AEX: StroefJes

Al enkele dagen zit het koersverloop van de AEX min of meer op slot. Aldus de conclusie uit de DD van dinsdag. De handelssessie van gisteren ondersteunt deze insteek.

Het opwaarts momentum is in de achterliggende dagen even op. De laatste vijf slotstanden liggen relatief dicht bij elkaar. Sinds een aantal dagen ondersteunt de RSI in de kleinste grafiek de ontwikkeling van de AEX niet meer met de huidige impasse als gevolg. Vraag is nu of dit de gebruikelijke stilte voor de storm is of het uittoppen van de beweging van 2019.

De DD start vandaag met de MA-lijnen. De eerste twee lijnen, MA20 en MA50, zijn aan het afvlakken. Heel voorzichtig noteert daarnaast de MA20 onder MA50. Van echte overtuiging is nog geen sprake maar de eerste poging tot een neerwaartse kruising is ingezet. Tot slot kan worden opgemerkt dat de AEX duidelijk onder beide lijnen noteert. Dat brengt het verhaal van de AEX naar 559.50.

De in de middag-update aangehaalde 560.50 is gebroken, maar de in de achterliggende dagen aangehaalde 559.50 doet vooralsnog haar werk. Daarbij kan opgemerkt worden dat de RSI, na het uitblijven van een OB notering, in de huidige aarzeling nog geen eerste OS notering heeft gezet. Reden om ook vandaag nog even rekening te houden met de zone 559.50 als steun. Twee zaken spelen vanaf nu een rol.

Allereest moet worden bekeken of de kruising tussen MA20 en MA50 vandaag verder gestalte krijgt. Daarnaast moet worden bekeken of de RSI in staat is om tot onder OS te reiken. Dit laatste zal hoogstwaarschijnlijk pas gebeuren als de AEX onder 559.50 zakt. Om het scenario van StroefJes vast te kunnen houden, dient de MA20 nu als eerste weerstand boven de verdere ontwikkeling te gaan liggen. Deze lijn start vandaag rond 562, maar zoals al zo vaak opgemerkt is deze lijn uiteraard dynamisch.

Met een verwijzing naar de aangehaalde eerste bandbreedte uit de DD van dinsdag kan dus opgemerkt worden dat voor vandaag de eerste ondergrens gelijk blijft op 559.50, maar de bovenkant van de range iets lager komt te liggen op de MA20 waarde. Het wachten is op een keuze van de AEX. Het op korte termijn uitblijven van een breuk van 559.50 geeft aanleiding om langzaam rekening te gaan houden met 566. Breekt de eerste steunpilaar dan vormen de ingetekende horizontale lijnen in onderstaande grafiek de respectievelijke magneetpunten: 558.50, 557 en 555.

AEX-IntraDagGrafiek

De dag-grafiek heeft gisteren een volgende stap gezet. De AEX blijft worstelen met de trendlijn over de meest recente toppen. De RSI is gisteren gedraaid. Reden om de cirkel te vervangen door een halve cirkel. Oftewel, om de volgende top in de indicator in te tekenen.

In de achterliggende dagen is de RSI niet veel verder gekomen dan een flirt met de OB-lijn. Van echte overtuiging in de indicator is geen sprake geweest. Ook voor deze grafiek echter de opmerking, net als gisteren,  dat pas bij een breuk van de eerste steunzone 559.50 enige draai in het koersverloop verwacht mag worden.

AEX-DagGrafiek

Recent heeft de AEX in de week-grafiek netjes de MA50 uit deze grafiek aangetikt. Gemiddelde lijnen fungeren vaak als steun- of draaipunt. Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.

Reden om nog steeds wat terughoudend te zijn op het verdere verloop van de AEX.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Vandaag een iets vroegere update. Met een laagste koers rond 559.50 en een hoogste koers rond 562 handelt de AEX de eerste uren vrij exact binnen de afgegeven eerste bandbreedte. Vooralsnog doet de MA20 dienst als weerstand. Let wel, 559.50 nog steeds niet echt in gevaar geweest en de RSI ook nog niet in de buurt van OS geweest. Wel nog steeds een patroon van lagere toppen en lagere bodems in het verloop van de indiator. Het is en blijft dus wachten op een keuze van de AEX. De huidige twijfel komt ook mooi tot uiting in MA20 t.o.v. MA50. De kruising zet nog niet echt door met de twee lijnen al enkele uren nagenoeg exact aan elkaar gelijk. Vanmiddag weten we meer!

20 reacties op “AEX: StroefJes”

 1. WP says:

  Goede morgen en dank maar weer GJ

 2. mikeonyx says:

  Bedankt voor de analyse !

 3. maborosi says:

  Waarde GJ uw analyse over de MA20 in de kleinster grafiek klopt helemaal!
  Heeft u nog goesting om uw Blik op de Nik te publiceren ?

  1. wh.giesen says:

   Ik denk dat het met de Nik nog wel goed zit, hij plaatst nog traditiegetrouw zijn dagelijkse visie.

   mvg

 4. ed says:

  aex viel gisteren mooi op de steunlijn rond 559 , zone 559-565 is voor mij nu no trade, afwachten dus.

  1. Roland says:

   Ed en String bedankt nog voor de postings van gisteren.

   1. string says:

    Hey Roland…
    Graag gedaan maar…waren de postings zo bijzonder dan…?

 5. Roland says:

  Ze hebben mij doen besluiten gister me puts te sluiten .
  zodoende Dank 🙂

 6. Roland says:

  Brexit
  De EU-leiders komen in Brussel bijeen om te bepalen of ze de Britse premier Theresa May uitstel geven voor de brexit.
  Ze wil de deadline van 12 april opschuiven naar 30 juni.
  EU-president Donald Tusk roept de leiders op een langer uitstel te overwegen dan waar May zelf om vraagt.

 7. bruun says:

  Ter info n.a.v. ECB Persconverentie :
  – Draghi over nieuwe ronden banketsteun: details over nieuwe ronde bankensteun komen pas op een van onze volgende meetings.
  – Draghi ziet een tragere groei in de eurozone. Tegenslag in euro-landen neemt af, maar wereldwijde factoren zoals protectionisme drukken op het sentiment.
  – Duitse rente zakt in nadat Draghi waarschuwt dat de groeivooruitzichten voor de eurozone somberder worden.

  Gr.
  Bruun

 8. Roelof says:

  Ongeacht Draghi, Brexit of FED-notulen van een vergadering uit het verleeen wordt er rond 12 april +/- 1 dag een cyclusbodem verwacht. Van daaruit volgt dan weer stijging richting 23 april.

  1. Roland says:

   welke cyclus is dat Roelof ?

  2. WP says:

   Hmm alle indices uit de us (nas,SP, DJIA), AEX en Dax tonen een daggrafiek met een naar beneden hoekende fisher ben heel benieuwd

 9. Roland says:

  heb je Jupiter al uitgezocht WP ?

   1. Roland says:

    Waarom mijn vraag die retrogade duurt tot en met 11 Aug 2019
    dus tsja…..

 10. Phoenix says:

  Vanavond volgende FED meeting. Ik neem aan dat Trump persoonlijk de presentatie heeft gemaakt, dus de vlaggen al weer buiten hangen?

 11. WP says:

  @ Roland Jupiter in boogschutter t/m 21 september 2019 een periode van enorm optimisme, na september gaat Jupiter naar steenbok. Nu Venus conjunct Neptunus, Jupiter stationair retrograde, en nog wat meer Lees Merriman Roland. Heb er ook een maand abbo.

  1. Roland says:

   ok
   dank voor antwoord.
   Merriman lees ik soms maar mijn mening er staat zoveel dat ik daar vaak niet uitkom
   zoals je denk ik wel weet zoek ik zaken zelf uit dat is voor mij duidelijker.

   groet

 12. WP says:

  Ja weet ik maar ben een oud MMS-dame dus wis/natuurkunde waren niet mijn sterkste punten.
  Ik vind M goed, maar je hebt gelijk dat er vaak erg veel kan zus kan zo in staan. Draaidagen/periodes zijn vaak goed zoals nu 11/12 april zijn draaidagen(+/- 4 dgn), dan heeft hij nog solaire/lunaire draaidagen die om het even welke trend enorme prijsswings kunnen geven, vanaf woensdag volgende week komt er weer zo een. Dus periode daaromheen in de gaten houden.

Geef een reactie