AEX: HangJeugd!

In een half uurtje was het gisteren gepiept. De AEX schoot naar het ijkpunt van de PR op 529 om daar vervolgens de gehele dag te blijven hangen. Tijdens dit “hangen” is de RSI afgekoeld en fungeerde de gemiddelde lijn als steunpilaar.

AEX-IntraDagGrafiek

Alle terughoudendheid en twijfel ten spijt, is de AEX gewoon opgelopen naar het ijkpunt van de eerder deze week gevormde Positieve Reversal in de RSI. Van het opvullen van het nieuwe hiaat was geen enkele sprake zodat deze nog openstaat.

Zoals in de inleiding aangegeven was er na het aantikken van het ijkpunt vervolgens weinig te beleven. Let wel schijn bedriegt. Wordt het verloop van de RSI bekeken in verhouding tot het verloop van de AEX dan valt op dat in de indicator afkoeling heeft plaatsgevonden terwijl de AEX nagenoeg de gehele dag op of rond 529 bleef noteren. Een situatie welke in de DD bekend staat als een pagina 58! Helemaal als daarbij wordt opgeteld dat de eerste gemiddelde lijn gisteren opnieuw als eerste opdrijvend juk fungeerde. Zie ook de middag-update. Met deze ontwikkeling lijken de bouwstenen gelegd voor een vervolg van de opwaartse beweging. En dat brengt het verhaal van de DD opnieuw terug naar de middag-update van woensdag.

Want ondanks de positieve uitgangspunten schuilt nu het gevaar dat de RSI niet kan volgen bij het iets aanscherpen van de hoogste koers van woensdag. Oftewel het gevaar van de klassieke negatieve divergentie welke eigenlijk gisteren al werd verwacht. Let op dat de hoogste koers van gisteren vrij nauwkeurig samenvalt met de eerste reactielijn van de voorafgaande daling van eind juli tot eind oktober.

Dus ja er zijn zeker positieve elementen aan te wijzen. Daarom is de DD van vandaag gestart met het opnoemen van deze elementen, maar de DD waarschuwt liever een keertje teveel en krijgt dan morgen kritiek dan dat zij niet wijst op loerend gevaar. De AEX krijgt het voordeel van de twijfel maar mag dan niet onder 527 zakken. Waar kan de index heen zolang zij boven het opdrijvend juk van de eerste gemiddelde lijn noteert?

Nu de eerste gemiddelde lijn in de dag-grafiek deze week is gebroken verschuift de aandacht naar de tweede, oftewel 50 MA. Zoals afgedrukt in de grafiek noteert deze rond 534. Op dit niveau loopt ook al enkele weken/maanden een horizontale lijn in de dag-grafiek. In combinatie met de top van 17 oktober op 533 ontstaat dan een zone 533/534. Onder de eerste steunpilaar gaat de gedachte uit naar het vullen van het hiaat van gisteren.

Ter info, uiteraard verschijnt vandaag nog de middag-update, maar dit is wel de laatste DD van de week. Morgen is TradeIdee al vroeg aanwezig op de Beleggersfair in Amsterdam. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Met een knipoog naar de titel van vanochtend kan gesteld worden dat het inderdaad wederom een beetje hangen is met de AEX. Net als gisteren zat de beweging in de eerste minuten, waarna het momentum is stilgevallen. De waarschuwing dat de RSI in de nieuwe sprong naar alle waarschijnlijkheid niet zou kunnen volgen bleek niet geheel overbodig. Zie cirkel. De negatieve divergentie is daarmee een feit. Dit is vooralsnog slechts de helft van het verhaal. De andere helft van de DD bestond vanochtend uit de eerste gemiddelde lijn. Inderdaad hangt de AEX al enkele uren vrij nauwkeurig op deze lijn. Het niet OB worden en de divergentie geven echter aanleiding om rekening te houden met een scenario dat de index in de komende uren onder deze lijn zakt. Ik kreeg in de chat de vraag of ik nog dacht dat de gap van 31 oktober op korte termijn gesloten gaat worden. Het antwoord op deze vraag luidt: ja!

146 reacties op “AEX: HangJeugd!”

 1. Phoenix says:

  Aan het verloop van de candles te zien zit er iemand wel steeds te pompen zodra er een rode candle ontstaat. 🙂

 2. Jan B says:

  Beste Roelof,

  Om wat tegen gas te geven: lees als je wilt het artikel van Richard Abma eens “Bullmarkt opkomst” in de Financiele Telegraaf, op internet te vinden.

 3. string says:

  bvk67…
  Het aantal Porsches per hoofd van de bevolking in Griekenland het grootst…per Hoofd van de Bevolking…zoheeeee…..

 4. AEX trader says:

  Beste traders,
  Kan iemand deze situatie die nu heerst uitleggen. Amerika zakt behoorlijk en de AEX stijgt?

 5. floriaantje says:

  Beste AEX Trader,
  Zie mijn 9/11 reaktie om 15.45.
  MVG.,
  Bert

 6. Roelof says:

  Beste Jan B, ik heb het gelezen. Ik kan er weinig mee met zo’n artikel. Sorry.

 7. bvk67 says:

  Crude Light PD op de 30 minuten, koers nu alweer tegen MA50 (afgeketst)
  Grs, Bart

 8. AEX trader says:

  Beste Bert, bedankt voor je reactie
  Dus ik kan er vanuit gaan dat de duw omlaag nog wel komt de komende weken of maanden

 9. Phoenix says:

  Bijzonder. Zodra Wall Street straks wat herstelt wordt er hier nabeurs nog verder geplust vermoed ik.

 10. floriaantje says:

  Beste AEX Trader,
  Merci. Echter uw anticipaties deel ik geenszins. Immer blijft de beurs m.i. “de waan van de dag”
  doch naar men – ‘traders talk’ – zegt met een “6 maanden vooruitblik” . Vandaar dat ik – zoals
  onze G-J er steeds op hamert : “een trend is een trend ” & “reageren niet anticiperen” – braaf
  volg.
  MVG.,
  Bert

 11. bvk67 says:

  DAX loopt zich stuk op de 50MA
  11500 & 20MA moeten ‘m opvangen voor de bulls.
  Grs, Bart

 12. josk says:

  Altijd al geweten, als Geert-Jan zich maar een beetje rustig houdt op de chat dan kunnen we het onderling goed vinden met “mekaar”.:-)
  Iedereen, inclusief Geert-Jan en Gokham een prettig en goed weekend gewenst.
  Moedig voorwaerts,groet josk

 13. maurice says:

  Beste Bert,
  Is het al tijd voor longs ?
  mvg
  Maurice

 14. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Het blijft maar aanstampen rond de 2775 S&P500. Heb een paar kleine instapjes
  gemaakt en wacht eigenlijk rond 21.45 uur op ‘traders talk’ om een indicatie te
  krijgen verder zijwaarts verloop of “echt” een bodem te zetten op weekbasis.
  MVG.,
  Bert

 15. maurice says:

  Ik heb ook net voorzichtig al een paar longs op gepakt:)

 16. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Na dit bericht : “U.S. stocks turned sharply lower Friday amid a fresh round of selling
  in technology shares sparked by weak earnings” lijkt mij de hiaat 2775-2755 van de S&P500
  bij 2764 gedeeltelijk opgevuld aangezien deze yank daarna vrij snel weer boven de 2775 kwam.
  Nu afwachten of het slot hoger reikt.
  MVG.,
  Bert

 17. maurice says:

  fingers crossed !

 18. maurice says:

  ik ben er uit Bert, ik vertrouw het (nog) niet !

 19. floriaantje says:

  “Y’re damn’d right”, beste Maurice, heb ook al m’n posities gesloten. Immers volgende week:
  “nieuwe ronden nieuwe kansen”.
  Prettig Weekend [ !]
  MVG.,
  Bert

 20. maurice says:

  Beste Bert,
  U ook een fijn weekend en nog een plezante plons !
  gr
  Maurice

 21. detita444 says:

  Stakingsgolf op komst in Frankrijk i.v.m. z.g. “hervormingen” door Macron.

 22. detita444 says:

  Weet iemand waar de software van het huidige Alex Pro vandaan komt?

 23. Pierre says:

  Fred: in aansluiting op ons gesprek op locatie nog een optie naast Lynx: https://www.tradersonly.nl/#producten. Zij werken met Trader Workstation, ziet er niet verkeerd uit, zal kijken of ik het kan uitproberen. (FTI’s 2,50 Voor jou niet zo van belang maar: Opties 1,50)
  Lynx ga ik vandaag aan begaan, excuses voor delay, je bent bekend met levens veranderende omstandigheden welke daar debet aan zijn 😉 Lynx gebruikt net als Traders Only het platform Trader Workstation: https://www.lynx.nl/software-tools/handelsplatform/ Ter vergelijking t.o.v. Traders Only, FTI’s eveneens 2,50 en opties 0,99 (0,79 Euronext Damrak). Ik ga zo je mails beantwoorden. Trader Workstation kost bij Lynx 5,00 p.m. voor zover ik kan zien. Bij Traders Only 1,10 p.m. maar extra kosten bij toevoeging meer beurzen, verlaging kosten bij meer transacties uiteraard. De 250,- euro transactietegoed bij Lynx en $ 500,- bij Traders Only zullen jou een zorg zijn. Demo van hun handelsplatform kan ik nog niet downloaden, wel bekijken: https://www.tradersonly.nl/demo-handelsplatform/

  Gr. Pierre

 24. Pierre says:

  Kan wel een demo downloaden van Trader Workstation: https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/Application?ft=T
  ProRealtime ga ik niet eens meer proberen na onze ervaring bij het vergelijken van Alex Pro met ProRealtime.
  Wederom een teleurstelling, zowel bij Lynx als bij Traders Only kan je handelen in CFD’s dus helaas niet in België toegestaan.

 25. Pierre says:

  Als het goed is kan je bij IB ook alleen abonneren op het platform, prijzen vind je hier: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=14193

 26. Pierre says:

  Fred, ontwikkelaar Alex Pro is Keyword BV info systems. Zij leveren Wall Street Professional , het pakket van Alex Pro, http://www.keyword.nl, kan je ook apart bestellen net als Trader Workstation (49,- p.m., Alex vroeg 59,- p.m.)

Geef een reactie