AEX: Right said Fred

Loopt de AEX vandaag wederom tegen een muurtje aan? Aldus de centrale vraag uit de DD van woensdag. Het antwoord op de vraag is inmiddels gegeven. Oftewel, Deeply Dippy.

AEX-IntraDagGrafiek

De reactieve beweging van de achterliggende dagen heeft in de kleinste grafiek de vorm van een rising-wedge koerspatroon aangenomen. Zie chat woensdag. Het benoemde koerspatroon staat bekend als negatief. Door het opnieuw uitblijven van ondersteuning vanuit de RSI is de triggerlijn van het patroon reeds gebroken. Dit betekent dat de AEX zich mag gaan richten op het startniveau van het patroon.

Deze conlcusie brengt de DD weer terug naar de ingetekende horizontale lijn rond 488.50. Net zoals de aandacht in de eerste helft van deze week lag op het uitblijven van een nieuwe OB notering in de indicator, moet de aandacht nu naar het vormen van een nieuwe OS notering in de RSI. Of deze vandaag al verschijnt wordt betwijfeld, maar idealiter verschijnt deze wel in de komende sessies. Ook een tijdsframe hoger is het verloop van de RSI momenteel interessant.

In de eerste DD van deze week is de dalende trendlijn over de recente toppen van de indicator in de dag-grafiek aangehaald. De indicator is in de achterliggende dagen tot exact deze lijn opgelopen. Zie rode pijl. Nu de verwachting luidt dat de AEX weer wat kan dalen komt een andere opmerking uit de eerste DD van deze week weer in beeld. Het betreft de opmerking over de combinatie van de top in de RSI van 12 – 12 en de ingetekende cirkel in de RSI.  Afgelopen maandag zijn deze twee punten benoemd als de eerste bouwstenen van een potentiële volgende Negateive Reversal in de dag-grafiek. Deze set-up zou vandaag zomaar eens kunnen gaan verschijnen.

Zoals altijd kan de beweging vanaf de huidige slotstand naar de benoemde 488.50 opgedeeld worden in deelstappen. De eerste deelstap wordt gezet op 491.  Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Na de lagere opening, waarin de RSI inderdaad niet tot onder OS dook, staat de beweging van vandaag in het teken van de gap-fill. Het behoeft geen toelichting dat het open blijven van het koershiaat een sterker steuntje in de rug voor het neergelegde scenario was geweest. In de grafiek staat een horizontale lijn getrokken rond 497. Op basis van de steun van gisteren mag/moet de AEX nu richting dit niveau weerstand ondervinden. Anders verwoord, de index moet nu op zoek naar een eerste lagere top binnen het beeld vanaf eind 2018. Aarzeling richting/rondom 497 moet dan het startpunt vormen voor een volgende beweging neerwaarts. Of, om in lijn te blijven met de gekozen foto van vandaag, de eerste actie heeft gezorgd voor een reactie. De kenmerken van elastiek zijn echter dat de bewegingen steeds iets minder zijn. De eerste target blijft vooralsnog liggen op het startpunt van de rising wedge, hetgeen 488.50 impliceert.

129 reacties op “AEX: Right said Fred”

 1. bruun says:

  Beste WH,

  Ik denk dat de 1.1430 er nog wel in zit, daar zit ook ongeveer de MA50 op de H4.
  De RSI 50 van de H4 zit op dit moment rondom de 1.1470, om een leuke PR te kunnen maken zou de koers wat lager moeten komen.
  Als de weeksluiting wel boven de dalende trendlijn is verwacht ik weerstand rondom de 1.1585, dat is de 61.8% retracement op de weekgrafiek van de laatste daling.

  Let wel op dat 15 januari dicht bij komt met het Brexit verhaal.
  Ik heb mijn shorts SL staan op 1.1605 .

  Gr.
  Bruun

 2. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Deze “beer” wacht dan braaf op 15/01 Br[Exit…May] ?
  MVG.,
  Bert

 3. Phoenix says:

  De Dow door de 24.000, de pompen staan weer aan.

 4. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  “Mega” die S&P500…staat nu aan de bovenkant van het ‘kritisch technische niveau’
  van de range : 2580–2600. Morgenmiddag om 14.30 de inflatoire VS-data-CPI.
  Heb desalniettemin de 35 pips guitig vergaard.
  Prettige avond verder en tot morgen.
  MVG.,
  Bert

 5. maurice says:

  Well done beste Bert,

  Ik houd ze nog even vast. Zit de laatste dagen altijd een beetje scheef, maar zoals u vaker zegt, you can’t winn them all.
  Fijne plons en tot morgen !
  Maurice

Geef een reactie