AEX: GrensGeval

De AEX is weerbarstig. Het koersverloop van de index in de achterliggende dagen gaf gisteren aanleiding om rekening te houden met wat zwakte. Inderdaad duikelde zij richting lagere niveaus, maar kwam gedurende de dag net zo makkelijk weer terug.

AEX-IntraDagGrafiek

Op basis van de breuk woensdagmiddag uit het rising-wedge koerspatroon, welke in de reactieve beweging eerder deze week was gevormd, mocht een daling van de AEX worden verwacht. Het richtpunt van deze beweging is opgedeeld in twee stappen waarbij het eerste ijkpunt op 491 werd gedefinieerd. Op een snippertje na wist de AEX dit niveau aan te tikken en op basis van het uitblijven van een OS-notering moest rekening worden gehouden met wat herstel. Deze stap moest echter resulteren in een eerste lagere top waarbij in de (verlate) middag-update het niveau 497 aangehaald werd voor het zetten van deze top.

Een blik op de slotstand leert dat de AEX inderdaad tot dit niveau is opgelopen, alleen met een verwijzing naar de titel van vandaag moet wel opgemerkt worden dat de index gisteren de grens van het toelaatbare voor het neergelegde scenario al heeft opgezocht. De verwachting luidt namelijk dat de beweging welke gisteren na het eerste uur is ingezet vandaag nog wel een vervolg kan krijgen. Met deze inschatting komt de geachte lagere top natuurlijk op losse schroeven te staan.

Door de hogere sluiting op donderdag is ook de NR in de dag-grafiek nog niet geactiveerd. Sterker, de dalende trendlijn in de dag-grafiek in de RSI komt door de stap van gisteren (licht) onder druk te staan. Een tweede constatering luidt dat de laagste koers van de AEX van gisteren in de dag-grafiek vrij nauwkeurig samenvalt met de eerder deze week doorbroken 20MA. Gaat deze nu als steun fungeren?

Vanochtend gaat in eerste instantie de blik weer uit naar het verloop van de RSI in de kleinste grafiek. Net zoals gisteren de verwachting kon worden uitgesproken dat zij nog niet tot onder OS zou duiken, heerst vandaag weer de twijfel of zij tot boven OB kan reiken.  Eerder in de week is het niveau 501 genoemd. De verwachting luidde destijds dat deze niet in het scherm zou verschijnen. Vandaag kan de AEX nog wat dichter naar dit niveau kruipen, maar opnieuw luidt de gedachte dat zij niet helemaal of in ieder geval niet heel veel verder dan dit niveau zal reiken. Deze visie is uiteraard gebaseerd op de ontwikkeling van de indicator. Vooralsnog zit de DD nog steeds op het spoor van de rising-wedge, hetgeen uiteindelijk 488.50 impliceert. Wel moet opgemerkt worden dat het pad naar dit niveau stroever verloopt dan ingeschat. Waarvan Akte. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

“Vandaag kan de AEX nog wat dichter naar dit niveau (lees 501) kruipen, maar opnieuw luidt de gedachte dat zij niet helemaal of in ieder geval niet heel veel verder dan dit niveau zal reiken.” Aldus de DD van vanochtend. Tot nu toe ligt de hoogste koers van de AEX vrij redelijk op de benoemde 501. Toch is de kou nog niet uit de lucht. Bij het aantikken is de RSI namelijk tot OB gekomen. Daarnaast staat er een nieuw hiaat. Deze staat open tussen 498.50- 497.50.  Met name dit laatste niveau is natuurlijk herkenbaar want zij loopt al de gehele week door de DD heen. De 501 is niet alleen gebaseerd op een voormalig hiaat, maar ook op de volgende reactielijn van de voorafgaande daling. De verwachting luidt dus onveranderd dat 501 nog even als weerstand zal fungeren. Voordat echter ingezet kan worden op een verdere daling en dus het ijkpunt van resepctievelijk 491 en 488.50 weer in beeld komt, zal de AEX terug moeten glijden onder 498.50 – 497.50. Nu luidt de visie dat dit gaat gebeuren, alleen de nieuwe OB maakt het pad alleen maar stroever.

 

209 reacties op “AEX: GrensGeval”

 1. Hoekstra says:

  Geachte heer Nikken,
  Dank voor de columns van vandaag en de afgelopen dagen.
  In de 3e alinea, laatste zin mag u aan ‘Met deze inschatting komt de geachte’ een d toevoegen.
  GRS Hoekstra

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hoekstra,
  Dank voor uwen dank…met betrekking tot uwen opmerking…ik heb het anders opgelost…wel zo netjes en beleefd… 🙂
  GRS Geert-Jan .

 3. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  De S&P en dus ook de AEX geven obv de daggrafiek vooralsnog nog niet de indruk zuidwaarts te willen gaan, noch de rsi’s, noch de indices. De trend is your friend en de pompen staan aan op Wall Street.
  Succes met traden.

 4. Hoekstra says:

  Phoenix, uit deze grafiek leid ik af, dat de 2600 weerstand is en de steunlijn bijna dat niveau heeft bereikt, dus een daling nabij.

 5. Jan says:

  Ik zie 3 LT scenario’s
  – aex naar 535 zone = MA200 tegen de tijd dat ie er komt, dan naar 450
  – AEX naar LT weerstandslijn 510-512 zone, dan naar 450
  – AEX valt uit de vlag. of het rising wedge verhaal van GJN en dan naar LT steunlijn rond 460-470

  Ik handel echter gewoon op de 5 min trends 😉

 6. Jan says:

  En aangezien ik denk dat Brexit een grote puinhoop gaat worden….niet de voorkeur voor (veel) verder up

 7. Roland says:

  Geert Jan

  dank voor de mogelijkheid om uploads te doen
  nu werk ik met investing en die geven direct een link mag ik die dus ook plaatsen
  als dat mag kunt u het zo maken dat die link dan in een ander venster opent

  groet

 8. Roland says:

  Mogge all

 9. paul says:

  goede review! ik heb liever dat je je twijfel deelt dan stijfkoppig vast blijft houden aan de (verkeerde) mening. Ik heb zomaar de mening dat er vandaag geen enkele helderheid komt maar achteraf volgende week gaat blijken dat hier ergens de top wel weer even viel. Brexit, begin cijferseizoen USA en wie weet wat DT nog doet of laat..

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roland,
  Stap voor stap…laat ons even kijken wat er precies gebeurt als u die link zet…even checken waar, hoe, wanneer en hoe lang…we dan ergens belanden als we klikken op uwen link…
  GRS Geert-Jan

  p.s….maar ik waardeer het ten zeerste dat u eerst checkt en informeert…Waarvan Akte…nog even…en dit forum gaat precies doen…waarvoor het oorspronkelijk bestemd was…u snapt…ik zit met tranen van emotie…achter het scherm… 🙂

 11. Jan says:

  Roland…. investing geeft een link EN de mogelijkheid ‘sla afbeelding op’ is hetzelfde venstertje wat verschijnt als je op het foto icoon drukt

 12. Jan says:

  Ja GJN, je hebt het forum getemd met een simpel reglementje, ben jij nou zo’n baas of zijn wij makke schaapjes ;-))

 13. Phoenix says:

  Beste Hoekstra, het zou kunnen, in dezelfde daggrafieken zou ik ook denken dat de up cyclus op z’n einde loopt en het ‘tijd wordt’ om een knik naar beneden te maken. Maar vooralsnog zie ik daar geen signaal van, dus dan is de (korte termijn?) uptrend gehandhaafd.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Met betrekking tot uwen post van 09.14.uur..start nu aub geen discussie… 🙂 …als er in de achterliggende maanden iets duidelijk is geworden…dan is het wel..dat dit forum stijf staat van ego en testosteron…dus u begrijpt…slechts een kleine vonkje…ach u snapt.. 😉
  GRS Geert-Jan

 15. derfla says:

  Waarde GJ, waar is het reglement te vinden, kan het niet vinden

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Zoek en gij zult vinden.
  GRS Geert-Jan

  https://www.tradeidee.nl/spelregels-forum/

 17. Jos says:

  Goedemorgen allen, we zitten aan de bovenkant van het trendkanaal dus weinig opwaartse ruimte.

 18. Jos says:

  Brexit, 15 januari……………velen denken dat het dan gaat stormen…………….persoonlijk denk ik een storm in een glas water.
  De Brexit is door de markt al helemaal ingeprijsd……………….als May de stemming gaat verliezen dan zijn er een aantal scenario’s denkbaar die zelfs positief kunnen uitpakken voor de markt………….maar wie weet gaat ze wel winnen?

 19. Jos says:

  Nie OB nie…….

 20. Hoekstra says:

  Gat van 18 december is net gedicht en RSI niet OB
  Daarom verwacht ik vandaag geen doorbraak van de 500

 21. raph says:

  Beste Jos, ik deel uw mening ivm Brexit.
  Bovendien is de RSI op 30 min. 71,3 op dit ogenblik…. Nog even wachten alvorens dat het zeker is, maar dit lijkt mij wel degelijk een doorbraak naar OB zone.

 22. raph says:

  RSI 30 min OB

 23. Jan says:

  wat voor brexit stemmingsuitslag heeft de markt dan ingeprijsd?

 24. Roland says:

  Jan
  11 januari 2019 om 09:13

  klopt maar meteen link scheelt handeling en ik hou van snel

 25. raph says:

  Beste Jan, dat kan je natuurlijk niet becijferen, maar de kans op een negatieve stemming is erg groot. Dat was ook de reden waarom de stemming in december niet doorging. De impact op zich valt natuurlijk niet te voorspellen, maar dat dit als een donderslag bij heldere hemel zou komen is toch uitgesloten. Het Britse parlement neemt wel steeds meer de touwtjes in handen om te vermijden dat de regering het land uit de EU laat crashen bij negatieve stemming. Dat is waar Jos op doelde.

 26. raph says:

  Om een “no-deal” scenario te vermijden, waarin het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord of overgangsperiode op 29 maart uit de EU “crasht”, probeert het parlement de vleugels van de regering te knippen. Zo stemde het parlement voor een amendement dat de bevoegdheden van de regering om belastingen te innen inperkt in het geval van een “no-deal”brexit.

 27. Hoekstra says:

  Mijn verwachting van 9:42 ligt inmiddels in de prullenbak…

 28. string says:

  Goede morgen…
  Het mag duidelijk zijn…dat ook mijn idee omtrent het koersverloop van de afgelopen dagen…anders is geweest dan de plaatjes nu tonen…opnieuw bestuderen…opnieuw standpunt innemen…het is niet anders…

 29. Roland says:

  ook ik moet bekennen mijn aannames gister “de prullebak”
  plaatje dan
  https://invst.ly/9r7x9

 30. Roland says:

  ook mijn aanames giter direct prullebak

  plaatje https://invst.ly/9r7x9

 31. Roland says:

  plaatje rechtermuisknop openen in nieuw venster

 32. Moneymaker says:

  Wordt wel erg spannend met de 501…. olies lopen ook op! Durf mijn vingers niet te branden aan short, de indices laten sterke performance zien momenteel

 33. Moneymaker says:

  @hoekstra, bij goede cijfers vanmiddag kunnen we richting de 504-507

 34. Moneymaker says:

  GJN, houdt jij nog steeds vast aan het scenario naar 488 of kan dit ook in de prullenbak nu?

 35. Roland says:

  MM lees is de DD moe van….

  Deze visie is uiteraard gebaseerd op de ontwikkeling van de indicator. Vooralsnog zit de DD nog steeds op het spoor van de rising-wedge, hetgeen uiteindelijk 488.50 impliceert. Wel moet opgemerkt worden dat het pad naar dit niveau stroever verloopt dan ingeschat.

 36. Roelof says:

  @ hoekstra en string: ik zit natuurlijk ook scheef. Niettemin verwacht ik nog steeds wel een daling naar 488 de komende dagen. Vandaag is de 11e handelsdag na de 472 bodem. Het schiet op het moment allemaal wat te ver door, maar dat maakt natuurlijk niet dat we geen correctie meer gaan zien. P.S. Kennelijk maakt men zich geen enkele zorgen omtrent die brexit onzin die toch een no-brexit wordt.

 37. Roland says:

  zoals Jos zegt ben ik geheel mee eens inz brexit

 38. ed says:

  Gelet op het feit dat de aex in een dag de halve dag cyclus bodem (398,5-292,5 heeft gezet en er nu al in een dag de top van de eerste halve dag cyclus uitneemt geef ik een meer bullisch scenario de meeste kans

 39. ed says:

  @ ik vertyp me 498-492

 40. Moneymaker says:

  Iemand enig idee waarom de dax weinig stijgt….

 41. Moneymaker says:

  @ed, wat is jouw koersdoel voor de AEX de komende dagen?

 42. ed says:

  ik zie ook nog geen enkele price action activiteiten voor short, kijk de indicatoren mogen wel overbought zijn en of terug lopen maar als dat niet gepaard gaat met een wezenlijke prijsdaling is dat toch een teken aan de wand

  1. Jan says:

   is allemaal relatief Ed, ik heb vandaag al 88 daxpuntjes binnen, met shorts

 43. ed says:

  Bovendien , als we kijken op week basis, dan zijn de indicatoren net gedraaid

 44. Moneymaker says:

  Na 2 uur handel zal het tot half 3 weer stilstaan…. ga een appeltaart bakken voor dochters die morgen jarig is?

 45. Moneymaker says:

  Fti tot half 3 tussen 500-501. Mochten we tussentijds boven uitbreken dan ga ik long en ga dan mee met je visie ed

 46. Moneymaker says:

  Tot half 3 kun je prima handelen met fti koop rond de 500.00 en verkoop 501.00

 47. ed says:

  @ money maker. We stoeien nu op dag basis met de ema 34 en de crossing ema 8 en ema 21 enerzijds en de ema 8 op week basis anderzijds , maar zie ik 513 (ema 21 op weekbasis) zeker als een target gelet op de snelheid waarmee de top van de eerste halve dag cyclus uitgenomen is. dat is toch ruim 10 punten potentie . op dag cyclus niveau zouden we nl gisterenochtend de midlow hebben gehad, dan zou er wel 3-5 dagen ruimte kunnen zijn voor verdere stijging Let op puur scenario /gedachte.

 48. Jos says:

  Kijk MM als er een short momentje is dan denk ik nu……bovenkant trendkanaal en na bijna 30 puntjes omhoog in twee weken dan komt er zeker een negatief dagje aan.

 49. string says:

  @ Roelof…10:30…
  De daling naar de wig-oorsprong verwacht ik zeker ook nog…en daarna veel lager ook…maar de weg ernaar toe loopt wat anders…en dat behoeft toch enige studie…
  Voor wat betreft Brexit…wat is dat…vanaf dag 1 heb ik er al niet in geloofd…die komt er niet…wordt onnodig geldverlies en gezichtsverlies voor diverse personen…alleen May kan dan nog zeggen…ik heb de uittreding van het begin af aan niet zien zitten…
  maar moest ’n gekozen plan uitvoeren…

  @ snoepjes…10:23…
  Voor de feestdagen zei je dat je voortaan minder ging posten…die belofte voer je ook uit waarvoor dank…nu de inhoud nog…
  Je zou ook de vrije dagen gaan gebruiken voor gerichte TA-studie…maar da’s waarschijnlijk voor later…

 50. roger.deron says:

  RSI op 30′ lijkt even OB geweest (72) – gaat dit een verdere opwaartse ondersteuning zijn?

 51. WP says:

  Daggrafiek met fisher https://invst.ly/9r8ew
  Hoop plaatje lukt.
  Een uptrend(je) enig oponthoud kan, immers niets gaat in 1 lijn.
  In 30 min begint fisher te draaien daling(kje) kan zijn begonnen. Richting GJ zijn doel.
  Maar eerst eens zien wat de ± 14e doet.

 52. Jan says:

  is allemaal relatief en afh van timeframe Ed, ik heb vandaag al 88 daxpuntjes binnen, met shorts

 53. Roland says:

  wp je had het over de 14 de en 15 de astro wat is daar dan of heb je een link

 54. Jan says:

  PLaatje bij de 3 scenario’s van vanochtend. De dikke gele lijn is de LT steunlijn die de dax al heeft gehaald
  De gele MA boven is de MA200

 55. maurice says:

  We gaan lekker doorstijgen naar de 505 en dan volgende week door naar de 520 !

 56. WP says:

  @Roland is volgens Ray Merriman te lezen oa op zijn site bij de gratis wekelijkse update,
  https://mmacycles.com/index.php?route=blog/article&category_id=1&article_id=232
  ik heb een maandelijkse abo.

 57. ed says:

  kijk dit is mijn plaatje op uurbasis

 58. Jan says:

  Mooi Ed,
  ik zie 3 redenen voor een mogelijke draai

 59. Roland says:

  ok dank

 60. ed says:

  @ jan,

  uiteraard kan je shorten in deze markt, maar ik ben swing trader, ik houd mijn posities langer aan en ga mee op de golven. Risk reward technisch was de daling van 498 naar 492 niet interessant, maar voor iemand die pingelt op de 1 of 5 min chart een mooie kans.

  1. Jos says:

   Het blijft altijd grappig om te zien dat als de beurs stijgt iedereen weer long roept terwijl we toch heel duidelijk in een downtrend zitten dus misschien blijkt dit punt over een paar weken wel het ideaale instap punt is voor een short. Ik ben even short gegaan voor een klein ritje richting de 496 waar de twee lijnen liggen.
   Ik wens eenieder een fijn weekend.

 61. ed says:

  Vraag, zie ik het nu goed en is er sprake van een positieve reserval op mijn uur chart: op de bodem van 492 geeft de rsi een lagere bodem terwijl de aex een hogere bodem maakt?

 62. Roland says:

  het word een mac menu
  DC LIJN ingetekend en mc donalds channeltjuuuhhh doel is median line
  https://invst.ly/9r91i

 63. ed says:

  @ jos,

  Daar komen we snel genoeg achter , maar ga ik niet op speculeren. Als het uit komt wat je zegt, Krijg je mijn applaus, alleen kan ik er nu weinig mee, omdat u in stappen short risk reward gezien voor mij persoonlijk uit den boze is.

  1. Jos says:

   Ja maar Ed je zegt dat je een swingtrader bent dan denk ik dat je zowel naar beneden als omhoog korte ritjes pakt of vergis ik me?

 64. Roland says:

  1 indicator
  een vork en ee n beetje astro
  hou van simpel
  groet mooi weekend
  https://www.youtube.com/watch?v=qeMFqkcPYcg

 65. ed says:

  @ jos dat klopt. Ik heb drie opties ik ga long, ik ga short of ik ben uit de markt.

 66. Geert-Jan Nikken says:

  Zoals toegezegd in de DailyDosis S&P500 van donderdag…is de Blik zojuist uitgebreid…met de visie op de S&P500…iets later dan eerder toegezegd…maar hij staat er…

  https://www.tradeidee.nl/columns/columns-leomont/maandblik-van-de-nik/blik-van-de-nik-januari-2019/

  GRS Geert-Jan

 67. Roelof says:

  @ ed 10.36: mid cycle low gezet? ik denk eerder aan ‘right translation’ in deze cyclus en dus een op handen zijnde korte termijn top in dit tijdstrame.

 68. Moneymaker says:

  GJN, dank voor je blik vd Nik Jan. Dat de kou nog niet uit de lucht is zorgt ervoor dat ik terughoudend ben voor het innemen van een short positie…. anders gezegd wanneer is het momentum daar voor het innemen van een positie long/short.

  Short: onder aex 488.50 en long aex boven 501?

  Ik vind dat de aex erg sterk oogt tot dusverre vandaar.

 69. Gerrie says:

  Goedemiddag,

  Fijn dat er nu ook een Blik sp500 gepubliceerd word. Verder is het prima handelen fti 500-501(MM 10.49) Oeps

 70. detita444 says:

  Waarde MM
  Kun je misschien een grafiekje plaatsen, dan wordt het voor ons ook wat duidelijker, waarom onder de 488,50 of boven de 501 in stappen.
  Bij voorbaat dank.
  GS Fred

 71. ed says:

  @ roelof

  right translation gaat toch om de vraag of de top van de dag dagcyclus snel wordt gezet, zodat de conclusie mag zijn dat deze cyclus bearish is?
  wij weten nog helemaal niet of de top van de dagcyclus gezet is, of zit ik er naast?

 72. Roelof says:

  @ ed: wat jij beschrijft is ‘left translation’. Oftewel: hoe eerder de top (in de cyclus), hoe groter de strop.

  We weten inderdaad niet of de top van de dagcyclus reeds is gezet.

 73. roger.deron says:

  Hopelijk dalen we nu wat door of blijven we onder 498.5

 74. ed says:

  @ roelof, ik haalde idd het begrip even door elkaar, maar ik neem de vraag wanneer top in de dag nu wel mee als onderdeel van mijn check list,
  Vanochtend schreef ik gestoei met de ema 34 op dag basis en ema 8 op weekbasis en mogelijk crossing ema 8 ema 21 . ik kijk nu eerst wat het gaat worden. dus uit markt en aanschouwen wat op dit mogelijke kantelpunt geschied, waarbij ik op de uur chart zie dat kopers nog aan de bal zijn, ondanks dat we drie punten zijn gedaald

 75. wh.giesen says:

  Welnu de gap is dicht, nu maar eens kijken welk kamp het sterkste is, de beren of de bulls.

  mvg

 76. Moneymaker says:

  Wanneer is het signaal om short te gaan? Onder de 497.50?

  1. Jan says:

   Het short signaal was op aex 501, resp dax 10950

 77. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Met verwijzing naar uwen (spam) posts tussen 10.45 uur en 11.00 uur…wil ik toch graag het volgende stellen…het klopt dat in het reglement staat…Gezelligheid kent geen Tijd…edoch…het was nimmer mijn bedoeling om u daarmee de keuken in te sturen…ik snap dat u veel liefde kent voor uwen dochter…edoch echter…het is inmiddels al een appeltaartje van ruim 500 euro…sta mij toe…u te wijzen…dat er in Rotterdam…een aantal zeer gerenomeerde landelijk bekende bakkerijen zijn…welke u een taart leveren…voor slechts een fractie van het hierboven aangehaalde bedrag…u heeft hem he?…de hint…dank…
  GRS Geert-Jan

 78. Roelof says:

  @ string 10:57 uur: ik zit ook op het spoor dat we nog terugkeren naar de 488-491. Echter, gezien de bullische dagcyclus waarin we nu zitten (‘right translation’) verwacht ik dat het daar waarschijnlijk eerst bij blijft en dat we van daaruit naar 504 (of hoger) kunnen.

 79. detita444 says:

  Waarde MM,
  zie mijn post van 12.33. Door het plaatsen wordt de discussie over een instapmoment waarschijnlijk wat duidelijker.
  GS Fred

 80. Moneymaker says:

  GJN, dan moeten we er maar lang van genieten ;-). De 497.50 heeft tot nu toe steun geboden, nog een uur dan komen de cijfers –> knal naar beneden hopelijk!

 81. Moneymaker says:

  @Detita, dank! Ik heb teveel analyses weer gelezen en merk dat ik daardoor heen en weer wordt geslingerd. Het is lastig aangezien er een bull kamp is en een bear kamp….ik weet dat de emotie uitgeschakeld dient te worden maar is soms lastiger dan gezegd.

  FTI nu op 498.00, zit te popelen om short te gaan maar zul je zien dat de cijfers weer roet in het eten gooien, heb te vaak mijn vingers gebrand!

 82. Roelof says:

  MM, welke cijfers komen er vanmiddag? Waar kan ik dat vinden, zulke informatie?

 83. Moneymaker says:

  @Roelof,

  rijdag 11 januari

  Economische berichten:

  – 14.30 Consumentenprijzen (dec)
  – 19.00 Baker Hughes olie- en gasboorinstallaties (wk)
  – 20.00 Federale begroting (dec)

 84. Moneymaker says:

  We hebben het gap gedicht en gaan nu weer omhoog, lijkt mij nog geen sprake van een verdere daling op korte termijn.
  @Ed, had het over 512 komende week…..maar heb geen onderbouwing gezien. Zou je deze kunnen toesturen dank je!

 85. Roelof says:

  Ah, dus we moeten vanmiddag de consumentenprijzen van december in de gaten houden voor het aangaan van een positie voor in de toekomstige dagen. En vanavond ook nog wat ruis zie ik.

 86. Jurrian says:

  Ah nu kan ik even dat mooie Murrey Math grafiekje laten zien want Binck/De Beursvloer mij geeft:

 87. wh.giesen says:

  MM, nogmaals je blijft om adviezen vragen terwijl eenieder hier op zijn eigen tijdzone handelt, dit heeft geen zin.
  Wel zin heeft het om je zelf de TA machtig te maken, zodat anderen hier wat kunnen leren van jouw technieken en jij van ons.

  mvg

 88. Moneymaker says:

  @Roelof, dit zijn belangrijke cijfers ivm eventuele inflatie toename en dus speculatie voor de FED acties…. heb hier in het verleden mijn billen weleens flink aan gebrand, liever even langs de zijlijn….Heb toch nog de analyse van MA in mijn achterhoofd—> DAX naar de 11400 en dan down! Dus daarmee zal de aex niet achterblijven. We hebben het nu het GAP keurig gedicht niets meer niets minder

 89. ed says:

  @ money maker, dit is de week chart waarop ik mij baseer aan de hand van ta regels

 90. Jurrian says:

  @Roelof, hier staat alle dagelijkse info https://nl.investing.com/economic-calendar/

 91. ed says:

  Maar ik deel de mening van giesen, een ieder moet op basis van ta zijn eigen keuzes maken.

 92. Roelof says:

  Beste MM, we gaan het allemaal wel zien. Geloof er niet zo in.

  Denk je ook niet dat de FED de afgelopen weken alles al gezegd heeft over de te volgen acties in 2019?

 93. Roelof says:

  Dank je wel, Jurrian 🙂

 94. detita444 says:

  Economische berichten zijn er vrijwel dagelijks. Dus wordt het een keuze:
  – of je eigen grafieken volgen (en er met anderen over discussiëren)
  – of alle sites afstruinen en al het nieuws en alle meningen volgen
  Het laatste leidt n.m.m. slechts tot een verwarrende mix en gokken aan de hand van de mening van anderen. Dit leidt dan vervolgens weer tot de wet van “het behoud van ellende”. Gevolgd door de 5%-regel.
  Deze laatste luidt: als je op basis van de voorgaande regel een keuze maakt tussen short of long, vermoed je dat je 50% kans maakt. Echter in de praktijk blijkt dat je dan 9 van de 10 keer fout zit met je keuze. Dus rest slechts een schamele 5% kans op winst.

 95. Roelof says:

  Hmm, er is na de gapfill geen animo meer om te stijgen. Verder noteren we onder de opening van de dag.

 96. bruun says:

  Waarde Geert-Jan,

  Complimenten over de aanpassing van de site ! Super zo.

  Gr.
  Bruun

 97. detita444 says:

  Inderdaad G-J, een grote verbetering!

 98. Phoenix says:

  De stijging vanaf 11.30 was ongeveer 50% herstel op de voorgaande daling, voor die van 13.00 geldt hetzelfde. Nu dus verder zakken.

 99. Moneymaker says:

  Zit ook short nu op aex en dax!

 100. Roland says:

  mooi dan kunnen we omhoog

  1. Moneymaker says:

   @Roland, vanwaar deze opmerking?

 101. Moneymaker says:

  Toen de aex door de 497.50 is gezakt short gegaan en nu het KD van GJN aantikken graag 488.50 zou toch mooie winst zijn 😉

  1. Jan says:

   ja en het KD van Ed aantikken zou daarentegen een groot verlies opleveren

 102. Moneymaker says:

  ….echt ongelofelijk……en ja hoor we stijgen…..echt ongelofelijk…..had moeten wachten met instappen…..het gaat toch verdorie niet gebeuren dat dit een false move was…..

  1. Roelof says:

   Je zou toch wachten tot de consumentencijfers???

 103. Jan says:

  @MM, ik zie 130 punten dax daling, zou niet weten wat daar zo vals aan was

  1. Moneymaker says:

   Hi Jan , gefeliciteerd met je 130 punten klasse…. Verwacht je steun op de 10850, is nu al een paar keer getest

 104. detita444 says:

  MM, je wilt je er echt zelf niet in verdiepen.
  Door alleen maar verschillende meningen en sites te volgen verlies je alleen maar. Zie ook post 13.52.
  En nu wel net voor die “belangrijke cijfers” instappen???

 105. Roland says:

  @ MM dat vertelde me indicator en grafiek analyse

 106. Moneymaker says:

  @Detita, je hebt helemaal gelijk, klopt volledig! Zag de futures zakken en had mij zelf niet onder controle en “wilde de boot niet missen” nu sta ik onder water…..zal wel weer de enige zijn hier op dit forum als ik alle berichten zo lees ;-(

 107. Jos says:

  497.44 en nu weer winst……

  1. Moneymaker says:

   zakt nu idd wel door gelukkig, hopelijk iedereen vanmiddag mooie winst!!

 108. Moneymaker says:

  …Gelukkig zakken we al weer, hopelijk toch nog een mooie middag. Houden jullie de posities aan tot 488.50 of kunnen we rond de 495 ook nog steun verwachten?

 109. detita444 says:

  Ik geef het op.

 110. Phoenix says:

  MM, probeer eens wat rust in je traden te brengen en reageer niet op iedere 1 minuut candle die van kleur verandert.
  Op deze manier ga je er aan onderdoor. Minimaliseer de emotie, handel zeker niet op Fear Of Missing Out. Er komen de rest van het jaar meer dan genoeg kansen.

 111. detita444 says:

  Waarde MM,
  echt mijn laatste post aan jou.
  Doe eens iets zelf, draag iets bij en vraag niet steeds wat wij doen.
  GS Fred

 112. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Ter info VS-macro-inflatoire-data :
  US CPI (Y/Y) Dec: 1.9% (exp 1.9%; prev 2.2%) -CPI Ex Food And Energy (Y/Y)
  Dec: 2.2% (exp 2.2%; prev 2.2%)
  MVG.,
  Bert

 113. wh.giesen says:

  MM, ik heb een beter advies voor jou, neem een abo bij GJ, die haalde in 10 maanden 19% rendement in een zijwaartse markt.
  Zelf ben je er emotioneel niet geschikt voor en zoals ik jouw postings begrijp heb je tot nu toe vaak alleen maar dikke verliezen gehad.
  Traden is veel moeilijker dan je denkt.

  mvg

 114. detita444 says:

  Qua wedge in de 30′ en vlag in de 15′ gaat het goed voor de beren.
  Echter in de 5′ ontwikkelt zich n.m.m. zowel bij fdax als fti een bullvlag vanaf 11.40.

 115. Roland says:

  mm
  van betweter naar vragertje
  toen hield hij de chat bezig met flooden herhalen van bericht en nu weer waar we nu de persoonlijkheid ik weet het niet zien
  we worden geflood met vragen
  anders het zekere mannetje blijkt een onzeker mannetje

  wat een toneelstuk dit zeg

  1. Moneymaker says:

   @Roland, dit een gele kaar vriend! We gaan elkaar geen betwetertje noemen of onzeker mannetje, dit is een belediging en past niet op dit forum, je hebt je eerste gele kaart te pakken!

 116. ed says:

  we zitten inmiddels op 50 % retrace van de stijging 492 -501.

  1. Moneymaker says:

   @Ed, tot nu toe krijg je gelijk met het 50%, congrats.

 117. Roelof says:

  @ Roland: Het is mijn vermoeden dat de meermaals letterlijk door MM geciteerde goeroe het in de daling van 550 naar 472 steeds maar weer fout heeft gehad en dat MM hem of haar daarom heeft afgedankt.

 118. detita444 says:

  wh.giessen,
  ik zie toch abo’s waarop in totaal al 1855% is behaald en in de eerste 7 beursdagen van dit jaar al 4%.
  Is dat niet geschikter denk je? 😉

  1. Moneymaker says:

   @Roelof, leven en laten leven. Laten we het bijdehandte gedoe aub niet meer doen….Bespeur nu al weer enkelen die toch weer bijdehand gaan doen, kom op hoe oud zijn we. Geen aannames aub en gewoon volwassen, thx!!

   1. Roelof says:

    Haha, is al goed MM. Ik zal me vanaf nu weer zo weinig mogelijk met je bemoeien.

    1. Moneymaker says:

     Dank je! Respect voor elkaar is een groot goed, ook als verschillen we als persoon. Laten we elkaar waarderen hoe we zijn en positief staan in het leven, we hebben het goed hier in NL en kunnen in vrijheid leven ;-)))

 119. ed says:

  @ detita444

  haha

  Ik weet op welke brombeer je doelt, .. dat is geen trader …

 120. floriaantje says:

  Ter Info:
  De eerste Q4 bedrijfsresultaat met voorspelling General Motors :
  “GM says 2018 earnings exceeded expectations and 2019 looks even better”
  Bron : CS Tweet at 09.00 a.m. EST
  MVG.,
  Bert

 121. detita444 says:

  Beste Bert en een 2 maanden geleden zeiden ze nog dat ze 3 van de 5 fabrieken gingen sluiten hahaha.
  Wat een fakenieuws toch 😉

 122. detita444 says:

  497.50 vink. Alleen maar terugtest of ….?

 123. floriaantje says:

  Fred m’n Beste,
  Herinner mij dat ook. Misschien toen vakbond pesten + fiscale afschrijvingen +
  ‘stockbuy-the-dip’ door die hedge fund ‘graaiers’ 🙂
  Echter door dit “echte” nieuws: GM + 5%;
  MVG.,
  Bert

 124. bruun says:

  Goedemiddag Beste Bert,

  Staat ons EUR/USD zo maar weer onder de 1.15 binnen 15 minuten.

  Gr.
  Bruun

 125. string says:

  @ ed…11:26…
  Las zojuist jouw bericht…ik heb op de uurgrafiek AEX/CFD ‘ positieve reversal staan met de coördinaten…
  10-01/03:00/492.43 -/- 04-01/01:00/479.55 +/+ 04-0/18:00/493.84 = 506.72…

 126. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Thks. U maakt deze beer wakker. Short instappen naar 1.13…(?) met SL op 1,1550 (?)
  U mailde mij een E/D uitgewerkt strategie dus als ik mag vragen heeft u al een visie op
  Br[Exit…May] (?)
  MVG.,
  Bert

 127. ed says:

  @ string,

  Ok dank, ik ga er op studeren hoe dat werkt.

 128. bruun says:

  Beste Bert,

  Ik denk als de koers vandaag zakt onder de dalende trendlijn dat dit (1.13) mogelijk is.
  Als we hier boven blijven is het rectacement van de laatste stijging en verwacht ik dat het strand rondom de 1.1430.
  Maar het gaat hard op dit moment.

  Wat betreft de Brexit kan ik geen pijl op trekken, er zijn nu weer berichten naar buiten van de Minister van buitenlandse zaken dat misschien geen Brexit komt.

  Dus ik houdt me maar aan TA 🙂 .

  Gr.
  Bruun

 129. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Thks. E/D “beertje gereanimeerd” op 1,1480 met SL op 1,1550.
  MVG.,
  Bert

 130. floriaantje says:

  Beste Maurice, Goedemiddag,
  Instap S&P aan de onderkant : 2580 van de “kritisch technisch niveau” met
  bovenkant : 2600. Bij doorbraak daarvan is de 2640 de MA50.
  Succes.
  MVG.,
  Bert

 131. Roelof says:

  @ string en ed: ik zie geen OB stand van de RSI tussen de twee genoemde bodems. Is een OB stand geen vereiste om een PR definitief vast te kunnen stellen?

 132. ed says:

  @roelof,

  Ik meende dat een pr aan de orde is als de rsi tussen twee punten een lagere bodem maakt en de aex op die punten een hogere bodem, los van de vraag op welk niveau de rsi staat. Om de pr te berekenen pak je de koers op de bodems van de rsi en de tussenliggende top van de rsi, of klopt deze redenering niet. Dit zijn zaken overigens zaken waar ik nog lerende in ben

 133. ed says:

  lees voor punten tijdstippen

 134. Moneymaker says:

  …..Vrees dat de 497.50 standhoudt

 135. Phoenix says:

  Ik geef het op.

 136. Roelof says:

  @ ed: je redenatie klopt op zich wel, maar ik mis dus de OB notering in de RSI tussen de door jullie aangegeven bodems.

 137. Jos says:

  GJ voordat u de bitterballen naar binnen……………………..het linkje naar de Blik van NIk S&P500 is niet correct ook staat hij nog niet bij de columns ? Nogmaals fijn weekend.

 138. Phoenix says:

  Jos, de link werkt prima, even verder naar onderen scrollen.

 139. Moneymaker says:

  Een maand geleden zakte we met zulke standen in US, gelijk 1 a 2% dus dat geeft toch te denken over het vervolg…..488.50 is nog ver weg….en tja wat als de s&P zo gaat herstellen…..500 staat zo weer op de borden denk ik

 140. Jos says:

  @Phoenix, keek dus niet verder dan mijn neus lang is, beetje neus ala Holleeder…..

 141. detita444 says:

  Phoenix 15.44, kwestie van 5% regel en de wet van Mama Nikken. 😉

 142. bruun says:

  Beste Bert,

  De week sluiten onder de 1.1460 en we blijven onder de dalende trendlijn!

  Gr.
  Bruun

 143. Jos says:

  @MM, weet je zeker dat dit spel iets voor jou is? Je lijkt me iets nerveus komt waarschijnlijk dat je op de 1 minuut en 5 minuut candles kijkt moet je niet doen 🙂

 144. Moneymaker says:

  Hoeveel moet de S&P wel niet zakken wil de aex ook gaan bewegen….pppfff amper in het rood!

 145. string says:

  @ Roelof…15:37…
  AEX/CFD 60′ grafiek…24/5…deze grafiek loopt meer gestrekt…in de uren na kantoortijd kan ook OB/OS ontstaan…
  30.37984 -/- 39.57434 +/+ 82.47561…
  Overigens zegt de Holy Bible van Constance Brown…niets over de voorwaarde tot OB/OS…maar het is natuurlijk evident dat door het wel toepassen hiervan…vele te mislukken opzetjes voorkomen/uitgesloten worden…

  1. Roelof says:

   Dat is wat ik bedoel te zeggen, string.

  2. string says:

   Die toe te passen OB/OS bij onderkennen van ’n Reversal…is ’n modificatie welke door Geert-Jan is bedacht en aanbevolen…
   Is wel ’n grote verbetering…

 146. floriaantje says:

  Beste Phoenix,
  S&P500 Blik (?)
  Thks.,
  MVG.,
  Bert

 147. string says:

  @ Roelof…
  15:37 moet zijn 15:33

 148. Jos says:

  @Fred, ik dacht dat het 95% was ja nu weet ik het ook niet meer 🙂

 149. detita444 says:

  Waarde Jos
  Ik begrijp dat het allemaal wat verwarrend is voor je.
  GS Fred

  1. Jos says:

   Als niemand het meer weet dan bij jij er altijd nog……………..mijn alles wetende Fred 🙂

 150. Moneymaker says:

  ….als dit geen PR op de aex meer is dan weet ik het ook niet meer. We gaan gewoon in het groen eindigen met deze standen in de US…als ze daar zo gaan herstellen staan we zo weer op de 500

 151. maurice says:

  Beste Bert,
  ik zit nog steeds long !
  mvg
  Mauric

 152. Moneymaker says:

  @ED, je krijgt misschien nog wel gelijk, complimenten voor je visie eerlijk is eerlijk!! Maar voorlopig staan de meesten hier rood incl ikzelf

  1. Jos says:

   @MM praat voor jezelf zei nog zo dat de 501 een mooi short momentje was vandaag maar weer niet naar geluisterd hé.
   Top vorming duurt altijd een poosje gewoon geduld……….

 153. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Zojuist ook ingestapt op 2580. Zal wel weer een “session low” zijn na slot Europese beurzen
  voor een extra bdp (?). W’ll see..
  Wat ik niet zie is de beloofde Blik van de Nik op S&P500… u wel (?)
  MVG.,
  Bert

  1. Jos says:

   Bert dooooooooooorscrooooooooollen.

 154. detita444 says:

  Waarde Ed.
  ik zou niet weten waarom de meesten hier rood zouden staan. Heb jij daar enig inzicht in? 😉
  GRS Fred

  1. ed says:

   nee, weet ik ook niet, ik deel alleen mijn scenario/ visie, die zeker niet altijd juist is, bij een stand van 485 dacht ik bijvoorbeeld ook dat we naar 470 zouden gaan, maar een trader met goede risk reward policy is flexibel als elastiek.
   Ik zit niet in de markt momenteel. Daarvoor moet er eerst een beter risk reward moment komen.

 155. detita444 says:

  Beste Bert, die staat onder de aex Blik van Nik. (zelfde link).

 156. maurice says:

  Fred, omdat iedereen hier short zit.

 157. wh.giesen says:

  https://invst.ly/9rcod
  Ik heb deze rising wedge voor de SP, ik begrijp de visie van GJ in deze, echter er is nog geen uitbraak van het patroon derhalve nog geen shorts.

  mvg

 158. Jurrian says:

  @maurice, tel ik niet meer mee?

 159. detita444 says:

  Waarde Maurice,
  ach ja natuurlijk.
  GRS Fred

 160. Jos says:

  Bij een NR…………OS.
  Bij een PR…………OB.

 161. floriaantje says:

  Beste Jos & Fred,
  Thks.
  MVG.,
  Bert

 162. string says:

  @ MM…
  Ta en niets anders dan TA…grafieken lijntjes en metertjes…Oscillatoren begrijpen en kunnen toepassen…dit vergt jaren van studie en vooral screen-time…
  Heb je al diverse malen het advies gegeven…je in TA te verdiepen en het handelen voorlopig op de “kiss”-manier te proberen…wat ook inhoudt…houdt het bij slecht 1 onderliggende waarde…betekent rust…en als je dat door hebt kun je de rest mogelijk ook aan…

 163. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank voor uw voornemen.
  Echter “de Moeder der Indexen “verdient” toch zeker en vast een eigen column zonder te
  moeten doorscrollen vanaf dat “miezerige meelopende Damrakkertje” 🙂
  MVG.,
  Bert

 164. Jos says:

  Vandaag heeft de AEX weerstand ondervonden van een oude bodem namelijk die van 26 oktober 2018. Oude bodems worden vaak nieuwe weerstand …………………:-)
  Lijk Heintje Davids wel nu ga ik echt weg.

 165. string says:

  @ Roland…16:19…
  Volgens mij staat op jouw plaatje onder “Wedge” …boven ’n symmetrische driehoek en onder ’n broadening formation…
  Wedge bestaat uit twee convergerende lijnen…welke beide omhoog of omlaag wijzen…

 166. Roland says:

  @ String
  ok ik had dat gevonden
  dank doe het meteen weer weg

 167. Geert-Jan Nikken says:

  En nog steeds… 497.50…Veel Beweging, Weinig Richting… het was een gezellige week… dank… tot maandag.
  GRS Geert-Jan

 168. string says:

  iedereen al weg?

 169. detita444 says:

  Nee hoor string, ik ben geen ambtenaar. 😉

 170. Jurrian says:

  joehoe

 171. bruun says:

  @String we zijn er nog 🙂 ons EUR/USD kan nog tot 23:00.
  En we kunnen Bert natuurlijk niet in de steek laten 🙂 🙂

 172. floriaantje says:

  Beste Bruun, Jurrian,Fred & String,
  Ocharme beste Forum vrienden. Echter helaas ga nu naar de NBA topper
  Golden State Warriors in Oakland [CA] tegen de Chicago Bulls
  Wens jullie veel courage op het “Damrakkertje”…
  Prettige Weekend en tot maandag.
  MVG., 🙂
  Bert

 173. bruun says:

  Prettig weekend Bert!

 174. maurice says:

  Veel plezier beste Bert, we’ll keep ‘m high en schop S&P naar de 2605 voor u !
  mvg
  Maurice

 175. Vrijbuiter says:

  Even bijgelezen … ben confuus mbt bull/bear en winst/verlies ratio op dit forum (95/5? 50/50? 5/95?)
  Daarom kijk ik maar weer narcistisch naar mijn eigen pijlen.
  Nog steeds een geldige pijl op de ’60 —> 505+; tijds – inschatting —> in de loop van dinsdag.
  Daarbij nu ook bevestigende pijl op de ’30 —> 505+.
  Composite Brown op daggrafiek geeft ook ongeveer deze ruimte.

 176. detita444 says:

  Prettig weekend Bert en geniet van de wedstrijd.

 177. wh.giesen says:

  Vrijbuiter, voor een lagere top is ook nog steeds ruimte tot 511 ongeveer, het enige jammere is dat de RSI op de dag door zijn weerstandslijn is gegaan wat dus minder zekerheid biedt om ON posities aan te houden.
  Ik ga er vanuit dat we die 505 nog wel kunnen raken, maar dan wel vroeg in de week.

  mvg

 178. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Sorry..had uw naam niet vermeld.
  In ieder geval veel S&P succes zal de “2605 jetstream” aanzetten.
  Ga inderdaad een deel van de 218 behaalde guitige S&P pips er even doorheen
  “jassen” met courtside NBA tickets, etc.
  MVG.,
  Berts

 179. Vrijbuiter says:

  @wh.giessen
  Inderdaad tot 511 nog binnen kanaaltje.
  ON vaak.
  Zekerheid nooit.
  Jammer is emotie, doe ik niet aan.

 180. string says:

  @ Vrijbuiter…17:56…
  Kun je mij ’n narcistische inkijk geven…of me vertellen waar die stijgende pijl op het 30′-plaatje start…

 181. Vrijbuiter says:

  @String
  do 09:59 492.17
  vr 09:59 501.18
  Geprojecteerde Pijl:
  vr 14:59 496.81
  ? doel 505.82
  Geheel volgens TA-script indicator Lobsang.

 182. Vrijbuiter says:

  @String
  Zie ook dat de Start 496.81 nagenoeg exact op de 50% retracement van de eerste 2 punten ligt.

 183. string says:

  Goede middag..
  Zat even te loeren naar iets waar ik gedurende handelsuren vrijwel nooit naar kijk…S&P500…
  Naar mijn mening kan de koerswaarde hiervan…op redelijk korte termijn naar 2315…

  Mooi weekend…

 184. string says:

  Aanvulling…naar 2315 tot 2245…

 185. string says:

  Heb nog ’n lijstje van 36 indices doorgespit…op erg veel daggrafieken is wel ’n vlag of wig te tekenen…van het negatieve soort…

Geef een reactie