AEX: GrensGeval

De AEX is weerbarstig. Het koersverloop van de index in de achterliggende dagen gaf gisteren aanleiding om rekening te houden met wat zwakte. Inderdaad duikelde zij richting lagere niveaus, maar kwam gedurende de dag net zo makkelijk weer terug.

AEX-IntraDagGrafiek

Op basis van de breuk woensdagmiddag uit het rising-wedge koerspatroon, welke in de reactieve beweging eerder deze week was gevormd, mocht een daling van de AEX worden verwacht. Het richtpunt van deze beweging is opgedeeld in twee stappen waarbij het eerste ijkpunt op 491 werd gedefinieerd. Op een snippertje na wist de AEX dit niveau aan te tikken en op basis van het uitblijven van een OS-notering moest rekening worden gehouden met wat herstel. Deze stap moest echter resulteren in een eerste lagere top waarbij in de (verlate) middag-update het niveau 497 aangehaald werd voor het zetten van deze top.

Een blik op de slotstand leert dat de AEX inderdaad tot dit niveau is opgelopen, alleen met een verwijzing naar de titel van vandaag moet wel opgemerkt worden dat de index gisteren de grens van het toelaatbare voor het neergelegde scenario al heeft opgezocht. De verwachting luidt namelijk dat de beweging welke gisteren na het eerste uur is ingezet vandaag nog wel een vervolg kan krijgen. Met deze inschatting komt de geachte lagere top natuurlijk op losse schroeven te staan.

Door de hogere sluiting op donderdag is ook de NR in de dag-grafiek nog niet geactiveerd. Sterker, de dalende trendlijn in de dag-grafiek in de RSI komt door de stap van gisteren (licht) onder druk te staan. Een tweede constatering luidt dat de laagste koers van de AEX van gisteren in de dag-grafiek vrij nauwkeurig samenvalt met de eerder deze week doorbroken 20MA. Gaat deze nu als steun fungeren?

Vanochtend gaat in eerste instantie de blik weer uit naar het verloop van de RSI in de kleinste grafiek. Net zoals gisteren de verwachting kon worden uitgesproken dat zij nog niet tot onder OS zou duiken, heerst vandaag weer de twijfel of zij tot boven OB kan reiken.  Eerder in de week is het niveau 501 genoemd. De verwachting luidde destijds dat deze niet in het scherm zou verschijnen. Vandaag kan de AEX nog wat dichter naar dit niveau kruipen, maar opnieuw luidt de gedachte dat zij niet helemaal of in ieder geval niet heel veel verder dan dit niveau zal reiken. Deze visie is uiteraard gebaseerd op de ontwikkeling van de indicator. Vooralsnog zit de DD nog steeds op het spoor van de rising-wedge, hetgeen uiteindelijk 488.50 impliceert. Wel moet opgemerkt worden dat het pad naar dit niveau stroever verloopt dan ingeschat. Waarvan Akte. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

“Vandaag kan de AEX nog wat dichter naar dit niveau (lees 501) kruipen, maar opnieuw luidt de gedachte dat zij niet helemaal of in ieder geval niet heel veel verder dan dit niveau zal reiken.” Aldus de DD van vanochtend. Tot nu toe ligt de hoogste koers van de AEX vrij redelijk op de benoemde 501. Toch is de kou nog niet uit de lucht. Bij het aantikken is de RSI namelijk tot OB gekomen. Daarnaast staat er een nieuw hiaat. Deze staat open tussen 498.50- 497.50.  Met name dit laatste niveau is natuurlijk herkenbaar want zij loopt al de gehele week door de DD heen. De 501 is niet alleen gebaseerd op een voormalig hiaat, maar ook op de volgende reactielijn van de voorafgaande daling. De verwachting luidt dus onveranderd dat 501 nog even als weerstand zal fungeren. Voordat echter ingezet kan worden op een verdere daling en dus het ijkpunt van resepctievelijk 491 en 488.50 weer in beeld komt, zal de AEX terug moeten glijden onder 498.50 – 497.50. Nu luidt de visie dat dit gaat gebeuren, alleen de nieuwe OB maakt het pad alleen maar stroever.

 

209 reacties op “AEX: GrensGeval”

 1. Hoekstra says:

  Geachte heer Nikken,
  Dank voor de columns van vandaag en de afgelopen dagen.
  In de 3e alinea, laatste zin mag u aan ‘Met deze inschatting komt de geachte’ een d toevoegen.
  GRS Hoekstra

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hoekstra,
  Dank voor uwen dank…met betrekking tot uwen opmerking…ik heb het anders opgelost…wel zo netjes en beleefd… 🙂
  GRS Geert-Jan .

 3. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  De S&P en dus ook de AEX geven obv de daggrafiek vooralsnog nog niet de indruk zuidwaarts te willen gaan, noch de rsi’s, noch de indices. De trend is your friend en de pompen staan aan op Wall Street.
  Succes met traden.

 4. Hoekstra says:

  Phoenix, uit deze grafiek leid ik af, dat de 2600 weerstand is en de steunlijn bijna dat niveau heeft bereikt, dus een daling nabij.

 5. Jan says:

  Ik zie 3 LT scenario’s
  – aex naar 535 zone = MA200 tegen de tijd dat ie er komt, dan naar 450
  – AEX naar LT weerstandslijn 510-512 zone, dan naar 450
  – AEX valt uit de vlag. of het rising wedge verhaal van GJN en dan naar LT steunlijn rond 460-470

  Ik handel echter gewoon op de 5 min trends 😉

 6. Jan says:

  En aangezien ik denk dat Brexit een grote puinhoop gaat worden….niet de voorkeur voor (veel) verder up

 7. Roland says:

  Geert Jan

  dank voor de mogelijkheid om uploads te doen
  nu werk ik met investing en die geven direct een link mag ik die dus ook plaatsen
  als dat mag kunt u het zo maken dat die link dan in een ander venster opent

  groet

 8. Roland says:

  Mogge all

 9. paul says:

  goede review! ik heb liever dat je je twijfel deelt dan stijfkoppig vast blijft houden aan de (verkeerde) mening. Ik heb zomaar de mening dat er vandaag geen enkele helderheid komt maar achteraf volgende week gaat blijken dat hier ergens de top wel weer even viel. Brexit, begin cijferseizoen USA en wie weet wat DT nog doet of laat..

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roland,
  Stap voor stap…laat ons even kijken wat er precies gebeurt als u die link zet…even checken waar, hoe, wanneer en hoe lang…we dan ergens belanden als we klikken op uwen link…
  GRS Geert-Jan

  p.s….maar ik waardeer het ten zeerste dat u eerst checkt en informeert…Waarvan Akte…nog even…en dit forum gaat precies doen…waarvoor het oorspronkelijk bestemd was…u snapt…ik zit met tranen van emotie…achter het scherm… 🙂

 11. Jan says:

  Roland…. investing geeft een link EN de mogelijkheid ‘sla afbeelding op’ is hetzelfde venstertje wat verschijnt als je op het foto icoon drukt

 12. Jan says:

  Ja GJN, je hebt het forum getemd met een simpel reglementje, ben jij nou zo’n baas of zijn wij makke schaapjes ;-))

 13. Phoenix says:

  Beste Hoekstra, het zou kunnen, in dezelfde daggrafieken zou ik ook denken dat de up cyclus op z’n einde loopt en het ‘tijd wordt’ om een knik naar beneden te maken. Maar vooralsnog zie ik daar geen signaal van, dus dan is de (korte termijn?) uptrend gehandhaafd.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Met betrekking tot uwen post van 09.14.uur..start nu aub geen discussie… 🙂 …als er in de achterliggende maanden iets duidelijk is geworden…dan is het wel..dat dit forum stijf staat van ego en testosteron…dus u begrijpt…slechts een kleine vonkje…ach u snapt.. 😉
  GRS Geert-Jan

 15. derfla says:

  Waarde GJ, waar is het reglement te vinden, kan het niet vinden

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Zoek en gij zult vinden.
  GRS Geert-Jan

  https://www.tradeidee.nl/spelregels-forum/

 17. Jos says:

  Goedemorgen allen, we zitten aan de bovenkant van het trendkanaal dus weinig opwaartse ruimte.

 18. Jos says:

  Brexit, 15 januari……………velen denken dat het dan gaat stormen…………….persoonlijk denk ik een storm in een glas water.
  De Brexit is door de markt al helemaal ingeprijsd……………….als May de stemming gaat verliezen dan zijn er een aantal scenario’s denkbaar die zelfs positief kunnen uitpakken voor de markt………….maar wie weet gaat ze wel winnen?

 19. Jos says:

  Nie OB nie…….

 20. Hoekstra says:

  Gat van 18 december is net gedicht en RSI niet OB
  Daarom verwacht ik vandaag geen doorbraak van de 500

 21. raph says:

  Beste Jos, ik deel uw mening ivm Brexit.
  Bovendien is de RSI op 30 min. 71,3 op dit ogenblik…. Nog even wachten alvorens dat het zeker is, maar dit lijkt mij wel degelijk een doorbraak naar OB zone.

 22. raph says:

  RSI 30 min OB

 23. Jan says:

  wat voor brexit stemmingsuitslag heeft de markt dan ingeprijsd?

 24. Roland says:

  Jan
  11 januari 2019 om 09:13

  klopt maar meteen link scheelt handeling en ik hou van snel

 25. raph says:

  Beste Jan, dat kan je natuurlijk niet becijferen, maar de kans op een negatieve stemming is erg groot. Dat was ook de reden waarom de stemming in december niet doorging. De impact op zich valt natuurlijk niet te voorspellen, maar dat dit als een donderslag bij heldere hemel zou komen is toch uitgesloten. Het Britse parlement neemt wel steeds meer de touwtjes in handen om te vermijden dat de regering het land uit de EU laat crashen bij negatieve stemming. Dat is waar Jos op doelde.

 26. raph says:

  Om een “no-deal” scenario te vermijden, waarin het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord of overgangsperiode op 29 maart uit de EU “crasht”, probeert het parlement de vleugels van de regering te knippen. Zo stemde het parlement voor een amendement dat de bevoegdheden van de regering om belastingen te innen inperkt in het geval van een “no-deal”brexit.

 27. Hoekstra says:

  Mijn verwachting van 9:42 ligt inmiddels in de prullenbak…

 28. string says:

  Goede morgen…
  Het mag duidelijk zijn…dat ook mijn idee omtrent het koersverloop van de afgelopen dagen…anders is geweest dan de plaatjes nu tonen…opnieuw bestuderen…opnieuw standpunt innemen…het is niet anders…

 29. Roland says:

  ook ik moet bekennen mijn aannames gister “de prullebak”
  plaatje dan
  https://invst.ly/9r7x9

 30. Roland says:

  ook mijn aanames giter direct prullebak

  plaatje https://invst.ly/9r7x9

 31. Roland says:

  plaatje rechtermuisknop openen in nieuw venster

 32. Moneymaker says:

  Wordt wel erg spannend met de 501…. olies lopen ook op! Durf mijn vingers niet te branden aan short, de indices laten sterke performance zien momenteel

 33. Moneymaker says:

  @hoekstra, bij goede cijfers vanmiddag kunnen we richting de 504-507

 34. Moneymaker says:

  GJN, houdt jij nog steeds vast aan het scenario naar 488 of kan dit ook in de prullenbak nu?

 35. Roland says:

  MM lees is de DD moe van….

  Deze visie is uiteraard gebaseerd op de ontwikkeling van de indicator. Vooralsnog zit de DD nog steeds op het spoor van de rising-wedge, hetgeen uiteindelijk 488.50 impliceert. Wel moet opgemerkt worden dat het pad naar dit niveau stroever verloopt dan ingeschat.

 36. Roelof says:

  @ hoekstra en string: ik zit natuurlijk ook scheef. Niettemin verwacht ik nog steeds wel een daling naar 488 de komende dagen. Vandaag is de 11e handelsdag na de 472 bodem. Het schiet op het moment allemaal wat te ver door, maar dat maakt natuurlijk niet dat we geen correctie meer gaan zien. P.S. Kennelijk maakt men zich geen enkele zorgen omtrent die brexit onzin die toch een no-brexit wordt.

 37. Roland says:

  zoals Jos zegt ben ik geheel mee eens inz brexit

 38. ed says:

  Gelet op het feit dat de aex in een dag de halve dag cyclus bodem (398,5-292,5 heeft gezet en er nu al in een dag de top van de eerste halve dag cyclus uitneemt geef ik een meer bullisch scenario de meeste kans

 39. ed says:

  @ ik vertyp me 498-492

 40. Moneymaker says:

  Iemand enig idee waarom de dax weinig stijgt….

Geef een reactie