Zilver: Doet-ie ‘t of doet-ie ’t niet

Het blijft toch waanzinnig om te zien hoe “de” markt het iedere keer weer voor elkaar krijgt iedereen de stuipen op het lijf te jagen voor het weekend. Een paar dagen later blijkt het dan another bump in the road te zijn, zoals ze dat in mooi Nederlands zeggen. Wie koopt er dan weer bij de opening? Ja jullie! En wie zijn uiteindelijk degenen, die er geld aan over houden? De banken en de Brokers. Nu is dat prima, want ook daar moet de schoorsteen roken en ook daar is het hier en daar zomer. Het is echter wel belangrijk te beseffen dat het verhogen van margins op bijvoorbeeld de VIX, zoals vorige week bij meerdere partijen gebeurde, bijna altijd een omslagpunt is. Het zijn contraire momenten, misschien zelfs wel leermomenten. We zijn op het moment (in mijn ogen) bezig aan de laatste grote Leg Up, maar de echte crash komt bijna altijd als een dief in de nacht.

Bitcoin boven de 4300 dollar

Misschien is de financiële recessie onderliggend al lang aan de gang. Ik bedoel, je kan bij de Bitcoin je geld verdubbelen in een maand tijd en voetballers worden verkocht voor 200 miljoen. Wat is ons geld eigenlijk nog waard? Ik begrijp van velen dat we nog nooit zo rijk zijn geweest. Maar wat kun je nou echt met een euro of een dollar over vijf a tien jaar nog kopen? De scherpe bewegingen van de Crytomunten, blijf ik nog steeds zien als één grote tulpenrally en een zwartgeldgat. Het voelt als vroeger op Koninginnedag, in een slaapzak gaan liggen en slapend rijk worden. Het is niet tastbaar, maar er broeit wat. Het kan het uiteenspatten van de Bubbel zijn waar we in leven, de start van WO3 of gewoon een verandering van een monetair systeem met nieuwe regels. Laat het het laatste dan maar zijn, wel zo vrolijk zou je zeggen.

Zilver en het 200daags

Zilver en 200 daags VG

Zoals jullie weten heb ik “mijn” eigen veilige havens geïntroduceerd, de zogenaamde SypiesSafeHavens, waarbij Zilver mijn favoriet is. Deze is samen met de VIX ook direct de meest volatiele Safe haven. Vorige week heeft zilver (wederom) het 200-daags voortschrijdende gemiddelde bereikt. Dit gemiddelde heeft de afgelopen jaren altijd als verkoopmoment gediend en de vraag is nu uiteraard of dat deze keer weer zo zal zijn. Het antwoord hierop heb ik uiteraard niet. Wel zie ik dat de kans dat de Fed de rente dit jaar nog verhoogt door het hele Noord-Korea gedoe zeer klein is geworden. Een lagere rente zorgt voor een lagere dollar en dus voor een hogere Zilver prijs. In mijn vorige column gaf ik aan dat er een vergelijking te maken is tussen de AEX van nu en die van toen (2008). Wanneer de beurzen in de loop van dit jaar een correctie gaan inzetten kan het dus eigenlijk niet anders dan dat de Fed hierop zal inspelen door de renteverwachting nog veel verder neerwaarts bij te stellen. Dit zal uiteindelijk een positief effect gaan hebben op Zilver. Een echte uitbraak zal pas plaats vinden als de toppen van juni worden uitgenomen rond de 17,70 (50 mnds gemiddelde). Hierboven is de lucht zeer blauw.

Morgen is er de eerste echte test, wanneer de publicatie van de Fed Notulen is.  Werk altijd met een stop als je long gaat in dit soort producten, want het kan snel de andere kant op vliegen.

2 reacties op “Zilver: Doet-ie ‘t of doet-ie ’t niet”

  1. Henk says:

    Als de Fed de rente niet verder verhoogt, houdt dat vooral de hoge beurskoersen in het zadel. Goud en zilver zullen dan juist eerder dalen dan stijgen omdat de safe haven niet nodig is, dacht ik.

    1. Sybren Van Der Hijden says:

      Beste Henk,

      Wat betreft de Safe Haven gaat deze vlieger zeker op. Waar ik op doel is een langere periode van QE. We hebben in 2010 gezien wat dit met Goud en Zilver doet. Bij lage rente zijn dit namelijk alternatieven. Hierbij is een lagere dollar ook direct een hogere zilverprijs. Fijne dag en bedankt voor de reactie.

Laat een reactie achter