AEX: OnderWeg

De AEX ligt op schema. De slotconclusie van maandag luidde: Dat impliceert 560! Gisteren is de index onderweg gegaan en vandaag kan zij een vervolgstap richting het afgegeven ijkpunt zetten.

AEX-IntraDagGrafiek

Na opening viel er maandag niet veel meer te beleven aan het Damrak. Toch valt er wel wat op te merken over de eerste sessie van de week. De opening ging met enthousiasme waardoor een hiaat is gezet. Deze staat ingetekend. In de DailyDosis van gisteren stond opgemerkt dat het openblijven van de gap gedurende de handelsdag een teken van kracht zou zijn. Zoals valt te zien is de bovenkant van de omissie, welke overigens netjes samenvalt met de  intradag-top van afgelopen donderdag, maandagmiddag getest en fungeerde deze als steun. Het hiaat staat dus nog open.

Een tweede constatering is het gegeven dat de RSI in de opening opnieuw tot OB reikte. Weliswaar minder overtuigend dan vorige week, maar wel tot boven OB. De eerste gemiddelde lijn fungeert daarnaast netjes als dynamisch opdrijvend juk. De optelsom van deze gegevens geeft aanleiding om onveranderd vast te houden aan de gedachte dat de AEX onderweg is naar 560. Vandaag kan de bovenkant van de gap opnieuw worden meegegeven als eerste steunpunt. Op 556.25 staat daarom een horizontale lijn ingetekend. In de middag-update van maandag is gewezen op de derde reactie-lijn van de grotere voorafgaande daling. De beweging van 573 naar 544. Deze derde lijn staat getrokken op 562. Dit betekent dat de komende dagen de aandacht uitgaat naar de ontwikkeling in de zone 560 – 562.

Vanuit de neergelegde Blik van de Nik: Juli 2018 moet volgen dat de AEX moeite gaat krijgen in deze zone. Het uitblijven van een nieuwe OB-notering zou in deze een eerste aanwijzing zijn. Zeg maar het omgekeerde beeld van eind juni toen de RSI rond 544 begon aan te geven dat de verkoopdruk aan het opdrogen was. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

In haar stappenplan is de AEX inmiddels opgelopen tot aan de zone 560. Een aantal opmerkingen. De RSI heeft moeite om OB te raken en nadert daarnaast haar dalende trendlijn over de meest recente toppen. Langzaam maar zeker groeit het beeld van negatieve divergentie tussen index en indicator. De AEX zelf staat tegen de bovenkant van haar huidige trendkanaal. Daartegenover staat dat de graadmeter nog steeds netjes boven haar dynamische steun noteert welke is ingegeven door de eerste gemiddelde lijn. Deze noteert momenteel rond 558. Het gevecht met de zone 560 – 562 is dus weliswaar begonnen, maar is zeker nog niet ten einde. Pas bij een daling onder de eerste gemiddelde lijn mag aangenomen worden dat verdere verzwakking intreedt naar de bovenkant gap op 556.25. Het aantikken van dit laatste niveau zou wel betekenen dat de eerste aanval op 560 – 562 succesvol is afgeslagen. Concreet: voor nu gevangen tussen 560/562 en de eerste gemiddelde lijn. Deze laatste klimt uiteraard voorzichtig met het verstrijken van de tijd. Houd de blik op de RSI, want een nie OB nie is veelal een belangrijk signaal.

81 reacties op “AEX: OnderWeg”

 1. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  VS begrotingstekort is om 20.00 uur niet om 20.99.
  Bedankt voor de TP’s en ingezet. Ons Donaldske” zal wel weer klagen over het -m.i. terecht – te hoge Nato bijdrage door de VS enerzijds en de ‘unfaire’ handelstarieven vrije invoer anderzijds. Verwacht
  dat de EU weer zal zeggen dit onevenwichtigheid te bestuderen en hem te laten weten (misschien
  wel na de nov. tussentijdse Senaat verkiezing ). Puur uitstellende EU diplomatie . Maar dat werkt niet
  bij DT (zie China, Nafta).
  Ga de commerce sluiten.
  Prettige Avond verder en tot morgen-middag 14.30 uur.
  MVG.,
  Bert

Geef een reactie