AEX: GrensGeval

De AEX is weerbarstig. Het koersverloop van de index in de achterliggende dagen gaf gisteren aanleiding om rekening te houden met wat zwakte. Inderdaad duikelde zij richting lagere niveaus, maar kwam gedurende de dag net zo makkelijk weer terug.

AEX-IntraDagGrafiek

Op basis van de breuk woensdagmiddag uit het rising-wedge koerspatroon, welke in de reactieve beweging eerder deze week was gevormd, mocht een daling van de AEX worden verwacht. Het richtpunt van deze beweging is opgedeeld in twee stappen waarbij het eerste ijkpunt op 491 werd gedefinieerd. Op een snippertje na wist de AEX dit niveau aan te tikken en op basis van het uitblijven van een OS-notering moest rekening worden gehouden met wat herstel. Deze stap moest echter resulteren in een eerste lagere top waarbij in de (verlate) middag-update het niveau 497 aangehaald werd voor het zetten van deze top.

Een blik op de slotstand leert dat de AEX inderdaad tot dit niveau is opgelopen, alleen met een verwijzing naar de titel van vandaag moet wel opgemerkt worden dat de index gisteren de grens van het toelaatbare voor het neergelegde scenario al heeft opgezocht. De verwachting luidt namelijk dat de beweging welke gisteren na het eerste uur is ingezet vandaag nog wel een vervolg kan krijgen. Met deze inschatting komt de geachte lagere top natuurlijk op losse schroeven te staan.

Door de hogere sluiting op donderdag is ook de NR in de dag-grafiek nog niet geactiveerd. Sterker, de dalende trendlijn in de dag-grafiek in de RSI komt door de stap van gisteren (licht) onder druk te staan. Een tweede constatering luidt dat de laagste koers van de AEX van gisteren in de dag-grafiek vrij nauwkeurig samenvalt met de eerder deze week doorbroken 20MA. Gaat deze nu als steun fungeren?

Vanochtend gaat in eerste instantie de blik weer uit naar het verloop van de RSI in de kleinste grafiek. Net zoals gisteren de verwachting kon worden uitgesproken dat zij nog niet tot onder OS zou duiken, heerst vandaag weer de twijfel of zij tot boven OB kan reiken.  Eerder in de week is het niveau 501 genoemd. De verwachting luidde destijds dat deze niet in het scherm zou verschijnen. Vandaag kan de AEX nog wat dichter naar dit niveau kruipen, maar opnieuw luidt de gedachte dat zij niet helemaal of in ieder geval niet heel veel verder dan dit niveau zal reiken. Deze visie is uiteraard gebaseerd op de ontwikkeling van de indicator. Vooralsnog zit de DD nog steeds op het spoor van de rising-wedge, hetgeen uiteindelijk 488.50 impliceert. Wel moet opgemerkt worden dat het pad naar dit niveau stroever verloopt dan ingeschat. Waarvan Akte. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

“Vandaag kan de AEX nog wat dichter naar dit niveau (lees 501) kruipen, maar opnieuw luidt de gedachte dat zij niet helemaal of in ieder geval niet heel veel verder dan dit niveau zal reiken.” Aldus de DD van vanochtend. Tot nu toe ligt de hoogste koers van de AEX vrij redelijk op de benoemde 501. Toch is de kou nog niet uit de lucht. Bij het aantikken is de RSI namelijk tot OB gekomen. Daarnaast staat er een nieuw hiaat. Deze staat open tussen 498.50- 497.50.  Met name dit laatste niveau is natuurlijk herkenbaar want zij loopt al de gehele week door de DD heen. De 501 is niet alleen gebaseerd op een voormalig hiaat, maar ook op de volgende reactielijn van de voorafgaande daling. De verwachting luidt dus onveranderd dat 501 nog even als weerstand zal fungeren. Voordat echter ingezet kan worden op een verdere daling en dus het ijkpunt van resepctievelijk 491 en 488.50 weer in beeld komt, zal de AEX terug moeten glijden onder 498.50 – 497.50. Nu luidt de visie dat dit gaat gebeuren, alleen de nieuwe OB maakt het pad alleen maar stroever.

 

209 reacties op “AEX: GrensGeval”

 1. Roelof says:

  @ string 10:57 uur: ik zit ook op het spoor dat we nog terugkeren naar de 488-491. Echter, gezien de bullische dagcyclus waarin we nu zitten (‘right translation’) verwacht ik dat het daar waarschijnlijk eerst bij blijft en dat we van daaruit naar 504 (of hoger) kunnen.

 2. detita444 says:

  Waarde MM,
  zie mijn post van 12.33. Door het plaatsen wordt de discussie over een instapmoment waarschijnlijk wat duidelijker.
  GS Fred

 3. Moneymaker says:

  GJN, dan moeten we er maar lang van genieten ;-). De 497.50 heeft tot nu toe steun geboden, nog een uur dan komen de cijfers –> knal naar beneden hopelijk!

 4. Moneymaker says:

  @Detita, dank! Ik heb teveel analyses weer gelezen en merk dat ik daardoor heen en weer wordt geslingerd. Het is lastig aangezien er een bull kamp is en een bear kamp….ik weet dat de emotie uitgeschakeld dient te worden maar is soms lastiger dan gezegd.

  FTI nu op 498.00, zit te popelen om short te gaan maar zul je zien dat de cijfers weer roet in het eten gooien, heb te vaak mijn vingers gebrand!

 5. Roelof says:

  MM, welke cijfers komen er vanmiddag? Waar kan ik dat vinden, zulke informatie?

 6. Moneymaker says:

  @Roelof,

  rijdag 11 januari

  Economische berichten:

  – 14.30 Consumentenprijzen (dec)
  – 19.00 Baker Hughes olie- en gasboorinstallaties (wk)
  – 20.00 Federale begroting (dec)

 7. Moneymaker says:

  We hebben het gap gedicht en gaan nu weer omhoog, lijkt mij nog geen sprake van een verdere daling op korte termijn.
  @Ed, had het over 512 komende week…..maar heb geen onderbouwing gezien. Zou je deze kunnen toesturen dank je!

 8. Roelof says:

  Ah, dus we moeten vanmiddag de consumentenprijzen van december in de gaten houden voor het aangaan van een positie voor in de toekomstige dagen. En vanavond ook nog wat ruis zie ik.

 9. Jurrian says:

  Ah nu kan ik even dat mooie Murrey Math grafiekje laten zien want Binck/De Beursvloer mij geeft:

 10. wh.giesen says:

  MM, nogmaals je blijft om adviezen vragen terwijl eenieder hier op zijn eigen tijdzone handelt, dit heeft geen zin.
  Wel zin heeft het om je zelf de TA machtig te maken, zodat anderen hier wat kunnen leren van jouw technieken en jij van ons.

  mvg

 11. Moneymaker says:

  @Roelof, dit zijn belangrijke cijfers ivm eventuele inflatie toename en dus speculatie voor de FED acties…. heb hier in het verleden mijn billen weleens flink aan gebrand, liever even langs de zijlijn….Heb toch nog de analyse van MA in mijn achterhoofd—> DAX naar de 11400 en dan down! Dus daarmee zal de aex niet achterblijven. We hebben het nu het GAP keurig gedicht niets meer niets minder

 12. ed says:

  @ money maker, dit is de week chart waarop ik mij baseer aan de hand van ta regels

 13. Jurrian says:

  @Roelof, hier staat alle dagelijkse info https://nl.investing.com/economic-calendar/

 14. ed says:

  Maar ik deel de mening van giesen, een ieder moet op basis van ta zijn eigen keuzes maken.

 15. Roelof says:

  Beste MM, we gaan het allemaal wel zien. Geloof er niet zo in.

  Denk je ook niet dat de FED de afgelopen weken alles al gezegd heeft over de te volgen acties in 2019?

 16. Roelof says:

  Dank je wel, Jurrian 🙂

 17. detita444 says:

  Economische berichten zijn er vrijwel dagelijks. Dus wordt het een keuze:
  – of je eigen grafieken volgen (en er met anderen over discussiĂ«ren)
  – of alle sites afstruinen en al het nieuws en alle meningen volgen
  Het laatste leidt n.m.m. slechts tot een verwarrende mix en gokken aan de hand van de mening van anderen. Dit leidt dan vervolgens weer tot de wet van “het behoud van ellende”. Gevolgd door de 5%-regel.
  Deze laatste luidt: als je op basis van de voorgaande regel een keuze maakt tussen short of long, vermoed je dat je 50% kans maakt. Echter in de praktijk blijkt dat je dan 9 van de 10 keer fout zit met je keuze. Dus rest slechts een schamele 5% kans op winst.

 18. Roelof says:

  Hmm, er is na de gapfill geen animo meer om te stijgen. Verder noteren we onder de opening van de dag.

 19. bruun says:

  Waarde Geert-Jan,

  Complimenten over de aanpassing van de site ! Super zo.

  Gr.
  Bruun

 20. detita444 says:

  Inderdaad G-J, een grote verbetering!

 21. Phoenix says:

  De stijging vanaf 11.30 was ongeveer 50% herstel op de voorgaande daling, voor die van 13.00 geldt hetzelfde. Nu dus verder zakken.

 22. Moneymaker says:

  Zit ook short nu op aex en dax!

 23. Roland says:

  mooi dan kunnen we omhoog

  1. Moneymaker says:

   @Roland, vanwaar deze opmerking?

 24. Moneymaker says:

  Toen de aex door de 497.50 is gezakt short gegaan en nu het KD van GJN aantikken graag 488.50 zou toch mooie winst zijn 😉

  1. Jan says:

   ja en het KD van Ed aantikken zou daarentegen een groot verlies opleveren

 25. Moneymaker says:

  ….echt ongelofelijk……en ja hoor we stijgen…..echt ongelofelijk…..had moeten wachten met instappen…..het gaat toch verdorie niet gebeuren dat dit een false move was…..

  1. Roelof says:

   Je zou toch wachten tot de consumentencijfers???

 26. Jan says:

  @MM, ik zie 130 punten dax daling, zou niet weten wat daar zo vals aan was

  1. Moneymaker says:

   Hi Jan , gefeliciteerd met je 130 punten klasse…. Verwacht je steun op de 10850, is nu al een paar keer getest

 27. detita444 says:

  MM, je wilt je er echt zelf niet in verdiepen.
  Door alleen maar verschillende meningen en sites te volgen verlies je alleen maar. Zie ook post 13.52.
  En nu wel net voor die “belangrijke cijfers” instappen???

 28. Roland says:

  @ MM dat vertelde me indicator en grafiek analyse

 29. Moneymaker says:

  @Detita, je hebt helemaal gelijk, klopt volledig! Zag de futures zakken en had mij zelf niet onder controle en “wilde de boot niet missen” nu sta ik onder water…..zal wel weer de enige zijn hier op dit forum als ik alle berichten zo lees ;-(

 30. Jos says:

  497.44 en nu weer winst……

  1. Moneymaker says:

   zakt nu idd wel door gelukkig, hopelijk iedereen vanmiddag mooie winst!!

 31. Moneymaker says:

  …Gelukkig zakken we al weer, hopelijk toch nog een mooie middag. Houden jullie de posities aan tot 488.50 of kunnen we rond de 495 ook nog steun verwachten?

 32. detita444 says:

  Ik geef het op.

 33. Phoenix says:

  MM, probeer eens wat rust in je traden te brengen en reageer niet op iedere 1 minuut candle die van kleur verandert.
  Op deze manier ga je er aan onderdoor. Minimaliseer de emotie, handel zeker niet op Fear Of Missing Out. Er komen de rest van het jaar meer dan genoeg kansen.

 34. detita444 says:

  Waarde MM,
  echt mijn laatste post aan jou.
  Doe eens iets zelf, draag iets bij en vraag niet steeds wat wij doen.
  GS Fred

 35. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Ter info VS-macro-inflatoire-data :
  US CPI (Y/Y) Dec: 1.9% (exp 1.9%; prev 2.2%) -CPI Ex Food And Energy (Y/Y)
  Dec: 2.2% (exp 2.2%; prev 2.2%)
  MVG.,
  Bert

 36. wh.giesen says:

  MM, ik heb een beter advies voor jou, neem een abo bij GJ, die haalde in 10 maanden 19% rendement in een zijwaartse markt.
  Zelf ben je er emotioneel niet geschikt voor en zoals ik jouw postings begrijp heb je tot nu toe vaak alleen maar dikke verliezen gehad.
  Traden is veel moeilijker dan je denkt.

  mvg

 37. detita444 says:

  Qua wedge in de 30′ en vlag in de 15′ gaat het goed voor de beren.
  Echter in de 5′ ontwikkelt zich n.m.m. zowel bij fdax als fti een bullvlag vanaf 11.40.

 38. Roland says:

  mm
  van betweter naar vragertje
  toen hield hij de chat bezig met flooden herhalen van bericht en nu weer waar we nu de persoonlijkheid ik weet het niet zien
  we worden geflood met vragen
  anders het zekere mannetje blijkt een onzeker mannetje

  wat een toneelstuk dit zeg

  1. Moneymaker says:

   @Roland, dit een gele kaar vriend! We gaan elkaar geen betwetertje noemen of onzeker mannetje, dit is een belediging en past niet op dit forum, je hebt je eerste gele kaart te pakken!

 39. ed says:

  we zitten inmiddels op 50 % retrace van de stijging 492 -501.

  1. Moneymaker says:

   @Ed, tot nu toe krijg je gelijk met het 50%, congrats.

 40. Roelof says:

  @ Roland: Het is mijn vermoeden dat de meermaals letterlijk door MM geciteerde goeroe het in de daling van 550 naar 472 steeds maar weer fout heeft gehad en dat MM hem of haar daarom heeft afgedankt.

Geef een reactie