AEX: Proberen

De AEX is de nieuwe handelsweek met een stap op de plaats begonnen. In de ontwikkeling van maandag zijn de ingetekende horizontale lijnen niet in gevaar gekomen. Anders verwoord, de vloertjes onder de koersontwikkeling zijn nog intact.

Ook na gisteren kan opgemerkt worden dat de MA-lijnen in de kleinste grafiek in lijn met elkaar liggen. Daarmee wordt bedoeld: MA20 boven MA50 boven MA200. Daarnaast kan opgemerkt worden dat de kortste MA-lijn in onderstaande grafiek vrij netjes tegen de onderkant van het koersverloop aan ligt en haar werk als koers-opdrijver dus nog steeds waarmaakt. In de middag-update van maandag is de eerste steunzone bepaald tussen 550.50 en 549. Voor vandaag kan dit gebied opnieuw worden aangemerkt als eerste vangnet onder de markt.

In de snelle stijging van vorige week was de RSI duidelijk tot boven OB geklommen. Door de stap op de plaats van maandag, oftewel een correctie in tijd in plaats van koers, is de indicator redelijk afgekoeld. Dat niet alleen. In het verloop van de RSI is een nieuwe PR gevormd welke staat ingetekend. Het richtpunt van deze set-up komt uit op 556.50 en valt dus redelijk samen met de gisteren aangehaalde zone rond 555. Zoals bekend is deze zone gebaseerd op de oude toppen van september vorig jaar.

Let op, door de relatief snelle stijging van vorige week heeft de AEX in de weg omhoog weinig tussenhaltes gekend. Dat betekent dat deze nu ook niet onder de huidige koers kunnen worden aangehaald als nieuwe steun (=oude weerstand, nieuwe steun). Dus mocht de index wel door de eerste steunzone zakken, dan kan pas een volgende steun worden bepaald rond 545 tot 543.50.

AEX-IntraDagGrafiek

Over de toppen van september/oktober vorig jaar staat rond 555 een horizontale lijn getrokken. In de huidige beweging komt de AEX deze nu als eerste tegen. Op basis van de kleinste grafiek mag gesteld worden dat zolang de index niet door de eerste steunzone 550,50 tot 549 zakt, bekeken mag worden of de AEX gaat proberen ook de hobbel op 555 te pakken. Lukt dat, dan kan de aandacht in de komende dagen uitgaan naar de toppen van augustus rond 566.

Zoals valt af te lezen flirt de RSI in de dag-grafiek tot nu toe slechts met de OB-lijn. De AEX zal 555 dienen te overtreffen om de indicator echt tot boven haar signaallijn te laten klimmen.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek staan de horizontale lijnen op 541 – 544 nog ingetekend om de doorbraak van deze zone duidelijk te maken. Langzaam maar zeker wordt in de week-grafiek een grote omgekeerde stijgings-driehoek zichtbaar waarvan de horizontale trendlijn op de oude bekende 573 ligt.

Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range. Tot slot noteert de MA20 nog steeds duidelijk onder MA50. Reden om aan te nemen dat vervolgstappen omhoog uitermate stroef zullen verlopen.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste uren van vandaag staan in het teken van de volgende stap in de AEX welke de index naar 555 oude toppen en 556.50 PR moet brengen. De eerste is nagenoeg gehaald. Om maar in de beeldspraak van maandag te blijven kan gesteld worden dat vanochtend het volgende vloertje alweer is gelegd. Ditmaal op 552.50. De eerste steun kan dus nu op dit niveau worden gelegd. Zie dat de RSI alweer OB is en dat de MA20 nog steeds netjes onder de koers als opdrijvend juk meeloopt. Zolang het eerste vloertje niet neerwaarts wordt doorbroken, en deze ligt dus nu op 552.50, blijft de onderliggende beweging vanaf 11 maart intact en blijft de focus op het aanvallen/invullen van de zone 555 tot 556.50.

 

44 reacties op “AEX: Proberen”

 1. Jan B says:

  Weinig beweging denk ik op de beurs tot aan de Fed vergadering.

 2. Moneymaker says:

  Zou nu weleens willen kijken naar het resultaat vab de forumleden hier die de analyses hebben gevolgd vanaf januari…. au au au….velen diep onder de dekens denk ik 🙂

  1. string says:

   Goede morgen…
   Ja…die onbenullige onzin van het langere verleden…gisteren en vandaag…en die kinderachtige domme insinuaties over wonden likken etc. en dat maar blijven volhouden ondanks veler verzoek tot staken hiervan…laat duidelijk zien tot welk niveau het denk- en inlevingsvermogen van Snoepjes reikt…en ja dat doet velen besluiten dat men hier niets meer te zoeken heeft…hooguit meelezen…

  2. Vrijbuiter says:

   Helaas nog steeds bezig met armpje drukken i.p.v. serieuze TA ….

 3. Jan B says:

  Ik denk het niet MM, gewoon een kwestie van een stop loss gebruiken.

 4. roger.deron says:

  AEX Trading

  1. maborosi says:

   waarom mogen we niet weten welke MA-s je gebruikt Roger?

   1. WP says:

    ff op zijn twitteraccount kijken daar kun je er wel wijs uit worden. Vermoedelijk is de donkerrode de MA 200, de Magenta de MA 8, en de donkerblauwe de MA 220.

    1. WP says:

     excuus de MA 20 ipv van 220

     1. maborosi says:

      Dank WP

 5. putter says:

  Gevaarlijk en daarmee ongelofelijk hoe een land gemanipuleerd wordt door de overheid en sociale media, een instabiel persoon die het padje kwijt is en nu als terrorist weg gezet wordt, heel nederland zou in schock zijn, te ziek voor woorden:
  Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft “in alle opzichten de kenmerken van een aanslag”. Rutte wees onder meer op de “enorme impact op het hele land”.

  1. Vrijbuiter says:

   Verkeerde forum ?????

 6. Jos says:

  Nou Jan B, zie String zijn reactie van 10:37 ik denk dat het wel de lading dekt. Maar ja als GJ het prima vind en jij waar zou de rest zich dan ook druk om maken……………..ik ga maar eens lekker onder de dekens kruipen 🙂

 7. Gerrie says:

  @ String,

  Den spijker op den kop. Ik maak ook deel uit van de meelezers, maar dan zeer selectief. Nivo is door “Snoepjes”tot een bedenkelijk nivo gedaald, maar er word hem geen strobreed in de weg gelegd. Heel jammer dat het zover heeft moeten komen.

 8. Jan B says:

  Gerrie, String en andere MM critici,

  Laten jullie dan gewoon zien op welk niveau er dan gepost moet worden, er is niemand die jullie maar een strobreed in de weg legt, je door een enkeling laten weerhouden om weg te blijven is ongeloofwaardig en eigenlijk wat kinderachtig.
  Respecteer het besluit van GJN om MM niet van de site te halen.

  1. Vrijbuiter says:

   Misschien … wordt … er … niets … gepost … omdat … er … niets … nieuws … te …melden … is ?
   Maar … posten … om … het … posten … zelf … duidt … op … aandacht-trekkerij …
   Daarbij … : Leedvermaak … duidt … op … passieve … karakter-zwakte …
   09:41 … : Leed … (vemeend) … aanpraten … ter … meerdere … eigen … glorie … duidt … op … actieve … karakter-zwakte …

 9. Gerrie says:

  Ach Jan B,

  Je snapt er dus geen snars van. Ga lekker samen met MM deze site verder vullen. Succes.

 10. Jan B says:

  Nee Gerrie, dat is gewoon flauw wat je schrijf. Vorige week had Detita een leuke post over TA in combinatie met al die automatische koop- en verkoop programma s met de beruchte algoritmes.

  Niemand die er maar ook op reageert, echt ongelofelijk, “we ” blijven liever chagrijnen op MM dan een echte discussie aan te gaan.

 11. Jan B says:

  En dan maar klagen over het niveau van de site………..man man man!

 12. Vrijbuiter says:

  Dan maar Pijltje op dag-grafiek naar 602.41 (Voor de optimisten … geen garantie bijgeleverd).

  1. Moneymaker says:

   @Vrijbuiter, aex in eerste instantie naar 566 en wellicht test 576 en dan wellicht terugtest hogere bodem. Zuidwaarts kijken wellicht in najaar maar 600+ zou ook zomaar kunnen in mei ;-))

   1. Vrijbuiter says:

    Wellicht … wellicht … wellicht … zou ook zomaar kunnen …
    Daar kan ik wel wat mee.

    1. Roelof says:

     Hahaha, misschien even om een grafiekje vragen zodat dat “wellicht … wellicht … wellicht … zou ook zomaar kunnen” wat duidelijker wordt?

 13. Gerrie says:

  Ik weet niet hoe lang jij hier al aanwezig bent, maar denk eens na wie je hier niet meer ziet verschijnen met degelijke bijdragen sinds…… Ik weet wel beter. Daarom zijn alleen de bijdragen van waarde GJN voor mij nog van belang, en post niet meer zoals in the good old days.

 14. Jan B says:

  Ha ha Gerrie, ik zit hier al vanaf het begin van het forum.

  Je hebt het over dat ” de bijdragen van waarde GJN alleen nog van belang zijn voor jou ” dat wil ik best geloven maar waarom zit je dan nu al meer dan een half jaar tegen zijn beslissing aan te schoppen om MM op de site te laten zitten?
  Over respect gesproken….

 15. Turbotrader says:

  Dag iedereen,

  De hoofdzaak hier is inderdaad Geert-Jan zijn dagelijkse updates , ik heb in het verleden ook al bruikbare dingen kunnen oppikken van andere posters waar ik zelf ook iets mee kon , en wat Gerrie zegt begrijp ik volkomen , je leert niets van roepers zonder onderbouwing of dit nu TA of FA is maakt niet zoveel uit als je er maar iets mee kunt . Ik heb gewoon het gevoel bij MM dat hij hier alleen uit is op ruzie zoeken, aandacht, weet ik veel maar het is enorm storend , jammer dat anderen hiervoor wegblijven . Het uitganspunt moet blijven van “elkaar kunnen leren ” !

 16. Gerrie says:

  Ha ha Jan B, als jij hier al v.a. het begin aanwezig bent versterkt het mijn mening nog meer dat je er echt geen snars van begrijpt hoe de site door 1 persoon dusdanig verziekt is dat menigeen hier nu of weg blijft of alleen mee leest.

 17. ed says:

  jongen en meisjes , kunnen we het inhoudelijk houden. heb ogv nieuwe indicatoren mijn systeem verfijnd. plaatje bijgeleverd

  1. maborosi says:

   Kun je er een toelichting bij geven?

 18. Jan B says:

  Beste Gerrie, ik laat me de lol gewoon niet verpesten door 1 persoon.
  Iedereen die hier op hoog niveau over TA wil praten kan dat gewoon doen, dat hangt echt niet van 1 persoon af.

  Iedereen die hier over aanverwante zaken van de beurs wil praten kan dat ook gewoon doen, gun elkaar wat licht in de ogen, dan wordt het leven een stuk makkelijker. 🙂

  Wat is nu jou mening over het stukje van Detita vorige week, waarin hij stelde dat TA tegenwoordig met al die algoritmes een stuk onbetrouwbaarder is dan vroeger?
  Ik meen dat hij het vorige week donderdag schreef.

 19. ed says:

  jongens algoritmes zijn ook gebaseerd op data uit het verleden. dat is ook gebaseerd op ta , alleen kun je als particulier de rekenkracht van die computers niet bijhouden. maar dat wil niet zeggen dat je met ta vandaag de dag geen leuk inkomen kan genereren. ik lig prima op koers. een punt of 10-15 per maand en heel vaak uit de markt zijn is de kunst van de ta .

 20. Gerrie says:

  Beste Jan,

  Was vorige week op vakantie, dus niet gelezen. Maar ik ben er al langer achter dat TA op zich niet meer heilig is vanwege de algo’s. Ik geloof alleen in doorbraken van korte/lange termijn steun/weerstandslijnen waar meestal versterkte reacties op plaats vinden. Heeft mij geen windeieren gelegd, maar dan heb ik het niet alleen over de AEX. Ben meer actief in valuta’s waar het ook leuk werkt.

 21. ed says:

  en even voor de goede orde, volgens mij traden wij om één reden : geld te verdienen. TA is daarbij een hulpmiddel.

 22. WP says:

  Stijging begint toch wat momentum te verliezen, kleine correctie binnenkort tot ca de 544 van GJ, zou zo maar kunnen komende dagen. https://www.tradingview.com/x/tvNM2Cqz/

 23. ed says:

  @WP 544 is wel erg optimistisch, dan vliegen we meteen uit het trendkanaal, ik dacht 547-548 als eerst zone na 551, er moet eerst maar eens een reserval verschijnen

  1. WP says:

   Lijkt optimistisch maar zou niet raar opkijken prikker erdoorheen, zelfs 543 zie ik nog wel

 24. roger.deron says:

  Een grafiekje van deze middag 12 u

  1. Roelof says:

   Hallo Roger, zelf gebruik ik altijd de 78,6 % fibonacci correctie. Dat ligt op 554/555.

   Die 78,6% is wat zuiverder, want het is de wortel uit het fibonaccigetal 0,618.

   1. roger.deron says:

    OK, bedankt

 25. Vrijbuiter says:

  TA niet meer heilig …. ? Heb de Paus er niet over gehoord …
  Heilig is het volgens mij nooit geweest; een indicator met een hitrate van 60% en een W/V ratio groter dan 2 is al vrij sterk.
  Door combineren kan men dit verder verbeteren, maar van tijd tot tijd zal de dynamiek van de markt veranderen.
  MA’s en steun/weerstandlijnen op diverse tijdframes zijn ook TA en blijven een solide basis.
  Vervolgens posities innemen, die van twee walletjes eten, zoals iron condors en collars, mits je begrijpt wanneer bijsturen noodzaak is.

  1. WP says:

   Scherpe punten in fisher zijn het mooist, zien wat het wordt

 26. Jan B says:

  Hallo Gerrie,

  Goede vakantie gehad? 🙂 Als ik lees hoe je TA gebruikt zijn we het daar toch wel aardig over eens, valuta’s doe ik niet, het is vnl. AEX wat ik doe. Zo houdt ik ook nog tijd over voor andere dingen. 🙂

 27. Gerrie says:

  Ja hoor Jan B,

  Prima vakantie gehad. En ik houd trouwens ook nog genoeg tijd over voor andere leuke zaken behalve trading. Zoals hier eerder door Ed werd opgemerkt is het ook verstandig af en toe niet in de markt te zitten.

Geef een reactie