AEX: OnderWeg

De AEX ligt op schema. De slotconclusie van maandag luidde: Dat impliceert 560! Gisteren is de index onderweg gegaan en vandaag kan zij een vervolgstap richting het afgegeven ijkpunt zetten.

AEX-IntraDagGrafiek

Na opening viel er maandag niet veel meer te beleven aan het Damrak. Toch valt er wel wat op te merken over de eerste sessie van de week. De opening ging met enthousiasme waardoor een hiaat is gezet. Deze staat ingetekend. In de DailyDosis van gisteren stond opgemerkt dat het openblijven van de gap gedurende de handelsdag een teken van kracht zou zijn. Zoals valt te zien is de bovenkant van de omissie, welke overigens netjes samenvalt met de  intradag-top van afgelopen donderdag, maandagmiddag getest en fungeerde deze als steun. Het hiaat staat dus nog open.

Een tweede constatering is het gegeven dat de RSI in de opening opnieuw tot OB reikte. Weliswaar minder overtuigend dan vorige week, maar wel tot boven OB. De eerste gemiddelde lijn fungeert daarnaast netjes als dynamisch opdrijvend juk. De optelsom van deze gegevens geeft aanleiding om onveranderd vast te houden aan de gedachte dat de AEX onderweg is naar 560. Vandaag kan de bovenkant van de gap opnieuw worden meegegeven als eerste steunpunt. Op 556.25 staat daarom een horizontale lijn ingetekend. In de middag-update van maandag is gewezen op de derde reactie-lijn van de grotere voorafgaande daling. De beweging van 573 naar 544. Deze derde lijn staat getrokken op 562. Dit betekent dat de komende dagen de aandacht uitgaat naar de ontwikkeling in de zone 560 – 562.

Vanuit de neergelegde Blik van de Nik: Juli 2018 moet volgen dat de AEX moeite gaat krijgen in deze zone. Het uitblijven van een nieuwe OB-notering zou in deze een eerste aanwijzing zijn. Zeg maar het omgekeerde beeld van eind juni toen de RSI rond 544 begon aan te geven dat de verkoopdruk aan het opdrogen was. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

In haar stappenplan is de AEX inmiddels opgelopen tot aan de zone 560. Een aantal opmerkingen. De RSI heeft moeite om OB te raken en nadert daarnaast haar dalende trendlijn over de meest recente toppen. Langzaam maar zeker groeit het beeld van negatieve divergentie tussen index en indicator. De AEX zelf staat tegen de bovenkant van haar huidige trendkanaal. Daartegenover staat dat de graadmeter nog steeds netjes boven haar dynamische steun noteert welke is ingegeven door de eerste gemiddelde lijn. Deze noteert momenteel rond 558. Het gevecht met de zone 560 – 562 is dus weliswaar begonnen, maar is zeker nog niet ten einde. Pas bij een daling onder de eerste gemiddelde lijn mag aangenomen worden dat verdere verzwakking intreedt naar de bovenkant gap op 556.25. Het aantikken van dit laatste niveau zou wel betekenen dat de eerste aanval op 560 – 562 succesvol is afgeslagen. Concreet: voor nu gevangen tussen 560/562 en de eerste gemiddelde lijn. Deze laatste klimt uiteraard voorzichtig met het verstrijken van de tijd. Houd de blik op de RSI, want een nie OB nie is veelal een belangrijk signaal.

81 reacties op “AEX: OnderWeg”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen,
  In de achterliggende dagen heb ik in het forum een aantal keer de oproep voor het aanstellen van een moderator voorbij zien komen. U zult begrijpen dat ik natuurlijk niet iemand in dienst ga nemen en kosten ga maken om te zuiveren en censureren wat sommigen nodig vinden om op dit forum te plaatsen. Graag wil ik een ieder herinneren aan het gegeven dat u allen van harte welkom bent, maar wel te gast bent. Dus doe mij een lol en…ach u snapt. Dank!
  GRS Geert-Jan

  p.s…lees anders in de Dikke Nikken nog even na…waar de R ook alweer voor staat in GRS…
  https://www.tradeidee.nl/glossary/grs/

 2. Moneymaker says:

  Goedemorgen GJN, dank wederom voor de puike analyse! Het zou mooi zijn als we 560-562 deze morgen al zouden bereiken zodoende kan het worden afgevinkt en de winst van tafel worden gehaald. Idealiter zou een overdrijving nog mooier zijn richting 564-565 om een hogere instap te kunnen genereren voor een short positie.

 3. Moneymaker says:

  @gjn, zou het eventueel kunnen dat we de 560 niet meer gaan zien omdat deze vannacht al is aangetikt aex cash?

 4. Moneymaker says:

  Toch maar extra longs aangeschaft, is weliswaar geen rit van 10 punten maar met 2-4 punten ben ik ook al meer dan tevreden. Dagen zoals vandaag zijn prima ik neem dan vaak wat grotere posities in aangezien de range niet te groot is. Onder aan de streep pak je dan toch nog guitige winst. Zou mooi zijn als we koersdoel 560-562 voor de middag bereiken kan ik vanmiddag Kiki bertens kijken 🙂

 5. Jos says:

  Goedemorgen allemaal, Mm je weet toch dat de beurs niet in een streep omhoog gaat? Ze kunnen vandaag best wel eens een plaspauze inlassen! Voordat we richting de 560 gaan.

 6. Moneymaker says:

  @jos, uiteraard. De calls zijn relatief best wel duur dus dan weet je de richting ;-). Denk zal dat 562-565 ook haalbaar moet zijn. De bankratten willen de shorters eerst uitroken want er kijken er veel te veel
  Naar beneden dus dan weet je de richting

 7. Jos says:

  Wordt lastig vandaag om nog een keer OB aan te tikken. Even plassen.

 8. VeiligeVictor says:

  Je handelt wel erg impulsief MM. Zou zo maar kunnen dat we eerst nog even de gap gaan sluiten.

 9. Moneymaker says:

  @veiligevictor, dat kan altijd maar de richting is up!

 10. Hoekstra says:

  Goedemorgen
  Tot 9:30 heeft MM 5 berichten geplaatst en anderen in totaal 4 stuks…
  Moneymaker 08:53: “De bankratten”
  Geert-Jan Nikken 07:46: “Lees in de Dikke Nikken nog even na…waar de R ook alweer voor staat in GRS…”

 11. Jan says:

  @VeiligeVictor, impulsief met dit slakkentempo? Hoe ga jij tewerk dan vandaag, al een positie?

 12. Jos says:

  GJ even een vraag over de dalende lijn RSI in de dag als weekgrafiek. De dalende lijn in de daggrafiek is inmiddels gebroken de weekgrafiek nog niet. Wat is voor u meer belangrijk?

 13. Gerrie says:

  @ Hoekstra,

  Ik heb in t begin van de aanwezigheid van MM al aangegeven dat zijn manier van pushen en communiceren mij bekend was van een ander forum. Vandaar dat ik hier ook minder aanwezig ben.

 14. Jos says:

  Om 11:00 krijgen we de ZEW, kan nog wat richting geven.

 15. Moneymaker says:

  Extra Dax long gegaan voor rit naar 12630

 16. VeiligeVictor says:

  @Jan: geen positie, ik kijk het nog even aan. Ik ben niet zo heel actief, doe gemiddeld maar 2 ritjes per week.

 17. Moneymaker says:

  Dax 12530-12540 is bodemstamp! Nu weer rit naar 1260012630. Vraag niet hoe jet kan profiteer ervan#geld ligt op straat 🙂

 18. Roelof says:

  Deze ochtend wordt er in de 30 minuten grafiek van de AEX wederom een hogere koers gezet met daarbij een lagere RSI. Daarbij is de RSI vanmorgen ‘nie OB nie’. Voor de DAX geldt overigens hetzelfde.

  Dit zijn (nog) geen signalen om short te gaan, maar het zijn wel waarschuwingssignalen dat het opwaarts potentieel beperkt is. Er is kennelijk niet voldoende gedragenheid voor een direct verdere stijging.

 19. Moneymaker says:

  @roelof, eens! Short gaan is geen enkel signaal voor. Wellicht short positie innemen bij zone 562-565 en dax 12630.
  @getben, je longs niet te snel verkopen!

 20. Jan says:

  @VeiligeVictor, ja daarbij vergeleken, is een gemiddelde trader nogal snel impulsief 🙂

 21. maurice says:

  Beste Gerrie,

  Het is gewoon om doodziek van te worden, dat eeuwige gezever van MM.
  Ik ben hier nu ook minder aanwezig.
  Jammer voor GJ !

 22. Moneymaker says:

  Maurice, relatieproblemen?? Ppffff, als je zaken niet wil lezen dan meld je je toch af i.p.v. lopen klagen en miepen, pffff.

 23. maurice says:

  Ik hoop dat jij hier weg blijft !!!!!!!!!!!!!!!!! Blijven de fijne mensen hier nog over.

 24. Moneymaker says:

  @maurcie, wat nou gezever: bodemstamp doet zijn werk bij dax :-).

 25. Moneymaker says:

  @maurice, schaam je bolleboos!!

 26. Moneymaker says:

  Toevallig een long rit gemist ofzo…..pppfff moet je niet op mij afreageren!

 27. Madiwodo says:

  @Roelof je schrijft Dit zijn (nog) geen signalen om short te gaan, maar het zijn wel waarschuwingssignalen dat het opwaarts potentieel beperkt is. Er is kennelijk niet voldoende gedragenheid voor een direct verdere stijging.

  11.00 wacht ik even af

 28. Gerrie says:

  @ Maurice,

  Gewoon negeren, en maar weer terug komen als het stof gedaald is.
  Ik ben ook weer weg zolang hij hier de dienst probeert uit te maken.

 29. Moneymaker says:

  Verwachtingen zew zijn redelijk laag dus kan alleen maar meevallen-> startsignaal voor uptick! Aex zal dit ook als springplank gebruiken voor stijging 560-562 🙂 daarna Kiki bertebs kijken!

 30. Madiwodo says:

  Vriendin was gister zeer blij met me gezwollen scrollvinger
  moet je bedanken MM van haar ze roept dan ook meer meer meer berichten

 31. Moneymaker says:

  Nog een kwartier dan vervolg stijging. Dax bodemstamp 12530-12540 doet zijn werk! Gordels vast jongens voor de schietstoel#winstmoetbinnenzijnvoorkiki#

 32. v.binsbergen says:

  Jammer dat deze chat in no time dreigt af te glijden naar een impulsief bla bla medium (onderbuikgevoel, ik weet het zeker, geld ligt voor het oprapen, bankratten etc.). Niemand heeft er wat aan als een emotioneel nieuw lid met een gokprobleem continue naar zijn posities praat,. Keep your emotions out… GRS

 33. Moneymaker says:

  En het stijgt gestaag…. 560 here we come….nu de dax nog over 1 minuut. Kunnen we zo vinken 🙂

 34. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Ik zeg het niet snel…maar ook ik begin nu wel het niveau te bereiken…waarop ik u wederom netjes vraag…om eens te proberen 75% van uw berichten niet te plaatsen…en u te beperken tot inhoudelijke bijdragen met enige vorm van onderbouwing…
  GRS Geert-Jan

 35. Roelof says:

  @ MM:

  Wat ik uit al jouw posts op dit forum haal is dat je kennelijk met serieuze bedragen speelt, maar dat je totaal niet serieus met beleggen bezig bent. Je komt er vanzelf wel eens achter dat dat een dodelijke cocktail betreft en dat het saldo van je beleggingsrekening daardoor vanzelf naar nul wordt gebracht.

  Ik vind het erg jammer om steeds maar te moeten constateren dat je een heel dik bord voor je hoofd hebt. Je wilt gewoonweg niets leren.

 36. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jos,
  Met betrekking tot uwen vraag van 09.49 uur het volgende…eigenlijk zit het antwoord al in uwen vraag opgesloten…zoals bekend ben ik de achterliggende twee weken licht positief over de AEX met ijkpunten richting 560-562…deze insteek is ingegeven door het feit dat de RSI door de dalende lijn over in de dag-grafiek is gelopen…zoals ook bekend ben ik wat minder positief op het wat langere plaatje…deze terughoudendheid op dit tijdsframe komt (o.a.) voort uit het gegeven..dat de week-grafiek nog geen breuk laat zien…in de indicator…
  GRS Geert-Jan

 37. string says:

  Goede morgen,

  Met de candle van 02:30 uur is koershoogte bereikt van 559.79…gap van enkele weken geleden nu geheel gesloten…mogelijk is hiermee ook de top van vandaag bepaald…
  Geert-Jan stelt in zijn analyse dat AEX mogelijk kan stranden in de band 260tot262…maar let wel de RSI is ’n spanningsmeter…ergo de druk op de koers zal alleen maar toenemen vanwege het oplopen van de divergentie…
  Ik blijf uitzien naar ’n mooie short-instap…

 38. Jos says:

  @GJ mag ik dan concluderen als in de komende weken deze breuk wel gaat plaatsvinden het langere termijn plaatje aanzienlijk opknapt dit natuurlijk in het kader van de Blik van Nik.

 39. string says:

  Ongeveer 50% van de reacties komen van slechts 1 persoon…
  Zou M&Mmetje echt niet in de smiezen hebben…dat hiermee ook het peil van dit draadje veel geweld wordt aangedaan…
  Daarbij komt nog…dat hij met 3 posts per dag zeker evenveel zegt…dan met 30…elke dag opnieuw is het dezelfde ratel…
  Mm ik zou je willen verzoeken…luister ook eens naar de kritiek van de mensen hier rondom je…laat van je horen als je iets zinnigs te melden hebt…en zorg voor onderbouwing van hetgeen je naar voren brengt…en staak svp het alleen maar oreren naar je eigen wensen/posities…probeer ‘ns wat objectiviteit in je schrijvens te brengen en vooral…beperk je…

 40. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jos,
  Ja.
  GRS Geert-Jan

 41. Jos says:

  Ik heb een idee waarom geen filter inbouwen 😉
  Kunnen we diegene die in onze ergernis zone zit eruit filteren, een automatische moderator.
  Dit was mijn laatste voor vandaag, veel succes.

 42. Madiwodo says:

  @String het is nooit leuk om aan mensen met een beperking te vragen zich te beperken .

 43. Roelof says:

  Royal Dutch Shell (RDSA) lijkt per vandaag de op 22 mei ingezette correctie vanaf de 31,40 top af te ronden en klaar te zijn voor een nieuwe aanval op de genoemde top.

 44. speedy says:

  Het vroeger draadje waar GJ poste en jij ook String is compleet uit gestorven….Gj moet blij zijn dat hier zoveel posts op komen

 45. Geert-Jan Nikken says:

  Ach…zie het van de zonnige kant…560 staat op de borden…MM kan dus vanmiddag lekker Kiki Bertens gaan kijken…het filtert zichzelf …:-)))
  GRS Geert-Jan

  p.s….vrijdag-namiddag 550…dinsdag-vroegemiddag 560…ook weer guitig…

 46. Roelof says:

  Ik heb om 12.30 uur een OB in de RSI. Wel is dit nog steeds een lagere top dan de vorige toppen (die van gisterochtend en van 5 juli).

 47. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roelof,
  Daarom ook pas de longs sluiten als de eerste gemiddelde lijn breekt…tot die tijd…rustig zitten blijven.
  GRS Geert-Jan

 48. Niek says:

  Waarde GJ, met de Blik van Nik in m’n achterhoofd, wat zou dan de trigger zijn om short te gaan? RSI is OB, dus dat pleit niet …

 49. Roelof says:

  Dank voor de toevoeging, GJN. Ik heb zelf mijn longs (vrijdagmiddag ingenomen rond 553, zoals gepost) reeds gesloten. Het was guitig genoeg voor me.

  Het begint er voor een aantal indices op te lijken dat tijd en prijs vandaag samenkomen. Zie daartoe onder meer de column van donderdag jl. van Michael Ahrens over de DAX.

 50. string says:

  @ speedy…

  Ook jouw naam evenals mikeonyx komen mij bekend voor van BeursKings …
  Ach je weet wel…kwaliteit komt altijd weer ergens bovendrijven…
  Je kunt wel stellen dat GJ blij moet zijn met zoveel posts…maar als ’n minder aantal het peil van het draadje ten goede komt…zal eenieder hiermee tevreden zijn…en breiden aantallen dan vanzelf uit…

 51. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Niek,
  Dat staat toch in de post van 12.42 uur?
  GRS Geert-Jan

 52. Vrijbuiter says:

  Even om het hoekje in de huiskamer meekijken.
  Dank aan GJN, dat hij mijn gisteren gedane verzoek om DD en forum beter te laten correleren heeft genegeerd,
  maar op geheel eigen wijze om 11:00 duidelijk heeft gemaakt dat hij thuis meer gezag heeft dan wij allen bij elkaar.

  @MM Wie met de onderbuik vist moet tenslotte niet raar opkijken als hij geheel onder water wordt getrokken.
  Internet / Youtube staan vol met waardevolle documenten / filmpjes – geheel gratis. Besteed hieraan voorlopig tijd
  en zorg dat je voortaan een visnetje gebruikt. Hoe meer kennis hoe fijnmaziger dat worden kan.
  En prettige middag met KiKi.

  Wat de marktrichting betreft ga ik mee met Roelof e.a. en wacht op een grotere vis zuidwaarts met voldoende potentieel,
  maar hoef niet zo nodig zijn kop. Maar zover is het nog niet; rustig stukje stroomafwaarts wachten tot hij langs zwemt.

 53. Niek says:

  Mijn dank GJ!

  Maar uw post van 12.42 uur gaat over het sluiten van de long en niet over het openen van een short?
  Dus het breken van de MA20 kan worden gebruikt als Short signaal, wellicht zeker in deze specifieke situatie, nu de RSI OB is?
  Als het breken van de MA20 een trigger is voor beide, dan heb ik weer wat bij geleerd!
  Dan is de MA20 ook goed bruikbaar als stoploss ?

  Excuus, allemaal hersenspinsels van een beginneling … Ik volg u nu een tijdje en ken het belang dat u toekent aan de RSI. U roept vaak ‘Lang leve de RSI’! Maar ik heb u dat nog niet horen zeggen over de MA…

  Met een diepe buiging voor de meester

 54. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Trump is onderweg naar NAVO/Brussel en heeft gesteld dat de EU-VS-handelsoorlog-tarieven enigszins
  beslecht kunnen worden als de NAVO partners % meer besteden waardoor US inbreng gradueel kan worden
  afgebouwd. Voila, denk dat de (Europese) beurzen volatiliteit de komende dagen weer gaan toenemen.
  MVG.,
  Bert

 55. Gerben says:

  Waarde allen. Mijn short van gisteren staat onder water, en dat verpest mijn humeur in monumentaal opzicht. Ik zou graag mijn emoties en overpeinzingen delen zoals ik in het recente verleden gedaan heb, in de waan dat alles wat ik fout doe door een ander – ook al is het slechts een enkeling – dan niet herhaald zal worden.

  Ik ben wat terughoudend echter, angstig dat dit als forumvervuiling gezien zal worden, hoewel ik meest volwassen reacties en tips heb ontvangen van bijvoorbeeld Roelof, om maar iemand te noemen.

  Mijn short staat onder water en ik heb hem nog stevig vast. Ergens vrees ik dat we doorstoten naar boven, dat we morgen weer openen met een gap… Ach, ik zou dit niet doen.

  Succes allen.

 56. Jan says:

  @Gerben, op basis van wat (systeem?, gevoel?) neem jij je beslissingen en op wat voor TF handel je en hoeveel verlies kun je hebben zonder dat je een monumentaal slecht huneur krijgt?
  Ik heb daar paar dagen gelee nog wat over gepost.

 57. Vrijbuiter says:

  @Gerben
  Werk met een exit-plan voordat U positie kiest. Anders slecht humeur, twijfel, bijstellen en meer ongemakken.
  Misschien te trigger-happy. Geen positie is ook een positie.

 58. Gerben says:

  @Jan: Veel dank voor je belangstelling, het gaat echter om kwesties waarover ik voorlopig besloot even niet te schrijven. Dank voor je begrip.

  @Vrijbuiter: Dank voor de tip. Inderdaad te trigger-happy gebleken. Ik moet proberen dat af te leren.

 59. Hoekstra says:

  De 0,618-Fibo van 573-544 op 562 lijkt vandaag een te hoge drempel
  De S&P komt nog niet boven 2800

 60. Gerben says:

  Dank Jan, ik ben al een volger overigens.

 61. Jan B says:

  Een beetje laat misschien maar het is heerlijk lezen, zo’n geschreven Middag Update. Veel fijner dan een filmpje!

 62. Jan says:

  Heb ik ook liever, JanB

 63. maurice says:

  Mijn voorkeur gaat ook uit naar de geschreven versie !

 64. Jan says:

  zowel aex als dax:
  dubbel topje, dan lager topje met leuke rode candle (kort tf) en dan even heel veel inzetten, dan is een kleine daling toch nog leuk

 65. Geert-Jan Nikken says:

  Bij mij de RSI…nie OB nie…in de laatste uptick…
  GRS Geert-Jan

 66. Vrijbuiter says:

  @Jan
  U heeft een ietwat bijzondere kijk op money management.

 67. jos.de.klos says:

  Voor mij dus niet… ik vind een filmpje veel aangenamer en overzichtelijker!

 68. jos.de.klos says:

  Waarschijnlijk een domme vraag, maar wat is het verschil tussen “OB” en “nie OB nie”?

 69. Hoekstra says:

  OB = overbought (>70)
  OS = oversold (<30)

 70. jos.de.klos says:

  Merci Hoekstra, maar weet wel wat OB is…

  Alleen “nie OB nie” wordt hier steeds vernoemd en dat ken ik niet?

 71. Hoekstra says:

  nie OB nie = niet boven de 70
  Dat is een indicatie van weinig sterkte van de stijging

 72. jos.de.klos says:

  Ok merci

 73. bruun says:

  Beste Bert,

  E/D krabbelt lekker weer op.
  Ik neem aan dat u uw positie nog had staan?

  Gr.
  Bruun

 74. floriaantje says:

  Beste Bruun, Goedeavond,
  Dankzij uw reaktie bij Gokhan, heb ik zelfs bijgekocht op 1.1718 zodat de eerder ingenomen toen
  negatieve positie op 1.1746 nu ruimschoots guitig wordt gecompenseerd.
  MVG.,
  Bert

 75. bruun says:

  Goedenavond Bert,

  Helemaal goed!
  Nu op naar de 1.18+ !

  Gr.
  Bruun

 76. floriaantje says:

  Okay, Beste Bruun,
  Zal de E/D “jetstream” weer aanzetten :). Blaast toch 24/7.
  MVG.,
  Bert

 77. bruun says:

  Beste Bert,

  Geef maar flink gas! 🙂

  Heb 2 posities open staan op : 1.1708 & 1.1750.

  Krijgen we nog bijzonderheden morgen?

  Gr.
  Bruun

 78. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Maar zeker en vast voor de E/D: het CPI ( Inflatoire macro cijfer ) om 14.30 uur (verwacht 0.2 % ) +
  jobless claims en om 20.99 uurhet minder belangrijke VS begrotingstekort.
  MVG.,
  Bert

 79. bruun says:

  Beste Bert,

  Bedankt!
  Ik zet de TP eerst op 1.1795.
  De H3 loopt pas richitng OB rondom de 1.1820 lijkt me een beetje hoog gegrepen voor morgen.
  Als we deze stand voor 14:30 bereiken stap ik na 14:30 weer in.
  DT heeft ook weer besprekingen met zijn EU collega’s komt daar nog vuurwerk uit?

  Gr.
  Bruun

 80. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  VS begrotingstekort is om 20.00 uur niet om 20.99.
  Bedankt voor de TP’s en ingezet. Ons Donaldske” zal wel weer klagen over het -m.i. terecht – te hoge Nato bijdrage door de VS enerzijds en de ‘unfaire’ handelstarieven vrije invoer anderzijds. Verwacht
  dat de EU weer zal zeggen dit onevenwichtigheid te bestuderen en hem te laten weten (misschien
  wel na de nov. tussentijdse Senaat verkiezing ). Puur uitstellende EU diplomatie . Maar dat werkt niet
  bij DT (zie China, Nafta).
  Ga de commerce sluiten.
  Prettige Avond verder en tot morgen-middag 14.30 uur.
  MVG.,
  Bert

Geef een reactie