Trump blijft verliezen

Trump blijft verliezen

De Amerikaanse president heeft het niet makkelijk. Nou doet de beste man zelf ook niet makkelijk, maar de meeste media is toch wel te betrappen op een anti-Trump bias. Ook in de directe kringen om hem heen, gebeurt er enorm veel. Het lijkt nu wel een afvalrace, alleen zijn er nog weinig consequenties door een gebrek aan alternatieven. Het afzetten van Trump kan pas gebeuren als er een geschikte vervanger is en noch de Republikeinen, noch de Democraten hebben er één. Maar het Witte Huis verandert er wel door en de vraag is wat voor consequenties dit gaat hebben.

Populariteit

Amerikaanse presidenten worden vaak op de meetlat gelegd met het zogenaamde approval rating. Zoals de afbeelding hier onder laat zien, heeft Trump (groene lijn) het zwaar.

Persoonlijk vind ik het nog een wonder dat met de negatieve media bias hij nu niet een nog lagere populariteit heeft. Punt is in ieder geval dat deze polls Trumps positie verzwakken. Met name binnen zijn eigen partij, geeft dat ruimte voor power struggles. Op papier zou Trump als president uiterst machtig moeten zijn doordat the House en the Senate beiden in Republikeinse handen zijn;  ofwel de Democraten hebben niks in de pap te brokkelen als de Republikeinen de rijen sluiten. En daar wringt de schoen juist, want Trump heeft nogal wat vijanden binnen zijn eigen partij. Dat werd goed duidelijk in zijn pogingen Obamacare af te schaffen; door dissenting votes, lukte Trump het niet om deze verkiezingsbelofte in te lossen. Normaal zou een Republikein wel oppassen met afwijkend te stemmen, maar door de lage populariteit van Trump (binnen en buiten zijn partij) gebeurt het nu en masse, waardoor de meerderheid in de Senaat en het Huis een wassen neus blijkt te zijn.

Sneeuwvlokjes als grootste bedreiging

Nu komt Trump dan ook in een vicieuze cirkel; het feit dat hij zijn beleid niet kan uitvoeren, vergroot zijn impopulariteit en vergroot de rebellie binnen zijn eigen partij. Probleem is echter dat de populariteit van bijvoorbeeld Ryan, nog lager is. Binnen de Republikeinse partij is er geen geloofwaardige vervanger voor Trump. De Democraten hebben Bernie Sanders; een rasechte salonsocialist die binnen de partij als een splijtzwam te boek staat. Bernie heeft op dit moment een hogere rating dan welke politicus dan ook, met name door de millennial voters (u weet wel, die sneeuwvlokjes die overstuur raken als ze iets zien of horen wat hen niet bevalt), maar doordat de Democraten zo verdeeld zijn, kunnen zij deze populariteit niet verzilveren is de verwachting. Vraag is ook of in een verkiezingssetting, de Corbyn van de VS het goed zal blijven doen.

Inner circle valt uiteen

Dus bij de directe concurrentie is het één en ander aan de hand, waardoor de positie van Trump als president van Amerika nog niet in gevaar is. Binnen zijn directe kring zijn er echter ook voorvallen geweest die de wenkbrauwen doen fronsen. Zijn Business Council is in Augustus opgeheven omdat er teveel CEO’s opstapten (naar eigen zeggen door reactie Trump op Charlottesville; naar mijn zeggen om andere redenen en was Charlottesville een excuus). Zijn adviseur en succesinvesteerder Carl Icahn is ook opgestapt. Daarnaast is het binnen zijn administratie ook een komen en gaan van personen (zie afbeelding hieronder).

Quo Vadis

Een enorme klapper was wel dat Steve Bannon opstapte dan wel ontslagen werd. Deze man heeft via zijn website www.Breitbart.com  een hele grote rol gehad in de verkiezing van Trump. Maar de grootste klapper was wel dat zijn persoonlijke beveiliger, Keith Schiller. Deze man werkt al sinds 1999 voor Trump en was niet alleen een bodyguard, maar een klankbord voor Trump. Nu hij weg gaat, verandert de gehele mechaniek omtrent zijn presidentschap. De vraag is nu of het richting een meer standaard Witte Huis regime zal gaan, of richting de exit…

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Trump blijft verliezen”

  1. cvanderwal says:

    Prima ! Van waar mogen we “”het licht”” verwachten?
    De heersende frustraties zijn zeer negatief voor Amerika en bondgenoten (w.o. Europa).
    cvdw.

Geef een reactie