AEX: En Nu?

Nadat de AEX dinsdag haar meerdere had gevonden in de zone 538 luidde de opdracht voor de index gisteren om verdere druk op de eerste steunzone 534-533.50 uit te oefenen. De afgegeven steun heeft haar werk echter weer gedaan.

Met het opveren vanaf de steunzone heeft de AEX de dalende lijn over de toppen sinds 25 februari onder druk gezet en gebroken. De zone 538 speelt vandaag wederom een rol. Nu moet blijken of de zet van woensdag valide is. Zoals ingetekend heeft de RSI immers de bevestiging nog niet gegeven.

Op basis van de dalende trendlijn en de MA200 en MA20 moet de zone 538 dan nu als steunpunt gaan fungeren.  Lukt het de AEX om boven 538 te blijven dan kan zij haar weg omhoog vervolgen. Vandaag een wat langere intra-daggrafiek om de gehele ontwikkeling vanaf 25 februari mee te nemen. De eerste twee volgende lijnen staan getrokken op 541 en 543. Blijkt vanochtend echter dat de terugtest mislukt en de AEX terugzakt onder 538 dan mag ook weer rekening worden gehouden met 534.

Voor nu dus een eerste bandbreedte 538 tot 541.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek loopt onveranderd het sluimerende gevaar van een mogelijke PR mee. Na het afdraaien op 538 op dinsdag heeft de AEX gisteren immers geen gevolg aan verdere zwakte. De PR kent een ijkpunt op 546. Let wel, de grotere beweging start in de kleinere grafiek. Ook voor de PR is het wel of niet slagen van de terugtest op 538 dus van belang.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek is het beeld weer dat de AEX in gevecht is met de MA50 lijn en de ingetekende weerstandszone. De index blijft worstelen met de bekende zone 541 – 544 . Al met al blijft de DD op het spoor dat de AEX zwak ligt. Het grotere beeld geeft aanleiding om rekening te houden met het opzoeken  van de MA20 uit de week-grafiek die op 517 noteert. Deze lijn valt momenteel vrij nauwkeurig samen met de eerste reactielijn op de gehele stijging van 2019 die de AEX heeft opgetild van 472 naar 544. De eerste reactie-lijn ligt  op 517.

Zie in deze ook Blik van de Nik Maart 2019. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

Ik heb de recente kracht onderschat. Punt. De AEX is weer in gevecht met de zone 541 – 544. Zoals bekend is deze zone van belang voor het langere plaatje. Vanochtend heeft de RSI een nieuwe OB notering gezet. Dit betekent dat weer opgelet moet worden voor nieuw te vormen PR’s in het huidige afdraaien op 544. Dat gezegd hebbende, blijft de DD op het spoor dat zolang 541-544 niet is overwonnen het beeld uitermate kritiek oogt. De vanochtend uitgesproken gedachte dat 538 een rol speelt, blijft daarom staan. Anders verwoord, de verwachting luidt dat 538 in de komende uren/sessies opnieuw in het scherm verschijnt. Deze gedachte is o.a. gebaseerd op het gegeven dat de eerste fibo reactielijn van de stijging 530 – 544 op 538 ligt. Binnen de beweging vanaf vorige week vrijdag moet een terugslag naar 538 wel gezien worden als een volgende hogere bodem. Lang en kort strijden momenteel. Voor de DD blijft de zone 541 – 544 daarom van uiterst belang.

108 reacties op “AEX: En Nu?”

 1. Jos says:

  Het kan zijn dat er wat Engels bloed hier op het forum stroomt, nou bij deze dan excuses voor mijn nogal on engelse uitspraak……………..Brittannië rules the waves and God save the Queen.

  1. detita444 says:

   Even corrigeren Jos, het moet zijn Brittannië waves the rules i.p.v…..

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Phoenix.
  Zeker wil ik dat…maar dat staat al beschreven in …Blik van de Nik…
  GRS Geert-Jan

  1. Phoenix says:

   Daar heb je natuurlijk gelijk in Geert-Jan. Ik heb nu de Blik nogmaals gelezen, maar ik ben benieuwd of de gebruikte argumentatie stand gaat houden.

 3. ed says:

  begrijp ik ook niet, ik kan me wel voorstellen dat we naar 438 gaan als retrace op de run 429-444, maar dan zou dan een mooie steun zijn.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,
  Dat staat er toch ook…

  ….Binnen de beweging vanaf vorige week vrijdag moet een terugslag naar 538 wel gezien worden als een volgende hogere bodem. …

  GRS Geert-Jan

  1. ed says:

   Dat klopt, maar als ik u goed begrijp bent u van mening in de blik van nikken dat we in een bear fase zitten, terwijl ik van mening ben dat we in een bul fase zitten , waarbij 438 steun zone is om daarna via een aanval in gofjes richting 450-455 te gaan, dat staat niet in uw blik van nikken

 5. ed says:

  ok als escape onder als kopje als toch….,

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,
  Dat klopt…maar ik neem aan dat u recent tot dit inzicht bent gekomen…toen ik Blik schreef…was 538 nog niet zo’n issue…we moeten wel even verschillende timeframes uit elkaar halen…zie ook mijn antwoord op Hoekstra eerder vandaag.
  GRS Geert-Jan

  1. ed says:

   idd deze visie heb ik sinds gisteren , op basis van het omkeer patroon in de uur chart en de bevestiging in de dag chart

 7. ed says:

  plaatje daily chart, kijk eens hoe mooi we steun hebben gehad op 528 met een rsi van 50

 8. ed says:

  de candle van gisteren in de dag chart betitel ik als uitermate bullisch, vanwege zijn vorm, het geen vandaag tot nu toe met kracht bevestigd wordt.

 9. Jan B says:

  Detita 11.45

  Leuk stukje van je, ik ben het grotendeels wel met je eens, maar je zou ook kunnen stellen dat het te hulp schieten van de centrale banken ook in de TA verwerkt zit, bovendien is dat te hulp schieten niet iets van de laatste jaren, het gebeurde de vorige eeuw ook al.
  Misschien neemt die hulp sinds 2009 wel wat ( te ) extreme vormen aan.

  Europa is een vergrijzend continent, in 2022 wordt er geen toename meer verwacht van de bevolking. Dan is het misschien wel realistisch om te denken dat we Japan achterna gaan, een lange periode van lage economische groei met een lage inflatie.

  1. detita444 says:

   Zelfs al zou het te hulp schieten van de centrale banken al in de TA verdisconteerd zitten, dan zijn er nog de volgende punten:
   – de rente op nul houden terwijl de inflatie in diverse EU landen al weer op de gewenste hoogte (tegen de 2%) zit is n.m.m. een noodgreep en vrij uniek in de geschiedenis. De bedoeling is daardoor mensen te stimuleren meer te kopen, bedrijven meer te laten investeren en de overheidsschulden te laten dalen.
   Wat zien we echter? De mensen kopen minder omdat ze het niet meer kunnen betalen doordat de overheid via belastingen de inflatie omhoog drijft en de economische cijfers worden slechter i.p.v. beter.
   Staatsschulden van diverse EU landen stijgen eigenlijk schrikbarend.
   – de EU heeft geen ander wapen meer in petto dan geld bijdrukken waardoor de inflatie zal gaan stijgen boven de beoogde “tegen de 2%”.
   – zo creëert men een immens probleem (ook voor de overheden) als de rente toch uiteindelijk zal moeten stijgen door de inflatie.

   – Europa op het gebied van vergrijzing vergelijken met Japan lijkt me ook niet helemaal juist gezien het verschil aan instroom van immigranten. Iets wat door het opwarmen van de aarde alleen maar tot een grotere instroom uit de Afrikaanse landen in de EU zal leiden.

   – Tenslotte: de EU bestaat nog steeds uit een aantal totaal verschillende landen (economieën) waardoor we eigenlijk niet over “de inflatie in de EU” kunnen spreken, aangezien die sterk per land verschilt. Echter verreweg de meeste landen zitten wel in de Euro, wat hen verhindert hun rente aan hun inflatie aan te passen. Noch kunnen zijn hun munt meer devalueren dan wel revalueren t.o.v. de andere landen zoals vroeger.

   – Om dan nog maar niet te spreken over de enorme en sterk groeiende schuldenberg die de Europese Centrale Bank aanwakkert, en die waarschijnlijk de oorzaak van een volgende crisis wordt.

 10. Jos says:

  Nou ik zet in op een teleurstelling of wel de 544 gaat niet definitief gebroken worden vandaag…..plukje short is mijn insteek. Fijne middag en tot morgen maar weer.

 11. Moneymaker says:

  Waar vorige week nog menigeen mij Uitlachte met mijn long visie lach ik nu guitig terug 🙂 van het mooie Lanzarote 27 graden! Long is the way en heb mijn vakantie dan ook guitig terug verdient! Ook mooi is het om te lezen dat 538 een hogere bodem is geweest dus gin draait zijn down visie ook bij! 530-517 gaan we voorlopig niet meer zien :-))) op weg naar 554 in eerste instantie! Shorters hebben het nakijken. En ja gjn… start van dit jaar is nu niet bepaald rooskleurig te noemen. We zijn alleen maar gestegen en een beatmarket is het allang niet meer, proost!!

  1. detita444 says:

   Snoepje, heb je nu echt zo’n groot minderwaardigheidscomplex, dat je dat hier trots moet melden als je eens toevallig gelijk hebt? En al die andere keren dat je het fout hebt je niet laten zien.
   En dan maar weer zeggen dat je een langere termijn positie hebt en als het tegen je in gaat een paar minuten later melden dat je toch al met winst gesloten had?
   En dan ook nog roepen dat zoveel anderen hier scheef zitten steeds.
   Grow up kid, zo verdien je echt geen aanzien.

  2. detita444 says:

   MM en een visie, gekker moet het niet worden.

 12. Moneymaker says:

  Toen ik zie dat de AEX beresterk oogt werd ik beschimpt…. ach ja wie het laatst lacht….de blik van nik kan net als Jan en feb weer de ijskast in 🙂

 13. kraton says:

  Inderdaad.

  De geachte heer MM heeft meer gelijk gehad dan de allerbeste professional op de meeste platforms.

  Echter “uitspraken zonder onderbouwing” zijn geen visie maar uitspraken die iedereen hinderen.

  U bent daarom nog geen enkele keer bespot en beschimpt om uw mening maar om het feit dat u iedereen hindert met uw ongefundeerde uitspraken die van geen visie getuigen.

  Wel nogmaals meer gelijk gehad dan zwaar betaalde analisten.

  Bravo.

  KRT

  1. miked says:

   ach ja een aapje scoort ook wel eens beter met een pijltje…

 14. Jan B says:

  Visies die herhaaldelijk niet uitkomen heeft ook niemand wat aan, het zegt misschien iets over het belang van de TA als iemand “die zomaar wat roept ” meer gelijk krijgt dan de TA mensen.
  Van mij mag MM zijn gram halen, gefeliciteerd!

  1. detita444 says:

   Ja, als hij zelf een onderbouwde mening gaf en niet van allerlei andere sites meningen en kreten oppikte, en fantasie aan- en verkopen plaatste, dan mocht hij dat van mij ook.

  2. Jos says:

   Beste Jan B, ik vind het jammer dat je niet bij de feiten blijft het lijkt we of jij je gelijk wilt halen dat TA niet werkt. Als dat jou mening is dan is dat toch prima maar dan snap ik niet zo goed wat je hier elke dag toch weer brengt op dit forum.

 15. Turbotrader says:

  Mensen, als TA jullie niets interesseert , wat komen jullie hier dan zoeken ?

  Is het hier een forum om zijn gelijk te kunnen krijgen ? Er moeten ook geen leugens verteld worden , alleen januari was beresterk , februari tot nu zijwaarts door indicatoren die oververhit waren, nu pas de vervolgbeweging .

  Respect voor Geert-Jan is wel het minste ! Hij geeft tenminste een duidelijke onderbouwing ook al moet die soms bijgesteld worden.

 16. Jan B says:

  Euro obligaties dan maar Detita? Je bent dan van de verschillende rentepercentages af, maar ik vermoed dat jij er geen voorstander van bent. 🙂
  En de noordelijke eurolanden waarschijnlijk ook niet, het zou voor onze pensioenfondsen wel aantrekkelijk zijn.
  Een munt laten devalueren lijkt me het ergste wat je als inwoner van een land kan overkomen en is alleen aantrekkelijk voor slappe politici. Als alle landen om je heen hervormen dan zul je mee moeten doen.

  1. detita444 says:

   Kijk eens naar de definitie van “hervormen” Jan B. Het betekent o.a. veranderen en verbeteren.
   Kijk dan eens waar de politiek en de EU het woord voor gebruiken, n.l. meer belasting heffen.

   1. Jan B says:

    Belastingdruk alleen zegt niet zoveel, het gaat erom wat er met de belastingcenten gebeurd, wordt het nuttig besteed of wordt het over de balk gegooid.
    Wordt bv. fossiele energie zwaarder belast en groene minder? Elk land kan daar zijn eigen keuze in maken ondanks de EU

    1. detita444 says:

     Of alle charters afschaffen, dan wel tegen de normale lijnvluchtprijzen tickets laten verkopen.
     Taxi’s tegen kostprijs (dus geheel belastingvrij) op LPG laten rijden met werkelozen als chauffeur. Komt op 0.05 à 0.10 per km. Gaat niemand meer met een eigen auto. Fileprobleem en ook parkeerprobleem meteen opgelost.
     Fossiele brandstof zwaarder belasten en groene niet lost relatief weinig op. Electr. auto’s b.v. zijn zelfs meer vervuilend.
     LPG voor het gehele wagenpark wordt afgefakkeld in zowel Antwerpen als R’dam en is een schone brandstof.
     En ook eerst maar eens cruiseschepen flink belasten.

     Maar ja, dan krijg je als partij minder stemmetjes.

 17. Jos says:

  De 544 nog niet definitief gebroken.

  1. Jos says:

   Oh ja voordat ik het vergeet morgen is het weer zover…………………expi………………..daarna hard zakken 🙂

 18. Jan B says:

  Beste Turbotrader,

  Ik wordt hier zo moe van, GJN heeft om 12.14 nog laten blijken dat hij er geen enkele moeite mee heeft met wat kritiek of waarover wij schrijven, waarom gaat u zich er dan wel druk om maken?

  1. Turbotrader says:

   KWALITEIT

 19. Phoenix says:

  De AEX bijna door de top van 25 feb heen, op de daggrafiek heeft de RSI door de laatste 2 groene candles zijn eigen MA9 opwaarts gebroken. Verder staat de MA20 boven de MA50 en de MA200. Je zal mij niet zo snel horen zeggen dat het bouwwerk op basis van koersen fragiel oogt…

  1. Jos says:

   Binnenkort stort het in…………….geloof me het is erg fragiel 🙂

   1. Phoenix says:

    Binnenkort… wie zal het zeggen.
    Maar het dagelijks herhalen van een mogelijke draai en dat het fragiel oogt ervaar ik inmiddels als een vangnetuitspraak en begint een beetje als Bas Heijink te lijken (‘Pas op voor topvorming en plotselinge omkeerpatronen…!’). 😉

   2. detita444 says:

    Je kunt heel goed gelijk hebben Jos, maar dit klinkt hetzelfde als MM.

 20. kraton says:

  Ik zit op de lijn van Jos en eigenlijk ook GJN.

  Binnen een paar dagen winstwaarschuwingen en nemingen.

  Brexit kan 577 betekenen maar ool 410.

  Maar voorlopig doet de beursgoriilla het beter dan elke onderbouwde visie………………….totdat………

  KRT

 21. Jan B says:

  Beste Turbotrader,

  Misschien moet jezelf een site beginnen met een forum erbij, dan kun je de touwtjes in eigen handen houden. 🙂

Geef een reactie