts 🙂

   2. Phoenix says:

    Ach, ik begrijp best dat Geert-Jan vasthoudt aan zijn TA set, maar er zijn in mijn optiek omstandigheden die er toe leiden dat TA minder goed werkt zodra je uitzoomt. Dat is wel vaker zo en in Q1al weken achtereen.

    1. Jos says:

     Je bedoelt als alle centrale banken op hun rug gaan liggen voor de markt………………………werkt TA wat minder?

  2. Jos says:

   Bij mij nog steeds niet OB.

 29. paul says:

  Ik zie slechts een short squeeze en dat nog zonder OB, wie dat niet ziet moet naar Pearle of naar Hans A….

 30. Henk Heus says:

  GJ stil vandaag

  1. Jos says:

   MM ook zal er een relatie in zitten.

 31. Roelof says:

  De dalende weerstandslijn vanaf de 545 top die nu op ca. 540 inkomt doet vooralsnog wat er verwacht mag worden van een dergelijke weerstandslijn.

  1. Jos says:

   Precies, kijken welke lijn het eerst breekt de oplopend vanaf vrijdag of de dalende vanaf de 545.
   Morgen maar weer een stukje zakken.

 32. Jos says:

  The ayes to the right.

 33. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Niet stiller dan anders hoor. Check maar. … 🙂 .
  GRS Geert-Jan

Geef een reactie