AEX: Streling

Het is met trots dat ik u hedenochtend betoog, de slotstand FTI is natuurlijk een ware Streling voor het Oog. Powell, Trump en Xi hebben de markten niet op kunnen krikken, de AEX zit dus nog stevig op het pad zoals neergelegd in Blik van Nikken.

AEX-IntraDagGrafiek

Met een knipoog naar de titel van gisteren en de inleidende woorden uit de DD van dinsdag kan opnieuw herhaald worden dat gedachten aan een eindejaars-rally veel te prematuur zijn. Een nieuwe gap, waarnaar gisteren reeds werd verwezen en welke dinsdag nog uitbleef, kan vandaag gestalte krijgen. Zoals bekend betreft het ditmaal een neerwaarts gericht hiaat.

De kracht en snelheid waarmee de AEX afdraait op de dalende trendlijn over de toppen vanaf augustus is een volgende aanwijzing over de significantie van deze lijn. In de DD van dinsdag is in de slotwoorden verwezen naar een test van de zone 516. De FTI is gisteravond reeds op dit niveau aangekomen. Vandaag luidt de vraag dus in hoeverre de cash-markt dit voorbeeld kan volgen. De zone 516 is gebaseerd op de ingetekende horizontale lijn alsook op de oplopende lijn onder de bodems van 20 en 23 november. Let op, door het verloop van de tijd zijn niet beide bodems meer zichtbaar in de afgedrukte grafiek. De diagonale trendlijn uiteraard wel. De meest recente stijging liep van 507 naar 530. De rekenaars onder ons merken uiteraard op dat de 61.8% reactielijn van deze beweging ook rond 516 noteert. Vandaar de eerdere verwijzing naar dit niveau.

De nadruk van vandaag zal echter meer dienen te liggen op het vraagstuk of de AEX over enige veerkracht beschikt. Nu de index richting afgegeven ijkpunt glijdt wordt het interessant om te kijken of na de lagere opening kopers staan opgesteld. De verwachting luidt vooralsnog dat de AEX niet als de spreekwoordelijke baksteen door 516 zal zakken. Net zoals afgelopen maandag in de DD is gemeld dat de opwaartse soep naar alle waarschijnlijkheid niet zo heet gegeten zou worden, moet vandaag rekening worden gehouden met een scenario dat de verkoopdruk bij de start gedurende de sessie opdroogt en omslaat in (beperkt) koopgedrag.

Nou vooruit, nog eentje dan: De DD zette gisteren haar schoen op het 516-niveau en kreeg een duikeling van de koersen cadeau. Met de centjes reeds opgestreken uit de short-FTI, kunnen kopers actief worden en dan wordt de RSI vandaag misschien wel nie OS nie. Wordt Vervolgd!

Ter info: NYSE vandaag gesloten en gedurende de dag verschijnt, zoals beloofd, de volgende Blik van de Nik op TradeIdee.

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De verwachting luidde dat de AEX niet als een baksteen door 516 zou zakken en het vraagstuk welke centraal stond was of de AEX over veerkracht zou beschikken na de ingecalculeerde opening. Op het eerste stuk kan tot nu toe positief worden geantwoord. De AEX is netjes opgevangen op de clustering van steun 516 welke is gebaseerd op trendlijnen en fibo-retracement. De eerste opleving is ingestart, maar vindt tot nu toe haar meerdere op de 200MA lijn. Zie in deze ook de chat. De verwachting luidt dat de 200MA uiteindelijk overwonnen wordt en dat dan ruimte onstaat richting 522. Zie wederom chat. Dit laatste niveau is gebaseerd op de ontstane nieuwe omissie. En de theorie stelt dat gaten en hiaten de neiging hebben om aantrekking uit te oefenen op het verloop van de index.

 

82 reacties op “AEX: Streling”

 1. detita444 says:

  Een goedemorgen G-J. Gefeliciteerd met het perfect uitkomen van uw analyses. Klasse!

 2. Roland says:

  Goedemorgen

  Dank GJN voor analyse .
  word een mooie dag 😉

  s6 allen

 3. Jan says:

  Mogguh
  netjes GJN

  ik lees dat jan met de pet terug is op de beurs, zou dat de reden zijn geweest voor de daling hahaha
  huizenmarkt USA ook behoorlijk in mineur

 4. Jos says:

  Goedemorgen allen, zelfs naar een bloedrood wallstreet gaan we hier weer gewoon door alsof er niks is gebeurd………het blijft een vreemde markt 😉

 5. Turbo says:

  Zoals ik al aangaf: de beurs is gebaseerd op fantasy.

 6. Henk says:

  Goedemorgen allen,

  Chapeau GJ weer raak. maar de zone 504-507 gaan we die nog zien? Indien de rsi niet OS raakt en de index boven de 517,21 blijft op slot candle…hebben we nog steeds een PR,., wellicht met een ander TU, staan..Kijken hoe dat zich ontwikkeld.

  Groeten Henk

 7. paul says:

  Mijn oprechte complimenten Geert-Jan; zelden zat je zo goed; al dagenlang.. Zelf ben ik geweldig benieuwd naar next week; Brexit wordt anyhow chaos; als straks markten maar niet ineens de andere kant opdraaien (omhoog) als de kans toeneemt dat ie helemaal niet doorgaat.. en vola zakt einde jaar altijd als plumpudding..

 8. Jos says:

  We zitten bij opening dicht bij oude bodems van de afgelopen week………kijken wat hier gaat gebeuren.

 9. snorlax says:

  goedemorgen,

  komende weken pas ik volgende toe, opwaartse gaten short ik agressief de neerwaartse bekijk ik met argus ogen en eventuele kleine positie om te dichten, verder niks. Van gaten vullen.. naar kassa vullen…Meer is voor mij niet nodig. Is mij te wiebelig om lang in posities te blijven. Hoef ik ook niet na te denken wat er mogelijk gaat gebeuren in het mondiale landschap.

 10. wh.giesen says:

  IK heb zo`n donkerbruin vermoeden dat we dat andere gap ook maar eerst even sluiten. Daarna op zoek naar de NR.

  mvg

 11. Jos says:

  Even de futs pompen en dan weer up.

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Steun op 516 doet vooralsnog netjes haar werk….MA200 nu rond 518.50…lijkt het eerste ijkpunt te worden…overigens wel OS…
  GRS Geert-Jan

 13. wh.giesen says:

  Dus nu we toch opwaarts draaien op zoek naar de NR?

  mvg

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Yep…alleen er moet dan nog wel even een flink stukje gestegen worden met de RSI…en dat zou mooi passen in het scenario van….quote…moet vandaag rekening worden gehouden met een scenario dat de verkoopdruk bij de start gedurende de sessie opdroogt en omslaat in (beperkt) koopgedrag…unquote…
  GRS Geert-Jan

 15. Jos says:

  Ik zie die NR liever niet op de borden dit zou betekenen dat we nog een heel stukkie omhoog moeten ga liever richting de oplopende steunlijn deze week 512 zonder NR 😉
  @String, je island reversal staat er geopend met een gap naar beneden.

 16. Dick says:

  Wat houdt het begrip Negatieve Reversal in? Ik zie dit niet uitgewerkt in de Dikke Nikken.

 17. detita444 says:

  Koppie stoot MA 100 en onderkant gap.

 18. detita444 says:

  MA 100 = MA 200 natuurlijk.

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Ik houd toch rekening met uiteindelijk een doorbraak boven 518.50 (=MA200)..en dan door naar 522.
  GRS Geert-Jan

 20. string says:

  Goede morgen…
  De dalende toppenlijn over 28-11/22:00 en 30-11/22:30…hiermee loopt momenteel SMA50 ongeveer mee gelijk in AEX/CFD 30′ …dit zie ik voor vandaag graag als de maximale weg omhoog…
  Er staat wederom ’n pijlenkoersdoel…509.19 mits top van de dag vandaag niet hoger dan 519.09…
  En ja Jos…dat zou inhouden dat het koersgat open blijft…mooi…

  Nu tijdens dit schrijven lijkt het erop…dat de dalende toppenlijn en SMA50…hun tanden al laten zien…
  Wordt tijd om weer te gaan opletten…

 21. detita444 says:

  Thx G-J en String. Interessant dilemma. 😉

 22. snorlax says:

  522 tot 523,75 gaat zeer waarschijnlijk weer een rol spelen, daar idealiter de NR.. zou toch weer te mooi zijn. bij 522 ff de ogen openhouden of daar niet al alles opdroogt…

 23. string says:

  Waarde Geert-Jan…
  Je bent het niet met me eens…je denkt aan sluiting ontstane Gap…moet ik dus ook dat in m’n overpeinzingen meenemen…
  Want wie ben ik…om je tegen te spreken…

 24. Dick says:

  @Jos Bedankt! Ik ga het bestuderen.

 25. Jan says:

  in de reguliere aex grafiek ligt 50 fibo rond 523, begin van de afstort candle 30 minuut

 26. Jan says:

  bij de reguliere dax is 38 fibo niveau van gap close 11320 zone

 27. Jos says:

  Persoonlijk denk ik niet dat we de gap gaan sluiten om nog eens de 522 te bezoeken. Denk dat de aex vastgeplakt zit aan de S&P future en daar is binnenkort de rek er wel uit na de pomp sessie deze ochtend.

 28. wh.giesen says:

  String als je nu je pijltje naar boven gooit, kom je dan niet op 519,5 uit ongeveer? Dat is 0,38 fibo lijkt mij een goede shortkandidaat op dat punt.

  mvg

 29. Roland says:

  519.24 verteld verleden week als belangrijk als ik zo lees .
  kan die weer een rol gaan spelen

  @Giesen geen Gann maar dc code

  groet

 30. string says:

  @ wh.giesen…
  Op het 30′ plaatje zie ik momenteel geen mogelijkheid om pijlen naar boven te gooien…
  Heb ik wat lager gekeken op 5’…en jawel…daar staat bij mij nu ’n pijl naar 520.03 AEX/CFD 5’…
  Is dat ook het timeframe wat je bedoeld???…

 31. wh.giesen says:

  String dit was op de 15min van 516 naar 518,5 volgende bodem was 517 naar???

  mvg

 32. detita444 says:

  @ Jos 11.00 (potloodje bij de hand?)
  Het zijn dezelfde Europeanen die nu de fadx of fti (dus Dax en Aex)) kopen of verkopen. De US is n.l. gesloten (slaapt zelfs nog). Dus futs volgen is er n.m.m. niet bij vandaag. Of je moet als een hond je eigen staart achterna willen zitten 😉

 33. roger.deron says:

  @ detita444 – als ik mij niet vergis is je naam Fred – ben jij dezelfde als deze bij Peter Pijl? – Je hoeft niet te antwoorden – was maar een idee.

 34. detita444 says:

  Nee Roger, Peter Pijl zegt mij helemaal niets.

 35. detita444 says:

  Lijkt in de 30 min., tussen 9.00 en 13.00, op een smalle rechthoekig driehoek…. Zou dan bearish zijn….

 36. detita444 says:

  Wat is die/dat trouwens die Peter Pijl???

 37. roger.deron says:

  Heeft Beurspijl onder zich

 38. WP says:

  @ rogerderon ik zie dat jij heikin ashi ook gebruikt naast de reeks, ben jij tevreden over die soort van candle weergave?
  Ik ben nog aan het kijken lijkt mij wel goed wanneer er een trend is?

 39. WP says:

  grr autocorrect naast de renko
  @ fred uitgebroken uit 3hoek en nu terugtest?

 40. Jos says:

  @Fred, de S&P future kan je gewoon op handelen vandaag hoor, ondanks dat de VS dicht is vandaag. Dus ik begrijp je betoog eigenlijk niet zo 😉

 41. roger.deron says:

  HeikinAshi gebruik ik zeer weinig – Renko vind ik beter en duidelijker op voorwaarde dat ge een goede instelling gebruikt voor de baksteentjes

 42. detita444 says:

  @ Jos 14.08
  Ja Jos, dat is mij bekend. Mijn vraag is dan ook “wie” denk je dat daar op handelen vanaf 8.00 NL tijd vanochtend?

 43. detita444 says:

  @WP 14.04
  Koers zit nu op het snijpunt van MA 200 en de onderste stijgende lijn.
  Moeilijk te voorspellen, driehoek is eigenlijk ook te smal.

 44. detita444 says:

  @ roger.deron 13.59
  Even gekeken bij Beurspijl. Is mij onbekend. Is het wat?

 45. Jos says:

  @Fred, geen idee wie het zijn………staat nooit een naam achter als er weer een pakketje futures worden gekocht/verkocht. Weet jij het? Maar de conclusie is dat de futs sinds vanochtend langzaam stijgen dus zou je er een verband in kunnen zien met het verloop van de AEX 🙂

 46. detita444 says:

  Ja, alleen wie zet wat in gang en wie volgt wie.
  Dat er een verband is, is logisch, dat wisten we al. Maar het punt is wie koopt en verkoopt vandaag die futs????
  N.m.m. meer Europa dan de US momenteel.

 47. detita444 says:

  Patstelling, gevangen tussen MA 200 aan de bovenkant op een 518.40 en hor. steun op 517,40.

 48. Geert-Jan Nikken says:

  Yep…die MA200 is sterker dan ik dacht….dan morgen maar 522… 🙂 …ik wens u allen een prettige…ga eens kijken wat mijn kinderen (lees Sint) voor me gekocht hebben…tot morgen
  GRS Geert-Jan

 49. mikeonyx says:

  PRETTIGE AVOND !

 50. Waterblok says:

  Dan morgen maar 522 en…. de Blik?

  Prettige avond allemaal!

 51. detita444 says:

  @ Waterblok 15.12
  Nu eerst de roetpieten, blauwe Pieten, gele Pieten en een verdwaalde zwarte Piet.
  Die Blik komt wel, geen haast nu.

 52. string says:

  Ik vind het ’n beetje magertjes GJ…vinden dat het omhoog zal gaan…alleen maar om het heden ontstane Gap te dichten…
  Gaps worden niet altijd gedicht…of veel later kan ook..
  RSI op AEX/CFD 30’…blijft nog immer bevestigd in BearMarketRange…SMA en dalende toppenlijn lijken krachtige druk uit te oefenen…
  Mijn grootste aandacht blijft vooraleer nog uitgaan naar dalingsmogelijkheid…MACD-histogram laat vandaag over de gehele dag krimp zien…de lijnen plakken zowat op elkaar…onder de neutrale 0-lijn…
  Maar het blijft nog altijd wachten…niets ondernemen…nog niet…

 53. Jos says:

  Yep, precies GJ Nikken (lees de sint) waar blijft ons pakje zoals beloofd in de vorm van de Blik van Nik op deze natte en winderige pakjes avond. Wordt weer een kat in de zak van piet.
  Om alvast in de stemming te komen https://www.youtube.com/watch?v=Qc5xHHBp6Hs

 54. detita444 says:

  @ string 15.27
  In 30 min. nu ook door steunlijn 517.40 gezakt
  Ook nog geen bevestiging shortsignaal, maar zit er wel dicht tegen aan.

 55. detita444 says:

  Jos 15.37
  Beetje flauw Jos.

 56. Jos says:

  @Fred moet je zout gebruiken.

 57. detita444 says:

  Zullen we het weer over de beurs hebben Jos?

 58. Jorg says:

  Ik zie een mogelijke NR op de daggrafiek van Arcelor Mittal; toppen van 8/11 en 03/12. Tussen deze toppen is er een OS-notering… Zie ik dit goed? Kan er mij iemand dit bevestigen aub? Ik ben nog niet bedreven in het gebruik van NR’s… Alvast bedankt!

 59. string says:

  Gisteren begon’t ook pas na werktijd…

 60. detita444 says:

  Ja, precies. 😉 En zeker op sinterklaasavond.

 61. detita444 says:

  Jij al een duidelijk short signaal String?

 62. detita444 says:

  Ik nog niet echt.

 63. detita444 says:

  Daar gaan we weer….

 64. AEX trader says:

  Mag ik hopen dat er enkele respectloze forumleden door een zwarte of roet Piet in de zak gestopt worden en meegenomen
  worden naar Spanje. Maar evengoed allemaal een fijne Sinterklaas avond.

 65. WP says:

  Wie is u nog aan het traden op de aex nabeurs?? Geen respect voor onze pakjesavond:-(

 66. detita444 says:

  Nabeurs? het feest begint nu pas (op de beurs) 😉

 67. maurice says:

  Hoezo Fred, om half 6 had je nog geen short signaal, of begint nu de Kerstrally ?

 68. Geert-Jan Nikken says:

  Gisteren FTI 516….vanavond cash 516…het leven kan best mooi zijn…en het is pas woensdag… 🙂
  GRS Geert-Jan

 69. detita444 says:

  Gedichten al voorgelezen G-J? 😉

 70. detita444 says:

  Maurice, daarna is het wel gezakt na 19.00 uur. Een teken voor de komende dagen?

 71. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Ik zit al in bad…met de zojuist gekregen…badschuim… 🙂
  GRS Geert-Jan

 72. Hoekstra says:

  Beste Geert-Jan,
  Dat u zelfs in bad de Blik van de Nik zit te schrijven
  Had misschien beter onvermeld kunnen blijven
  GRS Hoekstra 😉

 73. detita444 says:

  Waarde Geert-Jan, hopelijk leidt dat niet tot grote bubbles (op de beurs) . 😉

 74. Phoenix says:

  Groene futs op Wall Street, tijdelijk herstel kan er inderdaad komen in lijn met de visie van GJ en Michael Ahrens.

 75. string says:

  Vandaag is de verkoopdruk op AEX wel verdwenen…maar omslaan in koopgedrag zij het beperkt…neuuhhh…
  Morgen dan maar…kan ik nu wel in mee…zoals ik de grafiek heden zie…
  ’n Rits aan positieve divergenties…en de laatste RSI bodem AEX/CFD 30’…nie OS nie…

  Nice evening…for what’s left of it…

 76. miked says:

  hmmm we staan al rond 506

 77. Phoenix says:

  Goedemorgen,
  Ik zie het Mike, de futs op Waal Street staan inmiddels dik in het rood, Azië eveneens. Interessante ontwikkelingen!

Geef een reactie