AEX: HangJeugd!

In een half uurtje was het gisteren gepiept. De AEX schoot naar het ijkpunt van de PR op 529 om daar vervolgens de gehele dag te blijven hangen. Tijdens dit “hangen” is de RSI afgekoeld en fungeerde de gemiddelde lijn als steunpilaar.

AEX-IntraDagGrafiek

Alle terughoudendheid en twijfel ten spijt, is de AEX gewoon opgelopen naar het ijkpunt van de eerder deze week gevormde Positieve Reversal in de RSI. Van het opvullen van het nieuwe hiaat was geen enkele sprake zodat deze nog openstaat.

Zoals in de inleiding aangegeven was er na het aantikken van het ijkpunt vervolgens weinig te beleven. Let wel schijn bedriegt. Wordt het verloop van de RSI bekeken in verhouding tot het verloop van de AEX dan valt op dat in de indicator afkoeling heeft plaatsgevonden terwijl de AEX nagenoeg de gehele dag op of rond 529 bleef noteren. Een situatie welke in de DD bekend staat als een pagina 58! Helemaal als daarbij wordt opgeteld dat de eerste gemiddelde lijn gisteren opnieuw als eerste opdrijvend juk fungeerde. Zie ook de middag-update. Met deze ontwikkeling lijken de bouwstenen gelegd voor een vervolg van de opwaartse beweging. En dat brengt het verhaal van de DD opnieuw terug naar de middag-update van woensdag.

Want ondanks de positieve uitgangspunten schuilt nu het gevaar dat de RSI niet kan volgen bij het iets aanscherpen van de hoogste koers van woensdag. Oftewel het gevaar van de klassieke negatieve divergentie welke eigenlijk gisteren al werd verwacht. Let op dat de hoogste koers van gisteren vrij nauwkeurig samenvalt met de eerste reactielijn van de voorafgaande daling van eind juli tot eind oktober.

Dus ja er zijn zeker positieve elementen aan te wijzen. Daarom is de DD van vandaag gestart met het opnoemen van deze elementen, maar de DD waarschuwt liever een keertje teveel en krijgt dan morgen kritiek dan dat zij niet wijst op loerend gevaar. De AEX krijgt het voordeel van de twijfel maar mag dan niet onder 527 zakken. Waar kan de index heen zolang zij boven het opdrijvend juk van de eerste gemiddelde lijn noteert?

Nu de eerste gemiddelde lijn in de dag-grafiek deze week is gebroken verschuift de aandacht naar de tweede, oftewel 50 MA. Zoals afgedrukt in de grafiek noteert deze rond 534. Op dit niveau loopt ook al enkele weken/maanden een horizontale lijn in de dag-grafiek. In combinatie met de top van 17 oktober op 533 ontstaat dan een zone 533/534. Onder de eerste steunpilaar gaat de gedachte uit naar het vullen van het hiaat van gisteren.

Ter info, uiteraard verschijnt vandaag nog de middag-update, maar dit is wel de laatste DD van de week. Morgen is TradeIdee al vroeg aanwezig op de Beleggersfair in Amsterdam. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Met een knipoog naar de titel van vanochtend kan gesteld worden dat het inderdaad wederom een beetje hangen is met de AEX. Net als gisteren zat de beweging in de eerste minuten, waarna het momentum is stilgevallen. De waarschuwing dat de RSI in de nieuwe sprong naar alle waarschijnlijkheid niet zou kunnen volgen bleek niet geheel overbodig. Zie cirkel. De negatieve divergentie is daarmee een feit. Dit is vooralsnog slechts de helft van het verhaal. De andere helft van de DD bestond vanochtend uit de eerste gemiddelde lijn. Inderdaad hangt de AEX al enkele uren vrij nauwkeurig op deze lijn. Het niet OB worden en de divergentie geven echter aanleiding om rekening te houden met een scenario dat de index in de komende uren onder deze lijn zakt. Ik kreeg in de chat de vraag of ik nog dacht dat de gap van 31 oktober op korte termijn gesloten gaat worden. Het antwoord op deze vraag luidt: ja!

146 reacties op “AEX: HangJeugd!”

 1. Bram says:

  Dank voor de update GJN… veel plezier op de beleggersfair morgen…. ik kan er helaas niet bij aanwezig zijn…. wel is er een andere mogelijkheid…. misschien een poging om meer begrip voor elkaar te krijgen…. weet niet hoe dichtbij het voor iedereen is…… er is een Informele bijeenkomst voor beleggers en (day)traders etc. in Delft….

  ===

  Deze meeting biedt beleggers, (day)traders en beursbengels van elke beleggingscategorie de mogelijkheid om gelijkgestemden te ontmoeten.

  Dit is een informeel niet commercieel evenement waarbij persoonlijke ervaringen en lessen kunnen worden gedeeld over bijvoorbeeld handelspsychologie, technische analyse, methodologieën, strategieën en meningen over de (evolutie van) financiële markten.

  Andere onderwerpen die aan de orde kunnen komen via individuele gesprekken kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld beleggingen, investeringen, tradingplatformen, strategieën, aandelenmarkt, grondstoffenmarkt, handmatige / discretionaire traders tot semi-of volledig geautomatiseerde systemen, kortom alles met betrekking tot beleggen en traden.

  Het is van 16.00 tot 18.00 op vrijdag 23 november.

  Enige kennis van zaken is noodzakelijk om op alle niveaus te kunnen meepraten.

  Het evenement vindt plaats in wijkcentrum de Wending, Raamstraat 67, 2613 RW Delft. Dit is net achter het treinstation van Delft.

  Uiteraard mag dit evenement gedeeld worden met vrienden en oh ja het is gratis!!!!

  Geef hieronder even aan of je komt, zodat we ongeveer weten hoeveel mensen er komen.

 2. Moneymaker says:

  Hi Bram, ik ben er waarschijnlijk bij, leuk!

 3. Waterblok says:

  Morgen, G.J. Pagina 58 hoort die niet ook in de Dikke Nikken te staan?

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Waterblok,
  Daar heeft u een punt…ik zal hem toevoegen…dank.
  GRS Geert-Jan

 5. Moneymaker says:

  AEX gaat mooi richting eerste koersdoel en dax ook mooi mee in lijn! 10 calls eruit en 15 geschreven puts teruggekocht (week). Longs dow laat ik lopen. Olies mooie entry voor long positie vandaag!

 6. bvk67 says:

  Goedemorgen,
  DAX op R1 DP op 11631 hier 1e short erin.
  Succes vandaag
  Grs, Bart

 7. Moneymaker says:

  Bram kunnen dan eindelijk eens bitterballen eten :-). De eerste twee VINKjes zijn al gezet voor vandaag!

 8. Roland says:

  vraag me af of we het gap van vandaag gaan sluiten.
  Weet iemand een ander forum of chat waar TA serieus word besproken ?
  en men respectvol met elkaar omgaat .

 9. Jan B says:

  Waarom doe je zo moeilijk Roland, je kunt hier met een aantal mensen zeer serieus over TA spreken, dat er een aantal mensen het liever over randzaken willen hebben hoeft toch helemaal geen probleem te zijn?

  Overigens, ASML heeft zijn outlook over 2020 verhoogt, dat sterkt mij in mijn mening dat er voorlopig geen recessie aankomt.

 10. Roland says:

  Beste Jan

  Ben het hier een beetje zat elke dag ruzie.
  en daar wens ik niet meer doorheen te scrollen .

 11. Gerrie says:

  @ Roland,

  Geheel met je eens. Ik ga ook op zoek naar een ander TA platform, en blijf uiteraard wel de DD’s van waarde GJN lezen.

 12. paul says:

  Ik kan t niet meer helemaal duiden Geert-Jan; begin week gingen we t gat vullen 512-515-518 en nu (toch eerst) 533-535? Verwacht je die eerste later nog wel dan? 1-2 wkn ofzo? Over t forum; als er enkele (tientallen) reacties zijn ging het weer ergens over. ’t is net als met verkeershufters: zonder enige pakkans wordt t slechts erger. Stel regels in, max 3 posts per dag, reageer op de markt en niet op anderen en anders gewoon snoeihard toegang ontzeggen password en /vanaf IP weigeren.

 13. Jos says:

  @Jan B, ASML is volgens mij niet de benchmark voor de economie? Dus het zegt mij niet zoveel.

 14. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Inclusief de gap van vandaag hebben we inmiddels toch 3 recentelijke gaps naar beneden liggen? Het bouwwerk lijkt me er dan niet sterker op worden.
  Verder is de rsi 14 icm met de rsi MA9 is een belangrijke indicator voor mij, als ik het verloop inschat dan verwacht ik de komende week een daling, dan uiteraard weer short.

 15. Jan B says:

  @ Jos 10:39

  Daar heb je helemaal gelijk in, maar het is toch een stuk positiever als een bedrijf als ASML z n outlook verhoogd i.p.v verlaagt?

 16. Roland says:

  we zijn precies op de lower paralel line van de pitchfork gedraaid daar lag ook de gap line

  530 imo belangrijk als retrace dan

  stoch geeft of heeft neg div op de 30

 17. bvk67 says:

  Goedemorgen,
  DAX shorts lopen lekker. DAX nu onder Daily Pivot. Steun op dubbele low van gister EN 50MA
  Tot later.
  ps. post 2 LOL

 18. wh.giesen says:

  Paul, jij wil van GJ een politieagent maken en daar heeft hij geen tijd (zin in) voor schat ik zo in. Het is aan eenieder om de wensen van de gastheer te respecteren, maar bij sommigen is het fatsoen ver te zoeken.

  mvg

 19. Jos says:

  @Jan B, zeker en goed voor de aandeelhouders maar wat ik probeer te zeggen dat het wel of niet krijgen van een een recessie niet is af te leiden is aan ASML omdat het zo’n gespecialiseerd bedrijf is.

 20. string says:

  Goede morgen…
  Vandaag eerste poging tot het vormen van ’n rechterschouder IHS in de daggrafiek?…
  Veel van deze patronen worden in ’n vergevorderd stadium vroegtijdig om zeep geholpen…en meestal worden ze aan het einde van ’n daling verwacht als omkeerpatroon…
  Als er in ’n groot zijwaarts patroon niets om te keren valt…gaan we voor de versie van voortzettingspatroon…en komen we daarbij weer aardig in de richting van bovenzijde huidige consolidatie…maar ‘ns afwachten tot eind volgende week wat ervan uitkomt…
  Gezien de grafiekontwikkeling van dit jaar is het weer wel tijd voor richting kiezen…dus ik zie wel kans dat het tot volledig imago komt…

 21. Jos says:

  Het is nu even de vraag of de eerste gemiddeld lijn als vangnet kan gaan optreden.

 22. Jos says:

  @String, om een rechterschouder neer te zetten moeten we nog wel even richting de 515. Dat is nog wel een stukkie.

 23. Jan B says:

  @ Jos, dat klopt.

 24. paul says:

  @WH.Giesen: not at all, wil net als meesten een prettig forum en als ik zo s kijk kost dat GJN hoogstens 1 verbiedsverbod per 1-2 weken. Dus zeg 5 minuten tijd per 2 weken. nu is t soms volslagen anarchie en sommigen doen t er gewoon om als ik hun tientallen nietszeggende niveau loze oprispingen per dag lees of van enkele anderen het maar op elkaar blijven hakken..

 25. string says:

  De symmetrische vorm van het patroon…wat een van de voorwaarden is voor het succes ervan…lijkt tot nu toe optimaal…

 26. string says:

  @ Jos…
  Schrijf ook…’n eerste poging…
  Plaats ook…?…
  En ja…die 515 en liever nog wat lager…is ook nodig om aan de symmetrie-eis te blijven voldoen…

  Ik lees hem al jaren niet meer…maar bij Noten mislukten zowat 90% van de HS’en…maar die zag dan ook werkelijk overal ’n (I)HS in…

 27. Jan B says:

  @String 11:39

  “in een vergevorderd stadium vroegtijdig om zeep geholpen ” kan dat eigenlijk wel? 🙂

 28. string says:

  Beeldspraak…Jan B…beeldspraak…

 29. string says:

  aanvulling…
  maar taalkundig/idiomatisch natuurlijk niet erg sterk…

 30. string says:

  @ phoenix…10:40…
  Vanwege die nog openstaande gaps…heb ik dan ook meer dan gewoonlijk…vertrouwen in de symmetrische uitvoering van het te vormen patroon…
  Alleen de voorwaarde in tijd…40 tot 60 candles…gaat het waarschijnlijk niet halen…

 31. Roelof says:

  @ Jan B: heb jij er een verklaring voor waarom ASML nu in het rood staat? Je zou toch verwachten dat de koers flink omhoog zou gaan vanwege het geweldige fundamentele nieuws van vanmorgen?

 32. Jan B says:

  @Roelof 12:54

  Het spijt me Roelof, ik heb daar geen verklaring voor.😢

 33. Roelof says:

  @ Jan B: hmmm, dan zal het wel iets ‘technisch’ zijn 🤔

 34. Jan B says:

  @Roelof,

  Ik proef eigenlijk een cynisch toontje in je bericht, “geweldig fundamenteel nieuws ” , het zijn jou woorden, niet de mijne.

 35. Roelof says:

  @ Jan B: Ja, is toch geweldig nieuws omdat het jou “sterkt in jouw mening dat er voorlopig geen recessie aankomt”. Dat zijn jouw woorden, niet de mijne.

 36. paul says:

  @ASML: om 1300 is beleggersdag gestart en inzake AFM regelgeving is vanmorgen een persbericht uitgegaan. Na enige euforie bleek dit “nieuws” bij nader inzien eigenlijk allang in de koers te zijn verdisconteerd. Prachtig bedrijf, maar zeer hoge KW en toch cyclisch; en einde nineties waren er ook wat aandelen die (bijna) eeuwig elk jaar 15% winst plusten. Bijna.. Ahold, Aegon.. En wat tech van destijds, ooit iemand van CMG gehoord? Nee uiteraard volkomen onvergelijkbaar maar heel soms komt de koers toch in aanraking met de zwaartekracht.. https://www.volkskrant.nl/economie/-laatste-daling-van-de-aex-is-begonnen-~bd735bdc/

 37. detita444 says:

  @ Jurrian,

  Thx.

 38. Roelof says:

  Haha, dank Paul 😏

 39. n_koning says:

  @ jan B: over asml ik lees verwachting, geen orderboek. Ten tweede zie ik in de onderste grafiek een dikke negatieve divergentie, dat betekend trend ommekeer

 40. n_koning says:

  herstel de grafiek boven de middag update

 41. Roland says:

  Roland
  8 november 2018 om 11:17

  we zijn precies op de lower paralel line van de pitchfork gedraaid daar lag ook de gap line

  530 imo belangrijk als retrace dan

  vinkje
  stoch geeft of heeft neg div op de 30

 42. josk says:

  Bram wat een leuk initiatief. Helaas heb ik die dag visite tot laat in de avond. Is dit een eenmalig gebeuren of wordt het regelmatig gehouden. Indien mogelijk een adres of email adres waar ik mijn belangstelling voor komende dagen kan achterlaten??Moedig voorwaerts,groet josk

 43. Roland says:

  Bram ik denk er nog even over na .
  Maar idd leuk initiatief.

 44. WP says:

  @ Paul, Getronics mij ooit aangesmeerd oor ABN als een blue chip aandeel, man, man ging volledig ten onder. Volgens ABN bij iedere prijsdaling bijkopen want kwam wel weer goed. En zo geschiedde, not.

 45. detita444 says:

  Klopt, ABN moest er van af want die had veel aandelen op de plank liggen. Was waarschijnlijk ook hun huisbankier en wist dat ze hun lening niet wilden verlengen.
  Geen geintje, heb ik meer met ze meegemaakt (o.a. met HGM).

 46. bvk67 says:

  @Paul : KPN Qwest, Newconomy, en World Online.

  Grs, Bart

 47. n_koning says:

  en landis, de witte raaf onder de it bedrijven, ging wel mooi failliet

 48. bvk67 says:

  Ondertussen komt de DAX niet hoger dan de Daily Pivot.
  In de VS wordt de VIX mooi neerwaarts gedrukt. Klaar zetten voor de volgende daling dus (zal wel niet vandaag zijn)

  Grs, Bart

 49. detita444 says:

  n_koning, om over de beurslieveling Lernaut& Hauspie in België en Baan maar te zwijgen.

 50. bvk67 says:

  DAX op S1 = 11529 dus dagshorts van R1 11631 eruit.
  Grs, Bart

 51. Jos says:

  @bvk67, de FED moet die treasury’s kwijt maar er is een klein probleempje er is weinig vraag naar.

 52. n_koning says:

  altice, balanstotaal van 80 miljard, negatief eigen vermogen. Dat is het enige wat ik van hun boekhoudrapport snap

 53. bvk67 says:

  @Jos : “klein probleempje” geweldig verwoord !

 54. detita444 says:

  En wat te denken van de ECB in dat opzicht…….?

 55. Roland says:

  lekker hoor vandaag op de genoemde 530 wat puts(DAG)
  en dat maakt het een guitig dagje

  prettige avond

 56. Jan B says:

  Beste Jos,

  Als er weinig vraag zou zijn naar de treasury’s zou de rente toch stukken hoger zijn dan nu het geval is?

  @Roelof,

  Ik heb zo n vermoeden dat als ASML zijn outlook sterk verlaagd had, alle recessiedenkers uit hun holen waren gekropen om hun gelijk te halen,
  Maar goed, we zien het in 2019 vanzelf wel wat er gebeurd.

 57. Geert-Jan Nikken says:

  Quote…De AEX krijgt het voordeel van de twijfel maar mag dan niet onder 527 zakken…Unquote

  Ze zetten hem weer vrij mooi op de 527.00 weg tegen het slot.

  GRS Geert-Jan

 58. Jan B says:

  Ha ha Roelof, er zal en moet binnenkort een recessie komen, maar als iedereen hem verwacht blijft ie meestal uit. Vanmorgen op het nieuws, “flinke groei Chinese export ”
  Wie kopen die spullen dan als het zo slecht gaat?

 59. detita444 says:

  @ Jan 17.12
  Beste Jan, maar dat is toch al het geval? De US rente is al een paar maal verhoogd en men verwacht nog een verhoging dit jaar. Dus toch logisch dat niemand die treasuries met een hele lage rente wil kopen? Dat gaat op een gegeven moment in Europa ook gebeuren. De rente staat absoluut meer in verhouding tot de inflatie. (Draghi, Italiaan, afkomstig van G.S.) probeert het zo lang mogelijk tegen te houden i.v.m. de toestand van Italië. Maar op een gegeven moment klapt dat.

 60. detita444 says:

  @ Jan 17.30
  Degenen die eerst Europese of US producten kochten?

 61. Roland says:

  528.48 is dan slot en ja de 528

  leuk hoor numerologie niet dan Fred 😉

 62. bvk67 says:

  Beste Jan B, ik bewonder uw optimisme, en vind dat ook het beste voor de mens.
  Echter, “het nieuws” en de rest van de Main Stream Media zou ik op zn minst met een korrel zout nemen.
  Alles in het leven bestaat uit golven, en als je je daar aan aanpast leef je het makkelijkst.
  Eet smakelijk, fijne avond & tot morgen.
  Grs, Bart
  ps. goed nieuws, de slotveiling is een stuk hoger, dus de markt gaat uit van goed nieuws van de FED vanavond.

 63. Jan B says:

  Dank je Bart, dat ik een optimistisch mens ben klopt wel.

 64. Jan B says:

  Beste Detita,

  De PMI cijfers voor produktie en diensten staan in zowel in de VS als in Europa ver boven de 50, de goudprijs waar jij het vaak over hebt en ziet als “een teken aan de wand” is dit jaar alleen maar gedaald, eigenlijk al gedaald vanaf 2012. Dat is best vreemd als de inflatie zoals jij zegt 8 % is.

  Zo, nu heb ik er genoeg van en ga lekker eten.

 65. Geert-Jan Nikken says:

  Een groet vanuit de Beurs van Berlage…succes een ieder!
  GRS Geert-Jan

 66. detita444 says:

  @ Jos en Jan B.
  Even het laatste nieuws op http://www.nu.nl
  – Voormalig leider Gorbachev waarschuwt voor nieuwe koude oorlog.
  – EU wil douanegrens tussen Noord-Ierland en Verenigd Koninkrijk.
  – Inflatie Venezuela stevent af op de 1.000.000 procent In oktober kwam de inflatie uit op 833.997%, De Bolivar werd de laatste 12 maanden elk uur biijna de helft minder waard. Het IMF denkt dat de de hyperinflatie in 2019 de 10.000.000% bereikt.

  Verder gaat alles goed met voetbal, Kim Kardashian, Douwe Bob etc.

 67. Hoekstra says:

  Prettige dag, Geert-Jan
  De voordeel-van-de-twijfel 527 is gebroken en de rode lijn bereikt op 525 met RSI niet OS
  De rest van de dag 525-527 ?

 68. Roland says:

  Mogge
  Mooie dag Geert-Jan

  enige volatiliteit mag verwacht worden vandaag imo

 69. Jan B says:

  @ Detita 9:39

  Douwe Bob had toch liefdesverdriet?

  Zonder gekheid, natuurlijk zijn er allerlei gevaren , wel ergere dan die jij opnoemt, natuurlijk komt er na jaren van economische groei uiteindelijk weer een recessie, natuurlijk komt er ooit weer een financiële crises. Het enige wat ik beweer is dat ik dat in 2019 nog niet zie gebeuren.

  Jij ziet overal inflatie ontstaan en Roelof wijst me juist op deflatie, kunnen jullie dat even kortsluiten met elkaar? 🙂

 70. Waterblok says:

  @ Jan B: Dat is al kortsluiting volgens mij….

  Ben benieuwd of we naar beneden nog meer gapfilling gaan doen…

 71. Phoenix says:

  Openingsgap closed. Nu ben ik benieuwd of er wordt doorgedrukt of dat de index tegen weerstand op loopt.

 72. detita444 says:

  Beste Jan, een crisis begint meestal voor veel mensen onverwacht.
  Laat ik voorop stellen dat optimisme een goede levenshouding is, maar te optimistisch vaak gevaarlijk.
  Pessimisme is zeker niet goed voor een mens.
  Laten we het daarom over realisme hebben.
  Deflatie is er misschien nog in een enkel land, maar in de EU heeft de inflatie de laatste 2 jaar alweer drastisch de kop opgestoken.
  De inflatie is zeker niet gelijk in alle landen van de EU, in België is die het hoogst. De overheid is daar in een vicieuze cirkel geraakt. Steeds meer hogere en nieuwe belastingen en accijnzen. Resultaat een veel lagere opbrengst omdat ruim 16% van de bevolking alles in Nederland, Duitsland, Luxemburg of Frankrijk koopt. Dus weer verhogingen met een bijbehorende lagere opbrengst.
  Nu is het probleem dat in de Euro landen de rente op de Euro voor de mensen en banken overal gelijk is.
  Dat kan niet bij een verschillend inflatiepercentage. Dat is het probleem van de Euro.
  Verder leiden de verschillende regels in de diverse landen van de EU tot steeds grotere problemen.
  Voorbeeld: BPM op auto’s in NL, in andere landen niet. Suikertaks en 9,6% millieuheffing op frisdrank en meteen op gewoon water in België. In andere landen niet. De grote verschillen in energieprijzen etc.
  Als de mensen een fles mineraal water in Frankrijk kunnen kopen voor 0,20 euro en diezelfde fles kost in België 1.00 euro, dan rijden ze wel even met een busje heen en weer voor een paar honderd flessen.
  Voor een fles drank die in Dtsl. of Luxemburg 8.50 kost en in België 18.50 loont het ook om er 100 te halen (ook meteen voor vrienden en buren). Houdbare merk producten die in een Duitse supermarkt 4.50 euro kosten en in België 15.50 idem. En zo gaat het door. Kortom de EU en euro functioneren niet en dat gaat niet goed op den duur. Idem met delfde euro rente in landen met een groot verschil in inflatie. Duitsland b.v. kan zijn munt niet meer revalueren en de zuidelijke landen kunnen niet meer devalueren. Daar begint de financiële ellende mee n.m.m..

 73. string says:

  Goede morgen…
  Ik denk dat het Gap van eind oktober gesloten wordt…
  Waarom…Gaps hebben aantrekkingskracht/de neiging om later te sluiten…er is ’n omkeer/voortzettingspatroon aanstaande…het wordt tijd dat er weer ’n keertje richting wordt gekozen na ’n jaar consolidatie…
  Echter voor richting kiezen moet wat meer gebeuren…want de uitkomst van de eventuele IHS is niet voldoende om boven de consolidatie te reiken…het kan daarna weer evengoed omlaag…en dat is ook prima…niets liever dan ’n trend…

 74. maurice says:

  @Phoenix. Zonder de Amis drukken we niet door, maar als ze daar wakker worden en de futs worden opgepompt gaan we alsnog vanmiddag er doorheen.

 75. Jos says:

  @Fred, je nieuws voorziening is niet helemaal ……
  Oplopende rentes wereldwijd……….Trade war USA/China………Italiaanse budget……….Brexit………dat zijn dingetjes die op de radar van elke investeerder staat. De inflatie in Venuzuela iets minder…….en Douwe Bob denkt dat hij liefdes verdriet heeft maar hij heeft nog steeds verdriet over het feit dat hij het songfestival van 2016 niet heeft gewonnen.

 76. string says:

  laatste regel…achter “prima” …is het woord “maar” vergeten…

 77. Jan B says:

  @ Waterblok

  beeldspraak Waterblok, beeldspraak 🙂

 78. Jos says:

  @Phoenix, de tweede gemiddelde lijn is nu de deksel op de pan………..als de eerste gemiddelde lijn de tweede gaat kruisen dan kan de daling een vervolg krijgen……….beetje het verhaal van 5 november. Zit ook nog steeds op het scenario van gapfil 512.
  Aan de andere kant de RSI heeft wederom steun gevonden rond de 40 en dat is onderkant bullrange.
  Fijn weekend allemaal.

 79. Roland says:

  @Jan b en detita

  maar wanneer ?

 80. detita444 says:

  Beste Roland, zoals we weten is de tijdsspanne altijd het heikele punt omdat we die (ook met TA) niet kunnen bepalen. Een mogelijkheid zou “kunnen” zijn na het vertrek van Draghi als hij b.v. door een Duitser vervangen wordt.

 81. detita444 says:

  Jos 11.03.
  Zei ik dan dat die compleet was?
  En oplopende rentes wereldwijd…. ook in de Eu? Dat zit er nog aan te komen.

 82. Roland says:

  @Fred niet geheel mee eens niet in Ta te vangen
  ik heb hier een paar keer laten zien dat het wel kan
  Moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet naar heb gekeken het “wanneer”
  zal ik binnenkort is doen

 83. detita444 says:

  Doe dat Roland en laat maar horen.

 84. Roelof says:

  Voor wat het waard is, maar volgens Gann’s Financial Time Table krijgen we in 2020 paniek op de aandelenmarkt met in 2021 de uiteindelijke bodem.

  Die paniek kondigt een (waarschijnlijk tijdelijke) economische dip aan. Want zo werkt het, de beurs loopt vooruit op de economie en niet andersom.

 85. Jan B says:

  Roelof 12.03

  Dat ben ik met je eens.

  Ik heb ook eens wat gegoogeld over Eric Mecking en toen kwam ik een paar voorspellingen van hem tegen.
  In een interview met Edelmetaal-info 2016 voorspelde hij een stijgende goudprijs in 2017 en 2018, behoorlijk fout dus want de goudprijs is in die jaren juist gedaald.

  In een vraaggesprek met de Volkskrant in 2011 kreeg hij de vraag voorgelegd wat te doen als er deflatie dreigt en economische krimp, zijn antwoord was dat je dan je huis moest verkopen, sterker nog, hij had het zelf ook gedaan.
  Ik hoef je niet te vertellen dat dat hem veel geld gekost heeft, sterker nog, het is een idioot advies! Want wat gebeurd er als iedereen zijn huis te koop aanbied?

  Het lijkt mij een handige jongen die door de verkoop van zijn boeken en het geven van onheilspellende lezingen een dikke boterham verdiend.
  Maar ja, als je in 2005 al deflatie voorspeld en je voorspelling is in 2018 nog steeds niet uitgekomen…..

 86. Roelof says:

  Jan B.: het is mijn stellige overtuiging dat door de QE’s van de diverse centrale banken we geen natuurlijke gang van zaken hebben gezien.

 87. Jan B says:

  Roelof 12:53, ik vind het best Roelof maar ik hoop dat jij je huis niet verkocht heb in 2011. 🙂

 88. Piet Flintstone says:

  Jan B: ooit……gaat-ie uitkomen….maar wanneer…… ??

 89. Roelof says:

  Jan B: Nee, ik heb niet verkocht. Maar jij snapt toch ook wel dat we nu een nog grotere zeepbel op de huizenmarkt hebben dan ca. 10 jaar geleden door de kunstmatig lage rente’s (die staan letterlijk op historisch lage niveau’s)????

 90. detita444 says:

  Laten we het zo stellen: als het zo goed gaat, waarom pompt de ECB er dan nog iedere maand tig miljard in?

 91. Putin says:

  Vind dat schuldenprobleem wat overrated. Dan doe je namelijk nooit meer iets en ga je in je schuttersputje zitten. Krijg je geen grip op en is overigens heel gemakkelijk op te lossen.
  Voorlopig zorgt het ervoor dat de rente jaren en misschien wel decennia lang extreem laag blijft binnen EU. Dan is de huizenmarkt opeens geen zeepbel meer.

 92. detita444 says:

  Niet mee eens Putin, zowel de huizen- als de aandelenmarkt wordt dan juist een zeepbel. Door stijgende huizenprijzen (en huurprijzen), plus andere consumptieve kredieten, wakkeren we juist de inflatie aan.
  Om de inflatie dan te beteugelen moet de rente wel een keer omhoog en dat kan dan in rap tempo gaan. Dan hebben we de poppen aan het dansen. Decv staten moeten dan op hun leningen een stuk meer betalen en voila.

 93. wh.giesen says:

  Fred, 14.08 ik ga even met jou mee en die rente vliegt dusdanig omhoog zoals jij stelt en diverse landen komen in de problemen. Wie gaat de boel daarna redden? Wederom de ECB? Ik ga er vanuit dat de rente wel omhoog zal gaan de komende 2a3 jaar, maar dan zitten we hoogstens op 2 a 3 procent en daar is goed mee te leven(konden we in het verleden ook.

  mvg

 94. Jan B says:

  Roelof,

  Wat zou er in Europa gebeurd zijn in 2007 als de Europese banken geen Amerikaanse rommelhypotheken op de balans hadden staan, waarschijnlijk een lichte recessie en meer niet.
  Ik lees hier vaak van: als er dit gebeurd, als er dat gebeurd….. wie zegt me dat het gebeurd, zeepbellen kunnen ook langzaam leeglopen, ze hoeven niet te barsten.

 95. Jan B says:

  @ wh.giesen,

  Daar sluit ik me bij aan, een hogere rente hoeft geen enkel probleem te zijn, zolang het maar in en gematigd tempo gaat. De pensioenfondsen gaan dan weer juichen, gepensioneerden en mensen met spaargeld voelen zich weer rijker , gaan weer aan het consumeren en iedereen is blij. 🙂

 96. Putin says:

  Detitia444 Huh, inflatie, waar dan in de EU ?
  Is ook definitiekwestie. En komt er ook niet.

 97. Putin says:

  Daarnaast is wonen (koopwoningen) juist veel goedkoper geworden door lagere rente en dat betekent dat consumenten geld elders aan kunnen besteden. Maar zelfs dan nog geen inflatie.Komt er de eerste jaren ook niet is onmogelijk. Kan alleen ontstaan door extreme loonstijgingen en dat gaat niet gebeuren.

 98. Putin says:

  @ mezelf op 13.54
  Wel een zeepbel, maar zijn de prijzen nu relatief laag. En zolang je kunt financieren maakt het feitelijk niet uit of het een zeepbel is. Ik bedoel maar, Kees De Kort heeft zn huis in 2011 ook aangelapt. Vraag nog even aan hem hoe het met hem gaat 🙂

 99. Roelof says:

  @ Jan geldpakhuis: die gele lijn in je grafiek stijgt ca. 3 punten per dag en ligt maandag einde van de dag op ca. 533. Dus wellicht maandag/dinsdag kans op 533,50?? Het blijft dan een zgn. terugtest aan de rechterkant van de voormalige steunlijn.

 100. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Geen DD noch Update. Is GJ er al met de “poen” van door om nieuwe lichtmasten voor de Kuip
  te gaan kopen (?)Zal de “moeder der indexen” u weer terugbrengen naar de feitelijke ‘waan van
  de dag’ na uw uitgebreide voorspellingen over tig-aantal-jaren.
  MVG.,
  Bert

 101. floriaantje says:

  Volgens ‘traders talk’ is dit de NYSE ‘waan van de dag’ :

  “Stocks fell at the open further losses in oil prices sparked fears of a global economic slowdown.
  The market is still headed toward big gains for the week”

  MVG.,
  Bert

 102. Jan B says:

  Detita 10:43

  De problemen die er in België zijn komt toch gewoon door slecht bestuur van de Belgen zelf, daar kun je de EU en de Euro niet de schuld van geven.
  Er zijn genoeg landen zoals Nederland die het prima doen in de EU met de Euro.
  Je schrijft dat de rente op de Euro voor de mensen en banken in de hele EU gelijk is, dat begrijp ik niet helemaal, de geldmarktrente wel maar de kapitaalmarktrente verschilt nogal.
  Afschaffen van de EU en Euro vind ik geen optie, als klein land wordt je vermorzeld door de economische grootmachten en veel problemen zijn grensoverschrijdend, zoals milieuproblemen, criminaliteit, belastingontduiking en zelfs energie. M.a.w. samenwerken moet je toch, dat de EU aan de grote kant is ben ik met je eens, misschien opdelen in landen die economisch gezien goed bij elkaar passen?

 103. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  Men wil blijkbaar de DAX boven de 11500 houden.
  Grs, Bart

 104. floriaantje says:

  Beste Jan B.,
  Problemen in België (?) Herinner mij dat de gemiddelde Belg een “baksteen” heeft in zijn maag
  en bakken kasbons waar hun contanten zijn ondergebracht. Denk dat dat nog steeds zo is.
  Ze zijn misschien wel méér puissant vermogend dan menig andere Europeaan.
  MVG.,
  Bert

 105. bvk67 says:

  Beste Bert,
  Volledig met u eens. Het is zoals in de zuidelijke Europese landen : de overheid is arm, de burger is rijk. In de noordelijke Europese landen is het eerder andersom. Het aantal Porsches per hoofd van de bevolking is het hoogst in….Griekenland !
  Grs, Bart

 106. floriaantje says:

  Beste Bart,
  Voila, zoals de gemid. Belg zegt tegen hun – “hou het volk dom” – overheid,
  “je m’en fous après moi les mouches”…En dan die Hollanders maar tsjateren
  over die domme Belgen.
  MVG.,
  Bert

 107. Jan B says:

  Beste Bert,

  Waar klaagt Detita dan over?! 🙂

 108. floriaantje says:

  Voor degenen die “meedeinen” op de S&P500, die nadert nu de bovenkant van de gap
  2775-2755. Ter herinnering afgelopen wo. na de “midterms” was er een “G” vanaf
  2775 met + 40 pips naar 2815 (slot). De vraag is natuurlijk : “herhaalt zich deze
  geschiedenis” of “eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” (?)
  MVG.,
  Bert

 109. floriaantje says:

  Beste Jan B.,
  Zover ik het begrijp, is Fred een ‘NederBelg’ 🙂
  MVG.,
  Bert

 110. Vrijbuiter says:

  S&P500: EllWave bullish dubbele zigzag of bearish nest? Is nog niet duidelijk.

 111. Phoenix says:

  Aan het verloop van de candles te zien zit er iemand wel steeds te pompen zodra er een rode candle ontstaat. 🙂

 112. Jan B says:

  Beste Roelof,

  Om wat tegen gas te geven: lees als je wilt het artikel van Richard Abma eens “Bullmarkt opkomst” in de Financiele Telegraaf, op internet te vinden.

 113. string says:

  bvk67…
  Het aantal Porsches per hoofd van de bevolking in Griekenland het grootst…per Hoofd van de Bevolking…zoheeeee…..

 114. AEX trader says:

  Beste traders,
  Kan iemand deze situatie die nu heerst uitleggen. Amerika zakt behoorlijk en de AEX stijgt?

 115. floriaantje says:

  Beste AEX Trader,
  Zie mijn 9/11 reaktie om 15.45.
  MVG.,
  Bert

 116. Roelof says:

  Beste Jan B, ik heb het gelezen. Ik kan er weinig mee met zo’n artikel. Sorry.

 117. bvk67 says:

  Crude Light PD op de 30 minuten, koers nu alweer tegen MA50 (afgeketst)
  Grs, Bart

 118. AEX trader says:

  Beste Bert, bedankt voor je reactie
  Dus ik kan er vanuit gaan dat de duw omlaag nog wel komt de komende weken of maanden

 119. Phoenix says:

  Bijzonder. Zodra Wall Street straks wat herstelt wordt er hier nabeurs nog verder geplust vermoed ik.

 120. floriaantje says:

  Beste AEX Trader,
  Merci. Echter uw anticipaties deel ik geenszins. Immer blijft de beurs m.i. “de waan van de dag”
  doch naar men – ‘traders talk’ – zegt met een “6 maanden vooruitblik” . Vandaar dat ik – zoals
  onze G-J er steeds op hamert : “een trend is een trend ” & “reageren niet anticiperen” – braaf
  volg.
  MVG.,
  Bert

 121. bvk67 says:

  DAX loopt zich stuk op de 50MA
  11500 & 20MA moeten ‘m opvangen voor de bulls.
  Grs, Bart

 122. josk says:

  Altijd al geweten, als Geert-Jan zich maar een beetje rustig houdt op de chat dan kunnen we het onderling goed vinden met “mekaar”.:-)
  Iedereen, inclusief Geert-Jan en Gokham een prettig en goed weekend gewenst.
  Moedig voorwaerts,groet josk

 123. maurice says:

  Beste Bert,
  Is het al tijd voor longs ?
  mvg
  Maurice

 124. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Het blijft maar aanstampen rond de 2775 S&P500. Heb een paar kleine instapjes
  gemaakt en wacht eigenlijk rond 21.45 uur op ‘traders talk’ om een indicatie te
  krijgen verder zijwaarts verloop of “echt” een bodem te zetten op weekbasis.
  MVG.,
  Bert

 125. maurice says:

  Ik heb ook net voorzichtig al een paar longs op gepakt:)

 126. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Na dit bericht : “U.S. stocks turned sharply lower Friday amid a fresh round of selling
  in technology shares sparked by weak earnings” lijkt mij de hiaat 2775-2755 van de S&P500
  bij 2764 gedeeltelijk opgevuld aangezien deze yank daarna vrij snel weer boven de 2775 kwam.
  Nu afwachten of het slot hoger reikt.
  MVG.,
  Bert

 127. maurice says:

  fingers crossed !

 128. maurice says:

  ik ben er uit Bert, ik vertrouw het (nog) niet !

 129. floriaantje says:

  “Y’re damn’d right”, beste Maurice, heb ook al m’n posities gesloten. Immers volgende week:
  “nieuwe ronden nieuwe kansen”.
  Prettig Weekend [ !]
  MVG.,
  Bert

 130. maurice says:

  Beste Bert,
  U ook een fijn weekend en nog een plezante plons !
  gr
  Maurice

 131. detita444 says:

  Stakingsgolf op komst in Frankrijk i.v.m. z.g. “hervormingen” door Macron.

 132. detita444 says:

  Weet iemand waar de software van het huidige Alex Pro vandaan komt?

 133. Pierre says:

  Fred: in aansluiting op ons gesprek op locatie nog een optie naast Lynx: https://www.tradersonly.nl/#producten. Zij werken met Trader Workstation, ziet er niet verkeerd uit, zal kijken of ik het kan uitproberen. (FTI’s 2,50 Voor jou niet zo van belang maar: Opties 1,50)
  Lynx ga ik vandaag aan begaan, excuses voor delay, je bent bekend met levens veranderende omstandigheden welke daar debet aan zijn 😉 Lynx gebruikt net als Traders Only het platform Trader Workstation: https://www.lynx.nl/software-tools/handelsplatform/ Ter vergelijking t.o.v. Traders Only, FTI’s eveneens 2,50 en opties 0,99 (0,79 Euronext Damrak). Ik ga zo je mails beantwoorden. Trader Workstation kost bij Lynx 5,00 p.m. voor zover ik kan zien. Bij Traders Only 1,10 p.m. maar extra kosten bij toevoeging meer beurzen, verlaging kosten bij meer transacties uiteraard. De 250,- euro transactietegoed bij Lynx en $ 500,- bij Traders Only zullen jou een zorg zijn. Demo van hun handelsplatform kan ik nog niet downloaden, wel bekijken: https://www.tradersonly.nl/demo-handelsplatform/

  Gr. Pierre

 134. Pierre says:

  Kan wel een demo downloaden van Trader Workstation: https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/Application?ft=T
  ProRealtime ga ik niet eens meer proberen na onze ervaring bij het vergelijken van Alex Pro met ProRealtime.
  Wederom een teleurstelling, zowel bij Lynx als bij Traders Only kan je handelen in CFD’s dus helaas niet in België toegestaan.

 135. Pierre says:

  Als het goed is kan je bij IB ook alleen abonneren op het platform, prijzen vind je hier: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=14193

 136. Pierre says:

  Fred, ontwikkelaar Alex Pro is Keyword BV info systems. Zij leveren Wall Street Professional , het pakket van Alex Pro, http://www.keyword.nl, kan je ook apart bestellen net als Trader Workstation (49,- p.m., Alex vroeg 59,- p.m.)

Geef een reactie