Voor de Cijfers: RELX

Bij het vorige rondje cijfers was er geen houden aan voor RELX. Ze waren op de aandeeltjes. Ditmaal staan we op het toen aangegeven punt en vragen we ons af of er meer in het vaatje zit voor de naam opvolger van Reed Elsevier.

Back to the future.

Even terug in de tijd om de verwachting voor de komende tijd in het juiste licht te bunnen zien. We spreken van 14 februari 2018 toen we dit postten.

De ontknoping.

Er was toen een set up voor een bodem aan de gang waarbij de het koersdoel EUR 17,50 was, de vorige steun, de mogelijke en zeker tijdelijke weerstand. Dat even in een notendop. De dagen na de cijfers was het verteren en vooral vooruitkijken omdat de koersen van begin februari toch wel als laag begonnen aan te voelen. We hadden als sweetspot aangegeven koersen in de buurt van EUR 16 wat een goed idee bleek te zijn. De uitwerking van de set up leidde zoals verwacht werd was naar de oude steunlijn, zie daarvoor het oranje bolletje. De weken er na betekenden het volgende.

RELX Daggrafiek

Het vervolg

Er werd meerdere malen opnieuw bekeken of EUR 16+ een goed steunniveau was om hoger te reiken, maar telkens was er ook de dreiging van weerstand en zakten koersen weer terug. De neiging van de markten om te gaan anticiperen op steun en weerstand werd duidelijk naarmate de tijd vorderde. Door steeds eerder te gaan kopen en verkopen tekende zich een zogeheten consolidatie driehoek af die in het blauw duidelijker gemaakt is. Recent is deze aan de bovenzijde uitgenomen en zijn koersen in aanloop naar de cijfers van deze week wederom de vrijage met de EUR 17,50 aangegaan. Dat is gebeurd nadat de koersen 61,8% van de stijging van 2017 hebben gecorrigeerd. (groene fibo grid)

De verwachting

Koersen in de buurt van EUR 17,50 hebben als weerstand boven zich clustering van koersen uit de zomer van 2017 alsook de fibogrid in het rood dat de retracements voor opwaarts bewegingen aangeeft. Er zal een strijd geleverd moeten worden om de zone EUR 17,50 – EUR 18,- te kunnen overwinnen. De kansen daartoe zijn goed om drie redenen.

  1. De groene fibogrid  is van een grotere orde dan de rode en zegt dat de correctie voorbij is. Het eerste koersdoel daarvan op basis van de projectie technieken ligt op EUR 19+. Dat is voor een iets langere focus dan de cijfers kunnen bewerkstelligen maar het helpt echter wel dat de wind in de rug zit. (Dat blijkt ook uit de opwaartse cross van de groene VG over de rode.)
  2. Van een iets kortere orde, de driehoek. De uitbraak uit deze driehoek geeft een eerste mikpunt op EUR 17,50. Dat is alvast behaald waardoor de validiteit meer waarde krijgt. Het tweede koersdoel ervan komt uit op EUR 18. Kijk dat helpt ook.
  3. Dan het ultra lange termijn beeld. De succesvolle test van EUR 16, was er één uit het rijtje van vele hogere bodems sinds 2012. Deze past in dat rijtje, ook al is ie lager dan de meest recente bodem uit de zomer van 2017.

Conclusie.

Het zit wel goed met RELX. De lange termijn beweging is opwaarts gericht en de correctie die daarin heeft plaatsgehad is recent afgerond. Nu komt het iets spannendere deel waarbij met minder nabije steun een verdere stijging aangegaan moet worden om nieuwe highs te kunnen bereiken op langere termijn. Ook al zouden koersen terugtikken naar EUR 17 dan is het nog een koopwaardige situatie omdat dat niet meer dan een korte termijn onderdeel van het grotere plaatje zou inhouden. Er dient dan wel  negatief verrast te worden van de week, waar het zich momenteel niet naar laat aanzien. Het ligt eerder in de verwachting dat de stijging wordt doorgezet met in focus de EUR 18 waar nog meer kopers verwacht worden op te treden. In beide gevallen is het onderdeel van het langere termijn spel waarbij na een hoger bodem een nieuwe hoger top (op veel latere termijn dan deze week) verwacht mag worden. Gebruik mogelijke dips dus om te kopen, als je de kans krijgt.

 

Geef een reactie